Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το απλό είναι και δίκαιο

Μαρ.28, 2014 σε Editorial περιοδικού λογιστικής prosvasis: τεύχος 409
 
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη θεσμοθέτηση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. Το θέμα είναι τι εννοούμε δίκαιο σύστημα. Κάθε επιμέρους ομάδα, που έχει… την τιμή να αναφέρεται σε εξαιρέσεις, απαλλαγές και ειδικές ρυθμίσεις, προφανώς τις θεωρεί δίκαιες και χωρίς αμφιβολία έχει επιχειρήματα για το δίκαιον της ειδικής μεταχείρισης. Συνήθως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων κατά την επεξεργασία και θεσμοθέτηση των… ετήσιων φορολογικών νόμων, οι απαλλαγές, εξαιρέσεις και ειδικές μεταχειρίσεις αντανακλούν κυρίως παράπλευρες ρυθμίσεις ταξικής εισοδηματικής πολιτικής, που δεν μπορεί να εμφανίζεται ευθέως ή στην καλύτερη περίπτωση παράπλευρες ρυθμίσεις κοινωνικής πολιτικής, που η λειτουργική αδυναμία του αρμόδιου Υπουργείου κοινωνικής πρόνοιας μεταθέτει στη φορολογία. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Ένα πολύπλοκο σύστημα, που κάθε φορά γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο.
 Το πράγμα χειροτερεύει με την τακτική που ακολουθείται κατά την κατάρτιση των φορολογικών νομοσχεδίων. Καθώς αναφέρονται σε ένα πλαίσιο πολυδαίδαλο και πολλές φορές αντιφατικό, αδυνατούν στην πράξη να περιλαμβάνουν ρυθμίσεις γενικής εφαρμογής. Μετά την ψήφισή τους, κατά την εφαρμογή, αρχίζει αναγκαστικά η παραγωγή των Ερμηνευτικών Εγκυκλίων, που αρκετές φορές ανατρέπουν την ίδια την ουσία των ρυθμίσεων, μια και οι αρμόδιοι λειτουργοί λένε: « …είναι προς το συμφέρον των φορολογουμένων και άρα δεν θα γίνουν προσφυγές για τις σχετικές διοικητικές πράξεις» ή στη χειρότερη περίπτωση «…δεν θα προσφύγουν γιατί η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και δαπανηρή και ακόμα διαθέτουμε την απειλή των ελέγχων». Όποιος θεωρεί τα πιο πάνω υπερβολικά, απλά έχει την ευτυχία να μη γνωρίζει τι συμβαίνει και μάλλον φορολογείται σε άλλη χώρα.
 Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός νομοθετικού υπόβαθρου που διεκδικεί δύο σοβαρές πρωτιές διεθνώς. Είναι το πλέον πολύπλοκο. Επίσης στερείται οποιασδήποτε λογικής αρχής και άρα διαθέτει την εκπληκτική ιδιότητα να δίνει αντιφατικές λύσεις. Ό, τι ψάχνεις βρίσκεις, αρκεί να …θέλει και ο έφορος ή το …άνωθεν τηλεφώνημα προς αυτόν. Με άλλα λόγια είναι το ευφυές εργαλείο για ένα κράτος διαποτισμένο από την πελατειακή λογική και την ταξική κυνικότητα, όπου η έννοια του δικαίου δεν απαντάται.
 Η χαρτογράφηση των ανωτέρω βρίσκεται ανάγλυφη στα φορολογικά έντυπα και κυρίως σ’ αυτό της φορολογικής Δήλωσης Εισοδήματος. Στη Σουηδία, μια και τελευταία γίνονται συχνές αναφορές στο «Σουηδικό Μοντέλο», το έντυπο π.χ. της Δήλωσης Εισοδήματος είναι ένα φύλλο Α4 και η σχέση των φορολογουμένων με την εφορία απλή και οι επαφές ελάχιστες. Στη Σουηδία η απλότητα του συστήματος έχει προτεραιότητα ακόμα και σε ακραίο βαθμό. Η φορολογική κλίμακα και τα αφορολόγητα ποσά εφαρμόζονται στο σύνολο της οικογενειακής φορολογητέας ύλης και όχι σ’ αυτήν που αντιστοιχεί σε κάθε σύζυγο. Ρώτησε ο γράφων Σουηδό επιστήμονα για το αν βλέπουν οι πολίτες τη ρύθμιση αυτή άδικη ή ακόμα και αν λειτουργεί ως κίνητρο για εικονικά διαζύγια, αφού για την ίδια φορολογητέα ύλη, ο υπολογισμός του φόρου σε χωριστές δηλώσεις των διαζευγμένων συζύγων θα οδηγούσε σε μικρότερη συνολική φορολογική επιβάρυνση. Η απάντηση ήταν ότι η οικογένεια απολαμβάνει αρκετές κρατικές υπηρεσίες, ώστε ελάχιστοι θα μπορούσαν να σκεφτούν τόσο πολύπλοκα. Η κρατική πρόνοια εκδηλώνεται γενικά με παροχές που έχουν ονοματεπώνυμο, ενώ η φορολογία, απαλλαγμένη από ειδικές ρυθμίσεις προνοιακού χαρακτήρα, «είναι απλή και άρα δίκαιη».
 Η συνεπαγωγή από το απλό στο δίκαιο, μπορεί να ήταν αξίωμα για τον συνομιλητή μου. Για κάποιον Έλληνα φορολογούμενο όμως, παρά το γεγονός ότι η συνεπαγωγή αυτή εννοιολογικά δεν είναι προφανής, αποτελεί καθημερινό βίωμα η επιβεβαίωσή της από την αντίθετη φορά: το πολύπλοκο φορολογικό σύστημα είναι ή καταλήγει πρακτικά στην αδικία! Τα «παράθυρα» και οι αστερίσκοι στο όνομα της πρόνοιας για τις ειδικές περιπτώσεις κ.τ.λ., θολώνουν το τοπίο και τείνουν συνήθως στην επιβολή των συμφερόντων των ισχυρών. Συνιστούν με άλλους λόγους τα δομικά στοιχεία ενός άδικου φορολογικού συστήματος. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους αδύνατους ή τις ειδικές κατηγορίες απλώς αποτελούν το προκάλυμμα. Έτσι μόνο μπορεί να εξηγηθεί γιατί η άμεση φορολογία, αντίθετα με τη λογική της, εδώ λειτουργεί αναδιανεμητικά προς όφελος των οικονομικά ισχυρών και όχι των αδυνάτων.
 Φυσικά δεν υιοθετούμε καθόλου για τη χώρα μας το Σουηδικό Μοντέλο αναφορικά με την εφαρμογή της φορολογικής κλίμακας στο σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος. Θα ήταν καταστροφικό για μας και τα ερείσματα της δικής μας κοινωνίας. Απλά το παράδειγμα που αναφέραμε δείχνει ότι η απλότητα είναι η κύρια επιδίωξη και μάλιστα των φορολογικών συστημάτων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Ούτε βέβαια υποστηρίζουμε τον περαιτέρω περιορισμό του είδη χωλού κοινωνικού κράτους. Το αντίθετο υποστηρίζουμε. Όμως πρέπει να πάψει η θολούρα. Οι παροχές οφείλουν να έχουν ονοματεπώνυμο και πηγή τα αρμόδια κάθε φορά Υπουργεία. Η φορολογική λειτουργία πρέπει να γίνει απλή και διάφανη.
 
Γ. Ψούνης
 
Το παραπάνω άρθρο γράφτηκε πριν τέσσερα περίπου χρόνια από τον αείμνηστο Γιάννη Ψούνη, τον πολιτικό μηχανικό που υπήρξε από τους βασικούς συντελεστές υλοποίησης του Συστήματος Αντικειμενικής Αξίας Ακινήτων (του πραγματικού, όχι του σημερινού εξαμβλώματος που κατασκεύασαν αμέτρητες περίεργες υπουργικές αποφάσεις). Στην αρχή δεν του έδωσα σημασία, πιθανόν γιατί σαν παλιός λογιστής έχω εθιστεί, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύω, στον παραλογισμό και την αδικία του φορολογικού μας συστήματος. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, το έχω στο κινητό μου τηλέφωνο. Απλά, με κάθε νέο νόμο που ψηφίζεται το ξαναδιαβάζω και μετράω… Μια ακόμη ευκαιρία χαμένη…
 
Χ. Τσοχαντάρης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο