Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γ. Προβόπουλος: «Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αφήσουν τις αδύναμες εταιρείες να πτωχεύσουν»

7 Μάιου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Την προτροπή προς τις Διοικήσεις των τραπεζών να αφήσουν τις αδύναμες επιχειρήσεις να πτωχεύσουν και να ενθαρρύνουν συγχωνεύσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας, για να μπορέσει να επιστρέψει η χώρα σε σταθερή ανάπτυξη, απευθύνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος. «Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αφήσουν τις αδύναμες εταιρείες να πτωχεύσουν και να ενθαρρύνουν την εξυγίανση της οικονομίας αν είναι να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη», δηλώνει στους Financial Times ο κ. Προβόπουλος.

Η εφημερίδα Financial Times σχολιάζει ότι η προειδοποίηση Προβόπουλου έρχεται ύστερα από τις ανεπιτυχείς πιέσεις προς τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να δημιουργήσουν «κακές τράπεζες» για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία αναλογούν στο 33% του συνολικού δανεισμού, δηλαδή ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Επειτα από μία τόσο βαθιά κρίση χρειαζόμαστε μία ισχυρή εξυγίανση της οικονομίας» τονίζει ο κ. Προβόπουλος προσθέτοντας ότι «η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει, θα πρέπει όμως να επιταχυνθεί.

«Προέτρεψα τις τράπεζες να στοχεύουν στη συγχώνευση άλλων κλάδων της οικονομίας, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και ανταγωνιστικοί. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα ευεργετικό για την οικονομία: Θα άνοιγε τον δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη και το πιο σημαντικό για αύξηση της απασχόλησης», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος.

«Η ύφεση διάρκειας έξι ετών άφησε βαθιά σημάδια στον επιχειρηματικό τομέα, ωστόσο μόνο μία κατασκευαστική εταιρεία είχε εξαναγκαστεί σε χρεοκοπία. Κορυφαίες ξενοδοχειακές αλυσίδες και όμιλοι μέσων μαζικής ενημέρωσης λειτουργούν ακόμα κανονικά ακόμα κι αν έχουν επιβαρυνθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια», προσθέτει στην εφημερίδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Εξάλλου, ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει την επιτυχή συγχώνευση του τραπεζικού τομέα ως σημείο αναφοράς για τους άλλους τομείς της οικονομίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, από τις 18 εμπορικές τράπεζες το 2009 η Ελλάδα έχει σήμερα μόνο τέσσερις συστημικούς δανειστές, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με το ποσό των 172 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

«Υπήρξε μια δραματική συγχώνευση του τραπεζικού τομέα. Βιώσιμες τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως, ενώ 12 μη βιώσιμες τράπεζες, οι οποίες δεν ήταν σε θέση να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ιδιωτικό κεφάλαιο, έκλεισαν», είπε. «Όλα αυτά συνέβησαν εν μέσω μιας κρίσης χωρίς να υποστεί απώλειες ούτε ένας καταθέτης», τόνισε.

Αναφορικά με τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειασθούν οι ελληνικές τράπεζες ο κ. Προβόπουλος τόνισε πως οι αγορές εξέλαβαν τα αποτελέσματα του stress test που διεξήγαγε η BlackRock «εξαιρετικά ευνοϊκά», ενώ επικαλέσθηκε τις Moody's και Fitch οι οποίες δηλώσαν ότι οι εκτιμήσεις τους είναι παρόμοιες με εκεινες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σχετικά με ττην πορεία των ελληνικών τραπεζών ο διοικητής της ΤτΕ σχολιάζει ότι η θετική υποδοχή από τις αγορές των τεστ κοπώσεως τον Μάρτιο προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση που οδήγησε στην επιστροφή τριών ιδρυμάτων στις αγορές. Ο κ. Προβόπουλος αναφέρει τέλος ότι στα αρχικά στάδια της ανάκαμψης η παροχή πίστωσης θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να διοχετεύσουν την πίστωση στις πιο αποδοτικές εταιρείες και τομείς της οικονομίας.


Πηγή: www.express.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης