Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ένας στους τρεις φορολογούμενους δηλώνει «φιλοξενούμενος»

Η επεξεργασία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καθοριστούν οι δικαιούχοι του «κοινωνικού μερίσματος» έφερε στο φως εντυπωσιακά ευρήματα: Τουλάχιστον ο ένας στους τρεις δηλώνει «φιλοξενούμενος». Σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν το 2013, περίπου 1,85 εκατομμύρια φορολογούμενοι, συμπλήρωσαν τον κωδικό της φιλοξενίας, αναγράφοντας και τον ΑΦΜ του προσώπου –φυσικού ή νομικού– που τους φιλοξενεί.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι πεπεισμένα ότι η εκτεταμένη φιλοξενία υποκρύπτει περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Ετσι, προαναγγέλλονται έλεγχοι, οι οποίοι θα στηριχθούν στα στατιστικά ευρήματα προκειμένου να φέρουν στο φως περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων κυρίως από ενοίκια ή δόλιας υποβολής αίτησης με στόχο την είσπραξη του «μερίσματος».

Προφανώς, η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και φανερώνει τις συνέπειες της κρίσης: χιλιάδες άνεργοι ηλικίας ακόμη και άνω των 30-40 ετών εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους αδυνατώντας να συντηρήσουν το δικό τους σπίτι. Χιλιάδες ηλικιωμένοι ζουν με συγγενικά τους πρόσωπα προκειμένου να απολαμβάνουν τη φροντίδα τους.
Χιλιάδες φοιτητές φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενικών προσώπων στην επαρχία αντί να ενοικιάζουν δικό τους διαμέρισμα.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Taxis, φέρνουν στο φως και άλλες περιπτώσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται με βάση την κοινή λογική και γι’ αυτό θα παραπεμφθούν για περαιτέρω έλεγχο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα δύο φυσικά πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που εμφανίζονται να φιλοξενούν από... 60 άτομα ο καθένας ή ο αλλοδαπός ονόματι Χουσεΐν στο ακίνητο του οποίου διαμένουν 50 άτομα.

Περίπου 55 φορολογούμενοι –όλοι φυσικά πρόσωπα- εμφανίζονται να φιλοξενούν από 10 άτομα ο καθένας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι έλεγχοι που θα γίνουν θα είναι δειγματοληπτικοί και θα βασιστούν σε «κριτήρια κινδύνου». Αρμόδιος για την έκδοση της απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια θα είναι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ενώ η συγκεκριμένη απόφαση δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα για να προστατευτεί η μυστικότητα των ελέγχων.

 


Ετικέτες για αναζήτηση άνεργοι έλεγχοι φυσικά πρόσωπα ΑΦΜ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο