Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Διόρθωση συνταξιοδοτικής απόφασης, η οποία στερούσε συντάξεις 18 μηνών από ασφαλισμένη, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Χρήστος Α. Ιωάννου
Ειδικός Επιστήμονας: Γιάννης Κωστής

Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας

Σύνοψη διαμεσολάβησης

Απρίλιος 2014

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 213 1306 610 κιν. 6979448887
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 213 1306 625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 213 1306 604

Συνταξιούχος ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη προκειμένου να γίνει επανέλεγχος της ημερομηνίας έναρξης καταβολής της επικουρικής σύνταξής της από το τ. Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ).

Η ασφαλισμένη είχε υποβάλει την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιούλιο του 2008 και δεδομένου ότι είχε υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση, θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί από τον Φεβρουάριο του 2011. Εντούτοις της χορηγήθηκε η σύνταξη από τον Ιούνιο του 2012, με συνέπεια να χάσει συντάξεις δεκαοκτώ (18) μηνών.

Συγκεκριμένα, ενώ η σχετική αίτηση της ασφαλισμένης εκκρεμούσε, της υπεδείχθη, λανθασμένα να υποβάλει νέα. Παράλληλα δε απορρίφθηκε παρανόμως η αρχική επειδή δεν επαρκούσε ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης όπως απαιτείτο. Ωστόσο την ίδια ημέρα που εκδόθηκε η απορριπτική απόφαση, αναγνωρίστηκε από το Γραφείο Ειδικών Θεμάτων του ίδιου υποκαταστήματος ο ασφαλιστικός χρόνος που υπολειπόταν για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στη συνέχεια, η ενδιαφερομένη υπέβαλε ένσταση, αλλά η Τοπική Διοικητική Επιτροπή (ΤΔΕ), την απέρριψε.

Η Αρχή διαπίστωσε: α) τη μεγάλη καθυστέρηση στη διαβίβαση των σχετικών εγγράφων από τους συναρμόδιους φορείς, καθώς το τ. ΤΕΑΥΕΚ απάντησε στην ασφαλισμένη με καθυστέρηση περίπου τριών ετών και β) την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των συναρμοδίων μονάδων του ίδιου υποκαταστήματος και κυρίως, την εσφαλμένη εφαρμογή της νομοθεσίας. Τέλος, αμφισβήτησε τόσο τη σκοπιμότητα υποβολής της νέας αίτησης, όσο και τη νομιμότητα της απορριπτικής απόφασης.

Με την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η υπόθεση επανεξετάστηκε από την ΤΔΕ, με νέα εισήγηση στην οποία περιλαμβάνονταν οι θέσεις και οι επισημάνσεις της Αρχής. Τελικά, η ασφαλισμένη δικαιώθηκε, αφού αποφασίστηκε να της χορηγηθεί η σύνταξη από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης, δηλαδή από τον Φεβρουάριο 2011 και όχι από τον Ιούνιο 2012.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο