Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 34 λεπτά

Το σχόλιο της Δευτέρας
[19.05.2014]


Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven.


Καλημέρα σας και Καλή εβδομάδα!  

Αυτούς τους «δύσκολους»  μήνες, θέλω να παρακάμπτω την ανάγκη εισαγωγών και προλόγων  αλλά πολλές φορές τα γεγονότα δεν σε αφήνουν. Θα αναφερθώ λοιπόν σε δύο «επίκαιρα» θέματα :

Ο Ελληνισμός του Πόντου.



 
«Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.  ….. στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1.401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο ……………..

Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο…..

Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). …..Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, …..

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα….. Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού….»  (Πηγή:  www.sansimera.gr)

« … Έχει νόημα να διασώζουμε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αν η εγρήγορσή μας είναι ιστορικά γόνιμη. Αν δηλαδή έχει έμπρακτες συνέπειες που εγγυώνται για το μέλλον τον αυτοσεβασμό μας και τη συλλογική μας αξιοπρέπεια. Τουλάχιστον, να μην συνεργήσουμε να απαλειφθούν από την πανανθρώπινη συνείδηση τα όρια ανάμεσα στον πολιτισμό και στη βαρβαρότητα, στην ανθρωπιά και στην κτηνωδία. …. Ο ποντιακός Ελληνισμός μας κατέλειπε μέτρα αρχοντιάς, αριστοκρατίας του ήθους- τα ψηλαφούμε τα μέτρα ακόμη και σε μόνη την αυτοκυριαρχημένη ευγένεια των ποντιακών χορών…..  »
(Απόσπασμα από ομιλία του κ Χρήστου Γιανναρά).


Πρέπει  να δείτε  ( έστω αργότερα ), το βίντεο, διάρκειας 47 λεπτών  : « Η Γενοκτονία των Ποντίων », του Βασίλη Νικολή.
………………………….


Τι πρέπει να γίνει - Τι πρέπει να κάνουμε .

Προσπαθώ στην ζωή μου, να αποφύγω το ρόλο του «ξερόλα» και η παρέμβαση μου , έχει ως σκοπό να  συμβάλει, έστω ελάχιστα, στην «ζύμωση» για την εύρεση λύσης και ομαλοποίησης της κατάστασης, σε μόνιμη βάση.

Θα σταθώ λοιπόν,  σε δύο από τα  σημαντικά ζητήματα του λογιστικού κόσμου, αφενός το «θέμα των παρατάσεων»  και αφετέρου το «θέμα της έγκαιρης έκδοσης διευκρινιστικών ( διευκρινιστικών - διευκρινιστικών )εγκυκλίων », τα οποία το τελευταίο ( και όχι μόνο ) διάστημα έχουν την τιμητική τους και  δημιουργούν  την δίκαιη αγανάκτηση  και εκνευρισμό των λογιστών.

Τα θέματα αυτά, δεν είναι ούτε θέματα προσώπων, ούτε θέματα των κρατικών υπηρεσιών, αλλά είναι κυρίως  θέματα της λειτουργίας  «των θεσμών και της διαφάνειας» στο Ελληνικό Κράτος  και γενικότερα του  δικαιώματος  που έχει κάθε Έλληνας πολίτης να ασκεί απρόσκοπτα το επάγγελμα του. 


Με οδηγό τα ανωτέρω, εξηγώ τις προτάσεις μου:

α) Πρέπει να συσταθεί ένα θεσμικό όργανο «Ορισμού των φορολογικών προθεσμιών και των παρατάσεων αυτών», το οποίο θα αποτελείται από τους υπηρεσιακούς  παράγοντες του Υπουργείου , τα θεσμοθετημένα όργανα των λογιστών ( Ο.Ε.Ε – Π.Ο.Φ.Ε.Ε – Π.Ο.Λ ) και από εκπροσώπους των επιχειρήσεων και το όργανο αυτό να αποφασίζει για τα θέματα των προθεσμιών, μέσα στο πλαίσιο προδιαγραμμένων αρχών. Μερικές από τις «αρχές » αυτές , θα πρέπει να είναι :

  • Η χρονική διάρκεια που δίδεται για την υποβολή κάθε δήλωσης, πρέπει να τηρείται όχι μόνο ως προς την λήξη της αλλά και ως προς την αρχή της, δηλαδή η προθεσμία να αρχίζει να μετρά, όταν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής.
  • Σε περίπτωση μη έκδοσης, βασικής ερμηνευτικής εγκυκλίου, να μετατίθεται η προθεσμία λήξης της δήλωσης  η δυνατότητα υποβολής της οποίας συναρτάται με την έκδοση της εγκυκλίου αυτής.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης τεχνικών προβλημάτων, να μετατίθεται ανάλογα η προθεσμία λήξης των δηλώσεων  των οποίων  προθεσμία λήγει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Δεν θα μπορεί να γίνεται εισαγωγή νέας φορολογικής  ή άλλης προθεσμίας για υποβολή δηλώσεων ή παροχή στοιχείων, που αφορά τους Λογιστές  , αν το όργανο αυτό κρίνει ότι επηρεάζει την ικανότητα ανταπόκρισης των ήδη θεσπισμένων προθεσμιών.  
  • Η αποφυγή  συσσώρευσης των προθεσμιών σε μια ημερομηνία.

β) Πρέπει να αλλάξει ο παραδοσιακός τρόπος έκδοσης των  εγκυκλίων ( ΠΟΛ. , αποφάσεων κ.λ.π ), με την θεσμοθετημένη συμμετοχή των  οργάνων  των λογιστών και  με την εξής διαδικασία :  

- Τα θεσμοθετημένα όργανα των Λογιστών, αναγνωρίζουν τα διάφορα φορολογικά και λογιστικά θέματα , προδιαγράφουν το κατά την άποψη τους  πλαίσιο/πρόταση  του απαιτούμενου χειρισμού και ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες την επικύρωση και την έκδοση σχετικής εγκυκλίου. Η έκδοση της εγκυκλίου πρέπει να γίνεται εντός συγκεκριμένου   χρονικού διαστήματος.  Αν αυτό δεν γίνεται έγκαιρα τότε το πλαίσιο/πρόταση  του απαιτούμενου χειρισμού, που έχουν θέσει τα θεσμοθετημένα όργανα, να τίθεται σε λειτουργία.
- Κάθε εγκύκλιος της Φορολογικής Διοίκησης πρέπει  να αντιμετωπίσει συνολικά όλα τα φορολογικά αντικείμενα (Φ.Ε – Φ.Π.Α – Κ.Φ.Α.Σ κ.λ.π  ).
- Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η σύσταση ενός υπηρεσιακού οργάνου το όποιο με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, θα μπορεί να προσφέρει συνολικά και άμεσα τις απαιτούμενες διευκρινήσεις.  
Ας αναλογιστούν όλοι οι αρμόδιοι την  ευθύνη τους,  στο  επερχόμενο νέο μποτιλιάρισμα /black out ,  της 20-5-2014 έως 30-6-2014 (Δείτε πιο κάτω : ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ) και ας επεξεργαστούν από τώρα εναλλακτικά σενάρια, για την ομαλοποίηση της κατάστασης.



ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ
Σήμερα θα σχολιάσουμε :
1) ΤΟ ON LINE ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ 16.5.2014,  «Φορολογία εισοδήματος - Φυσικά πρόσωπα - Συμπλήρωση βήμα βήμα όλων των δηλώσεων οικ. έτους 2014 ».
2) ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΣΤΟ Ε.Τ.Ε.Α.
3) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ.
4) ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
5) Ε9 – Ειδικός  Φόρος  Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) και ΕΝ.Φ.Ι.Α.
6 )   Η ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ (ΠΟΛ.1143/15.5.2014)  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ( Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ) .
7) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
8) ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ .
9)  ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

 


1)  ΤΟ ON LINE ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ 16.5.2014,  «Φορολογία εισοδήματος - Φυσικά πρόσωπα - Συμπλήρωση βήμα βήμα όλων των δηλώσεων οικ. έτους 2014 »
με εισηγητές  τους :  Γεώργιο Χριστόπουλο, Αντώνη Μουζάκη  (Λογιστές – Φοροτεχνικούς , Μέλη του  Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και της επιστημονικής ομάδας της  Ε.Φ.Ε.Ε.Α. )  και τον Κωνσταντίνο Γραβιά.
Από το σεμινάριο αυτό,  που οργανώθηκε από το Taxheaven , παραθέτω  ορισμένα σημεία από τις πλήρεις (πάνω από 150 σελίδες)  σημειώσεις  (Επιμέλεια του Φοροτεχνικού Κωνσταντίνου Χριστόπουλου) που δόθηκαν ηλεκτρονικά  :
Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, των φυσικών προσώπων υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου έως 30-6-2014.
Ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης:
Οι φόροι θα καταβληθούν σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις:
-    Η πρώτη δόση μέχρι 31 Ιουλίου.
-    Η δεύτερη μέχρι 30 Οκτωβρίου και
-    Η τρίτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου.
-    Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται έκπτωση 1,5%.
……………………
Το εκκαθαριστικό των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ενσωματώνει τέσσερις φόρους:
1. Τον φόρο εισοδήματος.
2. Την εισφορά αλληλεγγύης
3. Το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ ή 650 ευρώ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και
4. Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους είχαν το 2013 στην κατοχή τους αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.
……………………
Όσοι όμως αμείφθηκαν με μπλοκάκι και θα φορολογηθούν ως μισθωτοί δεν μπορούν να αφαιρέσουν από το φορολογητέο ακαθάριστο εισόδημά τους, καμία από τις δαπάνες του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε., εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές.
……………………
Μείωση κατά 50% στις νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και νέους ελεύθερους επαγγελματίες: για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου 2013 και για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής (μόνο) του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας μειώνεται κατά 50%, για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. (σχ. βλ. και ΠΟΛ.1085/20.3.2014).
……………………
Στο γεωργικό εισόδημα υπολογίζεται κανονικά προκαταβολή:
Στο γεωργικό εισόδημα υπολογίζεται κανονικά προκαταβολή, διότι μπορεί να φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών, αλλά δεν θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. (σχ. βλ. ΠΟΛ.1085/20.3.2014, άρθρο 1, παρ. 13).
……………………
Οι τόκοι γράφονται φέτος στους νέους κωδικούς 657-658 του πίνακα 6, ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού. Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών στην Τράπεζα δηλώνονται αναλογικά από τους πραγματικούς δικαιούχους. Οι δικαιούχοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Έφορος έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.
……………………
 Δεν μεταφέρεται ούτε εκπίπτει η ζημία ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών επί προσδιορισμού του εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών:
Συνεπώς: Η ζημία ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, δεν μεταφέρεται για συμψηφισμό στις περιπτώσεις εκείνες που η ζημία στο έτος που προέκυψε, αρχικά δεν συμψηφίζεται με εισοδήματα άλλης κατηγορίας και περαιτέρω ο φορολογούμενος έχει φορολογηθεί στο έτος αυτό με τις διατάξεις των άρθρων 16 (αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης) και 17 (δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων) του Κ.Φ.Ε., χωρίς δηλαδή να καλύψει τις δαπάνες αυτές με άλλο τρόπο (δάνειο, δωρεά, ανάλωση κεφαλαίου κ.λπ.).
……………………
Ως μισθωτοί θα φορολογούνται όσοι έχουν εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ σύμφωνα με την τροπολογία (άρθρο 184 του Ν. 4261/2014):  Με την νέα ρύθμιση προστίθεται εδάφιο στην περίπτωση α' του άρθρου 9 του ΚΦΕ- Ν. 2238/1994) μόνο για την χρήση 2013,  που προβλέπει ότι όσοι φορολογούμενοι (εξαιρουμένων των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων), έχουν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 5000 ευρώ (ή εναλλακτικά, τα 9.500 ευρώ τεκμαρτό εισόδημα), υπάγονται στη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων. Έτσι ρυθμίζεται η φορολόγηση των φορολογουμένων που κατά την χρήση του έτους 2013 είχαν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση όπως άνεργοι, φοιτητές κ.λπ. (όπως συμμετοχή σε επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, πρακτική άσκηση φοιτητών,) ώστε να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών- συνταξιούχων και να τύχουν των μειώσεων φόρου με την προσκόμιση αποδείξεων που προβλέπονται από το άρθρο αυτό (9 του ΚΦΕ-Ν.2238/94) και να μην υπολογίζεται προκαταβολή φόρου.

(Δείτε στον κόμβο :  Από τις 16 Μαΐου οι δηλώσεις θα εκκαθαρίζονται με τις τελευταίες τροποποιήσεις του ΚΦΕ που αφορούν όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.
……………………
Η αναστολή του « πόθεν έσχες » ίσχυσε έως 31.12.2013 για:
α) την αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος, οικοπέδων, αγροτεμαχίων κ.λπ.), β) την ανέγερση οικοδομών, γ) τη χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση όλων των ακινήτων, δ) την κατασκευή πισίνας. Έτσι στον πίνακα 6: Έχουν μεταφερθεί από τον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων οι κωδικοί (735-736 ) που αφορούν στην αγορά ακινήτων, ανέγερση οικοδομών και κατασκευή πισίνας λόγω αναστολής εφαρμογής του «πόθεν έσχες».
Προσοχή: Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που κατέβαλαν το 2013 οι φορολογούμενοι για την εξυπηρέτηση του δανείου θεωρούνται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και προστίθενται στις υπόλοιπες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
……………………
Φορολογική αντιμετώπιση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 kWp σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών.
Δεν φορολογούνται τα κέρδη που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα (μη επιτηδευματίες) καθώς και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (ατομικές επιχειρήσεις ή προσωπικές εταιρίες με τζίρο ετήσιο μέχρι 2.000.000 ευρώ και με απασχολούμενο προσωπικό λιγότερο από 10 άτομα), εφόσον τα κέρδη αυτά που αποκτούν προέρχονται από τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας προς τη ΔΕΗ ή προς άλλο προμηθευτή, μετά την ένταξή τους στο "Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι 10 KW", (άρθρο 6 παρ. 4δ του ΚΦΕ- Ν.2238/94, όπως τέθηκε με το άρθρο 36 του ν. 3775/2009) και (Εγκ. Υπ. Οικ.πολ. 1101/6.8.09). …..

Δεν φορολογούνται τα κέρδη που αποκτούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή δημόσιας ή δημοτικής επιχείρησης ή συνεταιρισμού, από την παραγωγή ενέργειας μέχρι 10 KW όταν υπάγονται στο "ειδικό πρόγραμμα". αλλά με τα κέρδη αυτά σχηματίζεται "αφορολόγητο αποθεματικό" (λογ. 41.08). Το αφορολόγητο αυτό αποθεματικό φορολογείται κάθε φορά κατά το μέρος που διανέμεται ή κεφαλαιοποιείται. (άρθρο 103 παρ. 1 του ΚΦΕ- Ν.2238/94, όπως τέθηκε με το άρθρο 36 του ν. 3775/2009) και (Εγκ. πολ. 1101/6.8.09).
……………………



2) ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΣΤΟ Ε.Τ.Ε.Α.
( Λέξεις κλειδιά, για την κατανόηση του θέματος :
-   Επίταξη: η οριστική ή προσωρινή αφαίρεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας καθώς και προσωπικών υπηρεσιών, που γίνεται από το κράτος για στρατιωτικούς σκοπούς σε καιρό πολέμου ή επιστράτευσης ή για δημόσια ωφέλεια . Επίσης  « Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών. »(Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 22 παράγραφος 4)
- Τάγματα Εργασίας : (συχνά αναφερόμενα στην ελληνική βιβλιογραφία ως "αμελέ ταμπουρού" (Δείτε και ανωτέρω «Ο Ελληνισμός του Πόντου.» ) χρησιμοποιήθηκαν στη Μ. Ασία (Ανατολία) κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στα τάγματα αυτά αναγκάζονταν να εργαστούν άνδρες μη μουσουλμάνοι σε βαρειές εργασίες υπό απάνθρωπες συνθήκες. … ( Πηγή : http://el.wikipedia.org ))

Το θέμα αφορά την υποβολή ηλεκτρονικών αρχείων εργοδοτών ιδιωτικού τομέα από την περίοδο ΧΧΧΧ ( ;;;;; ) έως την περίοδο 11ος/2013, με βάση την κατωτέρω απόφαση :
Αρ. πρωτ.: 18754/7633/011/12.3.2014 Υποβολή ηλεκτρονικών αρχείων εργοδοτών Ε.Τ.Ε.Α

Απόσπασμα αυτής αναφέρει ότι :

«Κατόπιν τούτων καλούνται όλοι οι εργοδότες, σε εφαρμογή και των προβλέψεων της παρ. 7 του άρθρου 63 του ν.3996/2011, να αποστείλουν στο ΕΤΕΑ, σε ηλεκτρονική μορφή, το σύνολο της πληροφορίας σχετικά με την δήλωση της ασφάλισης (μισθολογικές καταστάσεις) και την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών (κατάθεση σε τράπεζα) μέχρι και την περίοδο 11ος/2013, για το σύνολο των εργαζομένων τους, πρώην ασφαλισμένων στους Τομείς ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΤΕΑΥΝΤΠ και ΤΕΑΧ του τ. ΤΕΑΙΤ και νυν ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ. Η αποστολή των ηλεκτρονικών αρχείων θα γίνεται για μεν τους εργοδότες του τ. ΤΕΑΥΕΚ μέσω της ιστοσελίδας του ΕΤΕΑ, στην οποία έχει δημιουργηθεί σχετική “διαδικτυακή πύλη”, για δε τους εργοδότες των λοιπών Τομέων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑ www.etea.gov.gr παρατίθενται οι προδιαγραφές σχετικά με την απαιτούμενη γραμμογράφηση των προς αποστολή ηλεκτρονικών αρχείων κατά Τομέα του τ. ΤΕΑΙΤ και πληροφορίες – οδηγίες για τον τρόπο αποστολής τους ανάλογα με τον Τομέα ασφάλισης. Περίοδος αποστολής μέχρι 31.05.2014.» (Δείτε και τα σχόλια)



Παραθέτω το εμπεριστατωμένο  έγγραφο/απάντηση  του  Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ., προς την Διοίκηση του Ε.Τ.Ε.Α., το οποίο πρέπει να αποτελέσει την βασική «γραμμή » όλου του κλάδου.
Την ανάκληση της εγκυκλίου του ΕΤΕΑ για την υποβολή ηλεκτρονικών αρχείων εργοδοτών ζητάει ο Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ.

«… Με απλή ανάγνωση δε της παρ. 7 του αρ. 63 του ν.3996/2011 οι εργοδότες καλούνται να υποβάλλουν, σε ηλεκτρονική μορφή, την μισθολογική κατάσταση επί των αποδοχών των οποίων έχουν υπολογιστεί οι εισφορές εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο για την καταβολή τους. Σαφέστατα αναφέρεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις και φυσικά από την ημερομηνία που το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΤΕΑ επιτρέπει την ηλεκτρονική υποβολή των ως άνω στοιχείων και δεν γίνεται καμία αναφορά για αναδρομική ισχύ. Η ως άνω απόφαση είναι αβάσιμη και ταυτόχρονα δημιουργεί πρόβλημα στην ύπαρξη πνεύματος εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας μεταξύ των εργοδοτών και του ταμείου σας, κυρίως όταν αναφέρετε «ότι όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΙΚΑ είναι στη διάθεση σας και θα δοθούν εντολές ελέγχου σε όσες επιχειρήσεις δεν αποστείλουν τα εν λόγω στοιχεία». Ζητούμε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για την ως άνω υποχρέωση από εργοδότες και Λογιστές – Φοροτεχνικούς. Πιστεύουμε ότι κανείς από τους συναδέλφους δεν πρέπει να αναγκάζεται με εκβιασμούς να γίνει άμισθος υπάλληλος του ΕΤΕΑ….  »


Δείτε και το «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ» του  Ε.Τ.Ε.Α.   και κυρίως τα σχόλια που συνοδεύουν , Ε.Τ.Ε.Α. - «Δεν υπάρχουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των εργοδοτικών επιχειρήσεων κατά την απόδοση των εισφορών υπέρ του ΕΤΕΑ»



3) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ.


 
Γελοιογραφία του Γιάννη Καλαϊτζή  (www.gianniskalaitzis.gr )

3.1  Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων :
Έως 20.05.2014                             « Δήλωσης μεταβολής »
Έως 31.05.2014                             «Δήλωση αποθεμάτων» και σύνταξη απογραφής.
Έως 2.06.2014                               Υποβολής καταστάσεων πελατών ( όχι και Προμηθευτών)
                                                         (1ο τρίμηνο 2014 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος))
 

Ειδικότερα  σημεία προσοχής :
α) Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1079/19.3.2014, ισχύουν τα εξής : « ……. δεν είναι υποχρεωτική η σύνταξη απογραφής και η υποβολή δήλωσης αποθεμάτων από τους αγρότες που μετατάσσονται από το ειδικό καθεστώς στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς με τη δήλωση αυτή υπάρχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των αποθεμάτων, δικαίωμα το οποίο μπορεί ο αγρότης να μην το ασκήσει.». 

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή μιας τέτοιας «δυνατότητας», αφού η σύνταξη  απογραφής και η υποβολή δήλωσης αποθεμάτων, δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες, να ξεκινήσουν με ένα ενδεχομένως, πολύ σημαντικό «απόθεμα» Φ.Π.Α. και άρα να ωφεληθούν οικονομικά.

β) Σύνταξη απογραφής, για τις ανάγκες του Φ.Π.Α.
- Τα αποθέματα της 31/12/2013, καταγράφονται με βάση τα στοιχεία που προσκομίζει ο υπόχρεος αγρότης και πρέπει να υπάρχει συσχετισμός με τα παραστατικά αγοράς, με τα δεδομένα  της  «Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής », καθώς με τα παραστατικά πώλησης των αποθεμάτων ( προϊόντων) που έγινε το 2014, αν φυσικά έχουν πωληθεί έως την σύνταξη της απογραφής .
- Δείτε σχετικό Παράδειγμα στην  ΠΟΛ.1024/17.1.2014
- Τα  αγροτικά  προϊόντα  που θα δηλωθούν, ως αποθέματα της 31/12/2013, πρέπει να αποτελούν πωλήσεις της χρήσης 2014. Σε περίπτωση, που δεν συμβαίνει αυτό πρέπει να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση . ( π.χ καταστροφή κ.λ.π ).

- Προτεινόμενη διαδικασία απογραφής:
i)  Συγκέντρωση των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων ( π.χ  τιμολόγια αγοράς από προμηθευτές, «Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής» , τιμολόγια πώλησης στο έτος 2014, ειδών που την 31/12/2013 υπήρχαν ως αποθέματα,  κ.λ.π )  . Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο είναι καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του ΥΠΑΑΤ (μητρώο αιγοπροβάτων, βοοειδών, μελισσοκομικό βιβλιάριο).
ii )  Ταξινόμηση των στοιχείων  της απογραφής και επαλήθευση τους από τον αγρότη.
iii ) Τεκμηρίωση της αποτίμησης στην περίπτωση των αγροτικών προϊόντων.  
Κατά την εκτίμηση μας,  ως αντικειμενικές μέσες τιμές, θα μπορούσαν να ληφθούν και οι τιμές που ορίζονται στο υπολογισμό της ασφαλιζόμενης αξίας από το ΕΛ.Γ.Α, όπου χρησιμοποιούνται.(Δείτε σχετικά : www.elga.gr , (Δήλωση Κ/Ε) ). Μπορείτε να «κατεβάσετε» από εδώ, τον Φορολογικό οδηγό, που δημοσιεύτηκε στις 26/4/2014, στην εφημερίδα «AGRENTA» .
 

3.2 Επιστροφή του Ε.Φ.Κ  των αγροτών :
Κ.Υ.Α. αριθμ. πρωτ.: ΔΕΦΚ Α 5011386 ΕΞ 13.5.2014 - Δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) είναι τα πρόσωπα που προσδιορίζονται ως γεωργοί και τα νομικά πρόσωπα, που προσδιορίζονται με βάση το άρθρο 5 της με αριθ. 4985/21.6.2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄/1026/02−07−2010). [Δείτε εδώ σχετικά]

3.3 Παράταση προθεσμιών απογραφής σημείων Υδροληψίας και Αδειοδότησης χρήσεων νερού
Δίδεται παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014 (από 15 Μαΐου 2014, που ήταν η αρχική προθεσμία) για υποβολή αίτησης εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Επιπλέον, η προθεσμία για την υποβολή αίτησης χορήγησης ή ανανέωσης άδειας χρήσης νερού παρατείνεται μέχρι 30 Ιανουαρίου 2015, από 30 Σεπτεμβρίου 2014 που ήταν η αρχική προθεσμία.[Δείτε σχετικά εδώ]

3.4  Αγροτικοί  συνεταιρισμοί
Έγινε τροποποίηση  του Ν. 4015/2011, με το άρθρο 57 του Ν. 4262/2014  (ΦΕΚ Α' 114/10-5-2014).  Με αυτή δίδεται παράταση, έως  30ή Αυγούστου 2014 των κάτωθι προθεσμιών :
- Απόφαση  για συγχώνευση  Α.Σ ,  με άλλο ενεργό Α.Σ.
- Μετατροπή Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και ΑΕΣ
- Μετατροπές Κοινοπραξιών Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Κεντρικών Συνεταιριστικών Ενώσεων.




4) ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
Καταρχήν καθίστε και μετά δείτε ποιές προθεσμίες λήγουν στο διάστημα 20 Μαΐου – 30 Ιουνίου ( Δεν περιλαμβάνονται οι προθεσμίες των περιοδικών δηλώσεων, που υπήρχαν έως τώρα και κάποιες που ίσως μου διέφυγαν ).  

  • 20  Μαϊ 2014  : Υποβολή δήλωσης στο μητρώο για την ένταξη αγροτών στο κανονικό καθεστώς . Για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων. ( Βλέπε θέμα :  ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ )
  • 20  Μαϊ 2014  :  Υποβολή δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων ,  Ν. 3091/2003, υποβάλλονται από φέτος ηλεκτρονικά στην Γ.Γ.Π.Σ.   ( Βλέπε θέμα : Ε9 – Ειδικός  Φόρος  Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) και ΕΝ.Φ.Ι.Α.).
  • Προσοχή : Υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν και οι  Α.Ε ,  Ε.Π.Ε και Κεφαλαιουχικές Εταιρίες, , οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.
  • 30   Μαϊ 2014  : Εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. για υπόχρεους με διπλογραφικό σύστημα.
  • 30   Μαϊ 2014 :  Υποβολή δήλωσης για ΑΕ-ΕΠΕ ( Έντυπα Φ01 010 - Φ01 013 )
  • 30   Μαϊ 2014 : Υποβολή δήλωσης και καταβολής του τέλους διαφήμισης 2% από το διαφημιζόμενο για διαφημίσεις που γίνονται με :  α) ημερολόγια, δώρα, έντυπα, κάθε είδους παραστάσεις ή λέξεις σε αυτοκόλλητα ή είδη με διαφημιστικές παραστάσεις ή λέξεις ή με άλλο παρόμοιο τρόπο, καθώς και για διαφημίσεις που γίνονται από τον αέρα με οποιονδήποτε τρόπο, β) μέσω διαφημιστικών φυλλαδίων σε εφημερίδες και περιοδικά, γ) προβολή προϊόντων σε χώρους καταστημάτων είτε με τοποθέτησή τους σε εμφανή σημεία είτε με έντυπα, δώρα, επιγραφές ή άλλο παρόμοιο τρόπο. ( `Αρθρο 9 , Ν. 2880/2001). Προσοχή : ( άρθρο 31 Ν. 2238/94 ) «ιδ)  ….. Ειδικά τα ποσά των δαπανών, που υπόκεινται σε τέλος διαφημίσεων υπέρ δήμων και κοινοτήτων, δεν αναγνωρίζονται ως δαπάνη της διαφημιζόμενης επιχείρησης, αν δεν αποδεικνύεται η καταβολή του τέλους που αναλογεί με τριπλότυπο είσπραξης του οικείου δήμου ή κοινότητας.»
  • 30   Μαϊ 2014 :  Ισολογισμός ( ΚΦΑΣ άρθρο 4 παρ. 12 περ. δ΄).  Το κλείσιμο του Ισολογισμού και η καταγραφή της αξίας των αποθεμάτων , των λοιπών περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων στο Βιβλίο Απογραφών, για όλους τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, γίνεται μέχρι την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • 30   Μαϊ 2014 : Οριστική Δήλωση Παρακρατούμενων Φόρων Εμπορικών Επιχειρήσεων.
    (Δείτε σχετικά στον κόμβο :  Οριστική Δήλωση Παρακρατούμενων Φόρων Εμπορικών Επιχειρήσεων )
  • 30   Μαϊ 2014 : Υποβολή δήλωσης Στοιχείων ακινήτων Ε9 2014, για φυσικά και νομικά πρόσωπα και για μεταβολής στην περιουσιακή κατάσταση που συντελέστηκαν εντός του 2013. ( Βλέπε θέμα : Ε9 – Ειδικός  Φόρος  Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) και ΕΝ.Φ.Ι.Α.).
  • 30   Μαϊ 2014 :  Υποβολή δήλωσης φόρου  μερισμάτων 10% - Ομόρρυθμες και οι ετερόρρυθμες εταιρίες, κοινωνίες αστικού δικαίου, που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες, οι συμμετοχικές ή αφανείς, καθώς και οι κοινοπραξίες με διπλογραφικά βιβλία. (ΠΟΛ.1012/3.1.2014, ΠΟΛ.1054/17.2.2014 και ΠΟΛ.1085/20.3.2014). Επισημαίνεται ότι, στα ανωτέρω νομικά πρόσωπα ,  από τη στιγμή που δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό της εταιρείας περί διανομής κερδών, όλα τα κέρδη θεωρούνται διανεμόμενα και συνεπώς σε όλα τα κέρδη επιβάλλεται ο παρακρατηθείς φόρος 10%. Δείτε ανάλυση στο άρθρο του κόμβου :
    Πότε και πως θα πληρωθεί ο φόρος για τα διανεμόμενα κέρδη της χρήσης 2013
  • 31  Μαϊ 2014 :    Αποστολή στο ΕΤΕΑ, σε ηλεκτρονική μορφή, το σύνολο της πληροφορίας σχετικά με την δήλωση της ασφάλισης (μισθολογικές καταστάσεις) και την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών (κατάθεση σε τράπεζα) μέχρι και την περίοδο 11ος/2013, για το σύνολο των εργαζομένων τους, πρώην ασφαλισμένων στους Τομείς ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΤΕΑΥΝΤΠ και ΤΕΑΧ του τ. ΤΕΑΙΤ και νυν ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ  ( Βλέπε θέμα : ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΣΤΟ Ε.Τ.Ε.Α.)
  • 31  Μαϊ 2014 :  Υποχρέωση υποβολής δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης αγροτών . ( Βλέπε θέμα :  ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ )
  • 2    Ιουν 2014 :  Μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών Περιόδου -  Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014.
  • 10  Ιουν 2014 :  Υποβολή στο ΓΕΜΗ, των Ετήσιων Οικονομικών καταστάσεων των Ανωνύμων Εταιρειών.
  • 25  Ιουν 2014 : Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών έτους 2013.
  • 27  Ιουν 2014:  Υποβολή δήλωσης μερισμάτων φόρου  μερισμάτων 10%, για Ε.Π.Ε - Ι.Κ.Ε. – Προθεσμία καταβολής  30.6.2014.
  • 30 Ιουν 2014 :  Υποβολή Εντύπου Ε1 και Ε2 – Ε3 φυσικών προσώπων.


Σημείωση :

ΕΝ.Φ.Ι.Α. : Οι δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. Νομικών Προσώπων δεν θα υποβληθούν, αλλά ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ) των Ε9  ώστε να υπολογισθεί ΣΩΣΤΑ ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. από την Γ.Γ.Π.Σ. (παράγεται από το Ε9), για ακίνητα που υπάρχουν στην 1/1/2014.

Η ανάγκη για παρατάσεις είναι επιβεβλημένη, από την πορεία των πραγμάτων . 

Το θέμα είναι να δοθούν έγκαιρα και  συνολικά  ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρονικός  προγραμματισμός.  

Βέβαια, οι παρατάσεις δεν οδηγούν σε ουσιαστικές λύσεις, ούτε μπορούν να αποτελούν το κύριο θέμα στον κλάδο μας. Αυτό που  πρέπει να γίνει είναι αλλαγή στην διαδικασία  καθορισμού του προγράμματος υποβολών (εκτενώς αναφέρω τις σκέψεις μου ανωτέρω, «Τι πρέπει να γίνει - Τι πρέπει να κάνουμε» ).

Σχετικά με τα αιτήματα των παρατάσεων , παραθέτω αποσπάσματα από ορισμένες ανακοινώσεις συλλόγων, για να τονισθεί το δίκαιο και εύλογο του αιτήματος :
Αίτημα του Συλλόγου Λογιστών Πάρου-Αντίπαρου για αλλαγή ημερομηνιών υποβολής δηλώσεων

« …. Μέχρι σήμερα ανακοινώσατε ότι υποβλήθηκαν 604.000 δηλώσεις, δηλαδή περίπου το 10% και στις υπόλοιπες 50 μέρες θα προλάβουν να υποβληθούν οι υπόλοιπες, ήτοι το 90% ; Μα πόσες δηλώσεις θα στέλνονται καθημερινά ; Και μάλιστα όταν υποβάλουμε δηλώσεις, σχεδόν επι 24ώρου βάσεως. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτή η de facto κατάργηση του οκταώρου, αφού είμαστε πλέον άμισθοι υπάλληλοι του δημοσίου… Παρά το γεγονός ότι αυτές οι ημερομηνίες ανακοινώθηκαν από 4 Απριλίου, πολλές διευκρινίσεις δόθηκαν πολύ αργότερα. Ακόμα και σήμερα αναμένονται οδηγίες σχετικά με πολλά φορολογικά θέματα και σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται λανθασμένα στοιχεία Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων και προεκτυπωμένων βεβαιώσεων αποδοχών και φόρων. Για όλα τα παραπάνω και προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις αλλά και η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, θεωρούμε πως πρέπει να γίνει μια κλιμάκωση των καταληκτικών ημερομηνιών, ώστε να επιτύχουμε την ολοκλήρωση της υποβολής όλων των παραπάνω δηλώσεων και καταστάσεων. Δεδομένου ότι η πληρωμή της α΄ δόσης του φόρου εισοδήματος ανεξάρτητα του χρόνου υποβολής είναι η 31 Ιουλίου, δεν είναι αδύνατον να καθοριστεί καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων Ε1 ακόμη και έως την 30/7/2014, όπως και των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων Α΄τριμήνου 2014 , και σε ενιαία υποβολή του Α΄εξαμήνου πλέον, του 2014 να μετατεθούν την 31 Οκτωβρίου 2014, καταληκτική ημερομηνία των συγκεντρωτικών καταστάσεων έτους 2013 Διότι για την ορθή υποβολή των καταστάσεων αυτών , απαιτείται ο εκσυγχρονισμός των διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων των συναδέλφων και των φορολογουμένων. Κύριοι Υπουργοί, κύριε Γενικέ Τονίζουμε ότι είναι φύσει αδύνατον και υπεράνω των δυνάμεών μας, γιατί είμαστε άνθρωποι και όχι υπολογιστικές μηχανές, όλες αυτές οι υποχρεώσεις να διεκπεραιωθούν μέσα σε αυτό το ελάχιστο διάστημα που απομένει. Θυμηθείτε ότι και το 2013 οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν στο φόρτο εργασίας που τους ανατέθηκε κάποιες φορές με κόστος την υγεία τους και την οικογενειακή γαλήνη, ζητούμε να προσδιορισθούν έγκαιρα, νέες καταληκτικές ημερομηνίες για τις υποχρεώσεις αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τις παραπάνω προτάσεις μας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς να ανταποκριθούν στην ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας προς όφελος του κρατικού μηχανισμού, που δεν θα σπαταλήσει εργατοώρες και δεν θα απασχολήσει προσωπικό.»


Αίτημα Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για παράταση συγκεντρωτικών καταστάσεων και ανακοίνωση για στήριξη συναδέλφων Λ-Φ στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης

« Τον Μάιο και τον Ιούνιο λήγουν πολλές υποχρεώσεις όπως Ισολογισμοί, Συγκεντρωτικές Καταστάσεις έτους 2013-2014, εκκαθαριστικές Φ.Π.Α. και μια σειρά άλλων υποχρεώσεων η απαρίθμηση των οποίων το μόνο που θα καταφέρει είναι να μας πιέσει ψυχολογικά ακόμη περισσότερο, χωρίς να παραβλέπουμε και το γεγονός ότι μεσολαβεί και διάστημα έντονης εκλογικής διαδικασίας  2 εβδομάδων στις οποίες συμμετέχουν, ως έχουν το νόμιμο δικαίωμα και Συνάδελφοι. Για την ομαλή ροή της διαδικασίας υποβολών των φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θεωρεί είναι ανάγκη να αλλάξουν οι καταληκτικές ημερομηνίες των υποβολών που δεν έχουν άμεσο δημοσιονομικό ενδιαφέρον, ……..»



5)  Ε9 – Ειδικός  Φόρος  Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) και ΕΝ.Φ.Ι.Α.


Γελοιογραφία του ΚΥΡ ( http://i-kyr.gr )

Δείτε το άρθρο :
Εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων Ε9
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Δείτε επίσης :
Διευκρινίσεις Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σχετικά με την υποβολή δηλώσεων Ειδικού Φόρου Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) και ΕΝ.Φ.Ι.Α. νομικών οντοτήτων.

Για τα θέματα αυτά,  πολύ χρήσιμο είναι και το βιβλίο : «Πρακτικός Οδηγός - Η συμπλήρωση του Ε9 και ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. » του Ορέστη Εμμ. Σεϊμένη, το οποίο και διατίθεται από τον κόμβο. ( Δείτε σχετικά )
 



6 )   Η ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ (ΠΟΛ.1143/15.5.2014)  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ( Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ) .

ΠΟΛ.1143/15.5.2014 Κοινοποίηση των διατάξεων των περ. α’ και β’ της παρ. 22 της υποπαρ. Δ1 της παρ. Δ του άρθρου πρώτου του Κεφαλαίου Α’ του ν. 4254/2014 και λοιπές διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 12 και 13 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013

Ανάλυση του θέματος, είχαμε κάνει στο «Σχόλιο της Δευτέρας», της 7/4/14. Οφείλω να ομολογήσω την αδυναμία πρόβλεψης,  περί του περιεχομένου της ερμηνευτικής του εκάστοτε Νόμου. Επίσης διευρύνω τον τρόπο σκέψης μου με τα εξής, που διάβασα : «Οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται από τότε που ίσχυσαν οι διατάξεις των παρ.12 και 13 του άρθρου 72 του ν.4172/2013 (δηλ. οι παλιές) και όχι από τη δημοσίευση του ν.4254/2014 ( δηλ. χρόνος ισχύος των νέων  διατάξεων )».
Ίσως  όμως  αυτό να είναι το κλειδί της λύσης πολλών θεμάτων στην Φορολογία : Άλλο «ισχύς » και άλλο «εφαρμογή». Τότε μπορεί να  έχουμε  και τους εξής συνδυασμούς :
-Ισχύουν, αλλά δεν εφαρμόζονται.
-Εφαρμόζονται, αλλά δεν ισχύουν.
Αλλά όπως λέει και ένας φίλος μου, «Νόμος, είναι το δίκαιο της «ερμηνευτικής».

Η ΠΟΛ.1143/15.5.2014 λοιπόν, μεταξύ των άλλων προβλέπει :

α)  Αφορολόγητα Αποθεματικά που προέκυψαν από το κέρδος πώλησης ακινήτων της επιχείρησης.
- Οι λογαριασμοί των αποθεματικών (που έχουν σχηματισθεί από την υπερτίμηση λόγω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτου, το οποίο ιδιοχρησιμοποιείτο ή έχει ιδιοχρησιμοποιηθεί για την άσκηση του αντικειμένου των εργασιών της επιχείρησης καθώς και τα αφορολόγητα αποθεματικά που προέρχονται από την υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου επιχείρησης σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, για το οποίο στη συνέχεια είχε συναφθεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης μεταξύ της εταιρείας χρηματοδοτικής μίσθωσης και της πωλήτριας επιχείρησης) μπορούν να εξακολουθούν να τηρούνται στους ισολογισμούς που κλείνουν οι επιχειρήσεις με 31.12.2014 και μετά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αποθεματικά των επενδυτικών ή αναπτυξιακών νόμων, καθώς και αυτά των ειδικών διατάξεων νόμων.
- Σε περίπτωση διανομής είτε των συγκεκριμένων αποθεματικών είτε των λοιπών αποθεματικών που δεν καταλαμβάνονται από τις υπόψη διατάξεις αυτοτελούς φορολόγησης, τα διανεμόμενα ποσά θα υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος με βάση τις διατάξεις του άρθρου 47 του ν.4172/2013 συναθροιζόμενα με τα λοιπά εισοδήματα της εταιρείας με συντελεστή φορολογίας 26% καθώς και σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10% λόγω διανομής .
- Οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται από τότε που ίσχυσαν οι διατάξεις των παρ.12 και 13 του άρθρου 72 του ν.4172/2013 και όχι από τη δημοσίευση του ν.4254/2014 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κατά συνέπεια, ο φόρος (15% ή 19%) που ενδεχομένως έχει ήδη καταβληθεί για τα έως άνω αφορολόγητα αποθεματικά που σχηματίστηκαν με βάση την περ. ζ’ της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν.2238/1994 θα πρέπει να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς.  ( ;;;;;;;)

β)  Αυτοτελής φορολόγηση Αφορολόγητων Αποθεματικών ( διευκρινήσεις ).
- Ως "δηλωθείσες φορολογικές ζημίες" της επιχείρησης που συμψηφίζονται μετά την 1-1-2014, είναι εκείνες που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση της χρήσης 2013 (μεταφερόμενες ή προκύψασες στη χρήση αυτή). Κατόπιν των ανωτέρω, οι ζημίες οι οποίες ενδεχομένως προέκυψαν εντός της διαχειριστικής περιόδου που αφορά ο επόμενος ισολογισμός από αυτόν που ελήφθη υπόψη για την υπαγωγή σε αυτοτελή φορολόγηση με 15%, δεν λαμβάνονται υπόψη προκειμένου για το συμψηφισμό ζημιών με τα υπόψη σχηματισθέντα αποθεματικά.
- Μία εταιρεία πρέπει να επιλέξει είτε το συμψηφισμό των φορολογικά αναγνωρίσιμων ζημιών παρελθουσών χρήσεων (δηλωθείσες φορολογικές ζημίες) με τα υπόψη σχηματισθέντα αποθεματικά, είτε τη διανομή ή κεφαλαιοποίηση .
- Σε περίπτωση που μετά το συμψηφισμό των ζημιών απομένει υπόλοιπο αποθεματικών, αυτό θα περιλαμβάνεται στα φορολογητέα κέρδη του φορολογικού έτους 2014 και θα φορολογείται με συντελεστή 26%, ανακαλουμένων των όσων αναφέρονται για το θέμα αυτό στην ΠΟΛ.1007/2.1.2014 εγκύκλιό μας.( ;;;;;; )
- Το ποσό των αποθεματικών που φορολογήθηκε με αυτόν τον τρόπο, μετά την αφαίρεση του φόρου που καταβάλλεται, εμφανίζεται σε ειδικούς λογαριασμούς στα τηρούμενα βιβλία της επιχείρησης και δύναται, μετά την καταβολή του συνολικά οφειλόμενου φόρου, να διανεμηθεί ή να κεφαλαιοποιηθεί ή να εξαχθεί στο εξωτερικό, όταν πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπών επιχειρήσεων, χωρίς καμία άλλη φορολογική επιβάρυνση, μη εφαρμοζομένων των άρθρων 54 ή 55 του ν.2238/1994 ή του άρθρου 64 του ν. 4172/2013, κατά περίπτωση.



7) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7.1 Κατάργηση προσκόμισης βεβαίωσης μη οφειλής Τ.Α.Π
Καταργήθηκε η προσκόμιση βεβαίωσης μη οφειλής τέλους ακίνητης περιουσίας (ν. 2130/1993) κατά τη μεταβίβαση ακινήτου .
Η κατάργηση αυτή ισχύει από 10-05-2014, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4262/2014.[Δείτε σχετικά εδώ]

7.2 Μεταβατικές διατάξεις,  προστίμων για παραβάσεις για τις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2523/1997.
ΠΟΛ.1140/13.5.2014 Παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 48 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013

7.3  Εξέταση υποθέσεων που είχαν εισαχθεί ενώπιον της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών (Ε.Δ.Ε.Φ.Δ.) του άρθρου 70Α του ν.2238/1994 με αίτημα διοικητικού συμβιβασμού και δεν εξετάσθηκαν.
ΠΟΛ.1142/15.5.2014


7.4  Τήρηση Ημερολογίου Μέτρων Ασφάλειας (ΗΜΑ) - Τήρηση βιβλίου γραπτών υποδείξεων τεχνικού ασφάλειας και ιατρού εργασίας.
(Αφορά  εργολάβους ή υπεργολάβους τεχνικών έργων  ή όταν δεν υπάρχουν αυτοί τον κύριο του έργου).
Αριθ. 14867/825/9.5.2014 Απλοποίηση διαδικασιών τήρησης αρχείων για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία στα τεχνικά έργα

7.5 Μορφή της Λογιστικής Κατάστασης που υποβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Αριθμ. πράξης Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος 2671/30.04.2014
Μηνιαία Λογιστική Κατάσταση που υποβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Τράπεζα της Ελλάδος

7.6 Πότε μπορούν να καταστραφούν τα στοιχεία των χρήσεων 2006-2007 των οποίων η παραγραφή παρατάθηκε βάσει του ν. 4203/2013.
Αρ. πρωτ.: Δ15Α 1076425 ΕΞ 13.5.2014 Χρόνος διαφύλαξης βιβλίων και στοιχείων


7.7 Ευκαιρία για ανάληψη εργασιών και σε άλλους τομείς του Οικονομολογικού Επαγγέλματος.
Αριθμ. πρωτ.: 22770/14.5.2014
 

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011 (ΕΜΠΕ) στελεχών του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και των Περιφερειών
Όροι, προϋποθέσεις και απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής στο ΕΜΠΕ
Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα, Έλληνες ή πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι:
- Είναι ηλικίας μέχρι 65 ετών
- Δεν έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση κ.λ.π
- Είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι/Α.Τ.Ε.Ι) του εσωτερικού ή αναγνωρισμένων ισότιμων τίτλων σπουδών της αλλοδαπής σε αντικείμενο οικονομικής κατεύθυνσης (όπως οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και συναφή).
- Έχουν σχετική εμπειρία σε αντικείμενα συναφή με τον έλεγχο επενδυτικών σχεδίων
- Έχουν ικανότητα χειρισμού Η/Υ (εφαρμογές word - excel και εφαρμογές διαδικτύου κλπ)


7.8 Ηλεκτρονικά η αλλαγή ταυτότητας και προσωπικών στοιχείων στο  TAXISnet ΠΟΛ.1123/30.4.2014
Μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας, των στοιχείων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας καθώς και των προσωπικών στοιχείων των φορολογουμένων, με ηλεκτρονικές διαδικασίες.

7.9  Αναγνώριση των « δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας » .
ΠΟΛ.1137/13.5.2014
Έκπτωση δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτ. ια της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994, για το οικονομικό έτος 2014

7.10  Φορολογία εταιρειών  Ν.Ε.Π.Α
Αριθ. πρωτ.: Δ12Β 1072765 ΕΞ 8.5.2014
Φορολογική μεταχείριση των Ναυτιλιακών Εταιριών Πλοίων Αναψυχής (Ν.Ε.Π.Α) του ν.3182/2003

7.11  ΦΠΑ των δαπανών επισκευής στα πλαίσια εγγύησης καλής λειτουργίας.
Αρ. πρωτ.: Δ14Α 1071323 ΕΞ 8.5.2014
Διευκρινίσεις για ΠΟΛ 1164/2013
Προσέχετε  και αυτό που αναφέρει : «όπως έχει διευκρινιστεί από τη Διοίκηση, στην περίπτωση που η χρήση των υλικών είναι στενά συνδεδεμένη και απαραίτητη για την επισκευή, θεωρείται παροχή υπηρεσίας, ενώ στην περίπτωση κατά την οποία προέχει η πώληση των αγαθών, τότε η πράξη αυτή χαρακτηρίζεται ως μεικτή δραστηριότητα, δηλαδή παροχή υπηρεσίας και εμπορία αγαθών».

7.12   Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίων
ΠΟΛ.1133/8.5.2014
Μη επιβολή Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίων κατά την σύσταση των εταιρειών
Η μη επιβολή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων ισχύει, από 7-4-2014 και καταλαμβάνει τις πράξεις σύστασης (όχι και αύξησης ).

7.13 Δανειολήπτες εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων .
Υπογραφή υπουργικής απόφασης για αναστολή καταβολής δόσεων δανείων από ιδιωτικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες .
Δυνατότητα και στους δανειολήπτες εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων να αιτηθούν την αναστολή καταβολής δόσεων, επί ίσοις όροις και κατ’ αναλογία με τα εφαρμοζόμενα στα μη εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια, κατόπιν συμφωνίας πιστωτικού ιδρύματος και δανειολήπτη.  Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υποβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτών την 31.07.2014.

7.14  e-Παράβολο.
Εφαρμογή Ηλεκτρονικού Παραβόλου (e-Παράβολο)
Από το Φεβρουάριο 2014 οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληρώνουν τα e-παράβολα με την χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.  Με την χρήση κάρτας ο συναλλασσόμενος μπορεί να καταθέσει «άμεσα» το ηλεκτρονικό παράβολο στον Φορέα. [Δείτε εδώ σχετικά]

7.15  Ποσά υπεραξίας που αποκτήθηκαν από αλλοδαπούς δικαιούχους χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ( ΠΟΛ. 1117/2014 )
Ανακαλείται η ΠΟΛ.1117 που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές [Δείτε εδώ σχετικά]

Δείτε στο capital.gr, το άρθρο του Γιάννη Αγγέλη για το θέμα αυτό. Μεταξύ των άλλων αναφέρει :   

«Σχεδόν από το πουθενά το ΥΠΟΙΚ φρόντισε (σ.σ. αναλυτικά ρεπορταζ στο Capital.gr) με μία διευκρινιστική εγκύκλιο επί παλαιότερου νόμου να βυθίσει τις τιμές των δεκαετών και πενταετών ομολόγων προκαλώντας την φυγή μεγάλης μερίδας επενδυτών που τα είχαν επιλέξει τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο τα spreads και οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν σε επίπεδα που είχαμε μήνες να δούμε. ……. Το ουσιώδες και στην περίπτωση αυτή είναι ότι αυτοί που αποφάσισαν να μπούν στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου ή που είχαν αποφασίσει να κρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους ότι υπόλοιπα τίτλων δεκαετούς ομολόγου υπήρχαν στην δευτερογενή αγορά, τώρα θα είναι πολύ επιφυλακτικοί σε τυχόν ανανέωση των θέσεών τους όταν το φθινόπωρο ο ΟΔΔΗΧ θα επιχειρήσει να παρέμβει με νέες εκδόσεις προσπαθώντας να «πουλήσει» σε μεγάλα ξένα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά Ταμεία. ….. Αν σε μία ξεκάθαρη αγορά όπως  με τα ομόλογα γίνεται κάτι τέτοιο ποιος ξέρει που μπορεί να φθάσουν τα αντίστοιχα κατορθώματα σε ποιό περίπλοκες καταστάσεις όπως στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τους φόρους υπεραξίας…»




8) ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ .

8.1  Εμπορικές μισθώσεις.
Οι τροποποιήσεις του ν.4242/2014 επί των εμπορικών μισθώσεων
Του Νικoλάου Α. Ράπτη - Δικηγόρου
Σχετικά με το θέμα των μισθώσεων, δείτε  και : Άρειος Πάγος 3/2014 - Aναπροσαρμογή μισθώματος με δικαστική απόφαση


8.2 Φ.Π.Α.- Δηλώσεις και τα πρόστιμα
Αλλαγές στις δηλώσεις και τα πρόστιμα Φ.Π.Α. σύμφωνα με τον Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον ν.4254/2014
Επιμέλεια Επιστημονική ομάδα Taxheaven


8.3 Φ.Π.Α.- Παραγραφή
Ανάλυση - Ειδικά θέματα άρθρου 57 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000)
(Απόσπασμα από το βιβλίο του Φώτη Τσιατούρα ΦΠΑ Γ΄ΕΚΔΟΣΗ (Κωδικοποίηση – Ερμηνεία και Εφαρμογή) που μόλις κυκλοφόρησε (23.4.2014))
Με τις διατάξεις του άρθρου 57 ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή του ΦΠΑ καθώς και το χρόνο παραγραφής των χρεών που βεβαιώνονται σε βάρος των υπόχρεων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.2859/2000. Επίσης ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την παραγραφή των αξιώσεων κατά του Δημοσίου από επιστροφή ΦΠΑ.

8.4  Φόρος διανεμόμενων κερδών.(10% αφορά Α.Ε – Ε.Π.Ε – Ο.Ε – Ε.Ε κ.λ.π )
Πότε και πως θα πληρωθεί ο φόρος για τα διανεμόμενα κέρδη της χρήσης 2013



9)  ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.


Γελοιογραφία του Στάθη.

Περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις στο πρώτο τετράμηνο του έτους
(Τα στατιστικά είναι μέχρι και την 9η Μαΐου 2014)
 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2014

ΘΑΝΑΤΟΥ

ΓΕΝΝΗΣΗΣ

ΓΑΜΟΥ

ΔΙΑΖΥΓΙΑ

ΣΥΜΦ. ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΛΗΞ. ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΝΑ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

42,036

30,271

11,604

6,968

376

91,255

«Ενώ, λοιπόν, ο πληθυσμός στην Ε.Ε. ξεπερνάει πλέον τα 505 εκατ., με περισσότερος γεννήσεις από θανάτους, στην Ελλάδα των 11,6 εκατ. συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι φτωχές οικογένειες διστάζουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, με την Ελλάδα να έχει τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννητικότητας στην Ε.Ε. και να είναι παγκοσμίως στην 199η θέση επί 220 χωρών. Επίσης, ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα, είναι ότι το νέο αίμα και ειδικότερα το άριστο και εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της, φεύγει προς το εξωτερικό, αανζητώντας όχι μόνο δουλειά, αλλά και καλλίτερες συνθήκες διαβίωσης,
Από το 2008 έως το 2011, εξάλλου, οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10%, καταγράφοντας πτώση - ρεκόρ για την ευρωζώνη! Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαντικό ρόλο παίζουν η δυσκολία στην κύηση που αντιμετωπίζουν οι μέλλουσες μητέρες με το αυξανόμενο άγχος στα χρόνια της βαθιάς ύφεσης, η αύξηση των αμβλώσεων, η πλημμελής παρακολούθηση της εγκύου και η διαρκώς μειούμενη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας. Με όλα αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με το προσδόκιμο ζωής, που παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις στα 79 χρόνια, η δημογραφική γήρανση αποτελεί μια κοινωνική βόμβα για την Ελλάδα, που θα την απειλεί τις επόμενες δεκαετίες. » ( Πηγή : www.zougla.gr)
Δείτε επίσης στον κόμβο : Στατιστικά Ο.Α.Ε.Ε. 2012 - 2.26 συνταξιούχοι αντιστοιχούν σε κάθε ασφαλισμένο

………………………..
Στον επίλογο  λοιπόν, της ανασκόπησης της περασμένης εβδομάδας, θα κάνουμε αναφορά σε δύο θέματα :

α) Στις εκλογές.
«Πάντα είναι ο κατάλληλος χρόνος  για να κάνεις αυτό που είναι σωστό.»
Martin Luther King, 1929-1968   (Πηγή : www.gnomikologikon.gr ).

Η Ζωή Μετά - Αρκάς .
…………………………………..

Πέθανε ένας πολιτικός και πάει στον Άγιο Πέτρο ο οποίος του λέει:  "Επειδή είσαι πολιτικός μεγάλων διαστάσεων,  θα σε αφήσω να δεις και  την κόλαση και τον παράδεισο και μετά να επιλέξεις που σου αρέσει να μείνεις...".  Παίρνει το ασανσέρ ο πολιτικός και κατεβαίνει στην κόλαση εκεί ανοίγει μια πύλη και βλέπει μπροστά του ένα τεράστιο γήπεδο του γκολφ, κάτι φίλους του πολιτικούς που είχαν πεθάνει και αυτοί να παίζουν, να πίνουν και να διασκεδάζουν .Μετά  παίρνει το ασανσέρ και ανεβαίνει στον παράδεισο όπου πέρασε την ώρα του πηδώντας από σύννεφο σε σύννεφο και παίζοντας άρπα όλη μέρα..!
Έρχεται  ο Άγιος Πέτρος το πρωί και του λέει...
-" Τι αποφάσισες να διαλέξεις ;  "
-"Κοίτα Άγιε Πέτρο καλός ο παράδεισος αλλά σαν την κόλαση δεν έχει..!"
"Εντάξει" του λέει ο Άγιος Πέτρος ...
Παίρνει λοιπόν πάλι το ασανσέρ ο πολιτικός και κατεβαίνει στην κόλαση. Ανοίγει η πύλη και βλέπει μπροστά του μια τεράστια έρημο γεμάτη σκουπίδια και τους φίλους του να βράζουν  σε κάτι μεγάλα καζάνια...τρελάθηκε!
Τρέχει στον Άγιο Πέτρο και του λέει : "Τι πράγματα είναι αυτά... άλλα είδα χθες και άλλα σήμερα", όποτε του απαντά ο Άγιος Πέτρος   " Χθες ήταν προεκλογική εκστρατεία..Σήμερα ψήφισες!... ". ( Πηγή :  www.newsbomb.gr)



 
Γελοιογραφία του Γιάννη Ιωάννου.



β ) Στο διαγωνισμό του Taxheaven, με θέμα :  « Η «τέχνη» των διευκρινήσεων και της συνεννόησης στον Ελληνικό Κινηματογράφο ».

Δείτε και ψηφίστε το καλύτερο, κατά την γνώμη σας,  απόσπασμα από τις κάτωθι Ελληνικές ταινίες  για το θέμα αυτό.

( 1 ) Γκαρσονιέρα για Δέκα,  1981 - Χρόνης Εξαρχάκος

( 2 ) Της Κακομοίρας (Ο Μπακαλόγατος),  1963  -  Κώστας Χατζηχρήστος

( 3 )  Οι γαμπροί της Ευτυχίας,  1962 -  Βασίλης Αυλωνίτης , Νίκος Ρίζος.

( 4 )  Τα κίτρινα γάντια,  1960 - Νίκος Σταυρίδης, Γιάννης Γκιωνάκης.


…………………….

Είπα τον αρεσυίαν …..  Κουράγιο και Καλή συνέχεια….    

 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης