Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Προσοχή στους προσυμπληρωμένους κωδικούς του εντύπου Ε1 - Διευκρινίσεις για συγκεκριμένους κωδικούς της δήλωσης εισοδήματος

Στην Ημερίδα που διοργάνωσε εχθές η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της  Γενικής Γραμματείας  Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Ε.Φ.Ε.Ε.Α., συζητήθηκαν μεταξύ άλλων σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την συμπλήρωση των κωδικών των δηλώσεων Ε1.

Η ημερίδα θα αναρτηθεί από τον κόμβο και θα μπορέσετε να την παρακολουθήσετε σύντομα, αξίζει όμως να αναφέρουμε κάποια σημαντικά σημεία που χρήζουν της απολύτου προσοχής των συναδέλφων.

-Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από τις βεβαιώσεις αποδοχών, αμοιβών ελ. επαγγελμάτων ή εισοδήματος  από εμπορικές επιχειρήσεις, θα προ συμπληρώνονται στη δήλωση μόνο οι κωδικοί παρακρατούμενων φόρων και όχι οι κωδικοί των εισοδημάτων.

-Για τους προ συμπληρωμένους κωδικούς (αυτοί που βρίσκονται σε πορτοκαλί πλαίσιο) δεν υπάρχει δυνατότητα διαγραφής η αλλαγής.

Οι κωδικοί 343,344 για εισόδημα από μισθωτές και οι αντίστοιχοι οι κωδικοί 345,350 για την παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης  μπορούν να συμπληρωθούν ΜΟΝΌ σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης δεν έχει στείλει στην Γ.Γ.Π.Σ. βεβαίωση αποδοχών και δεν επιτρέπεται να συμπληρώνονται για διαφωνία σε ποσά που οι εργοδότες ήδη έχουν στείλει βεβαιώσεις.

Σε περίπτωση διαφωνίας λοιπόν με εργοδότη ο οποίος έχει ήδη στείλει βεβαίωση στην Γ.Γ.Π.Σ. υπάρχουν 2 λύσεις.
α) Επικοινωνία με εργοδότη για να αποστείλει εκ νέου την βεβαίωση με τα σωστά ποσά.
β) ΝΑ πάει στην Δ.Ο.Υ. για την διόρθωση του συγκεκριμένου ποσού.

Αντίστοιχα τα ίδια ισχύουν και για τις διαφωνίες με τους προ συμπληρωμένους κωδικούς που αφορούν παρακρατήσεις φόρων από αμοιβές ελ. επαγγελμάτων οι εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι κωδικοί 611, 612 συμπληρώνονται από τους Ελ. επαγγελματίες μόνο στην  περίπτωση που ΔΕΝ έχει αποσταλεί από κάποιον υπόχρεο σε παρακράτηση η αντίστοιχη βεβαίωση.

Συνοψίζοντας.
-Διορθώσεις ποσών σε ήδη "ανεβασμένες βεβαιώσεις" δεν γίνονται ηλεκτρονικά κατά την συμπλήρωση του Ε1, αλλά ο φορολογούμενος θα πρέπει να πάει στην Δ.Ο.Υ.
-Οι Κωδικοί 343,344, 345 έως 350 και 611,612 συμπληρώνονται μόνο σε περίπτωση μη υποβολής βεβαίωσης αποδοχών αμοιβών κλπ, από κάποιον εργοδότη και εφόσον έχει ήδη προηγηθεί επικοινωνία με αυτόν.

Παράδειγμα :

Έστω Ελ. επαγγελματίας ο οποίος περιμένει από 4 επιχειρήσεις βεβαιώσεις, αλλά διαπιστώνει ότι έχουν σταλεί στην Γ.Γ.Π.Σ. βεβαιώσεις μόνο από τις τρεις από αυτές, τότε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς 611,612 και να προσθέσει το παρακρατούμενο φόρο από την επιχείρηση που δεν απέστειλε βεβαίωση. (αφού πρώτα εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες επίλυσης του θέματος με την επιχείρηση που δεν απέστειλε βεβαίωση)

Έστω ότι ο ίδιος ελεύθερος επαγγελματίας δει τα ποσά και των 4 βεβαιώσεων που περιμένει, αλλά διαφωνεί με το ποσό μίας εξ αυτών.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσει  με την επιχείρηση για να στείλει εκ νέου τροποποιητική βεβαίωση με τα σωστά ποσά και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό θα πρέπει να πάει στην Δ.Ο.Υ. για να γίνει η διόρθωση.

Περισσότερες πληροφορίες για παρόμοια θέματα μπορείτε να δείτε στο βίντεο της Ημερίδας που θα ανέβει σύντομα στον κόμβο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο