Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

«Αυτοί που μεθόδευσαν και νομοθέτησαν την διάλυση των Επιμελητηρίων και των παροχών τους, με τι κόστος για τον έλληνα πολίτη θα τις αναπληρώσουν;»

Του προέδρου του ΕΕΑ

Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Αυτοί που μεθόδευσαν και νομοθέτησαν την διάλυσή των Επιμελητηρίων και των παροχών τους, με τι κόστος για τον έλληνα πολίτη θα τις αναπληρώσουν;

Ένα από τα πλέον λαϊκίστικα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν, υποκριτικά και ευρέως, οι υποτακτικοί  της τρόικας οι οποίοι τάσσονται κατά της βιωσιμότητας των επιμελητηρίων, είναι πάντα η έκφραση «γιατί να πληρώνω συνδρομή στα Επιμελητήρια;».  Στην περίπτωσή μας, αυτό μεταφράζεται ειδικά στο: «γιατί να πληρώνω συνδρομή 3,33 ευρώ το μήνα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο;».

Θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο, απαξιώνουν αυτονόητα τον επιμελητηριακό θεσμό, δήθεν υπέρ της ελεύθερης, από βάρη, ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Κατά πόσο όμως αυτό μπορεί να σταθεί πραγματικά κάτω από τον κριτικό φακό των πραγματικών δεδομένων, για τη δράση και την ανταποδοτικότητα των επιμελητηρίων προς τις επιχειρήσεις;

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, διαψεύδοντας τους υποστηρικτές αυτής της απαξιωτικής άποψης απαντάει:

«Πολύς αχός σηκώθηκε τελευταία και περίσσευμα υποκρισίας εκδηλώθηκε από υποστηρικτές μεταρρυθμίσεων και «μεταρρυθμίσεων», γύρω από το υποτιθέμενο «χαράτσι» που πληρώνουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις στα Επιμελητήρια, δηλαδή τη μηνιαία συνδρομή τους η οποία κατά παραγγελία της τρόικας και του ΣΕΒ θα γίνει προαιρετική από την πρώτη Ιανουαρίου του 2015, γεγονός που - όπως θα γίνει αντιληπτό αμέσως μετά - μόνο ζημίες θα σωρεύσει και κανένα όφελος για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

  Επειδή σε αυτή τη χώρα ο ψύχραιμος διάλογος είναι είδος εν΄ ανεπαρκεία, ενώ οργιάζει η παραπληροφόρηση και η πλύση εγκεφάλου, παραθέτω αναλυτικά τη λίστα με τις άμεσες και έμμεσες παροχές τις οποίες λαμβάνει σήμερα ο ελεύθερος επαγγελματίας, πληρώνοντας 3,33 ευρώ το μήνα ως συνδρομή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Σημειωτέον πως στο Ε.Ε.Α, το οποίο είναι το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας,  η συντριπτική πλειοψηφία των δεκάδων χιλιάδων ενεργών μελών είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή πληρώνουν ακριβώς αυτό το ποσό.

Ιδού λοιπόν τι λαμβάνει το κάθε μέλος μας ως ανταπόδοση της συνδρομής του :

-Δωρεάν φοροτεχνικές και νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ίδρυσης επιχειρήσεων, χρηματοδότησης κλπ.
-Δωρεάν συμμετοχή σε ενημερωτικές ημερίδες για το ΕΣΠΑ και δυνατότητα καθοδήγησης για τα προγράμματα από το εξειδικευμένο γραφείο του ΕΕΑ
-Συμμετοχή σε σεμινάρια τεχνικού ασφαλείας σε προνομιακή τιμή
-Καθημερινή έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για οικονομικά και επαγγελματικά θέματα στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Ε.Ε.Α και ενημερωτικό δελτίο στο email του με τις κυριότερες εξελίξεις δύο φορές την εβδομάδα.
-Αν η επιχείρησή του προσανατολίζεται στην καινοτομία έχει τη δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Συνεργατικά Δίκτυα Ανοιχτής Καινοτομίας», τη διαχείριση του οποίου έχει το Ε.Ε.Α
-Αν έχει κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, θα έχει όφελος από τις προτάσεις του ΕΕΑ προς το Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Ανάπτυξης για την πάταξη του παραεμπορίου και την εκλογίκευση των δημοτικών τελών
-Αν έχει μείνει άνεργος θα τύχει συμβουλευτικής υποστήριξης για την ανεύρεση εργασίας στα 6 Τοπικά Προγράμματα Στήριξης Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) και στα δεκάδες προγράμματα ΛΑΕΚ στα οποία συμμετέχει το ΕΕΑ είτε ως φορέας διαχείρισης είτε ως εταίρος.
-Αν είναι ανασφάλιστος του ΟΑΕΕ θα ωφεληθεί από τις συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του ΕΕΑ και τις επαφές του με τα συναρμόδια Υπουργεία για αποκατάσταση των αδικιών όσον αφορά ρυθμίσεις οφειλών και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
-Αν είναι ασφαλιστής έχει την ευχέρεια συμμετοχής σε προγράμματα επανακατάρτισης και παρακολούθησε το πρωτοποριακό δημόσιο «debate» με εκπροσώπους των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιριών που οργάνωσε το ΕΕΑ.
-Αν θέλει να αποφύγει την μετακίνηση στο κέντρο - ο ίδιος ή λογιστής του - μπορεί να διεκπεραιώσει ενέργειες και να λάβει πιστοποιητικά μέσα από την εφαρμογή «e-epimelitirio».
-Οι εκπρόσωποι του κλάδου του που συμμετέχουν στο Δ.Σ του Ε.Ε.Α έχουν τη δυνατότητα για απευθείας διάλογο με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επικεφαλής φορέων ( στο Ε.Ε.Α φέτος ενημέρωσαν το Δ.Σ για θέματα της αρμοδιότητάς τους, οι κύριοι Γ. Βρούτσης, Αδ. Γεωργιάδης, Χ. Θεοχάρης, Ρ. Σπυρόπουλος κ.α)
-Ως έλληνας φορολογούμενος θα απαλλαγεί από επιπλέον φόρους για τη λειτουργία του ΓΕ.ΜΗ και την αδειοδότηση επιχειρήσεων τις οποίες το κράτος έχει αναθέσει στα Επιμελητήρια, τα οποία όμως δεν δικαιούνται βάσει του νόμου κανενός είδους κρατική χρηματοδότηση, παρ εκτός από την συνδρομή των μελών τους.

 Και, βέβαια, δεν πρέπει ούτε για μία στιγμή να παραγνωρίζεται ο απολύτως ουσιώδης, θεσμικός ρόλος του Επιμελητηρίου, το οποίο:

-Έχει αναλάβει τη λειτουργία του ΓΕΜΗ  της χώρας μας, με αποτέλεσμα η μακροχρόνια ταλαιπωρία και η δαιδαλώδης γραφειοκρατία να αποτελούν παρελθόν  ενώ παράλληλα έχει αναβαθμιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η θέση της χώρας μας.
-Έχει αναλάβει τη λειτουργία της σύστασης επιχειρήσεων σε μία ΣΤΑΣΗ, δηλαδή, πρακτικά σε μία μέρα, παρέχοντας πρωτόγνωρη ταχύτητα και ευελιξία στις συναλλασσόμενους  Επιχειρηματίες, ενώ αναζητά αυτεπάγγελτα και όλα τα πιστοποιητικά από όλες τις δημόσιες αρχές απαλλάσσοντάς τους από τη σχετική υποχρέωση.
-Έχει απαλλάξει τις ανώνυμες, εταιρείες τόσο από την υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών τους, όσο και από τη σχετική δαπάνη.
-Διενεργεί δωρεάν για τα μέλη του πραγματογνωμοσύνες, και αναλαμβάνει να επιλύσει με διαιτησία τις διαφορές τους.
-Εκπονεί κλαδικές μελέτες για την αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων – μελών του.
-Τηρεί το ιστορικό αρχείο των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών της χώρας.
-Στέκεται αρωγός στα θεσμικά αιτήματα των επιχειρηματιών απέναντι στην Πολιτεία, στα όργανα της οποίας παρίσταται, για να προβάλλει και υποστηρίξει τις θέσεις τους.   

Αυτά είναι τα κυριότερα άμεσα και έμμεσα ανταποδοτικά οφέλη που απολαμβάνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες – μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, καταβάλλοντας 3,33 ευρώ/μήνα.

-Είναι φυσικά υποχρέωσή μας να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε αυτές τις υπηρεσίες, ώστε να «αγκαλιάσουν» όλη την γκάμα των δραστηριοτήτων και αναγκών των μελών μας και να διεκπεραιώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα, αξιοπιστία και ακρίβεια, όπως ακριβώς επιβάλλει ο διττός θεσμικός ρόλος των Επιμελητηρίων, ως μοχλός ανάπτυξης της  επιχειρηματικότητας και σύμβουλος της Πολιτείας.

-Είναι επίσης αλήθεια πως για πολλές από αυτές τις παροχές δεν φροντίσαμε έγκαιρα και πειστικά να ενημερώσουμε όλα τα μέλη μας, ώστε να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητες που τους δίνει η συνδρομή τους. Αυτό κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο Ε.Ε.Α τα τελευταία τουλάχιστον δυόμιση χρόνια.

-Εν κατακλείδι εμείς λέμε πως - με όλες τις ατέλειες και τα λάθη τους - το «value for money» στις υπηρεσίες των Επιμελητηρίων υπερέχει με διαφορά σε σχέση όχι μόνο με το επίπεδο ανάλογων παροχών στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και με βάση τα δεδομένα της ελεύθερης αγοράς. Πιστεύουμε πως τα σύγχρονα και οικονομικά ανεξάρτητα Επιμελητήρια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και την Πολιτεία.

Και ρωτούμε : Αυτοί που μεθόδευσαν και νομοθέτησαν την διάλυσή των Επιμελητηρίων και των παροχών τους, με τι κόστος για τον έλληνα πολίτη θα τις αναπληρώσουν;»
 
Υ.Γ. Η θαρραλέα πολιτική πράξη του κ. Φώτη Κουβέλη και των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ να πάνε αντίθετα στον εύκολο λαϊκισμό και να καταθέσουν τροπολογία για διατήρηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια, θα βρει άραγε υποστηρικτές στα άλλα κόμματα ; Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη στάση των 185 βουλευτών από όλες τις παρατάξεις που είχαν πρόσφατα εκφράσει με την υπογραφή τους συμπαράσταση στα αιτήματα των Επιμελητηρίων. Ήρθε η ώρα να αποδείξουν τη συνέπεια των λόγων τους.


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΣΠΑ ΟΑΕΕ ΓΕΜΗ ΕΕΑ Επιμελητήρια


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο