Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλλάζει το φορολογικό καθεστώς για τις συγχωνεύσεις

Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς για τις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών μεταξύ εταιριών διαφορετικών κρατών - μελών της Ε.Ε. Με το συγκεκριμένο νομοθετικό κείμενο ...

Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς για τις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών μεταξύ εταιριών διαφορετικών κρατών - μελών της Ε.Ε.
Με το συγκεκριμένο νομοθετικό κείμενο (που σύντομα θα πάρει και τη μορφή νόμου με τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ) εισάγονται συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές, με πιο σημαντική απ’ όλες τη σταδιακή μείωση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής της λήπτριας στο κεφάλαιο της εισφέρουσας εταιρίας από 25% σε 15% και από το 2009 σε 10% προκειμένου η υπεραξία που δημιουργείται για τη λήπτρια να μην υπόκειται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα.

Ακόμη, με άλλη ρύθμιση απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ ο λιθάνθρακας, ο λιγνίτης και ο οπτάναθρακας (το γνωστό κοκ) που χρησιμοποιούνται αφενός για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου για τις βιομηχανίες, κατά το στάδιο της ορυκτολογικής κατεργασίας. Αναπροσαρμόζεται επιπλέον για τα έτη 2007, 2008 και 2009 ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης του λιθάνθρακα, λιγνίτη και κοκ που χρησιμοποιούνται σαν καύσιμα θέρμανσης, για επιχειρηματική χρήση, από 0,15 σε 0,30 ευρώ ανά gigajoule.

Με τον τρόπο αυτό –όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας– θα ομοιογενοποιηθεί η αγορά και θα είναι πιο εύκολος ο έλεγχος σε τυχόν παράνομη διακίνηση. «Η απαλλαγή» τόνισε «από τον ΕΦΚ του λιγνίτη, του λιθάνθρακα και του οπτάνθρακα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα παραγωγής του ελληνικού τσιμέντου, ασβέστη, γύψου, γυαλιού, τούβλων και πλακιδίων.

Τέλος, με τροπολογίες που ψηφίστηκαν χθες μειώνεται από 10% σε 6% επί της αντικειμενικής αξίας το μίσθωμα για ακίνητα ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και ΚΕΔ στα οποία στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ επιτρέπεται με κοινή υπουργική απόφαση η δημιουργία μαρίνας στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο