Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Βρούτσης - «Τα διαρθρωτικά ελλείμματα ευθύνονται για την ανεργία»

Βρούτσης: Διαφαίνεται πλέον μια μεγάλη στροφή στην ελληνική οικονομία

«Η καθίζηση της ελληνικής αγοράς εργασίας μόλις σε τρία χρόνια - από τα μέσα του 2009 έως τα μέσα του 2012 - δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της κρίσης και της ύφεσης, αλλά οφειλόταν κατά βάση σε διαρθρωτικούς λόγους», υποστήριξε μεταξύ άλλων, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση «Drivers of the Economic Growth-The Day after Greece» στο Deree College», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.

Στα διαρθρωτικά ελλείμματα της ελληνικής αγοράς εργασίας ο κ. Βρούτσης συμπεριέλαβε τον «παραγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας και τις δυσκαμψίες της αγοράς εργασίας που εμπόδισαν μια πιο ήπια προσαρμογή της απασχόλησης».

«Στην Ελλάδα», πρόσθεσε, «δεν υπήρχε ένας οργανωμένος και έτοιμος μηχανισμός για τη μείωση του χρόνου εργασίας σε αντιστάθμισμα για τη διάσωση των θέσεων απασχόλησης, ούτε η θεσμική ωριμότητα, ούτε η κοινή συναντίληψη των κοινωνικών εταίρων για τη σύναψη συλλογικών συμφωνιών που θα προστάτευαν την απασχόληση».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που έλαβε το υπουργείο για την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

«Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μοναδες», ανέφερε, «θα έχει ως όφελος τη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι το μέγεθος της "φορολογικής σφήνας" (tax wedge), δηλαδή η διαφορά μεταξύ αυτού που πληρώνει ο εργοδότης και αυτού που τελικά λαμβάνει ο εργαζόμενος, αποτελεί ένα ισχυρό αντικίνητρο για προσλήψεις στην επίσημη οικονομία».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο «δραστικό περιορισμό» των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων, με τη δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», και «την αποτελεσματική καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με τη θεσμοθέτηση του υψηλότερου προστίμου που έχει ποτέ επιβληθεί».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η «καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, να παρουσιάζει ισχυρές πτωτικές τάσεις, και από 40,5% τον Φεβρουάριο του 2013, να βρίσκεται ένα χρόνο μετά στο 21,86%. Τόνισε ακόμα ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν και σημείωσε ότι «μετά και τις μεγάλες μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές, θεωρείται αδιανόητη οποιαδήποτε καταχρηστική πρακτική των επιχειρήσεων σε αυτό το ζήτημα».

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε επιπλέον στην κατάργηση των «κατ’ ευφημισμό "κοινωνικών πόρων"», όπως χαρακτηριστικά είπε, και έκανε λόγο για «συντεχνιακού χαρακτήρα επιβολή φορολογίας σε τμήματα της οικονομικής δραστηριότητας, προκειμένου να ωφεληθούν προνομιακά συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, σε βάρος των καταναλωτών και των πολλών - ανυπεράσπιστων - πολιτών πουν δεν είχαν "πέρασμα" στη διαμόρφωση πολιτικής».

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι διαφαίνεται πλέον μια «μεγάλη στροφή στην ελληνική οικονομία που αποτελεί την αρχή της εξόδου από την κρίση και ότι τα δύσκολα έχουν περάσει καθώς ολοκληρώθηκε ουσιαστικά, ένας σκληρός και επώδυνος κύκλος δημοσιονομικής προσαρμογής, της μεγαλύτερης που έχει συντελεστεί ποτέ σε χώρα του ΟΟΣΑ».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο