Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

"Ξαφνικός θάνατος" σε όσα ΝΠΔΔ δεν απογραφούν άμεσα

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να σταματήσει η κρατική επιχορήγηση όσων Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου δεν απογραφούν άμεσα στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, σύμφωνα με όσα προβλέπει σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή (“Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012”).

Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή εργάζονται στα Νομικά Πρόσωπα περίπου 32.000 άτομα ή περίπου το 5% των εργαζομένων στο ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πως προκύπτει αυτή η απειλή;

Τι λέει η νομική διάταξη;

Η εν λόγω διάταξη του πολυνομοσχεδίου (υποπαράγραφος Θ.5: Υποχρέωση απογραφής και καταβολής αποδοχών του άρθρου 1) προβλέπει το εξής:

“Για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από την απογραφή στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από τη διαδικασία πληρωμής μέσω Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, αναστέλλεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η επιχορήγηση ή απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό”.

Με απλά λόγια, όσα Νομικά Πρόσωπα, μαζί και και οι εργαζόμενοί τους, δεν απογραφούν στην αρμόδια κεντρική αρχή του Δημοσίου από εδώ και στο εξής, κινδυνεύουν με άμεση παύση της κρατικής χρηματοδότησης τους και, έτσι, της λειτουργίας τους.

Τι λέει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης;

Σε ερώτηση του Capital.gr, τόσο προς αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και προς στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εποπτεύει ένα μεγάλο αριθμό Νομικών Προσώπων (περίπου 750), για το αν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο το οποίο έχει δοθεί στους ιθύνοντες αυτών των φορέων για να απογραφούν, η απάντηση ήταν αρνητική.

Αυτό σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή, με συναπόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης – χωρίς καν να χρειάζεται η απόφαση του Υπουργείου το οποίο εποπτεύει στο ένα ή το άλλο Νομικό Πρόσωπο- μπορεί να μπει... λουκέτο σε όσα Νομικά Πρόσωπα δεν απογραφούν. Μάλιστα από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν πως “μεγαλύτερη πίεση ασκείται με το να μη δίδεται κάποια διορία, από το να δίδεται”.

Τι έχει γίνει έως τώρα με την απογραφή των ΝΠΔΔ- ΝΠΙΔ;

Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει διορία απογραφής στα εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα του να “δηλωθούν” μέχρι τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου υπό την “απειλή της παύσης της χρηματοδότησης τους” (σ.σ. δεν είχε ακόμα ψηφιστεί ο προαναφερθείς νόμος).

Στις αρχές Φεβρουαρίου, όμως, μόλις το 1/3 των Νομικών Προσώπων είχε απογραφεί. Από τότε μέχρι και σήμερα μεταξύ των απογεγραμμένων Νομικών Προσώπων έχει προστεθεί λιγότερο από 1/3 ακόμα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Capital.gr στο ΥΠΕΣ, μόλις το 60% των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ έχει απογραφεί. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 450 επί συνόλου 750 Νομικών Προσώπων, στα οποία εργάζονται 12.815 εργαζόμενοι (δηλαδή πάνω από το 1/3 του συνόλου των εργαζομένων στα ΝΠ όλης της χώρας).

Σημαντικό πρόβλημα με την απογραφή των Ν.Π. Υπάρχει και στο Υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με στελέχη του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Θα τη “γλιτώσουν” όσα νομικά πρόσωπα απογραφούν;

Φυσικά, δεν είναι σίγουρο πως όσα Νομικά Πρόσωπα έχουν απογραφεί θα επιβιώσουν κιόλας. Στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν πως ετοιμάζεται επιστημονικό μοντέλο αξιολόγησης τους. Στο πέρας αυτής της αξιολόγησης θα φανεί ποια από τα Ν.Π. θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και με ποιο τρόπο, δηλαδή αν θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν μαζί με άλλα, όπως έγινε και στην περίπτωση των 23 νομικών προσώπων τον περασμένο μήνα.


Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο