Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Σε συνεχή πτώση για 14 τρίμηνα οι μισθοί στην Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Σε συνεχή πτώση για 14 τρίμηνα οι μισθοί στην Ελλάδα


Α΄ τρίμηνο 2006 - Δ΄ τρίμηνο 2013

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στο πλαίσιο του προγράμματος επέκτασης της διαθεσιμότητας των στατιστικών παρουσιάζει το τριμηνιαίο Δελτίο Τύπου «Δείκτης Μισθών στο σύνολο της Οικονομίας» με στόχο τη δημοσίευση στοιχείων του τριμηνιαίου Δείκτη Μισθών στο σύνολο της οικονομίας (εκτός από τον Πρωτογενή τομέα και τις Δραστηριότητες των Νοικοκυριών) με και χωρίς εποχική διόρθωση. Το παρόν Δελτίο Τύπου περιλαμβάνει στοιχεία για το 1ο, το 2ο, 3ο και το 4ο τρίμηνο του έτους 2013, καθώς και για την περίοδο 2006 – 2012. Τα στοιχεία του Δ΄ τριμήνου 2013 είναι προσωρινά και ο πίνακας 3 περιλαμβάνει αναθεωρημένα στοιχεία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο δείκτης καταρτίζεται σε εφαρμογή του Κανονισμού 450/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Διατίθεται και δημοσιεύεται και από διεθνείς οργανισμούς (EUROSTAT, IMF).
Οι τομείς που καλύπτονται από τον δείκτη αντιστοιχούν στους κλάδους Β-Σ της στατιστικής ταξινόμησης Nace rev2. Μια αναλυτική περιγραφή των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας που καλύπτονται βρίσκεται στο Παράρτημα του Δελτίου Τύπου.
Ο δείκτης Μισθών είναι αλυσωτός δείκτης Laspeyres και έχει βάση τo 2008. Καταρτίζεται ανά τρίμηνο και περιλαμβάνει το σύνολο των ακαθάριστων αμοιβών των απασχολουμένων κατά την περίοδο αναφοράς. Ως ακαθάριστες αμοιβές ορίζονται το σύνολο των μισθών και ημερομισθίων, των επιμισθίων και των εκτάκτων αμοιβών όπως και οι αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που παραθέτονται για το Δ΄ τρίμηνο του έτους 2013 αποτελούν προσωρινές εκτιμήσεις που έχουν βασισθεί σε συλλογή μέρους των ερωτηματολογίων της έρευνας που διενεργεί η ΕΛ.ΣΤΑΤ. και γι’ αυτό είναι πιθανή η αναθεώρησή τους.
Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζονται αναλυτικά οι μεταβολές του δείκτη από το Α΄ τρίμηνο του 2006 έως το Δ΄ τρίμηνο του 2013.
Στον Πίνακα 1 παρουσιάζεται ο Δείκτης Μισθών χωρίς να έχει εφαρμοστεί κανενός είδους προσαρμογή (ούτε εποχική ούτε ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον 14ο μισθό που καταβάλλεται το τέταρτο τρίμηνο κάθε έτους όπως και τις διάφορες υπερωριακές αμοιβές που καταβάλλονται σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας εκείνη την περίοδο, δικαιολογεί τα ετήσια υψηλά που παρουσιάζει ο δείκτης συστηματικά τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ο Δείκτης Μισθών του Δ΄ τριμήνου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2012, παρουσιάζει μείωση κατά 6,2% έναντι μείωσης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.
Στον Πίνακα 2 παρουσιάζεται ο Δείκτης Μισθών με εποχική προσαρμογή αλλά χωρίς προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών. Ο Δείκτης Μισθών του Δ΄ τριμήνου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δ΄ τριμήνου 2012, παρουσιάζει μείωση κατά 9,1% έναντι μείωσης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.


Δείτε αναλυτικά το συνημμένο κείμενο
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο