Ειδήσεις Τεχνολογία

Διεθνής διάκριση ερευνητικο​ύ έργου του ΚΑΠΕ για παραγωγή φθηνής και περιβαλλον​τικά καθαρής ενέργειας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
 
Αθήνα, 7 Μαΐου 2014
 
Διεθνής διάκριση ερευνητικού έργου του ΚΑΠΕ για παραγωγή φθηνής και περιβαλλοντικά καθαρής ενέργειας
 
Στο ερευνητικό έργο LOW-BIN: "Αποδοτική Ηλεκτροπαραγωγή Δυαδικού Κύκλου με θερμική πηγή την Γεωθερμία Χαμηλών Θερμοκρασιών" του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) θα απονεμηθεί το πιο σημαντικό σήμερα περιβαλλοντικό βραβείο σε παγκόσμιο επίπεδο, το ENERGY GLOBE ΑWARD, ως το καλύτερο ενεργειακό έργο στην Ελλάδα για το 2014. Πρόκειται για το τρίτο βραβείο που απονέμεται από το ENERGY GLOBE στο ΚΑΠΕ, για έργο στον τομέα της γεωθερμίας, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητα της εργασίας του Κέντρου και την αναγνώρισή της σε διεθνές επίπεδο.
 
Η απονομή θα γίνει τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 και ώρα 17:00, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στη Λεωφόρο Μεσογείων 119. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, και η Πρέσβης της Αυστρίας, MelittaSchubert.
 
Το κίνητρο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου προήλθε από την ανάγκη να «χαλιναγωγήσουμε» την πλεονάζουσα θερμική ενέργεια που υπάρχει σε χαμηλές θερμοκρασίες στον πλανήτη γη, η οποία προέρχεται από το υπέδαφος, τον ήλιο καθώς και τα βιομηχανικά απόβλητα, προκειμένου να παραχθεί φτηνή, και περιβαλλοντικά καθαρή ενέργεια, τονίζει  ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και προϊστάμενος του τομέα Γεωθερμίας του ΚΑΠΕ, Κωνσταντίνος Καρύτσας.  Το έργο διήρκησε από το 2006 έως το 2009 και οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου τεχνολογικού επιτεύγματος για αποτελεσματική παραγωγή ενέργειας χαμηλού κόστους, την τεχνολογική λύση που επονομάζεται “LOW-BIN” παραγωγή ενέργειας. Βασίζεται στην ανάπτυξη δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας δυαδικού κύκλου. Η πρώτη είναι σχεδιασμένη για τη χρήση γεωθερμικών ρευστών με θερμοκρασίες μεταξύ 65 και 90 βαθμών Κελσίου για την αγορά παραγωγής ενέργειας από πηγές γεωθερμίας χαμηλών θερμοκρασιών. Η δεύτερη είναι σχεδιασμένη για την συμπαραγωγή θερμότητας και ενέργειας μεταξύ 120 και 150 βαθμών Κελσίου που απευθύνεται στην αγορά της τηλεθέρμανσης.
 
Εκτιμάται ότι η τεχνολογική λύση“LOW-BIN” θα έχει ως αποτέλεσμα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έως το 2030, την εξοικονόμηση τουλάχιστον 20.000.000 Τόνων Ισοδύναμου Πετρελαίου, και μία μείωση εκπομπών αερίων ρύπων της τάξης των 64.000.000 TCO2, συντελώντας ταυτόχρονα στη δημιουργία 1.000.000 (έμμεσων ή άμεσων) θέσεων εργασίας.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο