Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Ρούχα και παιχνίδια πρώτα στον κατάλογο των επικίνδυνων καταναλωτικών ειδών στην ΕΕ - 26/03/2014

Το 2013 σημειώθηκε πρωτοφανής αριθμός προειδοποιήσεων μέσω του συστήματος RAPEX (σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα προϊόντα) και αισθητή αύξηση του ποσοστού επικίνδυνων ειδών που προέρχονται από την Κίνα.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης RAPEX για τα επικίνδυνα προϊόντα πλην τροφίμων κατέγραψε πέρυσι 2.364 προειδοποιήσεις, όπως για ασταθείς μπανιέρες βρεφών, παιδικά καρότσια που κλείνουν απότομα, μελάνια τατουάζ με απαγορευμένες τοξικές ουσίες και παπούτσια με αλλεργιογόνες χημικές ουσίες.

Το σύστημα, το οποίο μεριμνά ώστε τα επικίνδυνα προϊόντα να αποσύρονται γρήγορα από την αγορά ή να επιστρέφονται από τους καταναλωτές, λειτουργεί στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Ο αριθμός των προειδοποιήσεων που καταγράφηκαν το 2013 ήταν κατά 3,8 % υψηλότερος από το προηγούμενο έτος. Η Επιτροπή αποδίδει την αύξηση αυτή στην καλύτερη ανίχνευση των προϊόντων και την αποτελεσματικότερη επιβολή της νομοθεσίας από τις εθνικές αρχές εποπτείας, παρά σε αύξηση του αριθμού επικίνδυνων προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Δέκα χρόνια προστασίας των καταναλωτών

Από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος RAPEX, το 2003, παρατηρείται κάθε χρόνο σταθερή αύξηση του αριθμού των εντοπιζόμενων μη συμμορφούμενων προϊόντων.

Το ένα τέταρτο των διορθωτικών μέτρων που ελήφθησαν το 2013 αφορούσε είδη ένδυσης και παιδικά παιχνίδια, ενώ ακολουθούν οι ηλεκτρικές συσκευές (9% των υποθέσεων), τα μηχανοκίνητα οχήματα (7%) και τα καλλυντικά (4%).

Οι συνηθέστεροι πιθανοί κίνδυνοι για τους καταναλωτές ήταν η χημική τοξικότητα και οι κίνδυνοι στραγγαλισμού, τραυματισμού, πνιγμού και ηλεκτροπληξίας.

Το 64% των επικίνδυνων ειδών, δηλ. σχεδόν τα δύο τρίτα, προέρχονταν από την Κίνα. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 6% σε σχέση με το 2012 και κατά 10% σε σχέση με το 2011. Η ΕΕ συνεργάζεται με την Κίνα προκειμένου οι παραγωγοί να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία των κανόνων ασφαλείας για τα προϊόντα.

Το ποσοστό των επικίνδυνων προϊόντων που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη μειώθηκε από 27%, πριν από δέκα χρόνια, σε 15% (το 2013).

Πέρυσι, ο μεγαλύτερος αριθμός κοινοποιήσεων για τέτοιου είδους προϊόντα έγινε στις εξής χώρες: Ουγγαρία (12%), Γερμανία και Ισπανία (11%), Βουλγαρία (8%) και Ηνωμένο Βασίλειο (6%).

Η Επιτροπή καλεί τις χώρες της ΕΕ να θεσπίσουν νομοθεσία για την καλύτερη ιχνηλασιμότητα των προϊόντων. Σήμερα, είναι αδύνατος ο εντοπισμός της χώρας προέλευσης ή κατασκευής για το 10% περίπου των επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρώπη.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο