Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Μεγάλης Δευτέρας

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και θυμίζω μία ιστορική επέτειο που εορτάστηκε την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 10 με 11 Απριλίου. Αυτή δεν είναι άλλη από την μεγάλη έξοδο ... (όχι στις αγορές) αλλά του Μεσολογγίου.

Αφορμή για την αναφορά μου αυτή αποτέλεσε η συμμετοχή ενός συναδέλφου λογιστή στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 188ης επέτειος της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Όποιος ξεχνά το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. [George Santayana, 1863-1952, Ισπανοαμερικανός φιλόσοφος]Η έξοδος του Μεσολογγίου

"Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι" Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ


Με την έκρηξη της επανάστασης, μετά την Πελοπόννησο, ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα είχε επαναστατήσει και είχαν απελευθερωθεί πολλές περιοχές. Μάλιστα οργανώθηκε και πολιτικά με τη "Γερουσία" στο Μεσολόγγι και τον "Άρειο Πάγο" στα Σάλωνα.Ο Σουλτάνος όμως αποφάσισε να αντιδράσει οργανωμένα με δυο στρατιές. Η δεύτερη με τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη κατέληξε στο Μεσολόγγι, στις 25 Οκτωβρίου 1822, το οποίο οι Τούρκοι πολιόρκησαν. Ύστερα από λίγες μέρες, στις 31 Δεκεμβρίου, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να επιστρέψουν στην Ήπειρο.

Μετά τη συμφωνία του Σουλτάνου και του Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου, η εισβολή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο συνδυάστηκε με επιχειρήσεις από τους Τούρκους στη Στερεά Ελλάδα, με κύριο στόχο το Μεσολόγγι. Της νέας εκστρατείας ηγείται και πάλι ο Κιουταχής που με πανίσχυρη στρατιά 35.000 ανδρών έφτασε στο Μεσολόγγι στα μέσα Απριλίου 1825. Είναι η δεύτερη και καθοριστική πολιορκία της πόλης που κατέληξε στην ηρωική έξοδο.

Κατά την πρώτη φάση της πολιορκίας (15 Απριλίου-12 Δεκεμβρίου 1825) το Μεσολόγγι πολιορκήθηκε μόνο από τις δυνάμεις του Κιουταχή. Οι επιθέσεις τους συντρίβονταν εύκολα ή δύσκολα από τους υπερασπιστές της πόλης. Εξάλλου, ο από θαλάσσης αποκλεισμός δεν ήταν ισχυρός και επανειλημμένως διασπάσθηκε από τον στόλο του Μιαούλη, ο οποίος ενίσχυε με πολεμοφόδια και τρόφιμα τους πολιορκούμενους.
Στις 24 Ιουλίου, 1000 ρουμελιώτες πολεμιστές υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη ανάγκασαν τον Κιουταχή να αποσύρει τις δυνάμεις του στις υπώρειες του όρους ζυγός, χαλαρώνοντας την πολιορκία του Μεσολογγίου.
Αλλά και ο τουρκικός στόλος, παρενοχλούμενος από τον ελληνικό, αναγκάσθηκε να ζητήσει καταφύγιο στην αγγλοκρατούμενη Κεφαλλονιά.

Στις 5 Αυγούστου ο Κίτσος Τζαβέλλας, επικεφαλής δυνάμεως Σουλιωτών πολεμιστών, εισήλθε στην πόλη, αναπτερώνοντας το ηθικό των πολιορκουμένων. Όμως, στις αρχές Νοεμβρίου, ο κοινός στόλος Τούρκων και Αιγυπτίων αποβίβασε 8.000 αιγύπτιους στρατιώτες κι ένα μήνα αργότερα κατέφθασε στην περιοχή ο Ιμπραήμ που είχε σχεδόν καταστείλει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο.

Τούρκοι, Τουρκαλβανοί και Αιγύπτιοι αριθμούσαν 25.000 άνδρες, με σύγχρονο πυροβολικό, που διοικούσαν γάλλοι αξιωματικοί. Οι Έλληνες είχαν να αντιπαρατάξουν 4.000 μαχητές.

Στις 25 Δεκεμβρίου 1825 άρχισε η δεύτερη φάση της πολιορκίας του Μεσολογγίου. Όπως και στην πρώτη πολιορκία, πάλι υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πασάδων. Ο αιγύπτιος Ιμπραήμ επεχείρησε με τις δικές του δυνάμεις να καταλάβει το Μεσολόγγι στις 16 Ιανουαρίου 1826.

Από τα μέσα κιόλας Φεβρουαρίου η κατάσταση στο Μεσολόγγι είχε αρχίσει να γίνεται τραγική. Η κατάσταση πλέον μέσα στην πόλη είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Τρόφιμα δεν υπήρχαν και οι πολιορκούμενοι (γυναίκες, παιδιά, τραυματίες, γέροντες και μαχητές) σιτίζονταν με φύκια, δέρματα, ποντίκια και γάτες! Στους πολιορκούμενους δεν έμενε άλλη λύση από την έξοδο.

Για τους ασθενείς και πληγωμένους, αποφάσισαν να μεταφερθούν στα πιο οχυρωμένα σπίτια και εκεί να πεθάνουν πολεμώντας. Εκείνοι δέχτηκαν. "Τα παράθυρα να μας αφήσετε ανοιχτά μονάχα, και ώρα σας καλή ! Ο Θεός να μας ανταμώσει στον άλλο κόσμο" είπαν και αποχαιρετίστηκαν πολιορκημένοι, απελπισμένοι πια, πήραν την οριστική απόφαση να επιχειρήσουν έξοδο τη νύχτα της 10ης Απριλίου προς την 11η, Κυριακή των Βαΐων, και ειδοποίησαν σχετικά τους Έλληνες του στρατοπέδου της Δερβέκιστας να προσπαθήσουν να φέρουν αντιπερισπασμό στους Τούρκους. Αποφάσισαν να σκοτώσουν όλους τους αιχμαλώτους, καθώς και τα γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Ενώ η πρώτη απόφαση πραγματοποιήθηκε, τη δεύτερη απέτρεψε ο επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ. Οι ασθενείς και τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στα πιο οχυρά σπίτια και εκεί να πεθάνουν πολεμώντας.

Το μεσημέρι της 10ης Απριλίου καταρτίστηκε το σχέδιο και το δειλινό άρχισαν όλοι να μαζεύονται στις προσδιορισμένες θέσεις. Κατά τις 6.30 ακούστηκε επάνω στο Ζυγό η ομοβροντία του ελληνικού επικουρικού σώματος, που είχε φθάσει από τη Δερβέστικα. Όταν νύχτωσε οι περισσότεροι της φρουράς είχαν βγει έξω από την πόλη και περίμεναν το σύνθημα του ξεκινήματος. Το σχέδιό τους όμως προδόθηκε και οι Τουρκοαιγύπτιοι άρχισαν να τους κτυπούν με πυκνά πυρά κανονιών και τουφεκιών. Τελικά οι Έλληνες αποφάσισαν να κινηθούν' όρμησαν οι άνδρες των δύο πρώτων σωμάτων με τα γιαταγάνια και τα σπαθιά τους επάνω στις εχθρικές γραμμές. Καμιά δύναμη δεν ήταν ικανή να αναχαιτήσει το χείμαρρο εκείνο των απελπισμένων. Ο καθένας τους κοίταζε πως να ανατρέψει τα εμπόδια που βρίσκονταν μπροστά του και να περάσει. Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε από το τρίτο σώμα των γυναικοπαίδων η φωνή "οπίσω, οπίσω, μωρέ παιδιά!" και αποχωρίστηκαν μερικοί από τα δύο πρώτα σώματα. Η σύγκρουση ήταν φονικότατη. Οι Έλληνες ανατρέπουν όποιον βρουν μπροστά τους και προχωρούν αφήνοντας πίσω πολλούς νεκρούς. Την πορεία τους συνόδευσαν δύο εκρήξεις από την πόλη. Η πρώτη από την έκρηξη των υπονόμων και η άλλη από την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης με τον ηρωικό Χρήστο Καψάλη. Οι Έλληνες είχαν απώλειες και από τους κρυμμένους στα διάφορα υψώματα και τις χαράδρες Αλβανούς. Μολαταύτα αντιμετώπιζαν με σταθερότητα τον αόρατο εχθρό.

Είχε αρχίζει να γλυκοχαράζει η Κυριακή των Βαΐων, όταν η μάχη έπαψε. Εκεί επάνω μόνο, στην κορυφή του Ζυγού, μπόρεσαν να αναπνεύσουν λίγο ελεύθερα.

Οι πληροφορίες για τις απώλειες των Ελλήνων κατά την πολιορκία και την έξοδο είναι αντιφατικές. Πιθανότερο φαίνεται ότι από τους 3.000 που πήραν μέρος στην έξοδο, οι 1.700 έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι. Ανάμεσα στους νεκρούς, ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, ο Μιχαήλ Κοκκίνης, ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας, ο Νικόλαος Στορνάρης, ο Γερμανός εκδότης της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» Ιάκωβος Μάγιερ και άλλοι Γερμανοί φιλέλληνες.

Η θυσία του Μεσολογγίου, που επί 12 ολόκληρους μήνες αντιστάθηκε ηρωικά, προώθησε το ελληνικό ζήτημα, όσο καμιά άλλη ελληνική νίκη: πλημμύρισε τους άλλους Έλληνες και τους Ευρωπαίους με αισθήματα θαυμασμού για τους άνδρες της φρουράς του και τον ηρωικό πληθυσμό του Μεσολογγίου. Πραγματικά σπάνια συναντά κανείς στις σελίδες της ιστορίας παραδείγματα παρόμοιας υπεράνθρωπης ψυχικής αντοχής. Οι φλόγες του Μεσολογγίου θέρμαναν τις καρδιές των πολιτισμένων λαών και τους ξεσήκωσαν σε μια αληθινή σταυροφορία για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους. [πηγές - mesoliggi.blogspot.com - newsbomb.gr - el.wikipedia.org/ και άλλες ιστορικές πηγές]

Το Μεσολόγγι απελευθερώθηκε στις 11 Μαϊου 1829. Το 1937 αναγνωρίστηκε ως «Ιερά Πόλις» και η Κυριακή των Βαΐων ορίστηκε ως επέτειος της εξόδου.

Μην γελιέστε λοιπόν, αυτή ήταν η πραγματική "έξοδος" της περασμένης εβδομάδας. Και αυτή θα θυμόμαστε και τα επόμενα 188 χρόνια, όχι την άλλη...


Στα δικά μας όμως.


Παρακρατήσεις φόρων


Δόθηκε στην δημοσιότητα η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία σύμφωνα με τον νέο Κ.Φ.Ε..[ΠΟΛ. 1104/9.4.2014]. Φυσικά ταυτόχρονα με τον ΦΜΥ θα παρακρατείται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις με την ΠΟΛ.1099/9.4.2014.

Μια ακόμα απάντηση του Υπ. Οικ. για τον τρόπο φορολόγησης των αμοιβών Δ.Σ διευκρινίζει ότι οι αμοιβές που εγκρίνει η Γενική Συνέλευση των Α.Ε. ή οι αμοιβές που ορίζονται στο καταστατικό θα θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία και θα φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Κ.Φ.Ε.. Αντίθετα σύμφωνα με την απάντηση του Υπ.Οικ. αμοιβή μελών του Δ.Σ. που προκύπτει από κέρδη ανώνυμης εταιρείας αποτελεί μέρισμα, και υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Φυσικά σε αυτή την περίπτωση εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, για τη συγκεκριμένη αμοιβή, των φυσικών προσώπων μελών Δ.Σ.. [Δ12A 1058454 ΕΞ 8.4.2014 Φορολογική μεταχείριση των αμοιβών που λαμβάνουν μέλη Δ.Σ. ανωνύμων εταιρειών]

---


Δηλώσεις εισοδήματος και λοιπά συναφή θέματα...

Δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι πίνακες γεωργικού εισοδήματος και ενοικίων γεωργικής γης για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) [ΠΟΛ.1077/14.3.2014] Οι πίνακες είναι φυσικά διαθέσιμοι και μέσω excel αρχείων. [Τα σχετικά αρχεία μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ]
Οι υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες με αρκετά προβλήματα είναι η αλήθεια. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προσπαθεί να λύσει τα περισσότερα, όμως ο χρόνος περνάει και είναι ενδεικτικό ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα "ανέβηκαν" τα στοιχεία συντάξεων των ασφαλιστικών ταμείων στους προσυμπληρωμένους κωδικούς των φορολογουμένων.

Ένα από τα προβλήματα που λύθηκε την περασμένη εβδομάδα αφορά στην διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων. Στις 10 Απριλίου λοιπόν με απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. [Δ12Α 1060204 ΕΞ 10.4.2014 ] μας κοινοποιήθηκε το αυτονόητο: "Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. 22ε της υποπαραγράφου Δ.1. της παραγράφου Δ του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014 (ΦΕΚ Α 85/7-4-2014) και ειδικά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2013 έως 31.12.2013 εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 4 του ν.2238/1994 και οι κατ’ εξουσιοδότηση αυτού υπουργικές αποφάσεις.
Ως εκ τούτου δύνανται να εκχωρηθούν, εντός του έτους 2014, τα ανείσπρακτα μισθώματα και οι τόκοι δανείων που αποκτήθηκαν το έτος 2013".
Συνεπώς, βάσει του τελευταίου εγγράφου, γίνεται δεκτό από το Υπ. Οικ. ότι αφενός μεν, ισχύει το δικαίωμα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων, αφετέρου δε, ισχύει η διαδικασία που προέβλεπε η απόφαση ΠΟΛ. 1096/6.4.2001.

Το Υπ.Εργασίας από την πλευρά του ενημέρωσε με δελτίο τύπου ότι [Καταργούνται οι βεβαιώσεις αποδοχών για όλους τους συνταξιούχους], ενώ η ΓΓΠΣ ανακοίνωσε ότι οι βεβαιώσεις αποδοχών συνταξιούχων Δημοσίου2013, είναι διαθέσιμες στον σχετικό ιστότοπο (https://www1.gsis.gr/webtax/enhmerwtika/epilogh) .

Βεβαιώσεις αποδοχών θα πρέπει να είχαν αποστείλει μέχρι και τις 28 Μαρτίου στην ΓΓΠΣ και οι πρεσβείες που απασχολούσαν έμμισθο προσωπικό και παρακρατούσαν ΦΜΥ σύμφωνα με τηνΔ12Α 1058124 ΕΞ 7.4.2014 απόφαση της ΓΓΔΕ. η οποία κοινοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2014. Δηλαδή μερικές μόνο ημέρες μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής των βεβαιώσεων.

---

Συμψηφισμοί

Από 1η Ιουλίου θα ισχύσει σύμφωνα μ απόφαση ο συμψηφισμός επιστροφών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματος με ασφαλιστικές οφειλές. Την διαδικασία του συμψηφισμού περιγράφει η κοινή απόφαση του Υπουργού Εργασίας και του Υφυπ. Οικ. [Δείτε αναλυτικά εδώ - Β/7/11711/884/10.4.2014]

---

Πολυνομοσχέδιο

Πολλές από τις αλλαγές που επέφερε το πολυνομοσχέδιο τις έχουμε αναφέρει και στο προηγούμενο σχόλιο της Δευτέρας, όμως δεν ήταν δυνατό να καταγραφούν όλες μέσα σ΄ ένα σχόλιο.

Καταργήθηκε η επιβολή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά την σύσταση των εταιριών. Η διάταξη αυτή στο πολυνομοσχέδιο καταργεί την επιβολή φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίων κατά την σύσταση των εταιριών.
Προσοχή όμως ο Φ.Σ.Κ. συνεχίζει να επιβάλλεται σε άλλες περιπτώσεις που κατά το νόμο θεωρούνται συγκέντρωση κεφαλαίων, όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τα δάνεια κοκ.

Επανερχόμαστε με μερικές ακόμα οι οποίες χρήζουν της προσοχή σας.

->Για τους αγρότες

Αρκετές αλλαγές ειδικά στις διατάξεις που αφορούν το ΦΠΑ περιείχε ο νόμος 4254/2014. Σημειώστε για αρχή ότι η προθεσμίες υποβολής δήλωσης για την ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς μετατέθηκαν για 15.4.2014 για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και έως 20.5.2014 για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων. Τις επόμενες ημέρες θα δείτε στον κόμβο και ένα πλήρες άρθρο σχετικά με την φορολογία αλλά και τις λοιπές υποχρεώσεις των αγροτών.

->Για την καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ από εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις.

Σημειώστε με τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν μεταβλήθηκε η ημερομηνία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ η οποία παραμένει η 20η ημέρα (ή σε περίπτωση αργίας η επόμενη εργάσιμη) του επόμενου μήνα από την περίοδο που αφορά (μήνα ή τρίμηνο).
Η αλλαγή που επέφερε ο νόμος πλέον 4254/2014 έχει σχέση με την Καταβολή (πληρωμή) του φόρου.
Συγκεκριμένα :
α) Η υποχρέωση καταβολής του οφειλόμενου ποσού λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.
β). Ειδικά για τις εμπρόθεσμες χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., εάν το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, διατηρείται η δυνατότητα καταβολής του οφειλόμενου ποσού φόρου σε δύο (2) ισόποσες δόσεις, με την διαφορά -σε σχέση με την προγενέστερη διάταξη- ότι, με την νέα ρύθμιση,η δεύτερη δόση δεν επιβαρύνεται με προσαύξηση.
ε) Στην περίπτωση που καταβληθεί ο φόρος σε δυο δόσεις -εφόσον πληρείτε η ανωτέρω προϋπόθεση-, το ποσό της πρώτης δόσης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης και η δεύτερη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου από την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης μήνα.
Σημείωση: Να υπενθυμίσουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων με πιστωτικό ή μηδενικό υπόλοιπο παραμένει η τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση. [Δείτε εδώ περισσότερα, καθώς και ένα ενδεικτικό πίνακα υποβολής ΦΠΑ και καταβολής του φόρου]---

->Για τα Φωτοβολταικά και τις λοιπές Α.Π.Ε.

Θα επαναλάβω για μία ακόμα φορά προς τους συναδέλφους που παρακολουθούν επιχειρήσεις Α.Π.Ε. (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) να μην βιαστούν να κλείσουν την χρήση 2013, να μην καταρτίσουν ισολογισμό αλλά και να μην προβούν στην συμπλήρωση και αποστολή της φορολογικής δήλωσης πριν οριστικοποιήσουν τις εκπτώσεις που αποφασίστηκαν μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου προς τον ΛΑΓΗΕ. [Δείτε εδώ σχετικά]
Ο νόμος 4152/2014 δίνει την δυνατότητα τα πιστωτικά τιμολόγια να εκπέσουν και από τα έσοδα της χρήσης 2014, ωστόσο άποψή μου είναι η διαδικασία να γίνει με τον ακόλουθο χειρισμό: Δείτε εδώ.

->Λοιπές μεταβολές πολυνομοσχεδίου

Το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (ήδη ν. 4254/2014), επέφερε αλλαγές σε 42 νόμους που εμπεριέχονται στο φορολογικού αρχείο του κόμβου. Να θυμίσουμε εδώ ότι, ο κόμβος διαθέτει το πληρέστερο και μεγαλύτερο φορολογικό αρχείο κωδικοποιημένων νόμων -σε θέματα που άπτονται του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού-, που ήδη ξεπερνά τους 180 νόμους. [Δείτε εδώ σχετικά]

---

Φάκελοι τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών

Αναλυτικές οδηγίες για την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών από 1.1.2014 έδωσε το Υπ.Οικονομικών με νεώτερη απόφασή του [Δείτε εδώ - ΠΟΛ.1097/9.4.2014 ]. Υπενθυμίζουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή του συνοπτικού πίνακα που αφορά την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών του 2013 στην ΓΓΠΣ είναι η 30η Απριλίου 2014.


~~~~
Μεγάλα λόγια - Θεοχάρης για την εφορία του μέλλοντος.
Είπε: Στόχος μας είναι να μην χρειάζεται κανένας φορολογούμενος να πάει στην Εφορία αλλά μόνο αν η Εφορία τον ζητήσει.[Εδώ]
Δεν είπε: Και γιαυτό βέβαια θα ζητήσω από τους λογιστές να "ανεβάζουν" στο taxis όλο και περισσότερα στοιχεία .
~~~~


Ανισότητες...

Όπως είναι ήδη γνωστό μετά την ισχύ του νέου Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2014) το φορολογικό έτος ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος. Επίσης στο άρθρο 8 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται ότι σε νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία το φορολογικό έτος μπορεί να λήγει στις 30 Ιουνίου. Συνεπώς όπως αναφέρει και ο Κ.Φ.Ε. αλλά μας υπενθυμίζει και η Δ12Α 1057684 ΕΞ 7.4.2014 απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε., στις ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, το φορολογικό τους έτος πρέπει να λήγει 31 Δεκεμβρίου εκάστου έτους, καθόσον υποχρεωτικά το φορολογικό έτος ταυτίζεται με το ημερολογιακό.

---

Κατάργηση βιβλίου νεοπροσλαμβανομένων


Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστή με τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή η επερχόμενη κατάργηση του «πορτοκαλί» βιβλίου του Ι.Κ.Α.(ή αλλιώς βιβλίο νεοπροσλαμβανομένων). Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, "πλέον, κανένας εργοδότης δεν χρειάζεται να τηρεί το συγκεκριμένο βιβλίο που για χρόνια αποτέλεσε αιτία σοβαρών δικαστικών διενέξεων και τριβών με τις υπηρεσίες του υπουργείου. Όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι υπηρεσίες μας για το διασταυρωτικό και ελεγκτικό έργο τους περιέχονται στην Εργάνη".
Η οποία "Εργάνη" μας γλύτωσε κατά τον Υπ.Εργασίας και από 60 εκατομμύρια γραφειοκρατικό κόστος.
Για το πρόστιμο των 10550,00 ευρώ ούτε λόγος. Ούτε λόγος επίσης για το ποιος τροφοδοτεί καθημερινά την ΕΡΓΑΝΗ με όλα αυτά τα δεδομένα.

---

Πληρωμή συντάξεων

Μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα γίνεται η πληρωμή των συντάξεων και η παρακράτηση φόρου για το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, ενώ παράλληλα θα γίνεται ηλεκτρονικά η έκδοση των μηνιαίων βεβαιώσεων, σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
Ο νέος τρόπος πληρωμής θα ισχύσει με την καταβολή των συντάξεων Μαΐου, υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού, ενώ θεσπίζονται και άμεσες διαδικασίες διακοπής της σύνταξης σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου. [Δείτε εδώ σχετικά]

---

Πληρώνουμε για την ανεργία, τα δίνουν στις συντάξεις

Η μηνυτήρια αναφορά της ΓΣΕΒΕΕ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με την αναζήτηση των κονδυλίων που πληρώνουμε μέσω Ο.Α.Ε.Ε. και τα οποία προορίζονται για τους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες προκάλεσε την κατάθεση τροπολογίας το απόγευμα της Παρασκευής 4.4.2014 σε άσχετο με τα ασφαλιστικά νομοσχέδιο.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή «παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη που τυχόν έχει ασκηθεί για πράξεις ή παραλήψεις της διοίκησης του Ο.Α.Ε.Ε.» για το ανωτέρω θέμα και προβλέπει επίσης ότι ο Ο.Α.Ε.Ε. μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει χρήματα για τους ανέργους αλλά να τα αποδίδουν στον οικείο λογαριασμό μέσα στα επόμενα 10 χρόνια!!!

Προβλέπει επίσης ότι τα μέχρι τώρα παρακρατηθέντα ποσά που έχουν εισπραχθεί ύψους 126 εκατ. ευρώ περίπου θα αποδοθούν αναδρομικά στο λογαριασμό για την ανεργία στα επόμενα 15 χρόνια τμηματικά και με δόσεις!!! [Δείτε εδώ ως οι κρατήσεις του Ο.Α.Ε.Ε. για επιδόματα ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. έγιναν... συντάξεις] και εδώ την αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ


~~~~
Μεγάλα λόγια - Βρούτσης.
Είπε: "Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς το συνολικό ισοζύγιο/προσλήψεων απολύσεων είναι επίσης θετικό, κατά 40.876 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν χαθεί 8.838 θέσεις μισθωτής εργασίας" [εδώ]
Δεν είπε: Αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Φεβρουάριο
~~~~

---

Όχι αντικειμενικός προσδιορισμός εισοδήματος.

Σε απάντηση της περιφερειακής ενότητας Λάρισας σχετικά με τον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων στις περιπτώσεις που το αγροτικό εισόδημα προσδιορίζεται τεκμαρτά, η Γ.Γ.Δ.Ε. απάντησε με την Αριθμ. πρωτ.: Δ12 Α 1058593 ΕΞ 7.4.2014 απόφασή της τα εξής:

Σας γνωρίζουμε πως όταν κάποιος δεν έχει βιβλία και στοιχεία και τα αγροτικό εισόδημα προσδιορίζεται τεκμαρτά (αντικειμενικός προσδιορισμός), η αναγωγή του καθαρού εισοδήματος σε ακαθάριστα έσοδα προκειμένου να τους χορηγηθεί πιστοποιητικό για την έκδοση άδειας φορτηγού αυτ/του, γίνεται σύμφωνα με την παρ. 2 της 1008182/124/Α0012 απόφασης (την οποία σας επισυνάπτουμε) και συγκεκριμένα με τον εξής τύπο
ακαθάριστα έσοδα = καθαρό εισόδημα αντικειμενικής μεθόδου * 100/συντελεστής καθαρού εισοδήματος ή Μ.Ο.
Η επιλογή του συντελεστή καθαρού εισοδήματος θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω απόφαση. Σας ενημερώνουμε τέλος ότι οι διατάξεις του αρ.42 του ν.2238/1994 (αντικειμενικός προσδιορισμός) παύουν να ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 01.01.2014 και μετά.


---


Παροχές που αναγγέλλονται πάντα πριν από το Πάσχα (ή τις εκλογές, όποιο από τα δύο προτιμάτε)

α) Κοινωνικό μέρισμα: €500 ανά άτομο, €833 για 4μελή οικογένεια. Τα κριτήρια : Εισοδηματικό όριο 6000 ευρώ για ένα άτομο και αυξάνεται κλιμακωτά κατά το 1/3 για κάθε άλλο ενήλικα και κατά 1/6 για κάθε τέκνο ηλικίας έως 24 ετών. Έτσι για ζευγάρι το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στις 8.000 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί στις 9.000 ευρώ και για τετραμελή οικογένεια 10.000 ευρώ.

Αυτό που φαίνεται όμως παράλογο είναι ότι τα κριτήρια θα προσδιορίζονται με βάση το εισόδημα της χρήση 2012, μιας και η υποβολή των δηλώσεων για το 2013 λήγει στις 30 Ιουνίου 2013. Δύο πράγματα μπορεί να υποθέσει κανείς, ή ότι το 2013 όλοι έγιναν πλουσιότεροι σχετικά με το 2012 ή ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα πριν την υποβολή των δηλώσεων έτσι ώστε να μπορέσουν να βρουν χρήματα οι δικαιούχοι για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του φόρου ακινήτων.

β) Πρόγραμμα συμψηφισμού οφειλών από Φ.Π.Α., εξήγγειλε ο Σαμαράς. Σύμφωνα με αυτό το νέο σχήμα που θα εφαρμοσθεί από το Φθινόπωρο, όταν μία επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο θα είναι υπόχρεη για την καταβολή του ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, σε αντίθεση με το υφιστάμενο σύστημα. Επιπλέον, ο παραλήπτης των παραστατικών θα εκπίπτει τον ΦΠΑ μόνο όταν πληρώσει το παραστατικό. Βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη καθορίζουν ένα όριο τζίρου μέχρι 500.000 Euro για τους φορολογούμενους που μπορούν να επιλέξουν να κάνουν χρήση του συστήματος στην επικράτειά τους, ενώ το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί έως και 2.000.000 Euro μετά από διαβούλευση με την Επιτροπή ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [Δείτε εδώ Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα συμψηφισμών Φ.Π.Α. στην αγορά]

---

Παροχές που υλοποιούνται πάντα πριν το Πάσχα (ή τις εκλογές, όποιο από τα δύο προτιμάτε)

α) Σύμφωνα με απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. θα μπορούν ανάλογα με την περίπτωση να περιορίζουν το προϊόν της κατάσχεσης ενός οφειλέτη εφόσον συντρέχουν λόγοι βιωσιμότητας ή σε περιπτώσεις που ο οφειλέτης προσκομίζει έγγραφα, που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα του περιορισμού της κατάσχεσης λόγω ειδικών συνθηκών, όπως ενδεικτικά αναφέρονται μακροχρόνια ανεργία χωρίς άλλες πηγές εισοδημάτων, σοβαρά προβλήματα υγείας αυτού ή μελών της οικογενείας του. [Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει η απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. εδώ]

β) Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πως θα δοθεί η χρηματική ενίσχυση των 500,00 ευρώ στους ένστολους ορίζει η απόφαση 2/29184/0022/8.4.2014του αναπληρωτή Υπ.οικονομικών


---


Αφοπλιστικά...

Εισφορά συναλλάγματος - Οι εφοπλιστές επιβαρύνονται όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. [Δ12Γ 1057579 ΕΞ 4.4.2014] και σχετικά με την εισφορά επί του εισαγόμενου συναλλάγματος που επιβάλλεται σε εταιρείες του άρθρου 25 του Ν.27/1975 ορίζεται ότι, σε περίπτωση που το συνολικό ετήσιο συνάλλαγμα που έχει εισαχθεί από μια επιχείρηση είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο ελάχιστο όριο των 50.000 δολαρίων Η.Π.Α., ή δεν έχει εισαχθεί καθόλου συνάλλαγμα, η εισφορά θα πρέπει να υπολογιστεί για 50.000 δολάρια Η.Π.Α. (50.000Χ5%=2500$).

Επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει αυτή η αδικία και οι εφοπλιστές να φορολογούνται όπως ακριβώς και οι υπόλοιπες προνομιακές ομάδες, (βουλευτές, πολυεθνικές, τράπεζες κλπ) ελάχιστα δηλαδή.

---

~~~~
Μεγάλα λόγια - Βρούτσης για την ΜΗ κατάργηση του αγγελιοσήμου.
Είπε : Ανάμεσα στους πόρους που θα καταργηθούν, ΔΕΝ περιλαμβάνεται και το αγγελιόσημο, που καλύπτεται από τη διαφημιστική αγορά υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων του κλάδου.[Εδώ]
Δεν είπε : Έτσι και κάνουμε κάτι τέτοιο δεν θα είμαστε κυβέρνηση την επόμενη ημέρα.
~~~~

---Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει πινακίδες να τις παραλάβουν αν καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους για τους υπόλοιπους μήνες του 2014 δίνει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται να ισχύσει μόνο για φέτος και θα μπορεί να γίνει χρήση της από τους ιδιοκτήτες όποιον μήνα επιθυμούν αρκεί να πληρώσουν τα τέλη που αναλογούν στους επόμενους μήνες του έτους. [Δείτε εδώ σχετικά]
Ο νόμος ψηφίστηκε αλλά μέχρι να εκδοθεί η εγκύκλιος και να φτάσει στις αρμόδιες αρχές, το Πάσχα μπορεί να έχει περάσει. Όχι όμως οι εκλογές.... Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών προσπάθεια να δημοσιευθεί άμεσα στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ο νόμος και ταυτόχρονα να εκδοθεί η εγκύκλιος έως την μεγάλη τετάρτη.


---

Λύση εταιριών

Τι καταχωρίζεται στο Γ.Ε.Μ.Η. σε όλες τις περιπτώσεις λύσης εταιριών και θέσης αυτών σε εκκαθάριση αναφέρει η απόφαση του Υπ.Ανάπτυξης [Κ2-1493/11.4.2014 Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων αναφορικά με τη λύση και θέση σε εκκαθάριση εταιρειών υπόχρεων εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.] η οποία δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Για το θέμα αυτό είχαμε αναφερθεί και σε προηγούμενο σχόλιο της Δευτέρας, όπου αναλύσαμε όσα έγιναν γνωστά με την απόφαση ΠΟΛ.1084/24.3.2014 (δείτε σχετ. Το σχόλιο της Δευτέρας - 31.3.2014).

Ενώ η απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. Δ12Α 1059943 ΕΞ 10.4.2014 διευκρινίζει σχετικά με την φορολογική μεταχείριση εισπρακτέων ποσών μετά τη λύση ομόρρυθμης εταιρείας, ότι στην περίπτωση που ομόρρυθμη εταιρεία ή κοινοπραξία έχει λαμβάνειν οποιοδήποτε ποσό μετά την υποβολή δήλωσης διακοπής, θεωρείται ότι εξακολουθεί να υφίσταται ως νομικό πρόσωπο λόγω μη περαίωσης του σταδίου της εκκαθάρισης μέχρι την είσπραξη των απαιτήσεων της.

---

~~~~
Μεγάλα λόγια - Σταικούρας
Είπε: για το πρωτογενές πλεόνασμα: Όπως προκύπτει από τους πίνακες, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ κατά το 1ο δίμηνο του 2014 (από 1,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2013). Έτσι η χώρα συνεχίζει, για 2η χρονιά, να έχει υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.
Δεν είπε: Φέτος μοιράσαμε ένα κομμάτι του πλεονάσματος. Του χρόνου μην περιμένετε. 'Ούτε εκλογές έχει ούτε τίποτα. Θα πάνε όλα για την πληρωμή των τόκων.
~~~~

---

Καλοκαιρινές μισθώσεις.

Όσον αφορά τις μισθώσεις που γίνονται από αλλοδαπούς κατά την καλοκαιρινή περίοδο η απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. Δ12Α 1058600 ΕΞ 7.4.2014 αναφέρει ότι σε περίπτωση μίσθωσης ακινήτου για χρονική διάστημα μεγαλύτερο του τριμήνου, απαιτείται η αναγραφή Α.Φ.Μ. του αλλοδαπού προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή δήλωσης των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης κατοικίας από αυτόν.


---Μεταβιβάσεις ακινήτων εμπόδια Nο 2

Νομίζατε ότι με τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με την υπεραξία ακινήτων ξεπάγωσε η αγορά;
Σε ένα ακόμα (μικρό είναι η αλήθεια) εμπόδιο έρχεται να δώσει λύση η Γ.Γ.Δ.Ε. με την Δ13Β 1055638 ΕΞ 2.4.2014 απόφασή της.
Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την έκδοση του προβλεπόμενου αποδεικτικού καταβολής του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, είναι απαραίτητο, ο αρμόδιος για την παραλαβή της δήλωσης υπάλληλος της φορολογικής διοίκησης, μετά την έκδοση της ταυτότητας οφειλής και την καταβολή του φόρου (Φ.Μ.Α.) από τον υπόχρεο, να βεβαιώνει σε εμφανές σημείο στο σώμα της δήλωσης την εξόφληση του βάσει δήλωσης φόρου, αναγράφοντας το καταβληθέν ποσό, την ημερομηνία καταβολής, τον αριθμό και την ημερομηνία του αποδεικτικού είσπραξης και το πιστωτικό ίδρυμα που το εξέδωσε, όπως αυτά εμφανίζονται ηλεκτρονικά στην εικόνα του φορολογούμενου.

Μόνο μετά από αυτή τη διαδικασία είναι σύννομη η επισύναψη στο σχετικό συμβόλαιο, του αντιγράφου της παραληφθείσας δήλωσης.
Σε όσες δηλώσεις έχουν παραληφθεί από 2/1/2014 μέχρι σήμερα από τις Δ.Ο.Υ. και δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω, προκειμένου να είναι έγκυρο το αντίγραφο για τη σύνταξη του συμβολαίου, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ., αφού ελέγξουν στο πληροφοριακό σύστημα και επιβεβαιώσουν την εξόφληση του οικείου φόρου σε σχέση με την ταυτότητα οφειλής, θα ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ στο σώμα της δήλωσης την εξόφληση του φόρου.

---


Ο.Α.Ε.Ε. και δήλωση της έδρας της επιχείρησης

Αναλυτική εγκύκλιο εξέδωσε ο Ο.Α.Ε.Ε. σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τον προσδιορισμό της έδρας της επιχείρησης μετά την υποχρεωτική υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων, υπεκμισθώσεων, παραχώρησης χρήσης (δωρεάν παραχώρηση ή με αντάλλαγμα σε είδος) ακίνητης περιουσίας .

Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι για την απόδειξη της ύπαρξης επαγγελματικής στέγης, των ασφαλιζομένων στον Ο.Α.Ε.Ε. προσώπων κατά την εγγραφή ή την επανεγγραφή τους στα μητρώα των ασφαλισμένων υποβάλλονται:
▪ Μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση ν.1599/86 δωρεάν παραχώρησης χώρου θεωρημένα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ του εκμισθωτή ή τίτλος ιδιοκτησίας.
▪ Σε περίπτωση υπεκμίσθωσης ή παραχώρησης χρήσης απαιτείται κατάθεση συμφωνητικού μεταξύ του υπεκμισθωτή και του μισθωτή.
▪ Σε περίπτωση που δηλώνεται ως επαγγελματική στέγη η κατοικία και από το περιεχόμενο του μισθωτηρίου δεν παρέχεται δυνατότητα χρησιμοποίησης του μισθίου ως επαγγελματικού χώρου, αρκεί η υπεύθυνη δήλωση ν. 1599/1986 του μισθωτή, στην οποία δηλώνεται τούτο. [Για όλες τις περιπτώσεις και τα δικαιολογητικά δείτε την εγκύκλιο εδώ]

---


Διορθώσεις λαθών Ε.ΤΕ.Α.

Μία ακόμα απόφαση για την διόρθωση των λαθών που παρουσιάζουν τα εκκαθαριστικά της ΔΕΗ σχετικά με το Ε.ΤΕ.Α. [Δείτε εδώ σχετικά]

---

~~~~
Μεγάλα λόγια - Θεοχάρης
Είπε: Θα πετύχουμε τους στόχους εσόδων και το 2014
Δεν είπε: Νέο ληξιπρόθεσμο χρέος 2.3 δις μόνο μέσα σε δύο μήνες - Στα 63 δις το συνολικό ληξιπρόθεσμο προς το δημόσιο.
~~~~


---


Ελεγκτικά

Ελεγχθήκαμε...

Αυξήθηκαν οι εισπράξεις του ΙΚΑ


Ελέγχθηκαν...

Έλεγχοι Σ.Δ.Ο.Ε. για την πάταξη οικονομικού εγκλήματος, διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού. Τα ποσά που βρήκε το Σ.Δ.Ο.Ε. φαντάζουν αστρονομικά σε πολλές εξ αυτών των περιπτώσεων, και όπως φαίνεται κάποιοι δεν την γλυτώνουν ούτε μετά θάνατον. "Ζεύγος συνταξιούχων, ήδη θανόντων, είχε προσαυξήσει αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 3.245.757 ευρώ. Τα αποτελέσματα και οι εκθέσεις ελέγχου απεστάλησαν στους κληρονόμους αυτών".

Θα ελεγχθούμε ...


α) Έλεγχοι "στα πάντα όλα" θα γίνουν από κλιμάκια υγειονομικών ελέγχων του υπ.υγείας ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα αλλά και της έναρξης της τουριστικής περιόδου. [Δείτε εδώ την σχετική απόφαση]

β) Με απόφαση που αφορά στην αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συστήνεται μια νέα διεύθυνση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες οι οποίες μέχρι πρόσφατα ασκούνταν από το ΣΔΟΕ. Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει τη δημιουργία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη νέα υπηρεσία πρόκειται να στελεχώσουν περίπου 350 υπάλληλοι που προέρχονται από τις εφορίες και τα τελωνεία, ενώ θα μεταφερθούν σε αυτήν και πρώην δημοτικοί αστυνομικοί με οικονομικές σπουδές οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Η νέα υπηρεσία υπάγεται απευθείας στον Γενικό Γραμματέα αυτής και σε αυτήν «περιέρχονται οι αρμοδιότητες των ελέγχων πρόληψης για την εξακρίβωση της ορθής εφαρμογής των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας». Η Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην απόφαση, προβαίνει, κατά κύριο λόγο, σε έρευνες, σε ελέγχους πρόληψης και σε μερικούς ελέγχους εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως στους παρακρατούμενους, επιρριπτόμενους φόρους και στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), σε ελέγχους στη διακίνηση, στη διαμετακόμιση, στις εισαγωγές και εξαγωγές, στον εφοδιασμό και τη διάθεση των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και γενικά σε ελέγχους εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας. [Δείτε εδώ σχετικά - Ο νέος φοροελεγκτικός μηχανισμός του Χάρη Θεοχάρη.]


Οι ανωτέρω ελεγκτές μεταξύ άλλων θα πρέπει να γνωρίζουν και το πως θα εκδίδουν τις νέες πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Κ.Φ.Δ. οι οποίες κοινοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.Θα διασταυρωθούμε και μετά θα ελεγχθούμε...

Η Γ.Γ.Δ.Ε. θα διαβιβάζει στα ασφαλιστικά ταμεία στοιχεία από τις μηνιαίες και οριστικές δηλώσεις Φ.Μ.Υ. για διασταύρωση [Δείτε εδώ σχετικά]


---


Εύλογες (;) μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης για 4μελή οικογένεια

Στα 1.347 ευρώ καθαρά, χωρίς δαπάνες για φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια και δόσεις δανείου ορίζονται οι εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης για μια τετραμελή οικογένεια σύμφωνα με το Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους που συνεδρίασε σήμερα.Ο κανόνας αυτός θα ισχύει από το 2015, και θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών σχετικά με τη ρύθμιση των πάσης φύσεως δανείων.
Σύμφωνα με το εν λόγω μοντέλο έσοδα πάνω από αυτό το ύψος θα πρέπει να δίνονται για να ξεπληρώνονται τα δάνεια, ενώ σε περίπτωση που η οικογένεια δεν έχει τόσο υψηλά εισοδήματα θα αναζητούνται άλλοι τρόποι διευθέτησης των χρεών. [Δείτε εδώ την μεθοδολογία και το πως ακριβώς υπολογίστηκαν]


---


Αρθρογραφία που πρέπει να δείτε


---


Προθεσμίες


Δείτε εδώ τις Σημαντικότερες φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Απριλίου 2014


---

~~~~
Μεγάλα λόγια - Στουρνάρας: Βγήκαμε στις αγορές
Είπε : "[...] Πλέον και για τη μετέπειτα πορεία μας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να δώσουμε προοπτική και ευημερία και ελπίδα στους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι έχουν υποστεί βαρύτατες τις συνέπειες της κρίσης [...]» [Εδώ]
Δεν είπε: Το εξής ένα εργαλείο: Κούρεμα Χρέους.
~~~~Εύχομαι καλό Πάσχα σε όλους

Όσοι είστε δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και σκοπεύετε να "βγείτε στις αγορές" κατά την διάρκεια των εορτών δείτε πως διαμορφώνεται το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και τα μέτρα της τροχαίας.

Μην ξεχάσετε μετά το Πάσχα να δείτε το νέο καινοτομικό on line σεμινάριο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από τον κόμβο μας.

Και μην λησμονείτε να κάνετε πάντα το καλό.

Όποιος δεν κάνει τίποτε για τους άλλους, δεν κάνει τίποτε για τον εαυτό του. - Βόλφγκανγκ Γκαίτε, 1749-1832, Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος

Το επόμενο video δείχνει πως μπορείς να κάνεις πράξη το παραπάνω απόφθεγμα.Σ' αυτόν τον κόσμο υπάρχει μόνο ένα πράγμα στο οποίο πρέπει να υποκλινόμαστε, η μεγαλοφυΐα, και ένα πράγμα στο οποίο πρέπει να πέφτουμε στα γόνατα, η καλοσύνη. - Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας
Υ.Γ. Μπορεί να πέρασαν δύο εβδομάδες από την πρωταπριλιά, δυστυχώς όμως η φάρσα έφτασε και στα αυτιά του Χίτλερ. Δείτε την αντίδρασή του.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο