Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Έγκριση της πρότασης Κανονισμού για τη χρηματοοικονομική ευθύνη από το Ε.Κ. - Δήλωση Ν. Μηταράκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Μ. Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 535 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 9 αποχές, η Πρόταση Κανονισμού για τη Χρηματοοικονομική Ευθύνη σε περιπτώσεις διαιτητικής επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών μελών στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών στις οποίες η Ένωση είναι μέλος.

Ο εν λόγω Κανονισμός συνιστά το τελευταίο σημαντικό τμήμα του νομικού πλαισίου για την κοινή εμπορική πολιτική της Ένωσης, στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων που απέκτησε η τελευταία με την Συνθήκη της Λισσαβόνας στον τομέα της προστασίας των Ξένων Επενδύσεων. Ο Κανονισμός προβλέπει την διαδικασία καθορισμού του οργάνου που θα ενεργήσει ως εναγόμενος σε μια διαιτητική διαδικασία όταν το αντικείμενο αυτής είναι διάταξη του δικαίου της ένωσης ή του κράτους μέλους, την μέθοδο κατανομής του κόστους μετά από μια διαιτητική απόφαση μεταξύ των κρατών μελών και της Ένωσης.  Στόχος της συμφωνίας είναι η αποτελεσματικότερη προάσπιση των συμφερόντων τόσο της Ένωσης όσο και των κρατών μελών.

Ο Κανονισμός είναι σημαντικός για την Ελλάδα διότι προβλέπει την δημιουργία κοινών ομάδων υπεράσπισης των συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών στο πλαίσιο διεθνών διαιτησιών και την νομική υποστήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν διεθνείς διαιτησίες από τις υπηρεσίες της Επιτροπής.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της Πρότασης Κανονισμού, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι επίμονες και μεθοδικές προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας αποδίδουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Παρά το περιορισμένο χρονικό διάστημα που είχαμε στην διάθεσή μας, εξαιτίας των ευρωεκλογών, ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σχετική πρόταση με συντριπτική πλειοψηφία.  Οι συζητήσεις για τον Κανονισμό Χρηματοοικονομικής Ευθύνης ήταν σε εκκρεμότητα δύο και πλέον χρόνια. Ωστόσο η Ελληνική Προεδρία με τις συζητήσεις που έγιναν στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου στην Αθήνα αλλά και με διμερείς παρεμβάσεις συνέβαλλε στην άρση των επιφυλάξεων και στην επίτευξη συμφωνίας.»


Από το Γραφείο Τύπου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο