Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Έως την Πέμπτη το Δώρο Χριστουγέννων

Mέχρι την Πέμπτη θα πρέπει οι εργοδότες να έχουν καταβάλει στους εργαζόμενους το γνωστό «δώρο» Χριστουγέννων που αποτελεί βάσει της εργατικής νομοθεσίας βασικό δικαίωμα του εργαζόμενου και υποχρέωση του εργοδότη. ...

Mέχρι την Πέμπτη θα πρέπει οι εργοδότες να έχουν καταβάλει στους εργαζόμενους το γνωστό «δώρο» Χριστουγέννων που αποτελεί βάσει της εργατικής νομοθεσίας βασικό δικαίωμα του εργαζόμενου και υποχρέωση του εργοδότη.
Oλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο, δικαιούνται από τους εργοδότες τους επίδομα εορτών Χριστουγέννων ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και ίσο με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Το επίδομα καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τον εργοδότη να καταβάλει το δώρο νωρίτερα απ΄ αυτές τις ημερομηνίες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης Ανέργων - Εργαζομένων της ΓΣΕΕ, όσοι μισθωτοί δεν έχουν συμπληρώσει το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται ως επίδομα εορτών Χριστουγέννων, ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή (2) ημερομίσθια, ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε δεκαεννιά μέρες του συνολικού χρονικού διαστήματος που υπάρχει η εργασιακή σχέση. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 19ημέρου καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα όπου υπολογίζεται το επίδομα Χριστουγέννων.

Δώρο εορτών Χριστουγέννων ανάλογο με το χρόνο που διήρκεσε η εργασιακή σχέση, δικαιούνται και οι μισθωτοί που έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους, πριν από τις παραπάνω γιορτές είτε γιατί απολύθηκαν από τον εργοδότη τους, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς.

Στον 13ο μισθό συνυπολογίζονται ο χρόνος της υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό, οι άδειες των σπουδαστών για συμμετοχή τους στις εξετάσεις και οι μισθωτοί που απουσίασαν λόγω ασθένειας δικαιούνται να υπολογίσουν ολόκληρο το χρόνο ασθένειάς τους αφαιρώντας μόνο τις ημέρες για τις οποίες έλαβαν επίδομα ασθένειας από το ασφαλιστικό τους Ταμείο.

Πηγή express

Αλλες Σελίδες ενημερωτικές για το Δώρο χριστουγέννων.

 • Οι Κυριακές 24η και 31η-Δεκεμβρίου 2006 ως εργάσιμες ημέρες
 • ΔΩΡΟ ΕΟΡΤΩΝ --ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
 • Πίνακας Υπολογισμού δώρου χριστουγέννων

 • 

  Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
  Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

  Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
  ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
  Email:
  Θέμα:
  Μήνυμα:
   
  Δημιουργία νέας κατηγορίας

  Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
  Up
  Close
  Close
  Κλείσιμο