Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς

Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά

Λογιστής - φοροτεχνικός


Ι. Πρόλογος

Άλλη μια Δευτέρα έφτασε και πιστός στο ραντεβού μας είμαι εδώ για να σχολιάσω όσα διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε. Μέσω της εβδομαδιαίας αυτής ανασκόπησης -που έχει γίνει θεσμός θα έλεγα από τα μέσα Οκτωβρίου 2013-, προσπαθώ να σχολιάσω την επικαιρότητα των επαγγελματικών μας θεμάτων μέσα από το πρίσμα μιας ιδιαίτερης ματιάς που συγκεράζει την ενημέρωση με αρκετή δόση χιούμορ.

Ο προσωπικός μου στόχος είναι το κάθε«σχόλιο της Δευτέρας», αυτοτελώς, να εμπεριέχει εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για μια αμφίδρομη επικοινωνία και σε καμία περίπτωση να μην αποτελεί για τους αναγνώστες μια παθητική εισδοχή παραστάσεων. Μέσω της εύπεπτης και χιουμοριστικής καταγραφής των εξελίξεων που πραγματοποιούνται στην επαγγελματική μας «παλαίστρα», της παράθεσης των προσωπικών προβληματισμών, των ανησυχιών αλλά και της ανάδειξης της ανθρώπινής μας υπόστασης, προσδοκώ σε μια δημιουργική σύνδεση νοημάτων που θα χτίσει μια μορφή διαλόγου με τους αναγνώστες. Γιατί ως συντάκτης του σχολίου επικοινωνώ με κάθε αναγνώστη ξεχωριστά και διαφορετικά, διεξάγεται δηλαδή ένας ιδιαίτερος διάλογος. Το ένα πρόσωπο του διαλόγου, ο υπογράφων, παραμένει ίδιο, όμως αυτό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην άλλη άκρη και διαβάζει τούτο το σχόλιο αλλάζει, οπότε αλλάζει και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Ο γραπτός λόγος παρόλο που έχει ως μοναδικό υλικό λέξεις, σημεία στίξεως, συνειρμούς λέξεων, παρόλο που δεν συνοδεύεται από το ηχόχρωμα της φωνής του συντάκτη, έχει την ιδιότητα να εκπέμπει μουσικούς ήχους. Περιέχει ρυθμούς, αρμονίες και σαν πίνακας ζωγραφικής είναι γεμάτος από χρώματα, σχήματα και μορφές που πηγάζουν από την ψυχή του ανθρώπου που καταγράφει κάθε φορά τις σκέψεις του ακουμπώντας απαλά τα δάκτυλά του στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή.

Μέσα από το λογιστικό αυτό χρονογράφημα προσπαθώ αφενός μεν, να επισημάνω, να στηλιτεύσω ή συχνά να καυτηριάσω όλα τα λογιστικά ή φοροτεχνικά θέματα που μας απασχόλησαν τις προηγούμενες ημέρες, αφετέρου δε, να συνεγείρω τα συναισθήματά σας χωρίς ωστόσο το κείμενό μου να σας υπερφαλαγγίσει.

Την περασμένη εβδομάδα, που ήδη αποτελεί παρελθόν, υπήρχε όπως πάντα η σχετική «κίνηση» από πλευράς κοινοποίησης αποφάσεων, κ.λπ. γι' αυτό προσπάθησα να επιλέξω τις σημαντικότερες ώστε να τις σχολιάσω. Επειδή όπως λέγανε και πολύ παλιά το «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» αφήνω τις φλυαρίες και μπαίνω κατευθείαν στο «ψητό»...

 

II. Παρακράτηση φόρου, όπως παλιά...

Το πρωταπριλιάτικο μας ψέμα είχε επισύρει τη μήνιν πολλών συναδέλφων. Τελικά, το δικό μας ψέμα δεν απείχε από την αλήθεια του υπ. Οικ., που κοινοποίησε επιτέλους την απόφαση για τη φορολογική μεταχείριση των αμοιβών που καταβάλλονται για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές και παρόμοιες υπηρεσίες, την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014. Βέβαια, δεν είδα όσους εξαπέλυαν μύδρους εναντίον μας στο πρωταπριλιάτικο αστείο να δείχνουν την ίδια διάθεση και να ασκούν δριμεία κριτική προς στο υπ. Οικ. για την απόφαση αυτή. Προφανώς έχουν αδυναμία σε μας, δεν εξηγείται αλλιώς...

Έπρεπε λοιπόν να περάσουν τόσοι μήνες, να χυθεί τόσο μελάνι σχετικά με την υποχρέωση ή μη παρακράτησης φόρου για κάποιες αμοιβές, να δημιουργηθεί τεράστια αναστάτωση στην αγορά και τελικώς να καταλήξουμε σε όσα ίσχυαν με τον ν. 2238/1994. Ένα βήμα μπροστά δηλαδή και δύο πίσω!

Τόσους μήνες ο καθένας παρακρατούσε φόρο κατά το δοκούν, υπήρχαν προστριβές ανάμεσα σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες, όμως το αυτί των υπευθύνων δεν ίδρωνε διόλου. Είναι απαράδεκτο όλο αυτό που έχει συμβεί, γιατί χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρηματίες τόσο καιρό βιώνουν την αγωνία και την αβεβαιότητα για το αν έπραξαν σωστά ή όχι σχετικά με την παρακράτηση του φόρου υπό τον φόβο πάντα των εξοντωτικών προστίμων. 

Θα αποτελούσε είδηση αν από την ανάγνωση της απόφασης αυτής δεν ανέκυπταν κάποια ερωτήματα, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση μας αφού η προχειρότητα και η επιδερμική αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων βαδίζουν χέρι χέρι στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος!

Ουσιαστικά πρόκειται για άλλη μία απόφαση που δεν είναι απαλλαγμένη από σολοικισμούς και έδωσε -δικαίως- λαβή για επικριτικά σχόλια. Στην απόφαση αυτή υπάρχει σε πολλά σημεία αυθαίρετη ερμηνεία των διατάξεων. Να τονίσω στο σημείο αυτό ότι παρόλο που με τον τελευταίο νόμο 4254/2014 έγινε προσπάθεια να διορθωθούν κάποια λάθη στον ν. 4172/2013 που είχαν επισημανθεί, εντούτοις αυτό δεν υλοποιήθηκε αφού και με την ψήφιση του νόμου αυτού υπάρχουν ακόμη νομοθετικές αστοχίες.

Διαβάστε σχετικά


ΙΙI. Ως μισθωτοί θα φορολογούνται όσοι έχουν εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ

Το υπ. Οικ. έσπευσε να διορθώσει την μεγάλη αδικία που προέκυψε για όσους εισέπραξαν το 2013 μικρά ποσά οι οποίοι, έτσι όπως είχαν οι διατάξεις, θα πλήρωναν μεγάλα ποσά φόρου. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης δίνεται λύση στο μείζον αυτό θέμα. Μην ξεχνάμε επίσης ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο βεβαίως, βεβαίως. Με τις προτεινόμενες διατάξεις ρυθμίζεται η φορολόγηση των φορολογουμένων που κατά την χρήση του έτους 2013 είχαν εισπράξει μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση όπως άνεργοι, φοιτητές κ.λπ. (όπως συμμετοχή σε επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, πρακτική άσκηση φοιτητών) ώστε να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών- συνταξιούχων, να τύχουν των μειώσεων φόρου με την προσκόμιση αποδείξεων που προβλέπονται από το άρθρο αυτό και να μην υπολογίζεται προκαταβολή φόρου.

Βέβαια, δεν έχει γίνει γνωστό από το υπ. Οικ. τι θα γίνει με όσους ήδη έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους με το προϊσχύον καθεστώς και έχουν επιβαρυνθεί με τα υπέρογκα ποσά φόρου. Ποια θα είναι η αντιμετώπιση στις περιπτώσεις αυτές; Επίσης, θέλω να τονίσω ότι πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα από το αρμόδιο τμήμα του υπ. Οικ. σε ποιο κωδικό θα αναγράφονται τα ποσά αυτά ώστε να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών, γιατί αν αναγραφούν στους κωδικούς αριθμούς 507-508 -όπως προβλέπεται-, τότε δεν γνωρίζουμε πως το σύστημα θα γνωρίζει αν αυτά τα εισοδήματα προέρχονται από περιστασιακή απασχόληση κ.λπ.

Διαβάστε σχετικά


ΙV. Σχετικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Την περασμένη Παρασκευή κοινοποιήθηκαν από το υπ. Οικ. οι αποφάσεις που αφορούν στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στην υπεραξία από τη μεταβίβαση αυτών. Μετά τις οδηγίες που δόθηκαν ανοίγει ο δρόμος για ξεκινήσουν χιλιάδες αγοραπωλησίες ακινήτων, αφού η υπεραξία των ακινήτων ήταν η μοναδική αιτία που η αγορά των ακινήτων έχει βαλτώσει! Το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες -πόσω μάλλον για αγοραπωλησίες- είναι μικρής σημασίας για τους ιθύνοντες... Μετά την κοινοποίηση των αποφάσεων αυτών πλήθος πολιτών συνέρρευσε στα συμβολαιογραφικά γραφεία για την ολοκλήρωση των μεταβιβαστικών συμβολαίων. Μάλιστα ήταν τέτοια η κίνηση στους δρόμους ώστε η τροχαία αναγκάστηκε να κάνει κυκλοφοριακές κινήσεις.

Διαβάστε σχετικά

 

V. Υποβολή οριστικής δήλωσης αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα (Ε20) και οριστικής δήλωσης αμοιβών από εμπορικές επιχειρήσεις (Ε21)

i. Μια ακόμη ερώτηση απαντήθηκε από τη Γ.Γ.Π.Σ. σχετικά με την οριστική δήλωση αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα (Ε20). Ειδικότερα, η απάντηση στην ερώτηση «Έχω κάνει λάθος στην υποβολή της αρχικής δήλωσης Ε20; Τι πρέπει να κάνω;», δόθηκε η ακόλουθη απάντηση:

Στην περίπτωση που έχετε προβεί στην οριστική υποβολή της δήλωσης Ε20 και στη συνέχεια διαπιστώσετε ότι έχετε κάνει λάθος στα υποβαλλόμενα στοιχεία της δήλωσης πρέπει να ελέγξετε τα στοιχεία που έχετε υποβάλλει μέσω των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων αποδοχών.
α) Σε περίπτωση που δεν έχετε κάνει λάθος στις βεβαιώσεις αποδοχών δεν κάνετε καμιά άλλη ενέργεια.
β) Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι έχετε κάνει λάθος στις ηλεκτρονικές βεβαιώσεις αποδοχών, πρέπει να ξαναφτιάξετε ολόκληρο το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών από ελευθέρια επαγγέλματα, και να το ξαναστείλετε μέσω διαδικτύου στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή.
Με τις παραπάνω ενέργειες ολοκληρώνεται η διόρθωση των λανθασμένων δεδομένων και δεν απαιτείται καμιά περαιτέρω ενέργεια.

Δείτε το ενημερωμένο άρθρο με τις συχνές ερωτήσεις για τη δήλωση αυτή:Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για οριστική δήλωση αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα (Ε20) 2014

ii. Ακριβώς η ίδια ερώτηση απαντήθηκε και για την οριστική δήλωση αμοιβών από εμπορικές επιχειρήσεις (Ε21).

Δείτε το ενημερωμένο άρθρο με τις συχνές ερωτήσεις για τη δήλωση αυτή:Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για την οριστική δήλωση εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις (Ε21) 2014

 

VI. Ι.Κ.Α. και αυθαίρετες κατασκευές του ν. 4178/2013

Από το Ι.Κ.Α. κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος Ε41/82/25.4.2014, με την οποία δίνονται οδηγίες για τη διαχείριση περιπτώσεων ακινήτων στα οποία έχουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του Ν. 4178/2013. Όσοι εμπίπτουν σε κάποιες από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στον νόμο αυτό, καλό θα είναι να ρίξουν μια ματιά στην ανωτέρω απόφαση, προκειμένου να επιλυθούν οι όποιες απορίες τους.

Διαβάστε σχετικά


VII. Φορολογία αγροτών. Οι διευκρινίσεις συνεχίζονται...

Από την αρμόδια διεύθυνση του τμήματος Φ.Π.Α. κοινοποιήθηκε νέα εγκύκλιος με διευκρινίσεις σχετικά με τα θέματα των αγροτών μετά τις αλλαγές που επήλθαν με τον ν. 4254/2014. Η φορολογία των αγροτών αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό το «σίριαλ» του Υπ. Οικ. με την μεγαλύτερη ακροαματικότητα! Μάλιστα, απ' ότι αντιλαμβάνομαι οι σεναριογράφοι του Υπουργείου εποφθαλμιούν τη φήμη του μεγάλου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Νίκου Φώσκολου, ευελπιστώντας το δικό τους σίριαλ «Καλημέρα αγρότη» να ξεπεράσει τα επεισόδια του σίριαλ «Καλημέρα ζωή».

Διαβάστε σχετικά


VΙΙΙ. Σύστημα Echelon και στις οικονομικές συναλλαγές;

Σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινούν να χτίζονται οι υποδομές παρακολούθησης της οικονομικής συμπεριφοράς των φορολογουμένων. Στην ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των οικονομικών συναλλαγών θα προχωρεί στο άμεσο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών. Προσωπικά τάσσομαι αναφανδόν υπέρ της διαφάνειας και της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος, όχι όμως με πρακτικές που φιμώνουν τις ανθρώπινες ελευθερίες. Επίσης, απαιτώ η διαφάνεια να αφορά όλους και όχι για κάποιους να ισχύουν τα καλά και συμφέροντα.

Διαβάστε σχετικά


IX. Το νέο καθεστώς καταβολής Φ.Π.Α. κατά την είσπραξη

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή εισάγεται κατ’ επιλογή ειδικό καθεστώς καταβολής του Φ.Π.Α. κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής. Η εφαρμογή του ειδικού αυτού καθεστώτος αναβάλλει τη φορολογική υποχρέωση επί των πωλήσεων ώστε να συμπίπτει χρονικά με την πληρωμή. Κατά συνέπεια, το σημείο στο οποίο οι φορολογούμενοι δικαιούνται να εκπέσουν το ΦΠΑ επί των αγορών αναβάλλεται επίσης, έως ότου ο ΦΠΑ έχει πράγματι καταβληθεί στον προμηθευτή. Η δυνατότητα επιλογής του ειδικού καθεστώτος καταβολής, κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων, αφορά τους υποκείμενους στο φόρο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν έχουν υπερβεί τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

Ποιοι θα εξαιρούνται από τη δυνατότητα αυτή;

«[...] Πρόκειται για τις παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από το φόρο, τις εισαγωγές αγαθών, της ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, τις πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών, τις λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και τις πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας [...]».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της τροπολογίας

Στο σημείο αυτό θέλω να υπενθυμίσω στους συναδέλφους τις πρόσφατες αποφάσεις ΠΟΛ.1108/14.4.2014 «Χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α.» και ΠΟΛ.1107/14.4.2014 «Υποβολή τροποποιητικών περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α.», στις οποίες αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες για τις αλλαγές που επήλθαν στο θέμα αυτό.

 

X. Οι προπέλες δυσκολεύουν το υπ. Οικονομικών

Με δελτίο τύπου το υπ. Οικ. έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την καθυστέρηση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς των εφοπλιστών και ενημέρωσε ότι οφείλεται σε τεχνικές αδυναμίες. Προφανώς οι τεχνικές αδυναμίες είναι επιλεκτικές, αφού σε άλλες περιπτώσεις ο μηχανισμός δουλεύει άμεσα, όπως συνέβη για παράδειγμα με το χαράτσι στο παρελθόν.

Διαβάστε σχετικά


ΧΙ. Να μην ξεχάσω...

Πλησιάζει το τέλος Απριλίου και υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις των οποίων η καταληκτική ημερομηνία εκπνέει στις 30 του μήνα. Μερικές από τις βασικές υποχρεώσεις είναι οι ακόλουθες:

α. Υποβολή δήλωσης ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων εταιρειών, κοινοπραξιών, αστικών εταιρειών, συμμετοχικών ή αφανών εταιρειών καθώς και των κοινωνιών αστικού δικαίου - Έντυπο Ε5.

β. Οριστική δήλωση Φ.Μ.Υ. (Έντυπο Ε7)

γ. Οριστική δήλωση παρακρατούμενων φόρων ελευθέρων επαγγελματιών,

δ. Εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. για υπόχρεους με απλογραφικό σύστημα

ε. Υποβολή συνοπτικού πίνακα τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών

στ. Καταληκτική ημερομηνία διορθώσεων μηδενικών Φ.Α.Π. 2012 και 2013

ζ. Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από εισόδημα για πληρωμές αμοιβών για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες περιόδου Φεβρουαρίου 2014. Επίσης υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου από εισόδημα εργοληπτών κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων περιόδου Φεβρουαρίου 2014.

η. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Α.Π.Δ. ΜΑΡΤΙΟΥ- Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων - Υποβολή ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου. Επίσης, καταληκτική ημερομηνία υποβολής Α.Π.Δ. για εργοδότες ΟΙΚΟΔΟΜΕΤΕΧΝΙΚΩΝ Έργων προηγούμενου μηνός ηλεκτρονικά ή σε Υποκατάστημα ΙΚΑ ανεξαρτήτως Α.Μ.Ε.

θ. Υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. με πιστωτικό ή μηδενικό υπόλοιπο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, για επιτηδευματίες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ. Επίσης, υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με χρεωστικό υπόλοιπο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, για επιτηδευματίες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ.

Από το ημερολόγιο προθεσμιών του κόμβου μπορείτε να δείτε όλες τις υποχρεώσεις.ΧΙΙ. Φύρδην μίγδην μηνός Απριλίου

Επειδή ο μήνας τελειώνει υπενθυμίζω σε όσους δεν έχουν διαβάσει το πρώτο σατιρικόν περιοδικόν δια τους απανταχού εν Ελλάδι λογιστάς να το πράξουν, διότι μέσα στον Μάιο θα κυκλοφορήσει το δεύτερο τεύχος, οπότε δεν ξέρω αν θα αντέξετε τόση σάτιρα μαζεμένη.

Φύρδην μίγδην μηνός Απριλίου


ΧΙΙΙ. On line σεμινάριο για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων

Εκ μέρους της ομάδας του TaxHeaven αλλά και προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στο on line σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25.4.2014 και μας ανέχτηκαν για 6 περίπου ώρες. Το δικό μας μεράκι σε συνδυασμό με τη δική σας συνδρομή, μας οδήγησαν στη σκέψη να υλοποιήσουμε σύντομα νέα καινοτομικά εργαλεία που θα τα ενσωματώσουμε στην πλατφόρμα διεξαγωγής των σεμιναρίων, ώστε το αποτέλεσμα να ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες. Λαμβάνουμε υπόψη μας τις παρατηρήσεις, τα σχόλια και τις προτάσεις σας, γιατί θεωρούμε ότι ο πρώτος λόγος ανήκει σε σας. Επίσης, προχωρούμε σε προσθήκες όσον αφορά στην βέλτιστη απόδοση των σεμιναρίων τόσο από τεχνικής απόψεως όσο και από πλευράς θεματολογίας. 

Για όσους δεν πρόλαβαν να δηλώσουν συμμετοχή στο σεμινάριο που διεξήχθη, θέλω να σας ενημερώσω ότι θα πραγματοποιηθεί νέο σεμινάριο σχετικά με τις δηλώσεις φυσικών προσώπων μέσα στο Μάιο. Θα ενημερωθείτε αναλυτικά μέσα από τον κόμβο.

 

ΧΙV. Από τα βουνά της Ηπείρου...

Όντας Ηπειρώτης, με καταγωγή από τα ξακουστά Τζουμέρκα, θέλησα πριν την κατακλείδα μου να αναφερθώ σε έναν άνθρωπο που καταγόταν από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Άρτα, ο οποίος άφησε εποχή στο χώρο της φωτογραφίας. Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1920 στο ορεινό χωριό Κυψέλη της Άρτας από φτωχούς γονείς αγρότες. «Εκεί που», όπως έλεγε ο ίδιος, «οι άνθρωποι παιδεύονται να επιβιώσουν, οργώνοντας την άγονη γη, λες και στύβουν με τα χέρια τους γυμνά το ξερό χώμα και το ποτίζουν με ιδρώτα, ώσπου να δώσει καρπούς. Αναγκαία λύση για την επιβίωση ήταν ο δρόμος της ξενιτιάς, ένα όνειρο αρκετά απατηλό. Το μήνυμα που κυριαρχούσε ειδικά για τους νέους ήταν: "Φύγε να σωθείς". Πάρα πολλοί έφυγαν [...]». Ο Κ. Μπαλάφας έφυγε κι αυτός επέκεινα του κόσμου τούτου την 9η Οκτωβρίου 2011, αφήνοντας πίσω του ως παρακαταθήκη το έργο του.

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πλούσιο υλικό τόσο για τον άνθρωπο Κ. Μπαλάφα, όσο και για το έργο του. Επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες φωτογραφίες για να ταξιδέψουμε μαζί πίσω στο χρόνο. Ίσως οι φωτογραφίες αυτές φανούν οικείες σε αρκετούς από σας. Άλλοι μπορεί να κουβαλούν μέσα τους τέτοιες εικόνες από τον παππού ή τη γιαγιά στο χωριό. Η δύναμη της στιγμιαίας απεικόνισης του χρόνου είναι μαγευτική...

    

 


  

 Επίλογος

Φροκαλίζοντας τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας επέλεξα όπως ανέφερα στον πρόλογό μου τα σημαντικότερα γιατί δεν ήθελα να σας κουράσω γνωρίζοντας ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και οι τρέχουσες υποχρεώσεις πολλές. Καταγράφοντας τις σκέψεις μου στο σημερινό σχόλιο -αλλά και στα προηγούμενα- δεν προσπαθώ να γίνω τιμητής των πάντων. Θέλω πάντα να είμαι τιμητής του εαυτού μου και όχι των άλλων. Γιατί αν δεν είσαι τιμητής του εαυτού σου, τότε κρύβεις από τους άλλους αλλά και από τον εαυτό σου το πιο σημαντικό πράγμα, δηλαδή τον ίδιο σου τον εαυτό. Τα δηκτικά σχόλιά μου έχουν ως σκοπό να στηλιτεύσουν την κατάσταση που βιώνουμε.

Στο επάγγελμά μας δυστυχώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, οι ρυθμοί είναι φρενήρεις και ομολογουμένως κανείς δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει όλες τις αλλαγές. Αν και ο κλάδος μας βάλλεται από τις συνεχόμενες αλλαγές, σας συνιστώ να μην επιτρέψετε σε κανένα επαγγελματικό γεγονός να χαλάσει την ψυχική σας ηρεμία. Πρέπει ο καθένας μόνος του αρχικά και συλλογικά στη συνέχεια να βρει τους τρόπους εκείνους που θα βοηθήσουν στο να ασκούμε όλοι με ηρεμία το επάγγελμά μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τελικά, όλα τα «πραγματικά» συμβαίνουν μέσα μας και όχι γύρω μας.Εδώ ολοκληρώθηκε άλλο ένα «σχόλιο της Δευτέρας». Μετά από όλα αυτά έφτασε η ώρα να σας αποχαιρετήσω. Να προσέχετε τους εαυτούς σας και την υγεία σας.

Καλή εβδομάδα.  
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο