Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παράλογη η πρακτική αναζήτησης εσόδων με πρόστιμα και προσαυξήσεις

Παράλογη η πρακτική αναζήτησης εσόδων με πρόστιμα και προσαυξήσεις

Λάβρος κατά των νέων φορολογικών διατάξεων που αφορούν όσους φορολογουμένους είχαν αποσύρει καταθέσεις από τις τράπεζες την περίοδο 2009-2011 και προβλέπουν αυστηρές ποινές εμφανίζεται με δηλώσεις του στο sknews.gr και στην Ευδοκία Μύτιλη ο γνωστός φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης.

 Όπως αναφέρει ο κ. Αμπελιώτης το κράτος στην απέλπιδα προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα του προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις που θα έχουν αμφίβολα αποτελέσματα στο τέλος για τον κρατικό κορβανά.

«Οι εφορίες, με συνοπτικές διαδικασίες, ζητούν από όσους επανακατέθεσαν χρήματα ή τα χρησιμοποίησαν για αγορές, ενώ τα είχαν αποσύρει από τις τράπεζες την περίοδο 2009-2011, να αποδείξουν πού βρήκαν τα λεφτά και παράλληλα προχωρούν σε ελέγχους έως και 20 χρόνια πίσω για να επιβάλει πρόσθετους φόρους» τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει  ο κ. Αμπελιώτης «οι ελεγκτές συγκρίνουν τις καταθέσεις ανά έτος, πλέον αγορές και δαπάνες με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Εφόσον η επαύξηση της περιουσίας λόγω πλεονάσματος μεταξύ του αθροίσματος των καταθέσεων των δαπανών και των αγορών είναι μεγαλύτερη των δηλωθέντων εισοδημάτων, πλέον των δανείων, γονικών παροχών και πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, η διαφορά θα θεωρείται αποκρυβείσα αξία εισοδήματος και θα υπόκειται σε φορολόγηση 33% από την 1η Ιουνίου πλέον προσαυξήσεων που μπορεί να φτάσουν στο 120%.

Ενώ μέχρι 31/12/2012 η αποκρυβείσα αξία θα προστεθεί στα δηλωθέντα εισοδήματα και θα φορολογηθεί με τις γενικές διατάξεις που ο φορολογικός συντελεστής, αναλόγως στην χρήση που αναφέρεται, μπορεί να φτάσει στο 45% , πλέον προσαυξήσεων 120%».

Παράλληλα όπως αναφέρει ο κ. Αμπελιώτης «ο έλεγχος όλων των στοιχείων που συνιστούν προσαύξηση της περιουσίας είναι η μέθοδος η οποία υπάρχει σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου άρα θα πρέπει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

Η φορολόγηση όμως, πρέπει να περιορίζεται μόνο στην φορολογία εισοδήματος σε ποινές βάσει του ΚΒΣ ή του ΚΦΑΣ και οι προσαυξήσεις πρέπει να έχουν ποσοστό βασιζόμενο στο εκάστοτε τραπεζικό επιτόκιο.

Παράλληλα δεν θα πρέπει ο έλεγχος όταν επεκτείνεται σε προγενέστερες χρήσεις να γίνεται με νομοθετήματα τα οποία ισχύουν αναδρομικά».

«Το κράτος για να αυξήσει τα έσοδα πρέπει να δημιουργήσει ανάπτυξη έτσι ώστε ο φορολογούμενος να έχει την φοροδοτική δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις φορολογικές υποχρεώσεις» . Διαφορετικά, τονίζει ο κ. Αμπελιώτης, «όταν αναζητάς τεράστια φορολογικά έσοδα με πρόστιμα και προσαυξήσεις από προηγούμενες χρήσεις, που είναι εκτός πραγματικότητας, θα βεβαιώνεις φόρους οι οποίοι δεν θα εισπράττονται, λόγω του ότι δεν θα υπάρχει η φορολογική δυνατότητα αλλά ούτε η ρευστότητα από τους φορολογουμένους να ανταποκριθούν».  

Πηγή sknews.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο