Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ομάδα υψηλού επιπέδου μελετά τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. στο μέλλον

Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για τους Ιδίους Πόρους συνεδριάζει για πρώτη φορά σήμερα στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου.

Η συγκρότηση της ομάδας υψηλού επιπέδου είχε ανακοινωθεί στο Στρασβούργο στις 25 Φεβρουαρίου 2014 από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τα μέλη της ομάδας υποδέχθηκαν στη θέση του προέδρου τον Μάριο Μόντι, τον οποίο επέλεξαν από κοινού τα τρία θεσμικά όργανα.

Αυτή η διοργανική ομάδα, της οποίας η δημιουργία αποφασίστηκε κατά τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, θα αναλάβει τη γενική επανεξέταση του συστήματος ιδίων πόρων και θα παρουσιάσει μια πρώτη αξιολόγηση στο τέλος του 2014. Τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τα αποτελέσματα των εργασιών της ομάδας σε διακοινοβουλευτική διάσκεψη το 2016. Με βάση τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών, η Επιτροπή θα αξιολογήσει, παράλληλα με τη διαδικασία επανεξέτασης και αναθεώρησης του ΠΔΠ 2014-2020, αν θα προτείνει μεταρρυθμίσεις στο σημερινό σύστημα ιδίων πόρων για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο (μετά το 2020).

Ο Μάριο Μόντι δήλωσε: «Είναι τιμή μου να προεδρεύω στην ομάδα αυτή η οποία απαρτίζεται από διακεκριμένες προσωπικότητες, που διαθέτουν μεγάλες ικανότητες και πολιτική πείρα. Με τη δημιουργία αυτής της πρωτοβουλίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή αναγνωρίζουν ότι το ισχύον σύστημα χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ χρειάζεται διεξοδική επανεξέταση. Αν και το ζήτημα αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών άριστων εκθέσεων στο παρελθόν, δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής σημαντική πρόοδος σε πολιτικό επίπεδο. Είμαι βέβαιος ότι, αξιοποιώντας αυτή την πρωτοφανή κοινή πρωτοβουλία των τριών θεσμικών οργάνων, η ομάδα μας θα παρουσιάσει βάσιμες επιλογές για τη λήψη μελλοντικών αποφάσεων με στόχο ένα απλούστερο, διαφανέστερο και δικαιότερο σύστημα, το οποίο θα υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο».

Σύνθεση της ομάδας

Πρόεδρος

Μάριο Μόντι, πρόεδρος του πανεπιστημίου Μποκόνι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Ευρωπαίος επίτροπος

Μέλη:

α) διορισθέντα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

κ. Ivailo Kalfin (S&D),


κ. Alain Lamassoure (EPP),


κ. Guy Verhofstadt (ALDE)·


β) διορισθέντα από το Συμβούλιο:

κ. Daniel Dăianu, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας,


καθηγητής Clemens Fuest, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Μελετών ZEW της Γερμανίας,


κα Ingrida Šimonytė, πρώην υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας·


γ) διορισθέντα από την Επιτροπή:

κ. Γιάνους Λεβαντόβσκι, επίτροπος Δημοσιονομικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού,


κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίτροπος Διοργανικών Σχέσεων και Διοίκησης,


κ. Άλγκιρντας Σεμετά, επίτροπος Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Στατιστικών, Ελέγχου και Καταπολέμησης της Απάτης.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο