Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η ταλαιπωρία και αδικία των Ελλήνων μόνιμων κατοίκων εξωτερικού ως προς την φορολογική τους κατοικία, η οποία καταλήγει να πλήτει την εθνική οικονομία

22 Μάιου 2014 Σχόλια
Η ταλαιπωρία και αδικία των Ελλήνων μόνιμων κατοίκων εξωτερικού ως προς την φορολογική τους κατοικία, η οποία καταλήγει να πλήτει την εθνική οικονομία
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ: TAΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΝΑ ΠΛΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον Ορέστη Σεϊμένη
Φοροτεχνικός-Συγγραφέας
Σύμβουλος σε θέματα Ομογένειας

Η παρακάτω Ερώτηση κατετέθη στις 19/5/2014 στην Βουλή των Ελλήνων από την δραστήρια βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κα ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΑΝΙΑ) ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ. Η ερώτηση αφορά την αδικία που έχει πλήξει τελευταία τους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και η Ελληνική Πολιτεία τους θεωρεί φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος. Αποτέλεσμα είναι ότι απειλούνται με πολλαπλή φορολόγηση, για λόγους τυπικούς, τα εισοδήματα που κερδίζουν στην ξενητιά. Ταλαιπωρούνται και οι εδώ συγγενείς τους οι οποίοι πασχίζουν, αδίκως, να τους διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους στην Ελλάδα και πηγαινοέρχονται στις εφορίες χωρίς αποτέλεσμα.





Συγχαρητήρια στην κα ΤΑΝΙΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ. Είναι Βουλευτής μόλις ένα μήνα και έδειξε ενδιαφέρον σε ένα θέμα το οποίο κανείς μέχρι τώρα δεν ανέφερε ενώ είναι μέγα εθνικό θέμα που αγγίζει όλους τους Ελληνες εντός και εκτός Ελλάδος. Την ευχαριστούμε γι αυτό και την βεβαιώνουμε ότι δεν θα μας αφήσει ασυγκίνητους.

Ας θυμιθούμε παρακάτω τα προβλήματα που έχουν προκύψει:

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ και ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ:

1. Όποιος κατοικεί σε κάποια χώρα (π.χ. στην χώρα «Α» ) πάνω από 183 ημέρες / χρόνο θεωρείται ότι έχει την ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ του σε αυτή την χώρα (Α). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φορολογείται για το συνολικό παγκόσμιο εισόδημά του σε αυτή την χώρα.

2. Εάν ο παραπάνω έχει εισοδήματα ή περιουσία και σε άλλη χώρα (π.χ. στην Ελλάδα), τότε:

α. Υποβάλλει δηλώσεις στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού (Ως κάτοικος εξωτερικού)

β. έχει υποχρέωση να φορολογηθεί (στην Ελλάδα) ΜΟΝΟ για τα εισοδήματα και την περιουσία που έχει εντός της Ελληνικής επικρατείας και όχι και για τα αντίστοιχα που έχει στο εξωτερικό

γ. έχει το δικαίωμα να φέρνει συνάλλαγμα στην Ελλάδα –μέσω τραπέζης- χωρίς να υποχρεούται να το δικαιολογεί. Το συνάλλαγμα αυτό θα μπορεί να το διαθέτει όπως θέλει καί όπου θέλει και όταν θέλει (δεν ελέγχεται δηλαδή γιά το «πόθεν έσχες» του επειδή έχει την ιδιότητα του κατοίκου εξωτερικού)

ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ:

Την 31/3/2011 ψηφίστηκε ο νόμος 3943/2011 με το άρθρο 12 του οποίου επεβλήθησαν νέες αυστηρές εξουθενωτικές διατάξεις εις βάρος των Ελλήνων του εξωτερικού οι οποίες εντάθησαν και εφαρμόσθηκαν αυστηρά αμέσως μετά τις εκλογές του καλοκαιριού του 2012 με πολυγραφημένες διατάξεις κλπ (με στόχο την αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων!!). Έτσι:

α. Όποιος κατοικεί σε ξένη χώρα πολλά χρόνια (π.χ. 20 χρόνια) και έχει υποβάλλει τις φορολογικές δηλώσεις του κατά το παρελθόν σε λάθος ΔΟΥ (π.χ. στην ΔΟΥ Καλλιθέας αντί στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού), θεωρείται Φορολογικός Κάτοικος Ελλάδος και εάν θελήσει να διορθώσει το λάθος αυτό και να εγγραφεί στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, το Ελληνικό Κράτος τον θεωρεί Φορολογικό Κάτοικο Ελλάδος και δεν τον αφήνει να το πράξει και καλείται από τις Ελληνικές Υπηρεσίες να αποδείξει με πολλές γραφειοκρατίες και ταλαιπωρίες ότι είναι κάτοικος εξωτερικού.

β. Συμφωνα με τις -αυστηρές πιά- εντολές και διατάξεις του Υπουργείου των Οικονομικών, πρέπει η ΔΟΥ (π.χ. Καλλιθέας) να εξετάσει τον φάκελλο και να επιτρέψει στον Ελληνα κάτοικο εξωτερικού να μεταφερθεί στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, για να έχει την ευχέρεια ΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΔΙΑ. Και εδώ συμβαίνουν τά τρελλά και τα παράλογα: το Ελληνικό κράτος ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ να χαρακτηρισθεί «κάτοικος Εξωτερικού»!!!!!!! (δεν του επιτρέπει δηλαδή να στείλει εμβάσματα στην Ελλάδα τώρα που η Ελλάδα τά έχει ανάγκη περισσότερι από κάθε άλλη φορά….)

γ. Μάλιστα ταλαιπωρούνται οι εδώ συγγενείς και οι αντίκλητοί του που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τά σχετικά δικαιολογητικά και αντιμετωπίζουν μια υπερβολική αυστηρότητα και καχυποψία από τους αρμόδιους υπαλλήλους των εφοριών. Οι υπάλληλοι αυτοί παίρνουν εντολές από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών δηλαδή την Δ.Δ.Ο.Σ (Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων) που έχει τα γραφεία της στην οδό Καραγεώργη Σερβίας 8 στον Α΄όροφο.

3. ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΞΕΝΗΤΕΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν με τους νεοξενητεμένους Ελληνες.

Από τις αρχές του 2012 ξεκίνησε μια νέα μετανάστευση νέων Ελλήνων στο εξωτερικό. Η μετανάστευση αυτή οφείλεται στην ανεργία που έδωσε το στίγμα της έντονα στους Ελληνες από το 2010 και μετά. Πρόκειται για νέους επιστήμονες αλλά και έμπειρους εργαζόμενους με γνώση πολλών ξένων γλωσσών. Οι ικανοί αυτοί νεοέλληνες ζούν από τις αρχές του 2012 συνεχώς μέχρι σήμερα στό εξωτερικό και με προοπτική να παραμείνουν επί μακρόν εκεί αφού οι αμοιβές τους είναι ιδιαιτέρως μεγάλες και συμφέρουσες. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ όμως τους θέλει να παραμείνουν ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ Ελλάδος και να τους φορολογεί το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα (!!!!) προφασιζόμενο ότι έχουν, λέει, τά οικογενειακά ή τά επαγγελματικά ή άλλα συμφέροντα στην Ελλάδα!!!!

Τους λένε ότι επειδή έχουν περιουσία ή εισοδήματα στην Ελλάδα δεν δικαιούνται να θεωρούνται κάτοικοι εξωτερικού. Και τους ζητούν να παραμείνουν Φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος για μια πενταετία, και να τους φορολογούν το εισόδημα που κερδίζουν στο εξωτερικό! Και τους ζητούν να φέρουν πολλά χαρτιά όπως μισθωτήριο συμβόλαιο μεταφρασμένο, την σύμβαση εργασίας μεταφρασμένη κλπ. Τους θεωρούν αναξιόπιστους και φοροφυγάδες (ενώ μόνο εκείνοι μπορούν να βοηθήσουν την Ελληνική Οικονομία εάν η Ελληνική Πολιτεία τους βοηθήσει να προωθήσουν στην Ελλάδα τα δισεκατομμύρια που κερδίζουν στο εξωτερικό)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: κανείς τους δεν στέλνει εμβάσματα στην Ελλάδα και σχεδόν όλοι επενδύουν τά χρήματά τους σε άλλα κράτη (τα οποία τρίβουν τά χέρια τους από την απρόσμενη και ευνοική γι' αυτά τέτοια εξέλιξη).

4. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εάν ρωτήσεις τους αρμοδίους του Υ/Οικονομικών θα σου απαντήσουν: Oι Ελληνες εκτός Ελλάδος είναι φοροφυγάδες.
ΔΗΛΑΔΗ: Θέλουν να μας πούν ότι τα 10-11 εκατομμύρια Ελληνες που ζούν στο εξωτερικό ξαφνικά τά τελευταία δύο χρόνια είναι άχρηστοι γι αυτούς. Οι Ελληνες της διασποράς της δεύτερης και τρίτης γενιάς γίνονται ολοένα και περισσότεροι και βέβαια αντιμετωπίζουν με δυσαρέσκεια και αγανάκτηση την κατάσταση αυτή και μάλιστα με μειωμένη συναισθηματική σκέψη αφού στο κάτω-κάτω λίγο τους ενδιαφέρει μια ξαφνική απαίσια και ανήκουστη συμπεριφορά από την πατρίδα των γονέων τους….

Την εγκαταλείπουν και φεύγουν (δεν ξαναέρχονται) και ησυχάζουν.

5. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ;

Με την παραπάνω ερώτηση που υπέβαλλε στη Βουλή των Ελλήνων η βουλευτής της Β΄Αθηνών κα Τάνια Ιακωβίδου θα πληροφορηθούν τα παραπάνω η Βουλή και οι αρμόδιοι (όποιοι και να είναι αυτοί) ούτως ώστε να καταλάβουν το έγκλημα που έχει γίνει εις βάρος όλων των Ελλήνων, εντός και εκτός της Ελληνικής επικρατείας, και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι. Ετσι κι αλλοιώς η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας είναι μικρή. Οι τράπεζες διστάζουν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις. Να σταματήσουν αυτή την διολίσθηση. Και να δώσουν και κίνητρα στους απανταχού Ελληνες για να φέρνουν ΣΥΝΕΧΩΣ τα χρήματα τους και να τα καταθέτουν ή να τα επενδύουν στην Ελλάδα. Γιατί εμείς οι Ελληνες θα έχομε έτσι την ευκαιρία να ανακουφιστούμε από τά τους δυσβάστακτους φόρους που πληρώνομε σήμερα. Ποιός θα μας βοηθήσει σε αυτό; Ποιός θα σταματήσει αυτόν τον κατήφορο, πρίν αντιδράσουν οι απόδημοι Ελληνες και μας γράψουν, ΟΛΟΙ, στα παλαιότερα των υποδημάτων τους;


Αθήνα 21/5/2014


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης