Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στη Βουλή αύριο, εκτός απροόπτου, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015- 2018

Αύριο στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο 2015-2018

Αύριο το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015- 2018. Θα έχει προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία θα εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο έως την προσεχή Δευτέρα 5 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα θέσει στη συνεδρίαση του Eurogroup το ζήτημα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα θα τεθεί μεν στο Eurogroup, «αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι η διαδικασία αναμένεται να είναι ανάλογη εκείνης του Νοεμβρίου 2012, όταν εξετάστηκε από τους εταίρους το σύνολο των δεδομένων.

Τώρα, πρόσθεσε, θα συμπεριληφθούν στα νέα δεδομένα, τα στοιχεία για τις τράπεζες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις προσδιορίζονται χρονικά προς το τέλος του έτους, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα ευρωπαϊκά stress tests στα πιστωτικά ιδρύματα.

Χωρίς νέα μέτρα
Όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, δεν περιέχει πρόσθετους φόρους και περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπονται «πάγωμα» πρωτογενών δαπανών εντός των επόμενων ετών στα επίπεδα του τρέχοντος έτους, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ στη διετία 2016-2017 και σταδιακή κάμψη της ανεργίας.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας όσον αφορά τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού της επόμενης τριετίας.

Όσον αφορά το 2015, Κομισιόν και ΔΝΤ το προσδιορίζουν στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά πιθανότατα θα συμπεριλάβει στο Μεσοπρόθεσμο πρόβλεψη για πολύ χαμηλότερο ποσό.

Αλλωστε, στην κυβέρνηση τονίζουν πως και για το 2014 αρχικά η τρόικα μίλαγε για κενό 2,9 δισ. ευρώ και τελικά καταλήξαμε σε συμφωνία για μηδενικό κενό...

Η έκθεση
Το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν και την αναφορά στο δημοσιονομικό κενό της επόμενης τριετίας, «επιτίθεται» στην αντιπολίτευση και υποστηρίζει ότι «πουθενά δεν προβλέπονται νέοι φόροι ή περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

«Οι ίδιοι κύκλοι που υποστήριζαν ότι η χώρα δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, που διαρκώς κινδυνολογούν, που καλλιεργούν κλίμα φόβου και καταστροφής, που μεμψιμοιρούν και μηδενίζουν την εθνική προσπάθεια, τώρα, λίγες ημέρες μετά την παραδοχή, διεθνώς, ότι η χώρα επέτυχε υψηλό, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα, βλέπουν νέα μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης προστίθεται πως τα όποια μελλοντικά δημοσιονομικά κενά που υπολογίζει η Κομισιόν δεν αθροίζονται και συνεπώς «δεν υπάρχουν 7,7 δισ. ευρώ νέα μέτρα στην τριετία 2015-2017».

Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο προβλέπει πως η ικανοποιητική εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού, η εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων και η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας θα μηδενίσουν το όποιο δημοσιονομικό κενό αυτήν τη στιγμή υπάρχει για τα επόμενα έτη.

Mε αυτά τα δεδομένα, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπεται πως οι κρατικές δαπάνες μέχρι το 2018 θα παραμείνουν «παγωμένες» στα επίπεδα του 2014. Υπολογίζεται δε πως στο τέλος του προγράμματος θα έχουν μειωθεί στο 42% του ΑΕΠ από 47,3% πέρυσι λόγω της αύξησης του ΑΕΠ που αναμένεται τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι μετά την οριακή ανάπτυξη εφέτος (0,6%) θα αναπτυχθεί με υψηλότερους ρυθμούς 2,9% το 2015, 3,7% το 2016 και 3,5% το 2017.

Στη σαφή βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας ποντάρει το οικονομικό επιτελείο και για την αύξηση των φορολογικών εσόδων χωρίς την επιβολή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Πηγή Εθνος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο