Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα των ελλήνων ναυτικών

Mε απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, και Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί του...

Mε απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, και Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού και το κατώτερο πλήρωμα από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 3% για τους αξιωματικούς και 1% για το κατώτερο πλήρωμα, στις αμοιβές που αποκτώνται στο ημερολογιακό έτος 2007 και επόμενα,
έναντι αναλογικών συντελεστών 6% για τους αξιωματικούς και 3% για τα κατώτερα πληρώματα, που ίσχυαν από το έτος 2002.

Υπενθυμίζεται ότι το φορολογικό καθεστώς για το εισόδημα των ναυτικών καθιερώθηκε για πρώτη φορά από το ΝΔ. 33/1955 (ΦΕΚ 214 Α). Σύμφωνα με αυτό, οι φορολογικοί συντελεστές αφορούσαν μόνο το εισόδημα των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού. Ειδικότερα:
(1) για αμοιβές που καταβάλλονταν από τον εργοδότη (πλοιοκτήτη) σε ξένο νόμισμα, το ποσοστό φορολογίας ήταν 5%, ενώ,
(2) για αμοιβές σε εθνικό νόμισμα (δρχ.), το ποσοστό φορολογίας ήταν 3%.

Στη συνέχεια με το Ν. 2214/1994 (άρθρο 14 παρ. 3), οι συντελεστές της παραπάνω παραγράφου μετεβλήθησαν σε 8% και 5% αντίστοιχα για τις περιπτώσεις (1) και (2). Ακολούθως, με τις διατάξεις του άρθρου 1Ο παρ. 6 του Ν. 2459/97 (ΦΕΚ 17Α) καθορίζονται για πρώτη φορά συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και για τις αμοιβές των κατωτέρω πληρωμάτων. Ειδικότερα:

· Για το έτος 1997, για τις αμοιβές των αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, ο συντελεστής φορολογίας ήταν 8% και για τα κατώτερα πληρώματα ήταν 4%.
· Για τα έτη που ακολούθησαν (1998 κ.ε.) καθορίστηκε ότι ο φόρος για τις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικού του Εμπορικού Ναυτικού και το κατώτερο πλήρωμα από την παροχή υπηρεσιών τους σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 9% για τους αξιωματικούς και 6% για τα κατώτερα πληρώματα.

Τέλος, με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 2992/2002 (ΦΕΚ 54Α ) οι προαναφερθέντες αναλογικοί συντελεστές μειώθηκαν σε 6% για τους αξιωματικούς και 3% για τα κατώτερα πληρώματα.

Πηγή Κέρδος

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο