Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τέλος εποχής για τον κορυφαίο φορολογικό παράδεισο

Καταπέλτης είναι η απόφαση που έλαβε η Ελβετία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι μέχρι πρότινος διέπονταν από απόρρητο που δεν μπορούσε να παραβιάσει κανένα κράτος και υπηρεσία στον πλανήτη. Η Ελβετία, ένας εκ των κορυφαίων φορολογικών παραδείσων για όσους θέλουν να κρύψουν το μαύρο χρήμα, εν μέσω έντονων πιέσεων, υπέγραψε την "ιστορική" κατά πολλούς διεθνή συμφωνία του ΟΟΣΑ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ χωρών γύρω από τραπεζικούς λογαριασμούς, μερίσματα, τόκους και κέρδη από πωλήσεις ή από κατοχή εταιριών. Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για ουσιαστική συνεργασία χωρίς καλύψεις σε κανέναν καταθέτη.

Η Ελβετία μια εκ των μεγαλυτέρων χρηματοοικονομικών κέντρων του κόσμου διαφύλασσε σαν κόρη οφθαλμού τι απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων και δεδομένου ότι δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίζει ανεξάρτητα. Ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν δεσμευθεί εδώ και καιρό για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, οι υπογραφές της Ελβετίας και της Σιγκαπούρης αποτελούν σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ειδικά για την Ελβετία, η εξέλιξη συμπίπτει με την αυξημένη διάθεση που επιδεικνύουν οι τράπεζες της χώρας να συνεργαστούν με τις Αρχές των ΗΠΑ για την πάταξη της φοροδιαφυγής των πλούσιων Αμερικανών. Στο πλαίσιο αυτό, η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την Credit Suisse, βάσει της οποίας η τελευταία θα δηλώσει ένοχη για συνέργεια σε φοροδιαφυγή και θα καταβάλει πρόστιμο άνω των 1 δισ. δολαρίων.

Τα στοιχεία που θα ανταλλάσονται περιλαμβάνουν το ύψος των καταθέσεων των φορολογούμενων, έσοδα από μερίσματα, τόκους κ.α. Ο υπεύθυνος του ΟΟΣΑ για φορολογικά θέματα Πασκάλ Σεν-Αμάν έκανε λόγο για "το τέλος της κατάχρησης του τραπεζικού απορρήτου για φορολογικές υποθέσεις. Οι κυβερνήσεις θα μπορούν πλέον να υπολογίζουν τους φόρους που οφείλουν άτομα που πίστευαν ότι μπορούν να κρυφτούν σε άλλες χώρες".

Οι διεθνείς πιέσεις που έχει υποστεί η Ελβετία τα τελευταία χρόνια και τα δυσθεώρητα πρόστιμα που έχουν αναγκαστεί να καταβάλουν στις αμερικανικές αρχές ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζές της έχουν οδηγήσει σε μείωση κατά τουλάχιστον 25% των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται.

Η χώρα παραμένει, όμως, το μεγαλύτερο offshore χρηματοπιστωτικό κέντρο με περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων. Την ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Σιγκαπούρη που, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες του 2013 ενδέχεται να την εκτοπίσει από την πρώτη θέση καθώς δεν έχει πληγεί από τις πιέσεις για διαφάνεια, ενώ μπορεί να αντλεί πάντα πελατεία από τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού και τη Μέση Ανατολή.

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του ΟΟΣΑ συγκαταλέγονται εκτός από τα 34 μέλη του και ορισμένοι από τους πλέον γνωστούς φορολογικούς παραδείσους όπως οι Νήσοι Κεϊμάν και το Τζέρσεϊ. Εκτιμάται, έτσι, πως όσοι φορολογικοί παράδεισοι επιμένουν να μη συνεργάζονται θα υποστούν εντονότερες πιέσεις εφεξής. Ήδη οι χώρες του G20 έχουν εκφράσει την πρόθεση να επιβάλουν κυρώσεις κατά χωρών που αρνούνται να συνεργασθούν.

Πηγή sknews.gr


Ετικέτες για αναζήτηση offshore ΟΟΣΑ Ελβετία καταθέσεις


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο