Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κυκλοφορεί το «ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ 2014» του συγγραφέα - φοροτεχνικού Χρήστου Μελά

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Σε 2-3 μέρες θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα το «ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ 2014». Στον εκδότη «ΑΘ .ΣΤΑΜΟΥΛΗ Α.Ε.» και σε μερικά άλλα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας θα υπάρχει από σήμερα το απόγευμα (Σάκκουλας, Παπασωτηρίου, Αριστοτελης,  Δημακαράκος).

Εξασφαλίσαμε αποκλειστικά για εσάς πριν από την κυκλοφορία του περιοδικού και σας παρουσιάζουμε ένα κείμενο που υπάρχει στο περιοδικό και θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα υπόλοιπα κείμενα τα τέσσερα αφιερώματα καθώς και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη φετινή  φορολογική δήλωση θα τα βρείτε στο περιοδικό.


 

ΤΗΝ ΒΑΨΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ;
Από το Χρήστο Δ. Μελά*


ΟΙ ΛΕΥΚΟΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Στη φετινή ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, βλέποντας την οθόνη του υπολογιστή θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν τριών ειδών κωδικοί. Οι λευκοί κωδικοί, οι κωδικοί που έχουν πορτοκαλί χρώμα και οι κωδικοί που έχουν κίτρινο χρώμα. Ας δούμε τι σημαίνει αυτός ο χρωματισμός και τι πρέπει να κάνουμε. (Κάποιοι σχολίασαν…τη βάψαμε!).

ΛΕΥΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ

Λευκοί κωδικοί είναι αυτοί που δεν έχουν κάποια ιδιαιτερότητα και τους συμπληρώνουμε κατευθείαν στην οθόνη με τα στοιχεία που θέλουμε να δηλώσουμε. Οι λευκοί κωδικοί είναι οι περισσότεροι της φορολογικής δήλωσης.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΩΔΙΚΟΙ

Προ-συμπληρωμένοι

Οι πορτοκαλί κωδικοί, θα είναι προ-συμπληρωμένοι από το Υπουργείο όταν υπάρχουν αντίστοιχα ποσά. Όταν μπαίνει κάποιος για να υποβάλλει τη δήλωσή του, θα βλέπει ότι οι κωδικοί έχουν ήδη συμπληρωθεί.

Πορτοκαλί κωδικοί υπάρχουν μόνο σε δύο πίνακες της φορολογικής δήλωσης.

Ποιοι είναι οι πίνακες;

Οι πίνακες στους οποίους ενδεχομένως θα είναι προ-συμπληρωμένοι οι κωδικοί, είναι ο πίνακας 4 Α που αφορά το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και ο πίνακας 8 που αφορά τους παρακρατηθέντες φόρους από μισθωτούς και άλλους φορολογούμενους.

Ποιοι είναι οι κωδικοί;

Οι προ-συμπληρωμένοι κωδικοί όταν υπάρχουν αντίστοιχα ποσά του πίνακα 4Α των μισθωτών υπηρεσιών είναι οι: 301-302, 303-304, 321-322, 317-318.

Οι κωδικοί του πίνακα 8 των παρακρατηθέντων φόρων είναι οι: 603-604, 605-606, 609-610, 313-314, 315-316, 333-334.

Λεπτομέρειες για κάθε περίπτωση υπάρχουν στο έντυπο στους αντίστοιχους πορτοκαλί κωδικούς.

Το ποσό δεν αλλάζει

Στους κωδικούς που είναι προ-συμπληρωμένοι το ποσό εμφανίζεται στην οθόνη σε πορτοκαλί πλαίσιο είναι κλειδωμένο και δεν έχει τη δυνατότητα ο φορολογούμενος να το τροποποιήσει, να το συμπληρώσει ή να το αλλάξει.

Πώς γίνεται η προ-συμπλήρωση

Η προ-συμπλήρωση γίνεται με βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο από όσους δίνουν βεβαιώσεις. Η προ-συμπλήρωση αφορά κυρίως μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και σε μερικές περιπτώσεις όσους έχουν εμπορικές συναλλαγές. Η ενημέρωση των αρχείων του Υπουργείου και στη συνέχεια των κωδικών των δηλώσεων, γίνεται βάσει των στοιχείων που υποβάλλονται από διάφορους φορείς.

Αν τα στοιχεία δεν υπάρχουν

Αν για παράδειγμα, έχετε πάρει τη βεβαίωση αποδοχών, σας έχει γίνει παρακράτηση φόρου από τον εργοδότη που εργάζεστε και μπαίνοντας για να συμπληρώσετε τη δήλωσή σας δεν βλέπετε τα στοιχεία να είναι προ-συμπληρωμένα ή τα βλέπετε συμπληρωμένα λάθος, τότε επικοινωνείτε με τον εργοδότη. Ο εργοδότης είναι ενδεχόμενο να υποβάλλει ή να μην υποβάλλει τα σωστά στοιχεία

(Πηγή για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε, δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών).

Αν τα υποβάλλει

Αν ο εργοδότης υποβάλλει τα σωστά ηλεκτρονικά στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών, συντάξεων ή αμοιβών, αυτά θα εμφανιστούν στην ηλεκτρονική δήλωση οι προ-συμπληρωμένοι κωδικοί και θα υποβάλλετε τη δήλωσή σας.

Αν δεν τα υποβάλλει

Αν ο εργοδότης για οποιονδήποτε λόγο δεν υποβάλλει ηλεκτρονικά τα στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών ή αμοιβών, τότε πρέπει ο φορολογούμενος να συμπληρώσει τους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης πινάκων 4Α και 8, που αφορούν εισοδήματα και παρακράτηση φόρου για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση.
Είναι πιθανό το Υπουργείο σε αυτήν την περίπτωση να ζητήσει να σταλούν οι σχετικές βεβαιώσεις για έλεγχο.

Οι μισθωτοί τι θα συμπληρώσουν;

Όταν οι μισθωτοί έχουν τις βεβαιώσεις και τελικά τα ποσά δεν προ-συμπληρώθηκαν για οποιονδήποτε λόγο, θα συμπληρώσουν τους κωδικούς 343-344 του πίνακα 4Α και τους κωδικούς 345-346, 347-348, 349-350 του πίνακα 8. Οι κωδικοί αυτοί αφορούν το καθαρό ποσό των αμοιβών και τους παρακρατηθέντες φόρους.

Αν υπάρχει διαφωνία

Όταν τα ποσά που είναι προ-συμπληρωμένα πάνω στη δήλωση, δεν συμφωνούν με τα ποσά των βεβαιώσεων που έχετε στα χέρια σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον εκδότη της βεβαίωσης και να του ζητήσετε να υποβάλλει εκ νέου τα σωστά στοιχεία. Αν δεν γίνει αυτό πρέπει να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα του Υπουργείου 210 4802552 ή 15515 για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Τι μπορείτε να δείτε

Όταν το ποσό έχει προ-συμπληρωθεί σε κάποιον κωδικό και κάνετε κλικ πάνω στο νούμερο που είναι συμπληρωμένο στο πορτοκαλί πλαίσιο τότε θα εμφανιστεί ο φορέας που έστειλε τα στοιχεία και έγινε η προ-συμπλήρωση π.χ. τα στοιχεία του εργοδότη που έστειλε τα δεδομένα της βεβαίωσης αποδοχών.

ΚΙΤΡΙΝΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ

Πρώτα ο πίνακας

Εκτός από τους κωδικούς της δήλωσης με το πορτοκαλί πλαίσιο υπάρχουν στην οθόνη και οι κωδικοί που έχουν κίτρινο πλαίσιο.

Σε αυτούς τους κωδικούς δεν είναι δυνατόν να συμπληρωθούν τα στοιχεία αν προηγούμενα δεν κάνουμε κλικ στο κίτρινο πλαίσιο. Κάνοντας κλικ εμφανίζεται άλλος πίνακας που πρέπει να συμπληρωθεί. Ειδικά για τα αυτοκίνητα οι αντίστοιχοι κωδικοί είναι προ-συμπληρωμένοι και κλειδωμένοι. Μπορούμε όμως να εισάγουμε νέα αυτοκίνητα.

Όπου και όταν χρειάζεται γίνεται η συμπλήρωση του εμφανιζόμενου πίνακα και τα στοιχεία που συμπληρώθηκαν στον εμφανιζόμενο πίνακα μεταφέρονται πάνω στη δήλωση. Λεπτομέρειες για κάθε περίπτωση υπάρχουν στο έντυπο στους αντίστοιχους κίτρινους κωδικούς.

Ποιοι είναι οι κίτρινοι κωδικοί;

Οι κωδικοί που έχουν κίτρινο πλαίσιο είναι οι εξής:

Στον πίνακα 4 Δ οι κωδικοί 507-508. Αφορούν το εισόδημα που δεν εντάσσεται σε κάποια περίπτωση.

Στον πίνακα 5 των τεκμηρίων οι κίτρινοι κωδικοί είναι:
1) Οι κωδικοί που αφορούν την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες που χρησιμοποιήσαμε το 2013.
2) Οι κωδικοί των αυτοκινήτων (750-753).
3) Οι κωδικοί των σκαφών αναψυχής (844-845).
4) Οι κωδικοί της πισίνας (767-768).

Στον πίνακα 7 των δαπανών, οι κωδικοί που αφορούν τις δαπάνες ιατρικής νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης (051-052).

Στον πίνακα 9 κίτρινοι είναι οι κωδικοί των παιδιών που είναι προστατευόμενα μέλη κάτω από την ένδειξη «Όνομα».
--------------------------
*Το κείμενο περιλαμβάνεται στο περιοδικό «ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ 2014» που θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα για δέκατη έβδομη χρονιά και συγγραφέας του είναι ο Χρήστος Μελάς.


Ετικέτες για αναζήτηση ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ Μελάς


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο