Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τεκμήρια διαβίωσης τέλος από το 2015, με αλλαγές στα τέλη και στον συμψηφισμό - Κατάργηση της εκκαθαριστικής Φ.Π.Α.

Την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το επόμενο έτος, τον καθορισμό των κριτηρίων που θα ισχύσουν για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τον συμψηφισμό χρεών με όλο τον δημόσιο τομέα, τη μείωση των τελών κυκλοφορίας για όσους έχουν θέσει το όχημά τους σε ακινησία και την απαλλαγή από το σύστημα ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση με τα δύο φορολογικά νομοσχέδια που θα προωθήσει στη Βουλή από τα τέλη Απριλίου μέχρι και τον Ιούλιο.

Στα δύο νομοσχέδια θα συμπεριληφθούν ευνοϊκές διατάξεις για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, που θα προέρχονται τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας.

Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις που προωθούνται θα προβλέπουν:

• Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης: Καταργούνται από το 2015 τα τεκμήρια διαβίωσης. Φέτος, δηλαδή, είναι η τελευταία χρονιά που ισχύουν τα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς. Μέσω του περιουσιολογίου καθιερώνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία όλων των φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές και η καταναλωτική συμπεριφορά τους. Οπως προκύπτει από τα ανωτέρω, τα εισοδήματα των φορολογουμένων από το 2015 θα προσδιορίζονται βάσει των πραγματικών δαπανών και όχι τεκμαρτά. Επίσης, για τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν το 2015 το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μειώσεις των τεκμηρίων, κυρίως στα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεκμήρια θα μειωθούν κατά 30%.

• Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Εως τον Ιούλιο θα έχει κατατεθεί η διάταξη στη Βουλή που θα προβλέπει αρχικώς την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 4 περιοχές της χώρας. Επίσης, θα καθοριστούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προκειμένου να καταβληθεί σε όλη την Ελλάδα από το 2015. Στα κριτήρια συμπεριλαμβάνονται τα εισοδηματικά όρια, περιουσιακά στοιχεία κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και οι περιοχές όπου θα γίνει η διανομή του (θα λαμβάνεται υπόψη και ο δείκτης ανεργίας της περιοχής κ.λπ.). Δεν αποκλείεται να ληφθούν υπόψη κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα για το πετρέλαιο θέρμανσης ανά περιοχή.

• Τέλη κυκλοφορίας: Για όσα Ι.Χ. έχει γίνει άρση ακινησίας και οι κάτοχοί τους επιθυμούν εντός του έτους να το θέσουν πάλι σε κυκλοφορία δεν θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αλλά μόνο αυτό που αναλογεί στους υπολειπόμενους μήνες του έτους. Δηλαδή, αν κάποιος έχει προβεί σε άρση ακινησίας του οχήματός του και τον Ιούνιο θέλει να πάρει πίσω τις πινακίδες από την εφορία, θα καταβάλει μόνο το 50% του τελών κυκλοφορίας.

• Απαλλαγή ΦΠΑ: Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπει:

• Ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων σε καθεστώς ΦΠΑ. Υπάρχουν εισηγήσεις το ποσό να είναι χαμηλότερο των 20.000 - 25.000 ευρώ.

• Δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ, για την ανάλυση τάσεων και δυνητικών κινδύνων των εσόδων και για την υποβολή εισηγήσεων για ενέργειες βελτίωσης στις επιδόσεις του ΦΠΑ.

• Εκκαθάριση του μητρώου ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις.

• Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και τον συντονισμό δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.

• Δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ, που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based). Το ιστορικό κάθε επιχείρησης θα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίζει το πότε θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ.

• Κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ.

• Συμψηφισμός χρεών: Η διάταξη θα προβλέπει τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλουν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που χρωστούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις.

πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο