Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Την ανάκληση της εγκυκλίου του ΕΤΕΑ για την υποβολή ηλεκτρονικών αρχείων εργοδοτών ζητάει ο Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ.

Δωδεκανήσου 7 2310-513875 [email protected] www.solnth.gr
Θεσσαλονίκη, 15-5-2014

ΠΡΟΣ
ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΤΕΑ

ΘΕΜΑ: Ανάκληση της εγκυκλίου 18754/7633/011/12.3.2014 του ΕΤΕΑ

Στην εγκύκλιο 18754/7633/011/12.3.2014 αναφέρετε ότι με σκοπό τη δημιουργία ατομικής μερίδας για κάθε εργαζόμενο – ασφαλισμένο στο ΕΤΕΑ και εγγραφής σ’ αυτήν όλων των καταβληθέντων ποσών που αφορούν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ αυτού, απαιτείται η συγκέντρωση των αρχείων μισθοδοσίας και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στους τραπεζικούς λογαριασμούς, όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΕΑ που προέρχονται από τους τομείς του τ. ΤΕΑΙΤ, σε ηλεκτρονική πλέον μορφή, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίηση τους για την υλοποίηση αυτής της επιταγής του ν.4052/2012. Κατόπιν τούτου, καλείτε όλους τους εργοδότες και ουσιαστικά τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς, να συλλέξουν και να αποστείλουν τα παραπάνω στοιχεία μέχρι και την περίοδο 11ος/2013 σε εφαρμογή και των προβλέψεων της παρ. 7 του αρ. 63 του ν.3996/2011.

Σημειώνουμε ότι στο ν.4052/2012 περί αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο ότι η συγκεκριμένη επιταγή είναι υποχρέωση των εργοδοτών (ή των Λογιστών – Φοροτεχνικών τους).

Με απλή ανάγνωση δε της παρ. 7 του αρ. 63 του ν.3996/2011 οι εργοδότες καλούνται να υποβάλλουν, σε ηλεκτρονική μορφή, την μισθολογική κατάσταση επί των αποδοχών των οποίων έχουν υπολογιστεί οι εισφορές εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο για την καταβολή τους. Σαφέστατα αναφέρεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις και φυσικά από την ημερομηνία που το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΤΕΑ επιτρέπει την ηλεκτρονική υποβολή των ως άνω στοιχείων και δεν γίνεται καμία αναφορά για αναδρομική ισχύ.

Η ως άνω απόφαση είναι αβάσιμη και ταυτόχρονα δημιουργεί πρόβλημα στην ύπαρξη πνεύματος εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας μεταξύ των εργοδοτών και του ταμείου σας, κυρίως όταν αναφέρετε «ότι όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΙΚΑ είναι στη διάθεση σας και θα δοθούν εντολές ελέγχου σε όσες επιχειρήσεις δεν αποστείλουν τα εν λόγω στοιχεία».

Ζητούμε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για την ως άνω υποχρέωση από εργοδότες και Λογιστές – Φοροτεχνικούς. Πιστεύουμε ότι κανείς από τους συναδέλφους δεν πρέπει να αναγκάζεται με εκβιασμούς να γίνει άμισθος υπάλληλος του ΕΤΕΑ.Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Β. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας
Π. ΒΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο