Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πότε ένας πωλητής ακινήτων θα θεωρείται επιτηδευματίας

Εγκύκλιο με την οποία θα ξεκαθαρίζει πότε ένας φορολογούμενος που πουλά συστηματικά ακίνητα είναι επιχειρηματίας και πότε έχει ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό που εξετάζεται ως κριτήριο για τον χαρακτηρισμό ενός φορολογούμενου ως επιτηδευματία είναι η πώληση τουλάχιστον τριών ακινήτων εντός διαστήματος δυο ετών. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι όποιος πραγματοποιήσει αυτές τις πωλήσεις συγκυριακά θα θεωρηθεί επιτηδευματίας, αλλά αντίθετα θα χαρακτηριστεί έτσι εφόσον ξεπερνά συστηματικά αυτό το όριο ή έχει αποκτήσει τα ακίνητα με ανοικοδόμηση και προχωρά συστηματικά σε πωλήσεις.

Με την εγκύκλιο πρόκειται να αντιμετωπισθεί και το ζήτημα που έχει προκύψει για πολλούς φορολογούμενους που ελέγχονται για προσαύξηση περιουσίας και επικαλούνται έσοδα από την πώληση ακινήτων προκειμένου να δικαιολογήσουν καταθέσεις που έχει εντοπίσει η εφορία. Οι ελεγκτές όταν διαπιστώνουν συστηματικές πωλήσεις ακινήτων από έναν ελεγχόμενο τον χαρακτηρίζουν επιτηδευματία και του επιβάλλουν φόρο επιχειρηματικών κερδών ο οποίο ανερχόταν στο παρελθόν έως και 45%.

Με την εγκύκλιο επιχειρείται να ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς για τον χαρακτηρισμό ενός φορολογούμενου ως επιτηδευματία και να γλιτώσουν τελικά τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους φορολογούμενοι που έχουν χαρακτηριστεί από τους ελεγκτές επιτηδευματίες έμποροι ακινήτων ή κατασκευαστές χωρίς όμως στην πραγματικότητα να έχουν αυτήν την ιδιότητα.

Εφόσον ένας φορολογούμενος χαρακτηρισθεί επιτηδευματίας θα πρέπει να φορολογηθεί σήμερα με συντελεστή 26% για τα καθαρά έσοδά του από τις πωλήσεις ακινήτων, θα πρέπει να προχωρήσει στην έναρξη εργασιών στην εφορία και να ασφαλιστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλοντας υποχρεωτικές εισφορές.

Πηγή: capital.gr




Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο