50 αλλαγές σε όλη την αγορά φέρνει το πολυνομοσχέδιο - Αλλάζουν όσα ξέραμε στο γάλα, ψωμί, λάδι, καπνό και τις εκπτώσεις

Οικονομικές Ειδήσεις

28 Μάρτιος 2014
Taxheaven.gr

Οι 50 αλλαγές που θα περιέχει το πολυνομοσχέδιο όπως τις παρουσίασε το Υπ. Ανάπτυξης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Παρουσίαση ν/σ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε 4 τομείς της Ελληνικής Οικονομίας
Εισήγηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη
 

Αθήνα, 27/3/2014
Κυρίες και Κύριοι,

Το νομοσχέδιο που σήμερα σας παρουσιάζουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, έχει ως στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές, σε τέσσερις βασικούς τομείς της αγοράς:
........
Παράλληλα, για να στηρίξουμε τον ανταγωνισμό και τον έλληνα καταναλωτή, υλοποιήσαμε σημαντικές αλλαγές όπως:

1. Οι απλούστερες υγειονομικές και αγορανομικές διατάξεις που επιτρέπουν σε περισσότερες επιχειρήσεις να πωλούν σε περισσότερα σημεία, περισσότερα προϊόντα, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό. (π.χ. βρεφικό γάλα)

2. Το άνοιγμα της Αγοράς Καταναλωτή στο Ρέντη στο κοινό, όπου οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου μπορούν να ψωνίζουν ποιοτικά σε τιμές χονδρικής.

3. Τα μέτρα κατά των στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού

4. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα καταστήματα, με το διπλασιασμό των εκπτωτικών περιόδων

Σε αυτήν την προσπάθεια, λοιπόν, εντάσσεται και η σημερινή μας πρωτοβουλία που ξεκίνησε με τη συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ.

Επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, διότι εκ των πραγμάτων, διαθέτει αμεροληψία και εμπειρία.

Η λεγόμενη "εργαλειοθήκη" (toolkit) του Οργανισμού, έχει αξιοποιηθεί με επιτυχία από αρκετά κράτη όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και εμείς, ζητήσαμε και λάβαμε τις προτάσεις δεκάδων φορέων της αγοράς:
ενώσεων καταναλωτών, επιχειρηματικών φορέων , εκπροσώπων κλάδων κ.α.

Ήταν μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, διότι έπρεπε να εντοπισθούν εκατοντάδες στρεβλώσεις, εμφανείς, αλλά και αφανείς, σε τέσσερις ευρύτατους κλάδους της οικονομίας.

Στη συνέχεια, έπρεπε από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία, να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο παρέμβασης, σε συνεννόηση με την Τρόικα και βεβαίως, τους βουλευτές και τους κοινωνικούς εταίρους.

Διότι οφείλαμε να λάβουμε υπόψη τόσο τις ειδικές συνθήκες της ελληνικής αγοράς, όσο και την ανάγκη για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Τελικώς, όπως θα δείτε στο νομοσχέδιο, έχουμε αξιοποιήσει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα υιοθετήσαμε το 82% περίπου των προτάσεων -όπως είχαμε πει εξαρχής- ενώ ένα 8% αφορά αλλαγές που έγιναν με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις (π.χ. γάλα και φάρμακα).

Ένα 5% των προτάσεων, επίσης, θα εξετασθεί στο γενικότερο πλαίσιο των εισφορών υπέρ τρίτων που το χειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών και θα εξετασθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Με τις αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό, δεν αυτοσχεδιάσαμε.

Αξιοποιούμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, δηλαδή φέρνουμε και στην Ελλάδα όσα έγιναν διεθνώς και πέτυχαν.

Παράλληλα, όπου χρειάστηκε, κάναμε τις αναγκαίες προσαρμογές ώστε να ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Η μεταρρύθμιση αυτή αφορά κομβικούς τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητας.

Αφορά άμεσα τη ζωή όλων μας.

Θα αναφέρω ενδεικτικά, ορισμένα παραδείγματα δραστικών αλλαγών που κάνουμε με το νομοσχέδιο αυτό:


1. Ως προς τα Φάρμακα και τα Φαρμακεία:

1. Καταργούνται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, ενώ διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια.
2. Καταργείται το υποχρεωτικό ποσοστό 50% που έπρεπε να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην κοινή εταιρία με άλλο φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη.
Τα ποσοστά συμμετοχής σε εταιρείες φαρμακείων ή φαρμακαποθηκών θα καθορίζονται στο εξής ελεύθερα.
3. Επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να ιδρύουν ή να διευθύνουν περισσότερα του ενός φαρμακεία.
4. Αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων ή φαρμακοποιών με άλλα καταστήματα.
5. Καταργείται το ελάχιστο εμβαδόν φαρμακαποθήκης και του χώρου εξυπηρέτησης του κοινού ("φαρμακοπωλείου") σε περιπτώσεις συστέγασης φαρμακείων.
6. Απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με κατάργηση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων.
Οι ανώτατες τιμές των ΜΗΣΥΦΑ διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα και ύστερα από τρίμηνο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην αγορά.
Τα νέα ΜΗΣΥΦΑ που θα τεθούν σε κυκλοφορία στο εξής θα διατίθενται σε ίδιες ή χαμηλότερες τιμές εφόσον υπάρχουν ήδη κυκλοφορούντα με όμοιες δραστικές ουσίες, περιεκτικότητες και φαρμακοτεχνικές μορφές.
Για όσα δεν υπάρχουν όμοιες δραστικές ουσίες, η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών -μελών της Ε.Ε.
7. Απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας (εκτός Κυριακής).
Παραμένει φυσικά ο θεσμός των εφημεριών και έτσι διασφαλίζεται πως πάντοτε θα υπάρχει διαθέσιμο φαρμακείο για το κοινό, όπως ισχύει σήμερα.

Ως προς την απελευθέρωση του ωραρίου οι φαρμακοποιοί θα έχουν δύο επιλογές:

α) προκειμένου να περιλαμβάνεται ένα φαρμακείο στον κατάλογο των εφημερευόντων, το διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις ώρες της εφημερίας και θα πρέπει επίσης να γνωστοποιείται εκ των προτέρων και να τηρείται υποχρεωτικά.
Εξυπακούεται ότι τα φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν επιπλέον ώρες, πέρα από το ωράριο της εφημερίας.
β) η δεύτερη επιλογή είναι, τα φαρμακεία να λειτουργούν όσες ώρες επιλέγει ο φαρμακοποιός, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις.
Στην περίπτωση αυτή δεν θα περιλαμβάνονται στην λίστα των εφημερευόντων.
8. Προβλέπεται ρητώς ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εξ αποστάσεως (μέσω Ίντερνετ).
9. Ως ΜΗΣΥΦΑ θα χαρακτηρίζονται στο εξής τα φάρμακα που κυκλοφορούν σε τρεις χώρες – μέλη της ΕΕ ως τέτοια (αντί για πέντε).


2. Ως προς τα καύσιμα:

10. Καταργείται σειρά ρυθμίσεων οι οποίες περιορίζουν τον ανταγωνισμό.
Μεταξύ άλλων:
· επιτρέπεται σε Προμηθευτικούς Συνεταιρισμούς και Κοινοπραξίες να διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους,
· καταργούνται οι περιορισμοί στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης από πωλητές χωρίς αποθηκευτικούς χώρους,
· κατοχυρώνεται δικαίωμα των πρατηριούχων να κάνουν εισαγωγές καυσίμων,
· αίρεται η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης από πρατήρια των εθνικών οδών.
Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι στις εγκαταστάσεις διακίνησης των καυσίμων να λειτουργεί σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών.
11. Καταργείται η υποχρέωση των πρατηρίων χωρίς αποκλειστική σύμβαση συνεργασίας με εταιρία εμπορίας να αναρτούν την πινακίδα «ΑΠ-Ανεξάρτητο Πρατήριο».

3. Ως τα περίπτερα και τα κυλικεία:

12. Αποσαφηνίζεται το καθεστώς χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και κυλικείων.
Παραμένει ο περιορισμός που προβλέπει ότι το 30 % των θέσεων περιπτέρων παραχωρούνται ύστερα από κλήρωση σε άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους, με εισοδηματικά κριτήρια.
Αποσαφηνίζεται το καθεστώς διάθεσης προϊόντων καπνού με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας (απαγόρευση πώλησης σε ανήλικους, απαγόρευση διαφήμισης, απαγόρευση καπνίσματος σε συγκεκριμένους χώρους, κλπ.)

4. Ως προς τα βιβλία:

13. Απελευθερώνονται οι τιμές των βιβλίων.
Εξαίρεση αποτελούν τα λογοτεχνικά βιβλία, για τα οποία διατηρείται η ενιαία τιμή μόνο για την πρώτη έκδοση και με ανώτατο χρονικό όριο τα δύο χρόνια.
Υπενθυμίζω: το καθεστώς της ενιαίας τιμής σημαίνει ότι οι λιανέμποροι δεν μπορούν να κάνουν έκπτωση πάνω από 10% επί της τιμής που ορίζει ο εκδότης.
Επίσης, στα λογοτεχνικά έργα σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 2121/1993 περιλαμβάνονται:
διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια, κριτικά δοκίμια, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικά έργα, βιογραφίες. Στην έννοια του βιβλίου περιλαμβάνονται τα CD, DVD που αναπαράγουν το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου καθώς και τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-book).
Επομένως: για όλες τις άλλες κατηγορίες βιβλίων, αλλά και για τις επόμενες εκδόσεις των λογοτεχνικών, οι τιμές απελευθερώνονται.
14. Παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης περισσότερων εκθέσεων βιβλίων.

5. Ως προς τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές:

15. Εφαρμόζεται πιλοτικά, για ένα χρόνο σε τρεις τουριστικές περιοχές τουλάχιστον, η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους.
Οι περιοχές θα καθοριστούν ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και μετά από προτάσεις που θα υποβληθούν από την πλευρά τους.
Υπήρχε σχετική πρόταση του ΟΟΣΑ για πλήρη απελευθέρωση ή εναλλακτικά, αυτή που μόλις σας είπα.
Προωθούμε τη συγκεκριμένη επιλογή γιατί αφενός τα αποτελέσματα από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ήταν πολύ θετικά και επίσης, διότι θέλουμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό.
Επομένως, θα δοκιμάσουμε πιλοτικά για ένα χρόνο σε τρεις τουριστικές περιοχές και θα προχωρήσουμε, κρίνοντας από τα αποτελέσματα.

6. Ως προς τις εκπτώσεις και τις προσφορές:

16. Θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις, που θα εκδοθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους.
Θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων, τον τρόπο αναγραφής των τιμών κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, τις χρονικές περιόδους των προσφορών, κ.α.
Δεν αλλάζουν οι τακτικές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι που θεσπίστηκαν με το νόμο 4177/2013.
 (δηλαδή: από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου οι τακτικές, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες).
17. Καταργείται ο περιορισμός στην περίπτωση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, σύμφωνα με τον οποίο η αξία του προϊόντος που δίδεται ως δώρο πρέπει να είναι μικρότερη της αξίας του κύριου προϊόντος.
18. Καταργείται η απαγόρευση διενέργειας εκπτώσεων στα καταστήματα stock και outlet.


7. Ως προς τα απορρυπαντικά :

19. Καταργείται η σύνθετη διαδικασία γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης των απορρυπαντικών στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Μέχρι τώρα, η σύνθετη αυτή διαδικασία -και το αντίστοιχο παράβολο που πληρωνόταν- περιόριζε τον ανταγωνισμό και ωθούσε ψηλά τις τιμές.
Αφενός απέτρεπε τις εισαγωγές απορρυπαντικών καθώς οι εισαγωγείς όφειλαν να καταθέτουν έναν τεράστιο φάκελο με στοιχεία που ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν, και μάλιστα για προϊόντα ήδη εγκριμένα από άλλες χώρες της Ε.Ε.
Αφετέρου φόρτωνε με υπερβολικό κόστος τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς έπρεπε σε κάθε αλλαγή σύνθεσης να διεκπεραιώνουν όλη αυτή τη διαδικασία, πέρα από τους υπόλοιπους αναγκαίους ελέγχους.
Με τη νέα διάταξη και την απλή ηλεκτρονική γνωστοποίηση χωρίς παράβολο, μειώνουμε το κόστος και καταργούμε περιττά διοικητικά εμπόδια.
Επομένως, ενισχύεται ο ανταγωνισμός, με θετική επίδραση στις τιμές για τον καταναλωτή.


8. Ως προς τις ανώτατες τιμές (ΔΙΕΠΠΥ):

20. Αποσαφηνίζεται ότι οι ανώτατες τιμές πώλησης για τα προϊόντα (νερό, τοστ, καφές, τσάι) που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση για τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ ισχύουν περιοριστικά στους χώρους που προβλέπει η ίδια απόφαση (αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικοί χώροι, κλπ.), για την αποφυγή παρεξηγήσεων.

9. Ως προς το ψωμί:

21. Ορίζεται ρητά ότι το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης.
22. Καταργούνται οι προκαθορισμένες ποσότητες και το προκαθορισμένο βάρος πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων.
Στις πινακίδες θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό και συμπληρωματικά , στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως με το κομμάτι (π.χ. κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης) και η τιμή ανά τεμάχιο.
23. Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και με την επιφύλαξη τήρησης των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών.
Εξαιρούνται κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα, στα οποία δεν μπορεί να πωλείται ψωμί.
24. Καταργείται η υποχρέωση των αρτοποιείων να τηρούν αποθέματα αλεύρων, καυσίμων και αλατιού για την παραγωγή ψωμιού τριών ημερών το καλοκαίρι και μιας εβδομάδας τις υπόλοιπες εποχές.
25. Καταργείται η αναχρονιστική διάταξη περί ελάχιστης δυναμικότητας παραγωγής για τους αρτοποιούς της πρωτεύουσας.
26. Καταργείται η εισφορά που επιβάλλεται σε κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών.
27. Προβλέπεται η έκδοση σύγχρονου κώδικα καλών πρακτικών για τρόφιμα-ποτά με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Οικονομικών, μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς.
Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η ανάδειξη των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή.

10. Ως προς το γάλα:

28. Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε "παστεριωμένο γάλα" και σε "γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας".
29. Αίρεται ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος παστερίωσης και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
30. Στη συσκευασία κάθε προϊόντος, θα πρέπει να αναγράφονται: η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια "ζωής" όπως λέμε: π.χ. "γάλα 5 ημερών", "γάλα 7 ημερών" κλπ.
31. Θεσπίζεται νέα κατηγορία γάλακτος, το «γάλα ημέρας» που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από το άρμεγμα και χωρίς τη διαδικασία της "θέρμισης" που περιορίζει τη θρεπτική του αξία.
Η διάρκεια συντήρησής του δεν θα υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης.
Αυτή η αλλαγή σε συνδυασμό με το ελληνικό σήμα που εισάγουμε, ενισχύει τους Έλληνες παραγωγούς.

11. Ως προς το ελαιόλαδο:

32. Επιτρέπεται για λόγους οικονομίας κλίμακος η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων αποκλειστικά για κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις.
12. Ως προς τα Δομικά Υλικά:
33. Αίρεται η υποχρέωση διακίνησης χύδην τσιμέντου από χώρες της ΕΕ μέσω των Κέντρων Διανομής, υπό προϋποθέσεις και εφόσον διασφαλίζεται ο έλεγχος της ποιότητας του προϊόντος.
Ο εισαγωγέας μπορεί να τα διαθέτει απευθείας χωρίς το επιπλέον κόστος της μεταφοράς στο Κέντρο Διανομής, αρκεί να πληροί τις προϋποθέσεις π.χ. το τσιμέντο να μεταφέρεται με σφραγισμένο μεταφορικό μέσο, να προορίζεται για ίδια χρήση και να μη μεσολαβεί στάδιο αποθήκευσης.
34. Αίρονται οι προϋποθέσεις περί ελάχιστου εταιρικού κεφαλαίου -που ήταν 500.000 ευρώ- και περί ελάχιστου όγκου των αποθηκευτικών χώρων - που ήταν 2.000 κυβικά μέτρα- που απαιτείται να έχουν οι κάτοχοι Άδειας Εμπορίας Ασφάλτου.
35. Ευθυγραμμίζεται η διάρκεια της άδειας λειτουργίας των μηχανημάτων κατεργασίας των αδρανών υλικών με τη διάρκεια της άδειας εκμετάλλευσης του λατομείου.
36. Περιορίζονται μια σειρά από διοικητικά βάρη, όπως η υποχρέωση υποβολής στοιχείων για τιμές, εξαγωγές, κλπ. από τα λατομεία.
37. Θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον υπολογισμό των αναλογικών μισθωμάτων σε λατομεία αδρανών υλικών, καταργώντας το μέχρι σήμερα ασαφές και ενδεχομένως αδιαφανές, καθεστώς.
38. Καταργείται η επιβάρυνση 2% επί της τιμής πώλησης τσιμέντου υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Προσωπικού Εταιριών Τσιμέντων.

13. Ως προς τον Τουρισμό:

39. Καταργούνται περιορισμοί για ίδρυση ξενοδοχείων, κέντρων αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων. (π.χ. χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλινών, κ.α.)
40. Καταργείται η έγκριση καταλληλότητας του ΕΟΤ για το οικόπεδο ή γήπεδο τουριστικής εγκατάστασης.
41. Αίρονται περιορισμοί ως προς την εκμίσθωση επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης.
Συγκεκριμένα, καταργείται το ελάχιστο όριο κυβισμού των αυτοκινήτων που είναι 1.500 κ.εκ. και η ελάχιστη διάρκειας μίσθωσης από 12 ώρες που είναι σήμερα, μειώνεται σε 6 ώρες.
42. Εξομοιώνονται παλαιοί και νέοι επαγγελματίες ως προς τη δυνατότητα απόκτησης τουριστικών λεωφορείων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων.
43. Καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης, θεώρησης και έγκρισης τιμών από τις τουριστικές επιχειρήσεις προς τον ΕΟΤ και το ΞΕΕ, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές περιορίζουν τον ανταγωνισμό.
44. Αίρεται ο περιορισμός ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε αλιευτικούς λιμένες ή καταφύγια, εφόσον σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων λειτουργεί τουριστικός λιμένας σκαφών αναψυχής, διευκολύνοντας το θαλάσσιο τουρισμό.
45. Εξισώνονται όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις, παλιές και νέες ως προς τις προϋποθέσεις διάθεσης υγρών αποβλήτων.
Για την ομαλή μετάβαση των υφιστάμενων επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς, παρέχεται μεταβατική περίοδος 18 μηνών.
46. Επεκτείνεται η δυνατότητα διαδικτυακών τουριστικών γραφείων να παρέχουν όσες υπηρεσίες παρέχουν τα τουριστικά γραφεία με φυσική παρουσία.
47. Εξομοιώνονται παλιές και νέες εγκαταστάσεις ως προς τους όρους δόμησης που εφαρμόζονται σε περίπτωση επέκτασης.

14. Και τέλος, προβλέπονται ορισμένες γενικές ρυθμίσεις:

48. Αίρονται εμπόδια για τη συγχώνευση και το διαχωρισμό εγκαταστάσεων.
Ένα παράδειγμα, μεταξύ άλλων: μέχρι σήμερα δύο εταιρίες στην Αττική -ας πούμε: κατασκευαστικές- προκειμένου να συγχωνευθούν έπρεπε να λειτουργούν οι δύο επί μια τριετία.
Αυτό καταργείται.
49. Ορίζεται ρητά η δυνατότητα ταυτόχρονης μεταφοράς με Φορτηγό Ιδιωτικής Χρήσης ευπαθών και μη ευπαθών προϊόντων με την προϋπόθεση ύπαρξης ειδικών διαχωριστικών για τη στεγανοποίηση του ενός διαμερίσματος από το άλλο.
50. Καταργείται η υποχρέωση ύπαρξης χώρου στάθμευσης για τις εταιρίες φορτηγών ΔΧ, παλιές και νέες.

Σας ανέφερα, λοιπόν, ορισμένες παρεμβάσεις από τις εκατοντάδες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο.

Θα σας διανεμηθεί και σχετικός, ειδικός πίνακας.

Εκτιμούμε πως χάρη και σε αυτή τη μεταρρύθμιση θα επιτύχουμε δύο στόχους:
πρώτον, θα γίνουν ανταγωνιστικότερες οι υφιστάμενες επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν νέες, στηρίζοντας την παραγωγική βάση και την ανταγωνιστικότητα της χώρας
δεύτερον, θα αυξήσουμε τις επιλογές του καταναλωτή, την ποιότητα στην αγορά και θα ρίξουμε τις τιμές σε μια σειρά από βασικά προϊόντα προς όφελος των πολιτών

Από εκεί και πέρα:

Το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος -λόγω των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας- εισάγεται στη Βουλή προς ψήφιση.

Και επιτρέψτε μου να τονίσω:

Δεν μπορώ να φανταστώ πως η Βουλή θα ψηφίσει να έχουμε ακριβό ψωμί, ακριβό γάλα, ακριβά φάρμακα, ακριβά απορρυπαντικά.

Αντιθέτως, πιστεύω πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως δεν μπορεί να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.
· Είτε θα παραδεχθούμε πως για διάφορους λόγους ο Έλληνας είναι καταδικασμένος να πληρώνει τις υψηλότερες τιμές της Ευρώπης
· είτε θα ακολουθήσουμε αυτά που έγιναν σε άλλες χώρες, όπου και βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητά τους και έπεσαν οι τιμές, προς όφελος του καταναλωτή.

Νομίζω πως στη πραγματικότητα δεν υπάρχει δίλημμα: οφείλουμε να υλοποιήσουμε τις αλλαγές αυτές θα άμεσα.

Όχι επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα ή η Τρόικα.

Αλλά επειδή η χώρα πρέπει να αφήσει πίσω τις αγκυλώσεις που μας οδήγησαν εδώ και να προχωρήσει μπροστά.

Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να ευχαριστήσω τους συναρμόδιους Υπουργούς, καθώς και τα δεκάδες στελέχη των υπηρεσιών, της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του ΟΟΣΑ, για τη συνεργασία ώστε να φτάσουμε σε αυτό το νομοσχέδιο.

Είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που θα πιάσει τόπο.

Διότι αυτό επιτάσσει το πατριωτικό μας καθήκον απέναντι στην Ελλάδα και στους ανυπεράσπιστους Έλληνες πολίτες.

Σας ευχαριστώ.



ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
 ΦΑΡΜΑΚΑ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ:
1. -Καταργούνται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, ενώ διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια.
2. -Καταργείται το ελάχιστο ποσοστό 50% που έπρεπε να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην κοινή εταιρία με άλλο φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη. Τα ποσοστά συμμετοχής σε εταιρείες φαρμακείων ή φαρμακαποθηκών θα καθορίζονται στο εξής ελεύθερα.
3. -Επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να ιδρύουν ή να διευθύνουν περισσότερα του ενός φαρμακεία.
4. -Αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων ή φαρμακοποιών με άλλα καταστήματα.
5. -Καταργείται το ελάχιστο εμβαδόν φαρμακαποθήκης και του χώρου εξυπηρέτησης του κοινού (φαρμακοπωλείο) σε περιπτώσεις συστέγασης φαρμακείων.
6. –Απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με κατάργηση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων. Οι ανώτατες τιμές των ΜΗΣΥΦΑ διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα και ύστερα από τρίμηνο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Τα νέα ΜΗΣΥΦΑ που θα τεθούν σε κυκλοφορία στο εξής θα διατίθενται σε ίδιες ή χαμηλότερες τιμές εφόσον υπάρχουν ήδη κυκλοφορούντα με όμοιες δραστικές ουσίες, περιεκτικότητες και φαρμακοτεχνικές μορφές. Για όσα δεν υπάρχουν όμοιες δραστικές ουσίες, η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών -μελών της Ε.Ε.
7. -Απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας (εκτός Κυριακής), με πρόνοια φυσικά να παραμείνει ο θεσμός των εφημεριών. Ως προς την απελευθέρωση του ωραρίου οι φαρμακοποιοί θα έχουν δύο επιλογές: προκειμένου να περιλαμβάνεται ένα φαρμακείο στον κατάλογο των εφημερευόντων, το διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις ώρες της εφημερίας και θα πρέπει επίσης να γνωστοποιείται εκ των προτέρων και να τηρείται υποχρεωτικά. Εξυπακούεται ότι τα φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν επιπλέον ώρες, πέρα από το ωράριο της εφημερίας. Η δεύτερη επιλογή είναι, τα φαρμακεία να λειτουργούν όσες ώρες επιλέγει ο φαρμακοποιός, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις. Στην περίπτωση αυτή δεν θα περιλαμβάνονται στην λίστα των εφημερευόντων.
8. -Προβλέπεται ρητά ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εξ αποστάσεως (μέσω Ίντερνετ).
9. -Ως ΜΗΣΥΦΑ θα χαρακτηρίζονται στο εξής τα φάρμακα που κυκλοφορούν σε τρεις χώρες – μέλη της ΕΕ ως τέτοια (αντί για πέντε).
ΚΑΥΣΙΜΑ
10. Καταργούνται σειρά ρυθμίσεων που περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Μεταξύ άλλων: επιτρέπεται σε Προμηθευτικούς Συνεταιρισμούς και Κοινοπραξίες να διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους, καταργούνται οι περιορισμοί στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης από πωλητές χωρίς αποθηκευτικούς χώρους, κατοχυρώνεται δικαίωμα των πρατηριούχων να κάνουν εισαγωγές καυσίμων, αίρεται η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης από πρατήρια των εθνικών οδών. Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι στις εγκαταστάσεις διακίνησης των καυσίμων να λειτουργεί σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών.
11. Καταργείται η υποχρέωση των πρατηρίων χωρίς αποκλειστική σύμβαση συνεργασίας με εταιρία εμπορίας να αναρτούν την πινακίδα «ΑΠ-Ανεξάρτητο Πρατήριο».
ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ-ΚΥΛΙΚΕΙΑ-ΚΑΠΝΟΣ
12. –Αποσαφηνίζεται το καθεστώς χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και κυλικείων. Παραμένει ο περιορισμός που προβλέπει ότι το 30 % των θέσεων περιπτέρων παραχωρούνται ύστερα από κλήρωση σε άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους, με εισοδηματικά κριτήρια. Αποσαφηνίζεται το καθεστώς διάθεσης προϊόντων καπνού με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας (απαγόρευση πώλησης σε ανήλικους, απαγόρευση διαφήμισης, απαγόρευση καπνίσματος σε συγκεκριμένους χώρους, κλπ.)
ΒΙΒΛΙΑ
13. –Απελευθερώνονται οι τιμές των βιβλίων, με εξαίρεση τα λογοτεχνικά βιβλία, για τα οποία διατηρείται η ενιαία τιμή μόνο για την πρώτη έκδοση και με ανώτατο χρονικό όριο τα δύο χρόνια. Το καθεστώς της ενιαίας τιμής σημαίνει ότι οι λιανέμποροι δεν μπορούν να κάνουν έκπτωση πάνω από 10% επί της τιμής που ορίζει ο εκδότης. Για τις λοιπές κατηγορίες βιβλίων και για τις επόμενες εκδόσεις των λογοτεχνικών, οι τιμές απελευθερώνονται. Στα λογοτεχνικά έργα σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 2121/1993 περιλαμβάνονται: διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια, κριτικά δοκίμια, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικά έργα, βιογραφίες. Στην έννοια του βιβλίου περιλαμβάνονται τα CD, DVD που αναπαράγουν το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου καθώς και τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-book).
 14. –Παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης περισσότερων εκθέσεων βιβλίων.
ΚΥΡΙΑΚΕΣ
15. -Εφαρμόζεται πιλοτικά, για ένα χρόνο σε τρεις τουριστικές περιοχές η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Οι περιοχές θα καθοριστούν ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς.
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
16. -Θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις. Ο Κώδικας θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων τον τρόπο αναγραφής των τιμών κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, τις χρονικές περιόδους των προσφορών, κ.α. Δεν αλλάζουν οι τακτικές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι που θεσπίστηκαν με το νόμο 4177/2013 (από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου οι τακτικές, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες).
17. -Καταργείται η απαγόρευση διενέργειας εκπτώσεων στα καταστήματα stock και outlet.
 18. -Καταργείται ο περιορισμός στην περίπτωση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, σύμφωνα με τον οποίο η αξία του προϊόντος που δίδεται ως δώρο πρέπει να είναι μικρότερη της αξίας του κύριου προϊόντος.
ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ
19. Καταργούνται τα τέλη γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης των απορρυπαντικών στο Γενικό Χημείο του Κράτους ενώ η υποχρεωτική γνωστοποίηση της χημικής σύνθεσης των προϊόντων αντικαθίσταται από απλό ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς υποχρέωση αναγραφής του αριθμού καταχώρισης. Έτσι μειώνεται το κόστος και καταργούνται περιττά διοικητικά εμπόδια τόσο για την εγχώρια παραγωγή όσο και για τις εισαγωγές προϊόντων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη συγκράτηση των τιμών καταναλωτή.
ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΤΙΜΕΣ
20. Αποσαφηνίζεται ότι οι ανώτατες τιμές πώλησης για τα προϊόντα (νερό, τοστ, καφές, τσάι) που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση για τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ ισχύουν περιοριστικά στους χώρους που προβλέπει η ίδια απόφαση (αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικοί χώροι, κλπ.), για την αποφυγή παρεξηγήσεων.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
 ΨΩΜΙ
21. -Ορίζεται ρητά ότι το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης.
22. -Καταργούνται οι προκαθορισμένες ποσότητες και το προκαθορισμένο βάρος πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων. Στις πινακίδες θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό και συμπληρωματικά , στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως με το κομμάτι (π.χ. κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης) και η τιμή ανά τεμάχιο.
23. -Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και με την επιφύλαξη τήρησης των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών. Εξαιρούνται κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα στα οποία δεν μπορεί να πωλείται ψωμί.
24. -Καταργείται η υποχρέωση των αρτοποιείων να τηρούν αποθέματα αλεύρων, καυσίμων και αλατιού για την παραγωγή ψωμιού τριών ημερών το καλοκαίρι και μιας εβδομάδας τις υπόλοιπες εποχές.
25. -Καταργείται η εισφορά που επιβάλλεται σε κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών.
26. -Καταργείται η αναχρονιστική διάταξη περί ελάχιστης δυναμικότητας παραγωγής για τους αρτοποιούς της πρωτεύουσας.
27. Προβλέπεται η έκδοση σύγχρονου κώδικα καλών πρακτικών για τρόφιμα-ποτά με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Οικονομικών, μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η ανάδειξη των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή.
ΓΑΛΑ
28. -Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε "παστεριωμένο γάλα" και σε "γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας".
29. -Αίρεται ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής παστερίωσης θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
30. -Στη συσκευασία κάθε προϊόντος, θα πρέπει να αναγράφονται: η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια "ζωής". Π.χ. "γάλα 5 ημερών", "γάλα 7 ημερών" κλπ.
31. -Θεσπίζεται νέα κατηγορία γάλακτος, το «γάλα ημέρας» που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από την άμελξη και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
32. -Επιτρέπεται για λόγους οικονομίας κλίμακος η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων αποκλειστικά για κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις.
ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
33. -Αίρεται η υποχρέωση διακίνησης χύδην τσιμέντου από χώρες της ΕΕ μέσω των Κέντρων Διανομής, υπό προϋποθέσεις και εφόσον διασφαλίζεται ο έλεγχος της ποιότητας του προϊόντος.
34. -Αίρονται οι προϋποθέσεις περί ελάχιστου εταιρικού κεφαλαίου (500.000 ευρώ) και περί ελάχιστου όγκου των αποθηκευτικών χώρων (2.000 κυβικά μέτρα) που απαιτείται να έχουν οι κάτοχοι Άδειας Εμπορίας Ασφάλτου.
35. –Ευθυγραμμίζεται η διάρκεια της άδειας λειτουργίας των μηχανημάτων κατεργασίας των αδρανών υλικών με τη διάρκεια της άδειας εκμετάλλευσης του λατομείου.
36. –Περιορίζονται μια σειρά από διοικητικά βάρη, όπως η υποχρέωση υποβολής στοιχείων για τιμές, εξαγωγές, κλπ. από τα λατομεία.
37. -Θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον υπολογισμό των αναλογικών μισθωμάτων σε λατομεία αδρανών υλικών, καταργώντας το μέχρι σήμερα ασαφές καθεστώς.
38. -Καταργείται η επιβάρυνση 2% επί της τιμής πώλησης τσιμέντου υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Προσωπικού Εταιριών Τσιμέντων.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
39. -Καταργούνται περιορισμοί (χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλινών, κ.α. ) για ίδρυση ξενοδοχείων, κέντρων αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων.
40. -Καταργείται η έγκριση καταλληλότητας του ΕΟΤ για το οικόπεδο ή γήπεδο τουριστικής εγκατάστασης.
41. -Αίρονται περιορισμοί ως προς την εκμίσθωση επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης: Συγκεκριμένα, καταργείται το ελάχιστο όριο κυβισμού των αυτοκινήτων που είναι 1.500 κ.εκ. και μειώνεται η ελάχιστη διάρκειας μίσθωσης από 12 ώρες που είναι σήμερα σε 6.
 42. Εξομοιώνονται παλαιοί και νέοι επαγγελματίες ως προς τη δυνατότητα απόκτησης τουριστικών λεωφορείων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων.
43. -Καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης, θεώρησης και έγκρισης τιμών από τις τουριστικές επιχειρήσεις προς τον ΕΟΤ και το ΞΕΕ, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές περιορίζουν τον ανταγωνισμό.
44. -Αίρεται ο περιορισμός ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε αλιευτικούς λιμένες ή καταφύγια, εφόσον σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων λειτουργεί τουριστικός λιμένας σκαφών αναψυχής, διευκολύνοντας το θαλάσσιο τουρισμό.
45. -Εξισώνονται όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις, παλιές και νέες ως προς τις προϋποθέσεις διάθεσης υγρών αποβλήτων. Για την ομαλή μετάβαση των υφιστάμενων επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς, παρέχεται μεταβατική περίοδος 18 μηνών.
46. -Επεκτείνεται η δυνατότητα διαδικτυακών τουριστικών γραφείων να παρέχουν όσες υπηρεσίες παρέχουν τα τουριστικά γραφεία με φυσική παρουσία.
47. Εξομειώνονται παλιές και νέες εγκαταστάσεις ως προς τους όρους δόμησης που εφαρμόζονται σε περίπτωση επέκτασης.
Γενικές ρυθμίσεις
48. -Αίρονται εμπόδια για τη συγχώνευση και το διαχωρισμό εγκαταστάσεων.
49. -Ορίζεται ρητά η δυνατότητα ταυτόχρονης μεταφοράς με Φορτηγό Ιδιωτικής Χρήσης ευπαθών και μη ευπαθών προϊόντων με την προϋπόθεση ύπαρξης ειδικών διαχωριστικών για τη στεγανοποίηση του ενός διαμερίσματος από το άλλο.
50. Καταργείται η υποχρέωση ύπαρξης χώρου στάθμευσης για τις εταιρίες φορτηγών ΔΧ, παλιές και νέες.



ΑΡΘΡΟ …
ΑΡΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.1. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

1.α. H παράγραφος 1 του άρθρου 36 του ν. 3918/2011 (Α΄ 31) αντικαθίσταται ως εξής: «Αρθρο 36
 1. Το επάγγελμα του αδειούχου φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου από αδειούχο φαρμακοποιό, όπως προσδιορίζεται από το ν. 5607/1932 (ΦΕΚ 300 Α`) όπως αυτός ισχύει, δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια.»
β. Το άρθρο 7 του ν. 328/1976 (Α΄ 128) καταργείται.
γ. Το άρθρο 20 του ν. 5607/1932 (Α΄ 300) καταργείται.

2. Το άρθρο 8 του ν. 1963/1991 (Α΄ 138) καταργείται.

3.α. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 328/1976 αντικαθίσταται ως εξής:
«Για την εκμετάλλευση φαρμακείου ή φαρμακαποθήκης επιτρέπεται η σύσταση ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας μόνο μεταξύ φαρμακοποιών.».
β. Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 36 του ν. 3918/2011 καταργείται.

4. Η παράγραφος 4 του άρθρου 36 του νόμου 3918/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Επιτρέπεται η μεταφορά και η ίδρυση φαρμακείων κατ` εξαίρεση των διατάξεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, πλησίον δημόσιων νοσοκομείων και σε απόσταση έως εκατό (100) μέτρων εκατέρωθεν του μέσου της εξωτερικής κεντρικής πύλης του νοσοκομείου και στις δύο (2) οικοδομικές γραμμές της οδού επί της οποίας βρίσκεται η πύλη. Ο αριθμός των νέων φαρμακείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων στην περιοχή που ορίστηκε στο προηγούμενο εδάφιο κατά τη δημοσίευση του παρόντος.»

5. Η παράγραφος 5 του άρθρου 36 του νόμου 3918/2011 καταργείται.

6. Το άρθρο 8, η παρ. 1 του άρθρου 14 και το άρθρο 13 του ν. 5607/1932, όπως ισχύουν, καταργούνται.

7.α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του προεδρικού διατάγματος 88/2004 (Α΄ 68) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η φαρμακαποθήκη είναι ανεξάρτητος ενιαίος χώρος ευρισκόμενος σε ένα ή περισσότερα επίπεδα (ημιυπόγειο, ισόγειο, ένα ή περισσότερους ορόφους), ο οποίος διαθέτει φυσικό και τεχνητό φωτισμό, αερισμό, αποχέτευση, κλιματισμό, ψυκτικούς χώρους και είναι σύμφωνος με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις».
β. Η περίπτωση α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του νόμου 1963/1991 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) Το φαρμακοπωλείο λειτουργεί στο ισόγειο του καταστήματος και είναι χώρος κυρίας χρήσεως».
γ. Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του προεδρικού διατάγματος 88/2004 καταργείται.

8. α. Οι διατάξεις του άρθρου 17 του νδ 96/1973 περί τιμολόγησης και ανώτατων τιμών δεν έχουν εφαρμογή επί των φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία ταξινομούνται, με απόφαση του Ε.Ο.Φ., στα «μη συνταγογραφούμενα φάρμακα» (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ).
β. Για όσα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα κατά τη δημοσίευση του παρόντος, οι τιμές δεν αυξάνονται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016.
γ. Τα νέα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ που θα τεθούν σε κυκλοφορία στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση του παρόντος και για τα οποία υπάρχουν ήδη σε κυκλοφορία όμοια ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές, θα διατίθενται στις ίδιες ή κατώτερες τιμές με αυτές των ομοίων ήδη κυκλοφορούντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, ενώ αυτά με δραστικές ουσίες που δεν υπάρχουν στην Ελληνική αγορά, τιμολογούνται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών -μελών της Ε.Ε. και, στη συνέχεια, εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος. Για υπάρχοντα φάρμακα του θετικού ή αρνητικού καταλόγου που θα χαρακτηριστούν αρμοδίως από τον ΕΟΦ ως ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, ισχύουν στη συνέχεια οι διατάξεις του παρόντος. Δεν επιτρέπεται αύξηση των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
δ. Οι περιορισμοί στις εκπτώσεις καθώς και η διαδικασία γνωστοποίησης πωλήσεων δεν έχουν εφαρμογή επί των φαρμακευτικών προϊόντων που χορηγούνται με απόφαση του Ε.Ο.Φ. χωρίς ιατρική συνταγή ως ‘μη συνταγογραφούμενα φάρμακα’ (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ή Ο.Τ.C.).
ε. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων ως προς τη διάθεση και την τιμολόγηση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.
στ. Κάθε αντίθετη διάταξη με το παρόν άρθρο και ειδικότερα οι διατάξεις περί ανώτατης χονδρικής τιμής, ανώτατης λιανικής τιμής, καθαρής τιμής παραγωγού ή εισαγωγέα, περί τιμολόγησης γενοσήμων, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τον καθορισμό ή μεταβολή τιμής, η τιμολόγηση φαρμάκων αναφοράς, οι χορηγούμενες πιστώσεις, οι περιορισμοί στις εκπτώσεις καθώς και η διαδικασία γνωστοποίησης πωλήσεων δεν έχουν εφαρμογή επί των φαρμακευτικών προϊόντων που χορηγούνται με απόφαση του Ε.Ο.Φ. χωρίς ιατρική συνταγή ως ‘μη συνταγογραφούμενα φάρμακα’ (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ή Ο.Τ.C.).

 9. Οι παράγραφοι 1 έως και 4 του άρθρου 11 του νόμου 5607/1932 καταργούνται.

10. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 21 του ν. 4052/2012 (Α΄ 41) προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
«Τα ποσοστά κέρδους και ανώτατα όρια αυτών της παρούσης παραγράφου δεν αφορούν φαρμακευτικά προϊόντα που χορηγούνται με απόφαση του Ε.Ο.Φ. χωρίς ιατρική συνταγή ως ‘μη συνταγογραφούμενα φάρμακα’ (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ή Ο.Τ.C.)».

11. α. H περ. α΄ της παρ. 1 και η περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 της Υ.Α. 325/5851/Γ.Π./2014 (Β 88)Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων (Β’ 1446) καταργούνται.
β. H περ. α΄ της παρ. 1 και η περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 της Υ.Α. Γ.Υ./ΟΙΚ. 3457/2014 (Β΄ 64) «Ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης φαρμάκων» καταργούνται.


12. Η παράγραφος 2 του άρθρου 36 του νόμου 3918/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. α) Όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο. Με την επιφύλαξη του εδαφίου β’ της παρούσης παραγράφου, η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό. Το διευρυμένο ωράριο δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη και δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται ή να συμπίπτει με αυτό των εφημεριών, όπως αυτές ορίζονται από τον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο.
β) Σε περίπτωση που ο οικείος φαρμακοποιός επιθυμεί να τηρήσει διευρυμένο ωράριο και το φαρμακείο να περιλαμβάνεται στους μηνιαίους πίνακες εφημεριών των οικείων φαρμακευτικών συλλόγων αναφορικά με το διευρυμένο αυτό ωράριο, ο φαρμακοποιός υποχρεούται να δηλώσει το διευρυμένο ωράριο στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη μέχρι την 20ή Μαίου και την 20ή Νοεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου να λειτουργεί το φαρμακείο κατά το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους αντίστοιχα. Ο οικείος Περιφερειάρχης υποχρεούται να ανακοινώνει το σύνολο των δηλώσεων των φαρμακοποιών μέχρι τις 31 Μαΐου και 30 Νοεμβρίου αντίστοιχα, οι δε οικείοι φαρμακευτικοί σύλλογοι υποχρεούνται να αναφέρουν στους μηνιαίους πίνακες εφημέριων και τα φαρμακεία που λειτουργούν πέραν του νομίμου ωραρίου. Το διευρυμένο ωράριο στην περίπτωση του παρόντος εδαφίου β’ θα πρέπει να συμπίπτει κατ’ ελάχιστον με αυτό των εφημέριων όπως το ορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και θα πρέπει να τηρείται για όλο το χρονικό διάστημα που έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός. Η μη τήρηση του διευρυμένου ωραρίου στην περίπτωση του παρόντος εδαφίου β’ επιφέρει τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία για τις εφημερίες κυρώσεις.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζεται κάθε τεχνική λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας παραγράφου.»

13. Οι περιπτ. δ και ε του άρθρου 2 της ΥΑ Α6/4171/1987 (Β΄ 361) καταργούνται.

14. Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 της ΥΑ Υ3/3211/2000 «Διαιτητικά τρόφιμα για ιατρικούς σκοπούς» (Β’ 1185) καταργείται.

15. Τα προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ΥΑ ΓΠ/οικ.103499/2013 μπορούν να διατίθενται και εξ αποστάσεως στο κοινό μέσω των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας.

16. Το άρθρο 1 παρ. Β4 περ. 1 της Υ.Α. ΔΥΓ3(α)/127858/2004 (Β` 284) αντικαθίσταται ως εξής:«1. Να κυκλοφορούν τουλάχιστον σε τρεις (3) χώρες της Ε.Ε. χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή».

17. Η ΥΑ ΔΥΓ3/109282/2011 (Β΄ 2251) καταργείται

18. α. Στην παράγραφο Η.4. του ν. 4093/2012 με τίτλο «ΑΡΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΠΝΟΥ» προστίθεται πρώτο εδάφιο ως εξής:
«1. Οι διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του ν. 3919/2011 (Α` 32) εφαρμόζονται στην πώληση προϊόντων καπνού υπό τους όρους και προϋποθέσεις διάθεσης που ορίζονται στο ν. 3730/2008»
β. Η Εγκύκλιος ΔΥΓ6/Γ.Π.οικ./82881/5.9.2013 «Εφαρμογή Γνωμοδότησης του ΝΣΚ για τα σημεία πώλησης των καπνικών προϊόντων» καταργείται.


ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.2: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

1. α. Επιτρέπεται η διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων για θέρμανση από κάτοχο άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων, που έχει σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας με συγκεκριμένη εταιρεία εμπορίας και διανομής πετρελαιοειδών με βυτιοφόρο αυτοκίνητο, εφόσον κατά τη συγκεκριμένη διακίνηση το βυτιοφόρο δεν φέρει παραπλανητικό ως προς την προέλευση σήμα.
β. Η παράγραφος 4 του άρθρου 116 της ΥΑ Α2-861/2013 (Β’ 2044) καταργείται.

2. α. Δεν επιτρέπεται η διάθεση πετρελαιοειδών προϊόντων από:
i) Κάτοχο άδειας Λειτουργίας Πρατηρίου υγρών καυσίμων σε άλλο κάτοχο άδειας Λειτουργίας Πρατηρίου υγρών καυσίμων.
ii) Κάτοχο άδειας Λειτουργίας Πρατηρίου υγρών καυσίμων, ο οποίος δεν είναι και κάτοχος άδειας Πωλητή πετρελαίου για θέρμανση, σε κάτοχο άδειας Πωλητή πετρελαίου για θέρμανση, με ή χωρίς ίδιους αποθηκευτικούς χώρους.
β. Κάτοχος Άδειας Πωλητή πετρελαίου για θέρμανση με ίδιους αποθηκευτικούς χώρους, ανεξαρτήτως του αν διαθέτει και άδεια Λειτουργίας Πρατηρίου υγρών καυσίμων, επιτρέπεται να προμηθεύεται πετρελαιοειδή προϊόντα για θέρμανση από εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, Διυλιστήρια και εισαγωγές εφόσον, εφόσον, για την περίπτωση των εισαγωγών υπάρχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σύστημα εισροών εκροών, καθώς και να τα διαθέτει σε κατόχους Άδειας Πωλητή πετρελαίου για θέρμανση χωρίς ίδιους αποθηκευτικούς χώρους.
Kάτοχος Άδειας Πωλητή πετρελαίου για θέρμανση χωρίς ίδιους αποθηκευτικούς χώρους επιτρέπεται να προμηθεύεται πετρελαιοειδή προϊόντα για θέρμανση είτε από κατόχους Άδειας Πωλητή πετρελαίου για θέρμανση με ίδιους αποθηκευτικούς χώρους είτε από εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και Διυλιστήρια.
γ. Η παράγραφος 6 του άρθρου 116 της ΥΑ Α2-861/2013 (Β’ 2044) καταργείται.

3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του νόμου 3054/2002 (Α΄ 230) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Ο κάτοχος Άδειας Διύλισης μπορεί να διαθέτει πετρελαιοειδή προϊόντα στην εγχώρια αγορά μόνο σε κατόχους Άδειας Εμπορίας, σε Μεγάλους Τελικούς Καταναλωτές, στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε Προμηθευτικούς Συνεταιρισμούς ή Κοινοπραξίες της παρ. 10 του άρθρου 7 και σε κατόχους Άδειας Λιανικής Εμπορίας των κατηγοριών με τα στοιχεία α΄, β΄ και γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 7 του Ν. 3054/2002. Ο κάτοχος Άδειας Λιανικής Εμπορίας, ο οποίος προμηθεύεται πετρελαιοειδή προϊόντα απευθείας από κάτοχο Άδειας Διύλισης, είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος Προμηθευτικού Συνεταιρισμού ή Κοινοπραξίας της παρ. 10 του άρθρου 7, οφείλει να υποβάλει σε αυτόν υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (Α΄ 75) ότι δεν έχει συνάψει σύμβαση αποκλειστικής προμήθειας από κάτοχο Άδειας Εμπορίας ούτε φέρει το Σήμα του κατόχου αυτού.»

4.α. Η παράγραφος 2 του άρθρου 7 του νόμου 3054/2002 αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι κάτοχοι Άδειας Λιανικής Εμπορίας προμηθεύονται πετρελαιοειδή προϊόντα από κατόχους Άδειας Εμπορίας και κατόχους Άδειας Διύλισης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 Οι κάτοχοι άδειας Λιανικής Εμπορίας του προηγούμενου εδαφίου υποχρεούνται να προβαίνουν στον εκτελωνισμό των ανωτέρω πετρελαιοειδών προϊόντων. Η μεταφορά των πετρελαιοειδών προϊόντων που διακινούν οι κάτοχοι Άδειας Λιανικής Εμπορίας πραγματοποιείται με βυτιοφόρο (Φ.Ι.Χ. και Φ.Δ.Χ.), ιδιόκτητο ή μισθωμένο. Ο κάτοχος Άδειας Λιανικής Εμπορίας φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων που διακινεί και διαθέτει. Οι κάτοχοι Άδειας Λιανικής Εμπορίας των κατηγοριών με τα στοιχεία α`, β` και γ` της παραγράφου 3, μπορούν να χρησιμοποιούν για τη μεταφορά των πετρελαιοειδών προϊόντων τις υπηρεσίες τρίτων (μεταφορέων), μη κατόχων άδειας κατά το νόμο αυτό, και στους οποίους δεν πραγματοποιείται μεταβίβαση της κυριότητας των μεταφερόμενων προϊόντων. Η μεταφορά και η πώληση των πετρελαιοειδών προϊόντων γίνεται με παραστατικά των κατόχων Άδειας Λιανικής Εμπορίας. Τα ανωτέρω μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση των πετρελαιοειδών προϊόντων των κατόχων άδειας Λιανικής Εμπορίας των κατηγοριών με τα στοιχεία α`, β` και γ` της παραγράφου 3, πρέπει να φέρουν εμφανώς, κατά περίπτωση, το εμπορικό σήμα του κατόχου της άδειας Εμπορίας, εφόσον προμηθεύονται πετρελαιοειδή προϊόντα από κάτοχο άδειας Εμπορίας με βάση αποκλειστική σύμβαση και φέρουν στο πρατήριο τους το εμπορικό σήμα αυτού, άλλως, κατά περίπτωση, το εμπορικό σήμα του κατόχου της Άδειας Λιανικής Εμπορίας, του Συνεταιρισμού ή της Κοινοπραξίας στην οποία ανήκουν, ή το εμπορικό σήμα του μεταφορέα με τον οποίο έχει συναφθεί σύμβαση μεταφοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Η δαπάνη εγκατάστασης του σήματος αυτού βαρύνει τον ιδιοκτήτη του μεταφορικού μέσου, ενώ σε περίπτωση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή αγοράς με παρακράτηση κυριότητας, η δαπάνη βαρύνει τον μισθωτή ή τον αγοραστή του μεταφορικού μέσου, αντίστοιχα. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της σήμανσης των ανωτέρω μεταφορικών μέσων.»

β. Η παράγραφος 4 του άρθρου 7 του νόμου 3054/2002 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Ο κάτοχος άδειας λιανικής εμπορίας, εφόσον τροφοδοτείται αποκλειστικά από έναν κάτοχο άδειας εμπορίας, υποχρεούται να αναρτά σε εμφανές σημείο του πρατηρίου του το εμπορικό σήμα του κατόχου άδειας εμπορίας, άλλως, κατά περίπτωση, το εμπορικό σήμα του κατόχου της Άδειας Λιανικής Εμπορίας, του Συνεταιρισμού ή της Κοινοπραξίας στην οποία είναι μέλη Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ή απόφαση του άρθρου 4 του ν. 4177/2013 (Β΄173) καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την καθιέρωση του ειδικού σήματος.»

5. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 7 του νόμου 3054/2002 αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι Προμηθευτικοί αυτοί Συνεταιρισμοί ή οι Κοινοπραξίες επιτρέπεται να διαθέτουν ή να χρησιμοποιούν ίδιους αποθηκευτικούς χώρους πέραν αυτών που προβλέπονται από τις Άδειες Λειτουργίας των πρατηρίων που είναι μέλη του Συνεταιρισμού ή της Κοινοπραξίας, εφόσον έχουν εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σύστημα εισροών εκροών σε αυτούς.»

6. Η παράγραφος 11 του άρθρου 7 του νόμου 3054/2002 αντικαθίσταται ως εξής:
«11. Οι κάτοχοι Άδειας Λιανικής Εμπορίας των κατηγοριών με τα στοιχεία α΄, β΄ της παραγράφου 3 και γ΄ κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου 7, μπορούν να πραγματοποιούν εισαγωγές πετρελαιοειδών προϊόντων, εφόσον τα προϊόντα αυτά προορίζονται αποκλειστικά για την προμήθεια των πρατηρίων τους και τηρούνται οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τις Εισαγωγές, του Τελωνειακού Κώδικα και το άρθρο 12 για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας και εφόσον είναι εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σύστημα εισροών εκροών».

7. Η παράγραφος 6 του άρθρου 7 του νόμου 3054/2002 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο κάτοχος Άδειας Λιανικής Εμπορίας Πωλητή πετρελαίου θέρμανσης υποχρεούται σε ομαλή και συνεχή τροφοδοσία της κατανάλωσης ανάλογα με την άδειά του. Επίσης φέρει την ευθύνη, κατά τις διατάξεις παρόντος νόμου αυτού, για τη διακίνηση των προϊόντων που εμπορεύεται και προς τούτο εξασφαλίζει την ασφαλή χρήση των απαραίτητων αποθηκευτικών χώρων, εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες άσκησης της Λιανικής Εμπορίας από τον Πωλητή πετρελαίου θέρμανσης. Όσοι κατέχουν άδεια Πωλητή πετρελαίου θέρμανσης και διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους δύνανται να προμηθεύονται τα προϊόντα αυτά είτε από εταιρείες εμπορίας με άδεια κατηγορίας Α’ είτε από διυλιστήρια είτε από εισαγωγές εφόσον, για την περίπτωση των εισαγωγών υπάρχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σύστημα εισροών εκροών. Όσοι κάτοχοι Άδειας Πωλητή πετρελαίου θέρμανσης δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους δύνανται να προμηθεύονται τα προϊόντα αυτά είτε από άλλους κατόχους Άδειας που διαθέτουν τέτοιους χώρους, είτε από εταιρείες εμπορίας με άδεια κατηγορίας Α` και από διυλιστήρια. Η σύμβαση προμήθειας που συνάπτουν οι κάτοχοι Άδειας Πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους υποβάλλεται και θεωρείται στην οικεία Αδειοδοτούσα Αρχή της Περιφέρειας εντός 10 ημερών από την σύναψη της και στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. κατά τις κείμενες διατάξεις. Σε περίπτωση λύσης της σύμβασης για οποιονδήποτε λόγο, οι πωλητές λιανικής υποχρεούνται να συνάπτουν άμεσα νέα σύμβαση με άλλο πωλητή χονδρικής - λιανικής ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ο εκάστοτε κύριος των ανωτέρω πετρελαιοειδών προϊόντων φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα και ποσότητα των προϊόντων που διακινεί και διαθέτει, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3054/2002 όπως ισχύει.»


8. Η παράγραφος 9 του άρθρου 7 του νόμου 3054/2002 καταργείται.

9. Τα εδάφια τέταρτο και επόμενα της παραγράφου 1β του άρθρου 21 της ΥΑ Δ2/Α/Φ.8/16570/2005 (Β’ 1306), όπως τροποποιήθηκε δυνάμει της ΥΑ Δ2/Α/19843/2011 (Β΄ 2191) καταργούνται.

10. Η παράγραφος 4 του άρθρου 28 του νόμου 4177/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«Στην ίδια σύμβαση προβλέπεται η χονδρική τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων και του υγραερίου κίνησης, η οποία διαμορφώνεται ελεύθερα από τα μέρη ύστερα από διαπραγμάτευση».


ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.3: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ

 Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:

1. Οι διατάξεις του άρθρου 10, 11, 13, 14 του Νομοθετικού Διατάγματος 1044/1971 (Α΄ 245), όπως ισχύουν και το ΠΔ 37/2009 (Α΄ 54).
 2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του Νομοθετικού Διατάγματος 1044/1971.
 3. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 16 του Νομοθετικού Διατάγματος 1044/1971, όπως ισχύουν.
4. Το άρθρο 18 του Νομοθετικού Διατάγματος 1044/1971.
 5. Η παράγραφος 3 του άρθρου 19 του Νομοθετικού Διατάγματος 1044/1971.
 6. Οι παράγραφοι 1, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 21 του Νομοθετικού Διατάγματος 1044/1971, όπως ισχύουν.
7. Οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του άρθρου 22 του Νομοθετικού Διατάγματος 1044/1971.
 8. Οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 4, 5, 8 και 9 του άρθρου 23 του Νομοθετικού Διατάγματος 1044/1971 και οι ΥΑ Π33-16881/2011 (Β’ 1351) και ΥΑ  121427/1988 (Β’  882).
 9. Το άρθρο 24 του Νομοθετικού Διατάγματος 1044/1971 .
 10. Η περίπτωση β της παραγράφου 3 του άρθρου 25 του Νομοθετικού Διατάγματος 1044/1971.
 11. Η παράγραφος 1 του άρθρου 30 του νόμου 1044/1971, όπως ισχύει.
12. Η παράγραφος 2 του άρθρου 2 του νόμου 3648/2008 (Α΄ 38).
 13. Η περίπτωση β της παραγράφου 2 και οι περιπτώσεις α και β της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του νόμου 3648/2008.
 14. Το άρθρο 7 του νόμου 3648/2008.
 15. H KYA 5671/1487/1984  (Β’  549).
 16. Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη αντίθετη με την υποπαρ. ΣΤ2 του ν. 4093/2012.


ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.4: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

1. α. Οι παράγραφοι 3α – 3δ του άρθρου 1 του νόμου 2557/1997 (Α΄ 271) αντικαθίστανται ως εξής:
«3.α. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκδίδει λογοτεχνικά βιβλία στην Ελλάδα ή εισάγει λογοτεχνικά βιβλία που τυπώνονται στο εξωτερικό στην ελληνική γλώσσα οφείλει να καθορίζει την τιμή διάθεσής τους στο κοινό, καθώς και τις πρόσθετες παροχές που μπορούν να προσφέρονται στο κοινό και να ενημερώνει για την τιμή και τις πρόσθετες παροχές όσους προμηθεύονται αντίτυπα του βιβλίου για διάθεση στο κοινό.
Λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα από εκδοτικό οίκο που έχει την έδρα του στην Ελλάδα και τα οποία έχουν εκτυπωθεί ή αναπαραχθεί στο εξωτερικό για λογαριασμό του εκδοτικού οίκου, υπάγονται στη ρύθμιση της παραγράφου αυτής.
Απαγορεύεται η διάθεση λογοτεχνικών βιβλίων στο κοινό από τον ίδιο τον εκδότη τους ή από τρίτο σε τιμή που υπερβαίνει την τιμή που καθορίστηκε από τον εκδότη ή είναι μικρότερη του ενενήντα τοις εκατό (90%) της τιμής αυτής. Όταν η επιχείρηση διάθεσης βιβλίων στο κοινό είναι εγκατεστημένη σε αnόσταση μεγαλύτερη των πενήντα χιλιομέτρων από την έδρα του εκδότη του διατιθέμενου λογοτεχνικού βιβλίου, η διάθεσή του μπορεί να γίνεται σε τιμή που υπερβαίνει έως πέντε τοις εκατό (5%) την καθορισμένη από τον εκδότη τιμής διάθεσής του στο κοινό.

Απαγορεύεται η προσφορά στο κοινό κατά τη διάθεση του λογοτεχνικού βιβλίου προσθέτων παροχών που δεν καθορίσθηκαν σύμφωνα με τα παραπάνω από τον εκδότη, καθώς και η διαφήμισή της κατά παράβαση των απαγορεύσεων αυτών.

Ως λογοτεχνικό βιβλίο θεωρείται για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου το λογοτεχνικό βιβλίο κατά το άρθρο 33 του ν. 2121/1993 (Α΄ 25). Ως βιβλίο θεωρείται, για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, και το CD-ROM, το DVD ROM, οποιοσδήποτε τύπος ψηφιακού κειμένου (αρχείου) που αναπαράγει ακριβώς το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς και το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book).
β. Ο εκδότης μπορεί να ανακαθορίζει την τιμή διάθεσης του λογοτεχνικού βιβλίου στο κοινό. Στην περίπτωση αυτήν οφείλει να ενημερώσει για την τιμή αυτή όσους προμηθεύονται ή έχουν προμηθευτεί αντίτυπα του βιβλίου για διάθεσή τους στο κοινό.
Όσοι προμηθεύονται ή έχουν προμηθευτεί αντίτυπα λογοτεχνικού βιβλίου για περαιτέρω διάθεσή τους στο κοινό, υποχρεούνται να τα διαθέτουν σε τιμή που δεν υπερβαίνει τη νέα τιμή που καθορίστηκε από τον εκδότη ούτε είναι μικρότερη του ενενήντα τοις εκατό (90%) της τιμής αυτής. Η υποχρέωση αυτή αρχίζει δεκαπέντε ημέρες από τότε που έλαβε γνώση του ανακαθορισμού εκείνος που διαθέτει τα βιβλία στο κοινό.

Όταν ο εκδότης του λογοτεχνικού βιβλίου ανακαθορίζει την τιμή διάθεσής του σε ύψος χαμηλότερο της τιμής που είχε αρχικό καθοριστεί, οφείλει μετά από επιλογή αυτών που έχουν προμηθευτεί αντίτυπα για διάθεσή τους στο κοινό είτε να τους καταβάλει ως αποζημίωση τη διαφορά ανάμεσα στην παλαιά και στη νέα τιμή επί τον αριθμό των αντιτύπων που ο δικαιούχος της αποζημίωσης έχει προμηθευτεί, αλλά δεν έχει διαθέσει ακόμα στο κοινό είτε να δεχθεί την επιστροφή των αντιτύπων, που δεν έχουν ακόμα διατεθεί στο κοινό στην τιμή με την οποία έγινε η προμήθεια των αντιτύπων.

γ. Δεν θεωρείται υπέρβαση της καθορισμένης από τον εκδότη τιμής διάθεσης του λογοτεχνικού βιβλίου στο κοινό η αμοιβή για συμπληρωματικές υπηρεσίες που παρέχονται στο κοινό κατά τη διάθεση του βιβλίου.

δ. Οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων δεν ισχύουν για τα λογοτεχνικά βιβλία που επανεκδίδονται αναμορφωμένα ή μη από τον προηγούμενο εκδότη τους ή από άλλον και γενικώς για κάθε νέα έκδοση του βιβλίου, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό της. Ως έκδοση νοείται η εκτύπωση, με οποιονδήποτε τρόπο, αντιτύπων του βιβλίου. Στους περιορισμούς των προηγούμενων εδαφίων δεν υπόκειται η τιμή διάθεσης λογοτεχνικών βιβλίων στο κοινό όταν έχει παρέλθει διετία από την πρώτη έκδοσή τους ούτε η τιμή διάθεσης στο κοινό μεταχειρισμένων και ελαττωματικών λογοτεχνικών βιβλίων.»

β. Η παράγραφος 3ζ του άρθρου 1 του ν. 2557/1997 καταργείται.

2. α. Μετά το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν. 3377/2005 (Α΄ 202) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Για περισσότερες της μίας εκθέσεις βιβλίου κατ’ έτος, ο φορέας υποβάλλει αίτηση στο κατά τόπο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο αποφαίνεται με αιτιολογημένη απόφαση».
β. Η παράγραφος 3 του άρθρου 17 του ν. 3377/2005 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Επιτρέπεται η πώληση βιβλίων σε εκθέσεις ή εκδηλώσεις, εφόσον το αντικείμενό τους είναι συναφές με το περιεχόμενο των βιβλίων».

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.5: ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

1.α. Στο άρθρο 16 του ν. 4177/2013 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
«5. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς ορίζονται τουλάχιστον τρεις (3) τουριστικές περιοχές, όπου επιτρέπεται πιλοτικά για ένα (1) έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις υπόλοιπες Κυριακές, πέραν των αναφερομένων στην παράγραφο 1 του παρόντος χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος και χωρίς να απαιτείται απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη. Με όμοια απόφαση μπορεί να ορίζεται ο φορέας παρακολούθησης της δράσης για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια.»
β. Η απόφαση της προηγούμενης υποπερίπτωσης εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

2. α. Η παρ. 7 του άρθρου 15 του ν. 4177/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μετά από διαβούλευση με τους συλλογικούς φορείς της αγοράς, εκδίδεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κοινού, τις αναγραφόμενες τιμές, τη διάρκεια των προσφορών, την ποσότητα και τα χαρακτηριστικά των προσφερόμενων ειδών, τις συνέπειες παράβασής του και κάθε σχετική λεπτομέρεια. Με όμοια απόφαση καθορίζεται η χρονική περίοδος κατά την οποία τα εποχικά είδη μπορούν να προσφέρονται σε μειωμένη τιμή καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού των καταστημάτων πώλησης αποθεμάτων (stock) και των εκπτωτικών καταστημάτων (outlet) και η πώληση εμπορευμάτων από τα καταστήματα αυτά.»
β. Μετά τη θέση σε ισχύ της Υπουργικής Απόφασης της παρ. 7 του άρθρου 15 του ν. 4177/2013 (Α΄ 173) οι παρ. 2, 3, 4, 5 εδάφιο πρώτο και 6 του άρθρου 15 του νόμου 4177/2013 καταργούνται.

3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 1 της ΥΑ Α4/1863/2005 «Καταστήματα STOCK και OUTLET» (Β 1985) καταργείται.

4. H παράγραφος 6 του άρθρου 98 της Υπουργικής Απόφασης Α2 861/2013  (Β’  2044) καταργείται.

5. Τα άρθρα 7γ και 7δ του ν. 2323/1995 (Α΄ 145) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καταργούνται.

6. Η παράγραφος 3 του άρθρου 16 του ν. 4013/2011 (Α΄ 204) καταργείται.

7. α. Το άρθρο 4 της ΚΥΑ 1233/91 και 172/92 (Β’ 277/20.4.1992), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
« Άρθρο 4
Σύστημα καταχώρισης
 Για τα απορρυπαντικά που εμπίπτουν στις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) 648/2004 όπως ισχύει, καθιερώνεται σύστημα καταχώρισης σύμφωνα με το οποίο ο παραγωγός ή ο εισαγωγέας των προϊόντων της παρούσας απόφασης, γνωστοποιεί ηλεκτρονικά στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Χημείου του Κράτους, μέσα σε ένα μήνα από την κυκλοφορία του προϊόντος, τα εξής στοιχεία:
α) την εμπορική ή χαρακτηριστική ονομασία του προϊόντος ως και τη χρήση αυτού
 β) το όνομα, την πλήρη διεύθυνση (και τον αριθμό τηλεφώνου) του υπευθύνου για την διάθεση στην ελληνική αγορά, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα είτε αυτός είναι ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας ή ο διανομέας
 γ) τη σύνθεση του προϊόντος (χημική ονομασία συστατικών, αριθμό κατά CAS ή EINECS, ποιοτική και ποσοτική σύσταση)
δ) ταξινόμηση και επισήμανση του προϊόντος ».

β. Το άρθρο 7 της ΚΥΑ 1233/91 και 172/92 αντικαθίσταται ως εξής:
« Άρθρο 7
Από την ημερομηνία ισχύος των διατάξεων που τροποποιούν την ΚΥΑ 1233/91 και 172/92 όπως ισχύει, ορίζεται για τα προϊόντα που διατίθενται ήδη στην ελληνική αγορά πριν από την προαναφερόμενη ημερομηνία, μεταβατικό διάστημα 18 μηνών κατά τη διάρκεια του οποίου οι αριθμοί καταχώρισης μπορούν να αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων έως εξαντλήσεως των αποθεμάτων των ετικετών, υπό την προϋπόθεση ότι η εμπορική ονομασία, ο υπεύθυνος διάθεσης και η σύνθεση του προϊόντος ταυτίζονται με τα δηλωθέντα στοιχεία κατά την καταχώριση του προϊόντος. Μετά την παρέλευση του ανωτέρω μεταβατικού διαστήματος απαγορεύεται η αναγραφή αριθμού καταχώρισης επί της συσκευασίας του προϊόντος».

γ. Η περίπτωση β) της παραγράφου 1 του άρθρου 8 της ΚΥΑ 1233/91 και 172/92, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«β) του άρθρου 4 της παρούσας και για προϊόν που δεν καταχωρήθηκε και:
i) ταξινομείται ως επικίνδυνο για την υγεία ή/και λόγω των φυσικοχημικών του επιπτώσεων, με βάση το άρθρο 3 της παρούσας, επιβάλλεται πρόστιμο σύμφωνα με την ΥΑ 270/2005 (ΦΕΚ 100/Β/31.1.2006) ή την ΚΥΑ 3015811/2663 (ΦΕΚ 1410/Β/6.9.2010)
 ii) ταξινομείται ως επικίνδυνο μόνο για το περιβάλλον, με βάση το άρθρο 3 της παρούσας, επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 €.
iii) δεν ταξινομείται ως επικίνδυνο με βάση το άρθρο 3 της παρούσας, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 €.
Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του Προϊσταμένου της Χημικής Υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας πραγματοποιήθηκε η δειγματοληψία ή η επιθεώρηση, εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων και κατατίθεται υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Ποιότητας Αλκοόλης και Αλκοολούχων Ποτών».

δ. Οι διατάξεις των υποπεριπτώσεων α, β και γ της παρούσας περίπτωσης τίθενται σε ισχύ έξι (6) μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

ε. Με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργείται η ΑΥΟ 3000182/6/1994 (Β’40/26.1.1994) περί καταβολής παραβόλου για την καταχώριση απορρυπαντικών.

στ. Έξι (6) μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται :
α) η 3η παύλα της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της ΥΑ 381/2005 (Β’539/2.5.2006)
β) η πρώτη πρόταση, του εδαφίου στ), της παραγράφου 1, του άρθρου 84, της ΥΑ Α2-861 (Β’2044/22.8.2013).

 8. α. Η περίπτωση (ι) του Πίνακα 2 της παρ. 1 του άρθρου 137 της ΥΑ Α2 861/2013  (Β’  2044) καταργείται.
β. Το άρθρο 16 του νόμου 3377/2005 καταργείται.
γ. Η ΥΑ Α2-96/2007  (Β’  55) καταργείται.


9. Τα άρθρα 12 και 13 του νόμου 802/1978 (Α΄ 121) καταργούνται.


ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.1: ΑΡΤΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

1. α. Η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του Ν. 3526/2007 (Α΄ 24), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Στον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα που διατίθενται, ανεξάρτητα από το σχήμα και τη μορφή τους, αναγράφεται με ευκρίνεια η τιμή τους ανά κιλό. Συμπληρωματικά, στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως ανά τεμάχιο αναγράφεται και η τιμή ανά τεμάχιο. Όλα τα προϊόντα των προηγούμενων εδαφίων ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης.»
β. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 10 του Ν. 3526/2007 καταργούνται.

2. α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 14 του Ν. 3526/2007 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η διάθεση των προϊόντων αρτοποιίας, δηλαδή η πώληση και διανομή άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων, επιτρέπεται από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 1 του άρθρου 4, τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων και των όρων και προϋποθέσεων που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών, εφόσον χορηγηθεί για τα καταστήματα αυτά άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίου άρτου.»
β. Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του Ν. 3526/2007 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίου άρτου σε χώρους που πληρούν τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντα Οικοδομικού Κανονισμού. Αν το πρατήριο άρτου δεν αποτελεί αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα, επιτρέπεται η ίδρυση του σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών πλην των κρεοπωλείων, των πτηνοπωλείων, των ιχθυοπωλείων και των περιπτέρων, σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων.»


3. α. Τα πρατήρια άρτου, οι βιομηχανικές-βιοτεχνικές εγκαταστάσεις αρτοποιίας, τα επαγγελματικά εργαστήρια παραγωγής ζύμης, καθώς και τα αρτοποιεία που λειτουργούν νόμιμα κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, οφείλουν να συμμορφωθούν με το Ν. 3526/2007 εντός δύο (2) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος. Μέχρι την πάροδο του διαστήματος αυτού εξακολουθούν να λειτουργούν νόμιμα και διέπονται από τους όρους της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας τους κατά περίπτωση.
β. Οι παράγραφοι 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 20 του ν.3526/2007 καταργούνται.


4. Τo άρθρο 16 του Ν. 3526/2007 καταργείται.


5. Το νδ 296/1969 (Α΄ 194) καταργείται.

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.2: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται η περίπτωση γ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 11 της υπουργικής απόφασης 1100/1987 (Β’ 788) «Κώδικας Τροφίμων και Ποτών».

2. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται η υπ’αριθμ. 753/89 απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (Β’ 611)

 3. α.Οι περιπτώσεις β’ και γ’ της παραγράφου 13 του άρθρου 18 του ν. 4177/2013 (Α’173) τροποποιούνται ως εξής:

«β) Επιπλέον, για τα δείγματα τα οποία εξετάζονται στις Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους, ο κύριος του είδους, ή αυτός από τον οποίο αγόρασε το είδος τρίτος, μπορεί να υποβάλει έφεση στη δειγματίσασα αρχή, κατά του αποτελέσματος της πρώτης εξέτασης, εντός της οριζόμενης στην παράγραφο 11 προθεσμίας. Η κατ’ έφεση εξέταση εκτελείται από άλλο χημικό του ΓΧΚ, με δυνατότητα παράστασης εκπροσώπου του ενδιαφερομένου, κατά τα οριζόμενα στο οικείο άρθρο του ΚΤΠ σχετικά με τις κατ’ έφεση εξετάσεις. Ο εκπρόσωπος του ενδιαφερομένου μπορεί να είναι Χημικός ή Χημικός Μηχανικός ή Κτηνίατρος ή Γεωπόνος ή Βιολόγος ή Τεχνολόγος Τροφίμων ΤΕΙ ή Οινολόγος ΤΕΙ , ανάλογα με το είδος της εργαστηριακής εξέτασης, κατά τα οριζόμενα στο οικείο άρθρο του ΚΤΠ σχετικά με τις κατ’ έφεση εξετάσεις. Η αίτηση για έφεση διαβιβάζεται από τη δειγματίσασα αρχή στην αρμόδια υπηρεσία του ΓΧΚ, συνοδευόμενη από διπλότυπο είσπραξης παραβόλου, το οποίο καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Προκειμένου περί ευαλλοίωτων τροφίμων, οι Υπηρεσίες του ΓΧΚ προβαίνουν αυτεπάγγελτα στην εξέταση του δεύτερου (κατ’ έφεση) δείγματος, εκτός αν ρητά αναγράφεται στο πρωτόκολλο δειγματοληψίας ότι ο ενδιαφερόμενος δεν επιθυμεί έφεση, τηρουμένων των διαδικασιών που προβλέπονται στο οικείο άρθρο του ΚΤΠ.
γ) Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει: γα) διαφορά αποτελέσματος ή γνωμάτευσης μεταξύ της πρώτης και της κατ’ έφεση εξέτασης στο Γενικό Χημείο του Κράτους ή γβ) διαφωνία του ως άνω οριζόμενου εκπροσώπου του ενδιαφερομένου με το αποτέλεσμα ή τη γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους, αποφαίνεται το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο περί της κανονικότητας του δείγματος, με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο σχετικό άρθρο του ΚΤΠ για τις κατ’έφεση εξετάσεις, με την επιφύλαξη ειδικών αποφάσεων του ΑΧΣ.»

β. Η παρ. 6 του άρθρου 19 της ΥΑ 1100/1987 «Κώδικας Τροφίμων και Ποτών» καταργείται.

4. Εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καιΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, εκδίδεται Κώδικας Καλών Πρακτικών, με τον οποίο ρυθμίζεται ο ορισμός τροφίμων και ποτών με ιδιαίτερη σύνθεση που προωθεί την παραγωγή του τροφίμου ή ποτού με παραδοσιακή μέθοδο, ο τρόπος παραγωγής και η επεξεργασία τους, η συσκευασία τους, ο τρόπος τήρησης και εφαρμογής του, ο αρμόδιος φορέας παρακολούθησης του Κώδικα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.


ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.3: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

1. α. Για τους αγοραστές αγελαδινού γάλακτος, πριν από την έναρξη δραστηριότητας και την πρώτη αγορά οποιασδήποτε ποσότητας γάλακτος από τους παραγωγούς, ακολουθείται η διαδικασία έγκρισης του άρθρου 10 της υπ’ αριθ. 302026/2004 (Β’ 1688) κοινής υπουργικής απόφασης με θέμα «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του καθεστώτος της εισφοράς στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει κάθε φορά.»
β. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 3 της ΥΑ 341263/18.11.2008 (Β΄ 2402), όπως ισχύει, καταργείται.

2. α. Η παρ. 6 του άρθρου 12 του από 2/16.5.1959 Β.Δ/τος (Α’ 89), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. α) Ως "παστεριωμένο γάλα" νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 71,7 βαθμούς C για 15 δευτερόλεπτα ή ισοδύναμος συνδυασμός) ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς χρόνου και θερμοκρασίας για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος, παρουσιάζει αρνητική αντίδραση στη δοκιμασία φωσφατάσης και θετική στη δοκιμασία υπεροξειδάσης, αμέσως δε μετά την παστερίωση ψύχεται το συντομότερο δυνατό σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 βαθμούς C, στην οποία θερμοκρασία και συντηρείται, η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμόδιων αρχών κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου.
Στη συσκευασία του παστεριωμένου γάλακτος πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και με ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις "παστεριωμένο" και "γάλα", η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του.  Στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται σε σαφή μορφή και εμφανές σημείο στο ίδιο οπτικό πεδίο με το σήμα του προϊόντος η διάρκεια ζωής του γάλακτος σε ημέρες.
Το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία  εντός 24 ωρών από την άμελξη χωρίς να έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία προ της παστερίωσης  και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης, μπορεί, πέραν των αναφερόμενων στο προηγούμενο εδάφιο να φέρει και την ένδειξη «γάλα ημέρας».
β) Ως "γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας" νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία στους +85 βαθμούς έως + 127 βαθμούς C σε τέτοιες συνθήκες θερμοκρασίας και χρόνου ώστε η δοκιμασία υπεροξειδάσης να είναι αρνητική, αμέσως δε μετά τη θερμική του επεξεργασία ψύχεται, το συντομότερο δυνατό, σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 βαθμούς C. Η συντήρηση του γάλακτος υψηλής θερμικής επεξεργασίας γίνεται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 βαθμούς C η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή.
Στη συσκευασία του γάλακτος υψηλής θερμικής επεξεργασίας πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και με ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις "γάλα" και "υψηλής θερμικής επεξεργασίας", η ημερομηνία επεξεργασίας, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του.  Στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται σε σαφή μορφή και εμφανές σημείο στο ίδιο οπτικό πεδίο με το σήμα του προϊόντος η διάρκεια ζωής του γάλακτος σε ημέρες.
Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε σημείο της συσκευασίας του προϊόντος αναγραφή της ένδειξης "παστεριωμένο".

β. Οι συσκευασίες γάλακτος της παρούσας περίπτωση που διατίθενται στην αγορά συμμορφώνονται με τις απαιτούμενες ενδείξεις εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

3. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 21 του ν. 248/1914 (Α΄ 110) καταργούνται.

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.4: ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. α. Μεταξύ του παρασκευαστηρίου κρέατος και του καταστήματος λιανικής πώλησης κρεάτων (κρεοπωλείου) πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός, προσωρινός ή μόνιμος, υπό την επιφύλαξη των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και των καταναλωτών.
β. Τα παρασκευαστήρια κρέατος επιτρέπεται να παράγουν παρασκευάσματα κρέατος, ιδίως με χρήση παραδοσιακών μεθόδων.
γ. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ορίζονται οι παραγόμενες ποσότητες του παρασκευαστηρίου παρακείμενου χώρου καταστημάτων λιανικής πώλησης κρεάτων κατά τρόπο δικαιολογημένο και αναλογικό, θέματα αδειών, ασφάλειας τροφίμων, πωλήσεων καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη λειτουργία του παρασκευαστηρίου παρακείμενου χώρου καταστημάτων λιανικής πώλησης κρεάτων.
δ. Οι παράγραφοι 5 και 7 του άρθρου μόνου της ΥΑ 306272/2008 (B΄1483) καταργούνται. Κατά τα λοιπά και μέχρι την έκδοση της απόφασης της προηγούμενης παραγράφου, εξακολουθεί να ισχύει η ΥΑ 306272/2008 (B΄1483).

 2. α) Το ελαιόλαδο που προορίζεται για την κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις μπορεί, εκτός από τη συσκευασία των 5 λίτρων, να διακινείται σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων. Κατά τα λοιπά ισχύει η Υπουργική Απόφαση 323902/2009 «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του καν. (ΕΚ) 1019/2002 της Επιτροπής για τις προδιαγραφές εμπορίας του ελαιολάδου» (Β’ 2026).
β) Με κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση του παρόντος, δύνανται να εξειδικεύονται οι συσκευασίες της προηγούμενης υποπερίπτωσης σε συνάρτηση με τον τύπο της σχετικής μονάδας για την οποία προορίζονται.
γ) Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία έκδοσης της ως άνω υπουργικής απόφασης, το ελαιόλαδο που προορίζεται για τις εγκαταστάσεις αυτές διακινείται στις οριζόμενες συσκευασίες της υποπερίπτωσης α. Μέχρι την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης της προηγούμενης περίπτωσης και πάντως μέχρι την πάροδο της τεθείσας προθεσμίας της προηγούμενης υποπερίπτωσης, συνεχίζει να ισχύει η Υπουργική Απόφαση 323902/2009.

 3. Το άρθρο 5 του ν. 4035/1960 (Α΄ 15) καταργείται.

4. Η παράγραφος 1 α της ΥΑ 1733/1974 (Β΄ 320) καταργείται.


ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Γ: ΑΡΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

 ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Γ.1: ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ

1. α. Η διακίνηση τσιμέντων στην χώρα διέπεται από τις ρυθμίσεις του παρόντος. Ως διακίνηση νοείται η αγορά, η εισαγωγή, η μεταφορά, η παραλαβή και η αποθήκευση των τσιμέντων είτε για εμπορικούς σκοπούς είτε και για ιδία χρήση.
β. Η διακίνηση στην χώρα χύδην τσιμέντων τα οποία είτε παράγονται σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διακινούνται από άλλους φορείς εκτός των παραγωγών τους είτε παράγονται σε τρίτες χώρες, πραγματοποιείται μέσω των Κέντρων Διανομής Τσιμέντων που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα. Ως διακίνηση χύδην τσιμέντων νοείται και η διακίνηση σε σφραγισμένους από τον παραγωγό μεγασάκους (big bags) εφόσον οι τελευταίοι, σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο στάδιο της διακίνησης μέχρι τον τελικό χρήστη, αποσυσκευάζονται ή/και επανασυσκευάζονται.
γ. Η διακίνηση στην χώρα χύδην τσιμέντων τα οποία παράγονται σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διακινούνται από άλλους φορείς εκτός των παραγωγών τους, πραγματοποιείται χωρίς να απαιτείται Κέντρο Διανομής Τσιμέντου εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
γα. τα διακινούμενα προϊόντα προορίζονται είτε για ιδία χρήση (είτε για την παραγωγή και εμπορία δομικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά με σήμανση CE) ,
γβ. τα διακινούμενα προϊόντα μεταφέρονται μέσω σφραγισμένων μεταφορικών μέσων.
γγ. τα διακινούμενα προϊόντα παραλαμβάνονται και χρησιμοποιούνται απευθείας από τον τελικό χρήστη (παραλήπτη) χωρίς να μεσολαβεί στάδιο ενδιάμεσης αποθήκευσης.
δ. Πριν τη διακίνηση των τσιμέντων σύμφωνα με την περίπτωση 3 της παρούσας υποπαραγράφου, οι διακινητές υποχρεούνται να υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας συμπληρωμένο σχετικό ερωτηματολόγιο συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση ότι συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή από την απαίτηση διακίνησης μέσω Κέντρου Διανομής Τσιμέντων. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που εκδίδεται εντός εξήντα (60) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καθορίζεται το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Παρερχομένου απράκτου του εν λόγω διαστήματος έκδοσης της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, το ερωτηματολόγιο θα αντικαθίσταται με υπεύθυνη δήλωση του διακινητή ότι πληροί τις προϋποθέσεις του παρόντος για απαλλαγή του από την διακίνηση μέσω Κέντρου Διανομής Τσιμέντων.

2. α. Τα Κέντρα Διανομής Τσιμέντων υποχρεούνται να πληρούν τις απαιτήσεις της παρ.9 του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 197-2, όπως εκάστοτε ισχύει, για την διασφάλιση της διατήρησης της ποιότητας, της ταυτότητας, της σήμανσης συμμόρφωσης CE και της καταλληλότητας για την προβλεπόμενη χρήση του πιστοποιημένου από τον παραγωγό χύδην τσιμέντων. Επίσης, τα σιλό αποθήκευσης και τα Κέντρα Διανομής πρέπει να έχουν χωρητικότητα ικανή, ώστε να εξασφαλίζεται η παραλαβή, για κάθε τύπο ξεχωριστά, του συνόλου των διακινούμενων ποσοτήτων με το ίδιο μεταφορικό μέσο των παραλαμβανόμενων από τον παραγωγό χύδην τσιμέντων. Τα τσιμέντα πρέπει να αποθηκεύονται αμέσως μετά την παραλαβή τους. Κάθε σιλό αποθήκευσης πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της παρ.5.5.3 του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 197-2.
β. Οι φορείς που ιδρύουν και λειτουργούν τα Κέντρα Διανομής Τσιμέντων είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση της ποιότητας, της ταυτότητας, της σύνθεσης, των ιδιοτήτων, των μηχανικών αντοχών και της συμμόρφωσης των ήδη πιστοποιημένων από τον παραγωγό τσιμέντων που αποθηκεύονται σε αυτά ή διακινούνται μέσω αυτών, καθώς και για την διασφάλιση της ορθής χρήσης της σήμανσης συμμόρφωσης CE.
γ. Η συμμόρφωση των Κέντρων Διανομής Τσιμέντων με τις απαιτήσεις της παρ.9 του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 197-2 και τις διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου βεβαιώνεται με την χορήγηση Πιστοποιητικού από Φορέα Πιστοποίησης, ο οποίος έχει εγκριθεί για το πεδίο δραστηριότητας του Κανονισμού 305/2011 και του ΠΔ 334/94 και για το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 197-1, σύμφωνα με την διαδικασία της Υπουργικής Απόφασης Αριθ. Οικ. 3354/91/8.2.2001 (ΦΕΚ Β’/149). Ο παραπάνω Φορέας Πιστοποίησης διενεργεί τους απαιτούμενους ελέγχους και δοκιμές σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της συμμόρφωσης των τσιμέντων με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 197-2, όπως εκάστοτε ισχύει, προκειμένου να εκδοθεί η Βεβαίωση Συμμόρφωσης που χορηγεί η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατά την διαδικασία του υποπερίπτωσης γ’ της περίπτωσης 3 της παρούσας.
δ. Το Πιστοποιητικό της παραπάνω υποπερίπτωσης γ’ μπορεί να ανακληθεί εφόσον διαπιστωθεί από τον Φορέα Πιστοποίησης ότι δεν εφαρμόζονται από το ελεγχόμενο Κέντρο Διανομής Τσιμέντων τα απαιτούμενα μέτρα, οι σχετικές διαδικασίες ελέγχου και γενικότερα δεν τηρούνται οι απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας. Ο Φορέας Πιστοποίησης κοινοποιεί την απόφαση ανάκλησης στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, εντός προθεσμίας 5 ημερών από την έκδοσή της. Στην περίπτωση ανάκλησης του Πιστοποιητικού, ανακαλείται αυτοδικαίως και η παραπάνω Βεβαίωση Συμμόρφωσης με διαπιστωτική πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

3.α. Η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Διανομής Τσιμέντων διέπεται από τις διατάξεις του ν.3325/2005(Α΄68), όπως ισχύει μετά το ν.3982/2011 (Α΄143)-Β΄ Μέρος «Απλοποίηση της Αδειοδότησης Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων».
β. Για την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Διανομής Τσιμέντων απαιτείται η προβλεπόμενη από το άρθρο 19 του ν.3982/2011 άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, η οποία χορηγείται από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή, σύμφωνα με την διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις των διατάξεων του νόμου αυτού και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του.
γ. Πριν τη χορήγηση της κατά την προηγούμενη παράγραφο άδειας λειτουργίας, τα Κέντρα Διανομής Τσιμέντων, εκτός από τις προϋποθέσεις τις οποίες ορίζει ο ν. 3325/2005 όπως ισχύει με το ν. 3982/2011, πρέπει να εφοδιαστούν με Βεβαίωση Συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις της παρ. 9 του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 197-2, η οποία χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, επί τη βάσει του Πιστοποιητικού της υποπερίπτωσης γ’ της περίπτωσης 2 της παρούσας υποπαραγράφου, καθώς και της διαπίστωσης ότι το Κέντρο διανομής διαθέτει σε ισχύ περιβαλλοντικούς όρους, κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της αρ. πρωτ. 1958/2012 Υπουργικής Απόφασης «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 του Ν.4014/2011», ΦΕΚ Β 21 2012.
δ. Το Πιστοποιητικό καθώς και η Βεβαίωση Συμμόρφωσης της προηγούμενης υποπερίπτωσης γ’ αποτελούν απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση, κατά τις ανωτέρω διατάξεις, της άδειας λειτουργίας Κέντρου Διανομής Τσιμέντων .
ε. Η μη συμμόρφωση του Κέντρου Διανομής Τσιμέντων με τις διατάξεις της παρούσας περίπτωσης 3 επισύρουν τις κυρώσεις των διατάξεων του άρθρου 29 του ν. 3982/2011.

 4.α. Το διακινούμενο και διατιθέμενο τσιμέντο θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας και καταλληλότητας για την χρήση για την οποία προορίζεται όπως οι προδιαγραφές αυτές προσδιορίζονται στον Κανονισμό πρότυπου ΕΛΟΤ ΕΝ 197-2 και να συνοδεύεται από τα νόμιμα φορολογικά και τελωνειακά έγγραφα κατά περίπτωση καθώς και εκείνα που προσδιορίζονται στους υφιστάμενους κανόνες διακίνησης εμπορίας και παροχής υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.ΠΥ.). Εφόσον το τσιμέντο διακινείται και διατίθεται συσκευασμένο η συσκευασία του θα πρέπει να φέρει τη σήμανση CE.

 5.α. Η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, διατηρεί το δικαίωμα του ελέγχου τόσο των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, όσο και του ελέγχου της συμμόρφωσης του προϊόντος οποτεδήποτε το κρίνει αναγκαίο, τόσο στις εγκαταστάσεις των Κέντρων Διανομής Τσιμέντων όσο και στις εγκαταστάσεις στις οποίες διακινείται τσιμέντο σύμφωνα με τις υποπεριπτώσεις β’ και γ’ της περίπτωσης 1 της παρούσας. Οι φορείς των παραπάνω εγκαταστάσεων υποχρεούνται σε κάθε περίπτωση να επιδεικνύουν στα αρμόδια όργανα εποπτείας αγοράς κάθε σχετικό με τη λειτουργία των εγκαταστάσεών τους στοιχείο που θα τους ζητηθεί.
β. Με την επιφύλαξη της υποπερίπτωσης ε’ της περίπτωσης 3, στους διακινητές τσιμέντου που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου Γ.1.επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 11 του ΠΔ 334/1994. . Τα πρόστιμα εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Σε περιπτώσεις υποτροπής, αν πρόκειται για φορείς Κέντρων Διανομής Τσιμέντων επιβάλλεται, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, η κύρωση της προσωρινής ή οριστικής ανάκλησης της Βεβαίωσης Συμμόρφωσης ..
γ. Τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις της προσωρινής ή οριστικής ανάκλησης της Βεβαίωσης Συμμόρφωσης επιβάλλονται με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Κατά των ανωτέρω αποφάσεων επιβολής προστίμου και διοικητικών κυρώσεων της προσωρινής ή οριστικής ανάκλησης της Βεβαίωσης Συμμόρφωσης οι παραβάτες έχουν δικαίωμα ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίηση σε αυτούς της απόφασης.

6. Υφιστάμενα Κέντρα Διανομής Τσιμέντων που κατά την δημοσίευση του παρόντος νόμου λειτουργούν νόμιμα σύμφωνα με τις διατάξεις που προϋφίσταντο του παρόντος, οφείλουν, εντός ενός έτους από την θέση σε ισχύ του παρόντος, να προσαρμόσουν την λειτουργία τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διατάξεων του παρόντος και να εφοδιασθούν με το Πιστοποιητικό Κέντρου Διανομής Τσιμέντων και την Βεβαίωση Συμμόρφωσης της παρούσας υποπαραγράφου.
7. Από τη θέση σε ισχύ του παρόντος καταργείται κάθε προηγούμενη διάταξη που ρυθμίζει το ίδιο αντικείμενο. Η ΥΑ 21720/2412003 (Β΄1731), όπως τροποποιήθηκε δυνάμει της ΥΑ1135/42/2009 (Β’ 263), καταργείται.


ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Γ.2: ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΤΟΥ

 Οι προϋποθέσεις περί ελάχιστου εταιρικού κεφαλαίου και περί ελάχιστου όγκου των αποθηκευτικών χώρων που απαιτείται να έχουν οι κάτοχοι Άδειας Εμπορίας Ασφάλτου (κατηγορίας Δ’) κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 6 του νόμου 3054/2002 καταργούνται.


ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Γ.3: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ/ΟΡΥΧΕΙΩΝ

1.Η παράγραφος 2 του άρθρου 12 του Ν. 1428/1984 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η χρονική διάρκεια της άδειας λειτουργίας ορίζεται σε δεκαπέντε έτη και, σε περίπτωση που η σύμβαση μίσθωσης ή η άδεια εκμετάλλευσης είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, η άδεια λειτουργίας επεκτείνεται αυτομάτως και για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η σύμβαση μίσθωσης ή η άδεια λειτουργίας».

2.α. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 του Ν. 1428/1984 προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
«Το δελτίο δραστηριότητας δεν απαιτείται να περιλαμβάνει στοιχεία για την παραγωγή και διακίνηση προϊόντων.»

β. Το στοιχείο (7) της περ. Α της παρ. 1 του άρθρου μόνου της ΥΑ 9373/27/29.6.84 (Β΄ 736) καταργείται.

3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 7 του Ν. 1428/1984 αντικαθίσταται ως εξής:

«Τα αναλογικά μισθώματα προσδιορίζονται με βάση τις ποσότητες των αδρανών υλικών που πωλούνται κάθε έτος και υπολογίζονται από τα τιμολόγια πωλήσεως που υποβάλλει ο μισθωτής μαζί με συγκεντρωτική κατάσταση με τα στοιχεία πωλήσεων (ποσότητες-τιμές) σε συνδυασμό με τοπογραφική επιμέτρηση των ποσοτήτων του εξορυχθέντος πετρώματος ή με άλλη πρόσφορη μέθοδο, όπως έλεγχο των βιβλίων της επιχείρησης, διασταύρωση των υποβαλλόμενων στοιχείων με τα υποβαλλόμενα στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ στοιχεία για την καταβολή του ειδικού τέλους του άρθρου 20, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο».

4. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται οι περιορισμοί περί κατώτατων και ανώτατων ορίων ενιαίας έκτασης των λατομείων μαρμάρων προκειμένου να χορηγείται άδεια εκμεταλλεύσεως, με την εξαίρεση του ανώτατου ορίου ενιαίας έκτασης 100.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει μόνο στις περιπτώσεις χορήγησης άδειας εκμετάλλευσης λατομείων μαρμάρων με μίσθωση διά απευθείας σύμβασης κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 11, παράγραφοι 1 (α) και 2, 17 παρ. 3 και 18 του ΠΔ 285/1979 (Α΄ 83).

 5. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 του Π.Δ. 285/1979 (Α’ 83) αντικαθίσταται ως εξής:

«Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 2 του παρόντος Π.Δ., ο Περιφερειάρχης, αφού λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία του φακέλου, εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση περί της έγκρισης ή μη της μίσθωσης δια απευθείας σύμβασης της αιτούμενης λατομικής έκτασης, μετά από προηγούμενη γνώμη της Επιτροπής Βιομηχανίας, η οποία γνωμοδοτεί για τη συνδρομή των προϋποθέσεων μίσθωσης απευθείας σύμβασης και τους περιληφθησόμενους στη σύμβαση όρους του άρθρου 5 του παρόντος.

6. Το στοιχείο (7) της περ. Α και το στοιχείο (7) της περ. Β της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 669/1977 (Α΄ 241) καταργούνται.

7. Η παράγραφος 12.1.1.3 της ΥΑ Δ14/19164/1997 (Β΄ 315) καταργείται.


ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Δ: ΑΡΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


 ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Δ.1: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


1. α. Το άρθρο 2 του προεδρικού διατάγματος 14/2007 (Α΄ 10) αντικαθίσταται ως εξής:
«Η ίδρυση και εγκατάσταση αυτοκινητοδρομίου επιτρέπεται σε ενιαίο γήπεδο κείμενο εκτός οικιστικών περιοχών, δασικών εκτάσεων, αρχαιολογικών χώρων και γενικά προστατευομένων περιοχών, το οποίο είναι προσβάσιμο με τα μέσα μεταφοράς».
β. Οι παράγραφοι 1β και 5 του άρθρου 3 του πδ 14/2007 καταργούνται.

2. Η περιπτ. γ΄ της παρ. 2.2. και η περιπτ. γ΄ της παρ. 2.3. του άρθρου 1 της ΚΥΑ 12061/19.07.2007 «Προδιαγραφές Κέντρων Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού (ΚΕΠΑΤ) για την υπαγωγή τους στο καθεστώς κινήτρων του Ν. 3299/2004» (Β΄ 1393) καταργούνται.

3. Η περιπτ. δ΄ της παρ. 2.2 του άρθρου 1 της ΚΥΑ 2356/1995 «Προδιαγραφές κέντρων θαλασσοθεραπείας» (Β΄ 986) καταργείται.

4.α. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν απαιτείται η προβλεπόμενη στην ΚΥΑ 23908/1991 «Καθορισμός προδιαγραφών ανέγερσης για την δημιουργία Συνεδριακών Κέντρων για την υπαγωγή τους στο καθεστώς κινήτρων του ν. 1892/1990» (Β΄ 208) έγκριση σκοπιμότητας για τη δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου.
β. Τα εδάφια 2.2.3 και 3.1.3 του άρθρου 1 της ΚΥΑ 23908/1991 καταργούνται.

5. α. Η ίδρυση θεματικών πάρκων γίνεται είτε αυτοτελώς είτε σε συνδυασμό με ξενοδοχειακά καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι η κατασκευή των καταλυμάτων επιτρέπεται από τις κείμενες διατάξεις, ιδίως αυτές που ισχύουν για την περιοχή, όπως ρυθμίσεις για τη χρήση γης, χωροταξικοί, πολεοδομικοί ή άλλοι περιορισμοί. Είναι δυνατόν η συνδυασμένη χρήση να επιτραπεί με ΚΥΑ των Υπουργών ΠΕΚΑ και Τουρισμού εκδιδόμενη μετά από γνωμοδότηση του ΚΣΧΟΠ ή της ΕΕ των Οργανισμών ΡΣ στις περιοχές επιρροής τους καθώς και του οικείου ΟΤΑ. Η μεμονωμένη αυτή χωροθέτηση εκδίδεται μετά από ΣΜΠΕ και υπό την προϋπόθεση ότι η κλίμακα του έργου και η χρήση δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα εγκεκριμένα χωρικά σχέδια, με άλλες προωθούμενες ή επιδιωκόμενες χρήσεις και με την πολιτική περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής.
β. Η παράγραφος 5 του άρθρου 1 και οι παράγραφοι 3 και 7 του άρθρου 3 της ΚΥΑ 16793/2009 «Προδιαγραφές Ψυχαγωγικών Θεματικών Πάρκων για την υπαγωγή τους στο καθεστώς κινήτρων του ν. 3299/2004» (Β' 2086) καταργούνται.

6. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος η έγκριση καταλληλότητας οικοπέδου ή γηπέδου τουριστικής εγκατάστασης από τον ΕΟΤ που προβλέπεται στην ΥΑ 530992/1987 (Β΄ 557) «Τεχνικές προδιαγραφές τουριστικών εγκαταστάσεων» καταργείται.

7. Το άρθρο 155 του Ν. 4070/2012 (Α΄ 82) καταργείται.

8. Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης Α και το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης Γ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 ΠΔ 43/2002 (Α΄ 43) καταργούται.

9. Η περιπτ. δ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της ΥΑ Τ/6888/2003 «Καθορισμός προδιαγραφών για την ίδρυση Χιονοδρομικών Κέντρων» (Β΄ 959) καταργείται.

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Δ.2: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

1. α. Το στοιχείο α) της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου Η2 του ν. 4093/2012 καταργείται.
β. Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Η2 του ν. 4093/2012 αντικαθίστανται ως εξής:
«Επιτρέπεται η μεταφορά άνευ κομίστρου πελατών τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α` 118) με επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα, είτε ιδιοκτησίας των καταλυμάτων, είτε κατόπιν χρηματοδοτικής μίσθωσης κατά τις κείμενες διατάξεις, από τα σημεία αφίξεως ή αναχωρήσεως μέχρι τις εγκαταστάσεις των καταλυμάτων αυτών και αντίστροφα. Επιτρέπεται στις εταιρείες και τους συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων, που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3109/2003 (Α` 38) και το άρθρο 87 του ν. 4070/2012 (Α` 82) να συνάπτουν συμβάσεις με ολική ή μερική εκμίσθωση των ΕΔΧ αυτοκινήτων, με οδηγό, με τουριστικά καταλύματα, με κόμιστρο που διαμορφώνεται με συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών για τη μεταφορά των πελατών των καταλυμάτων από τα σημεία αφίξεως ή αναχωρήσεως μέχρι τις εγκαταστάσεις των καταλυμάτων και αντίστροφα.»

2. Η περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Η2 του ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής: ««1. Επιτρέπεται στα τουριστικά γραφεία και στα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, όπως ορίζονται στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α`118), και σε εταιρείες και συνεταιρισμούς Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης Αυτοκινήτων, που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 3109/2003 (Α`38) και το άρθρο 87 του ν. 4070/2012 (Α`82), η ολική εκμίσθωση με οδηγό μέσω προκρατήσεως με αντίστοιχη σύμβαση ελαχίστου διάρκειας έξι (6) ωρών, Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης (ΕΙΧ) Αυτοκινήτων απαγορευομένης της μεταφοράς επιβατών με κόμιστρο με τα αυτοκίνητα αυτά. Στα ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα περιλαμβάνονται επίσης τα κάθε είδους τροχοφόρα επιβατηγά οχήματα τύπου mini-bus έως 9 θέσεων.»

3. Η παράγραφος ιε. του άρθρου μόνου της ΚΥΑ 537154/188/5.12.1994 «Διαδικασίες έκδοσης και χορήγησης του ειδικού σήματος λειτουργίας σε Επιχ/σεις Εκμίσθωσης δικύκλων μοτοσυκλετών άνω των 50 κ.ε.» (Β΄ 899) καταργείται.

4. Η παράγραφος 2 του άρθρου 2 της ΥΑ 16598/2010 «Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων εκμίσθωσης μοτοσικλετών άνω των 50 κ.εκ. άνευ οδηγού» (Β΄ 2189) καταργείται.

5.α. Οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών άνω των 50 κ.ε. άνευ οδηγού δύνανται να εκμισθώνουν τρίκυκλα και τετράκυκλα οχήματα, τα οποία διαθέτουν έγκριση τύπου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην 48145/2327/08.08.03 (Β` 1207) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών. Με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Δήμου, που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δύναται να ορίζεται ανώτατο ποσοστό των οχημάτων του προηγούμενου εδαφίου επί της συνολικής δυναμικότητας της επιχείρησης, που δύνανται να εκμισθώνονται από τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών άνω των 50 κ.ε. άνευ οδηγού, ιδίως για λόγους προστασίας του οικιστικού περιβάλλοντος, της ασφάλειας των τουριστών και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Το ως άνω ποσοστό δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το 20% της συνολικής δυναμικότητας της επιχείρησης. Σε περίπτωση που η τρίμηνη προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η εκάστοτε επιχείρηση ορίζει ελεύθερα τον αριθμό των εκμισθούμενων τρίκυκλων και τετράκυκλων οχημάτων της. Η απόφαση του οικείου Δήμου δύναται να τροποποιείται αιτιολογημένα ετησίως.
β. Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 της με αρ 16598/29-12- 2010 (Β’ 2189) κοινής απόφασης των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως ισχύει, καταργείται.
γ. Η παρούσα περίπτωση τίθεται σε ισχύ έξι (6) μήνες από την δημοσίευση του νόμου αυτού.


6.α. Η περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 711/1977 (Α΄ 284), αντικαθίσταται ως εξής:
«1. α. Σε κυκλοφορία τίθενται καινούρια και μεταχειρισμένα τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 του παρόντος νόμου. Τα μεταχειρισμένα τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης που τίθενται σε κυκλοφορία πρέπει να είναι προέλευσης εσωτερικού ή χώρας μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. και να εμπίπτουν στην κατηγορία εκπομπών ρύπων EURO V ή μεταγενέστερη.»
β. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν. 711/1977 καταργείται.

7.α. Η εγγυητική επιστολή της περίπτωσης αγ) της παρ. 1 του άρθρου μόνου της ΥΑ 14340/7-11-2011 (Β’ 2537) που απαιτείται για τη θέση σε κυκλοφορία ειδικού τουριστικού λεωφορείου δημοσίας χρήσης εφόσον η αίτηση για την έγκριση θέσης σε κυκλοφορία ειδικού τουριστικού λεωφορείου δημόσιας χρήσης υποβάλλεται από Τ.Ε.Ο.Μ, αντικαθίσταται από εγγυητική επιστολή ύψους χιλίων ευρώ (€ 1000) για τα πρώτα δέκα οχήματα της επιχείρησης και εκατό ευρώ (€ 100) για κάθε ένα από τα επόμενα πέραν του παραπάνω αριθμού, σύμφωνα με την παράγραφο 2 της απόφασης αυτής.
β. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2α του άρθρου μόνου της ΥΑ 14340/2011 (Α’ 284), όπως ισχύει, καταργείται.
γ. Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (ΤΕΟΜ) που έχουν θέσει σε κυκλοφορία έξι (6) ή περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης και έχουν καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 6.000 ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση αγ) της παρ. 1 και στην παρ. 2 του άρθρου μόνου της ΥΑ 14340/7-11-2011, όπως ισχύει, υποχρεούνται να τη συμπληρώσουν ανάλογα, σύμφωνα με οριζόμενα στο παρόν άρθρο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Σε αντίθετη περίπτωση, με την άπρακτη παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας, η έγκριση θέσης σε κυκλοφορία των οχημάτων για τα οποία δεν έχει κατατεθεί η προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή ανακαλείται με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΤ).

8.α. Η παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 711/1977 (Α’ 284) αντικαθίσταται εξής:
«4. Το μεταφορικό έργο της παρ. 1 διενεργείται από δημόσιας χρήσης Τουριστικά Λεωφορεία που τίθενται σε κυκλοφορία από επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων ή Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.). Στην περίπτωση που η μεταφορά προσώπων σε οργανωμένες εκδρομές και περιηγήσεις εντός και εκτός της χώρας καθώς και η μεταφορά μαθητών για πραγματοποίηση εκδρομών των περιπτώσεων (β΄) και (ζ’) της παρ. 1 του παρόντος πραγματοποιούνται στο πλαίσιο οργανωμένου ταξιδίου της παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ/τος 339/1996, το ανωτέρω περιγραφόμενο έργο διενεργείται από δημόσιας χρήσης Τουριστικά Λεωφορεία για λογαριασμό τουριστικού γραφείου».
β. Η παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 711/1977 (Α’ 284) αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Όταν το μεταφορικό έργο της παρ. 1 διενεργείται για λογαριασμό τουριστικού γραφείου από δημόσιας χρήσης Τουριστικά Λεωφορεία που τίθενται σε κυκλοφορία από Τ.Ε.Ο.Μ., συνάπτεται ειδική προς τούτο έγγραφη σύμβαση, της οποίας ο τύπος έχει αποδεικτικό και όχι συστατικό χαρακτήρα και η οποία είναι δυνατό να αφορά μεμονωμένη μεταφορά ή μεταφορές ή και μακροχρόνια συνεργασία. Στο πλαίσιο εκτέλεσης του συμβατικού έργου έναντι των επιβατών ο μεν νομιμοποιούμενος προς μεταφορά επιχειρηματίας του ειδικού τουριστικού λεωφορείου νοείται ως προστηθείς, ο δε επιχειρηματίας του τουριστικού γραφείου ως ο προστήσας».
γ. Η παρ. 8 του άρθρου 1 του ν. 711/1977 (Α’ 284) καταργείται.


ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Δ.3: ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΩΝ

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 19 του Ν.3498/2006 (Α΄ 230) καταργείται.

2. Η παράγραφος 2 άρθρου 45 του Ν. 3498/2006 (Α΄ 230) καταργείται.

3. α. Το άρθρο 37 του Ν. 3498/2006 (Α΄ 230) και οι κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες αποφάσεις, για τις Ελάχιστες Τιμές Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων, Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών και Επαύλεων, καταργούνται.
β. Η ΥΑ 515237/2012 (Β΄ 1391) «Θεώρηση τιμών Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων, Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών και Επαύλεων» καταργείται.

4. Το άρθρο 8 ΠΔ 33/1979 (Α΄ 10) καταργείται.

5. Οι παράγραφοι 1 και 3 του άρθρου 4 της ΥΑ 2868/2004 «Κανονισμός Ορειβατικών Καταφυγίων» (Β΄ 398) καταργούνται.

6.α. Η παρ. 6 του άρθρου 31 α του ν. 2160/1993 (Α΄ 118) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι Ειδικοί Κανονισμοί των τουριστικών λιμένων καταρτίζονται από τους φορείς διαχείρισης και υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού για έγκριση σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 4 και 5.»
β. Η παρ. 5 του άρθρου 31α του ν. 2160/1993, το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 2 της ΥΑ Τ/9803/2003 (Β΄ 1323) και κάθε διάταξη που αναφέρεται σε υποχρέωση έγκρισης ή γνωστοποίησης τιμολογίων για τις παρεχόμενες στους τουριστικούς λιμένες υπηρεσίες καταργούνται.

7. Η παράγραφος 15 άρθρου 39 Ν.3105/2003 (Α΄ 29) καταργείται.

8.α. Η παράγραφος 7 του άρθρου 4 ν. 2160/1993, όπως ισχύει, καταργείται.

9. Κάθε διάταξη στην οποία προβλέπεται υποχρέωση παρόχων ξενοδοχειακών υπηρεσιών ή επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες διαμονής τουριστών ή άλλων τουριστικών επιχειρήσεων, σε προηγούμενη έγκριση, γνωστοποίηση, ανακοίνωση ή ενημέρωση περί των τιμών τους καταργείται.


ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Δ4: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ

1. α. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 30 του ν.2160/1993, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 158 του ν.4070/2012 (Α΄ 82), τροποποιείται ως εξής:

«Για τη χωροθέτηση, τροποποίηση, συμπλήρωση, έγκριση των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης του τουριστικού λιμένα ή τη μετατροπή υπάρχοντος λιμένα σε τουριστικό, απαιτείται η γνώμη της πιο πάνω Επιτροπής σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 31 του νόμου αυτού».

β. Η παράγραφος 4 του άρθρου 31 του ν. 2160/1993 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Μέσα σε τέσσερις (4) μήνες από την υποβολή της αίτησης με όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού, η Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων αποφαίνεται για την συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων δημιουργίας της μαρίνας και γνωμοδοτεί σχετικά. Κατά της γνωμοδότησης της Επιτροπής χωρεί αίτηση θεραπείας εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση της στον αιτούντα.
Για την έγκριση της χωροθέτησης ή την τροποποίηση αυτής, των επιτρεπόμενων χρήσεων γης, των όρων και περιορισμών δόμησης, των απαιτούμενων προσχώσεων ή έργων εκσκαφής για τη διάνοιξη εσωτερικών λιμενο-λεκανών, καναλιών ή/και διαμόρφωση προστατευτικών νησίδων, των αναγκαίων έργων υποδομής, των εγκαταστάσεων και κτιρίων επί της χερσαίας ζώνης και των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή, μετατροπή, μετασκευή, προσθήκη ή τροποποίηση και λειτουργία της μαρίνας εκδίδεται, με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά από γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων. Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

2. Η παρ. 7 του άρθρου 30 του ν. 2160/1993, όπως ισχύει, καταργείται.

3. Το δεύτερο εδάφιο του στοιχείου α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 2160/1993, όπως ισχύει, καταργείται.

4. α. Η διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 17 του άρθρου 6 του ν.2160/1993 (Α’118) δεν έχει εφαρμογή ως προς την εταιρία «Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.».

β. Η παράγραφος 1 του άρθρου 26 του ν.3498/2006 (Α’ 230) καταργείται.

γ. Η παράγραφος 6 του άρθρου 166 του ν.4070/2012 (Α’ 82) καταργείται.

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Δ.5: ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος η ΚΥΑ 59/09.11.2010 «Καθορισμός του ύψους της εισφοράς σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 2 του Ν. 3872/2010» (Β΄ 1766) καταργείται.

2. Ο νόμος 3185/1955 (Α΄ 91) καταργείται.

3. Το ΠΔ 12/19 Μαΐου 1923 καταργείται.

4. α. Τα άρθρα 11, 14, 15 και 16 της απόφασης ΓΓ ΕΟΤ 503007/1976 (Β΄ 166), που κυρώθηκαν με το άρθρο 8 του ν. 1652/1986, καταργούνται.
β. Το Β.Δ. 436/25.6-6.7.1961 «Περί χαρακτηρισμού επιχειρήσεων ως Τουριστικών» (Α’ 11) καταργείται, με εξαίρεση τις παραγράφους (β), (ε) και (στ) του άρθρου 1 αυτού.

5. Η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 39 του ν. 4049/2012 (Α΄ 35) εφαρμόζεται από την έναρξη ισχύος του παρόντος για όλους τους παραχωρησιούχους ή μισθωτές ιαματικών πηγών, οι οποίες είχαν χαρακτηρισθεί ως τοπικής ή τουριστικής σημασίας πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3498/2006, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του παραχωρησιούχου και ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή αναπτυξιακές εταιρείες αυτών.

6. Στην παρ. Η του άρθρου 173 του ΠΔ 14/1999 (Δ΄ 580) προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«Οι διατάξεις της παρ. Ζ του άρθρου 173 του παρόντος για την επεξεργασία και διάθεση υγρών αποβλήτων και την προστασία από το θόρυβο καταλαμβάνουν όλες τις υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις. Υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις λειτουργούν νομίμως με τους όρους και περιορισμούς που τους έχουν επιβληθεί για χρονικό διάστημα δεκαοκτώ μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της παρ. Ζ του άρθρου 173 του ΠΔ 14/1999. Μετά την άπρακτη παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, δεν επιτρέπεται η συνέχιση λειτουργίας της εγκατάστασης αν δεν έχει συμμορφωθεί με αυτές.»

7. Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του βασιλικού διατάγματος της 13/29.4.1955 (Α΄ 105), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 7 παρ. 5 του ν. 2160/1993 (Α΄ 118) και από το την παράγραφο 4 του άρθρου 6 του ν. 3766/2009 (Α΄ 102), αντικαθίσταται ως εξής:
«Στις ανώνυμες εταιρίες το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχει το πρόσωπο που ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας με απόφασή του».

8.α. Η περίπτωση γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 10 Ν. 4002/2011 (Α΄ 180) καταργείται.
β. Η παρούσα περίπτωση δεν καταλαμβάνει όσους κατά τη δημοσίευση του παρόντος έχουν καταθέσει αίτηση για την υπαγωγή στο άρθρο 10 του ν. 4002/2011.

 9. Η υπαγωγή τουριστικών καταλυμάτων σε καθεστώς χρονομεριστικής μίσθωσης είναι δυνατό να αφορά μέχρι ποσοστού 49% της συνολικής σε κλίνες δυναμικότητας των τουριστικών καταλυμάτων, ανεξάρτητα από τη λειτουργική τους μορφή. Στο υπόλοιπο ποσοστό της δυναμικότητάς τους θα ισχύει το σύνηθες για την κάθε λειτουργική μορφή καθεστώς λειτουργίας και εκμετάλλευσης. Κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.


10. Η παράγραφος 5 άρθρου 4 Ν. 393/1976 τροποποιείται ως εξής:
«Επιτρέπεται η λειτουργία τουριστικών γραφείων τα οποία μπορούν να παρέχουν αποκλειστικά και μόνο μέσω διαδικτύου τις υπηρεσίες που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 393/1976 (Α΄ 199). Τα τουριστικά αυτά γραφεία οφείλουν στο διακριτικό τίτλο τους να περιέχουν τον όρο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» (e-service). Για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας των ανωτέρω γραφείων απαιτείται η ύπαρξη ιδιαίτερης εγκατάστασης, η οποία γνωστοποιείται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και στον ΕΟΤ. και υποβάλλονται τα δικαιολογητικά του άρθρου 4. Ειδικά για τη ρυθμιζόμενη περίπτωση, στη θέση του δικαιολογητικού της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 υποβάλλεται αντίγραφο της έναρξης επιτηδεύματος από την οικεία Δ.Ο.Υ. Επίσης επιβάλλεται εγγυητική επιστολή, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.»


11. Τα άρθρα 1 έως 6, το άρθρο 8, οι παρ. 3 και 4 του άρθρου 11 και το άρθρο 18 του Ν. 431/1937 καταργούνται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Ε: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

 ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Ε.1: ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

1. Μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, οπότε και καθίσταται προαιρετική η εγγραφή της επιχείρησης σε επιμελητήριο σύμφωνα με το άρθρο 48 του ν. 4111/2013 (Α΄ 18), η αρμοδιότητα χορήγησης άδειας των επιμελητηρίων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 παρ. 2 του ν. 2081/1992 (Α΄ 154) επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν εγγραφεί στο επιμελητήριο.

2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 20 του νόμου 3325/2005 (Α΄ 68) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η συγχώνευση δύο ή περισσότερων βιομηχανιών, βιοτεχνιών, επαγγελματικών εργαστηρίων που ιδρύθηκαν και λειτουργούν νόμιμα εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής είναι δυνατή με τη μεταφορά της μίας από αυτές στη θέση της άλλης.»

3. Το άρθρο 21 του νόμου 3225/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 21
Διαχωρισμός εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων

 Η λειτουργία, ο εκσυγχρονισμός και η τυχόν μετεγκατάσταση βιομηχανικών, βιοτεχνικών μονάδων, επαγγελματικών εργαστηρίων, μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αποθηκών διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Κατά τον εκσυγχρονισμό η αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης γίνεται ανάλογα με την ισχύ του μηχανολογικού εξοπλισμού, την οποία αποκτά καθεμία από τις μονάδες που διαχωρίζονται.»


4.α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 3333/2005 (Α΄ 91) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. «Εμπορευματικό Κέντρο» είναι ένα οργανικά ολοκληρωμένο σύνολο δομών, διαρθρωμένων υπηρεσιών και υποδομών διαφορετικών μέσων μεταφοράς, που ιδρύεται και λειτουργεί σε περιοχή, όπου επιτρέπονται δραστηριότητες για εξυπηρέτηση συνδυασμένων μεταφορών».»
β. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 2 και η παράγραφος 2 του άρθρου 3 του ν. 3333/2005 καταργούνται.

5. Η παράγραφος 7 του άρθρου 4 του Π.Δ. 24/31.5.1985 (Δ΄ 270) αντικαθίσταται ως εξής:

«Επίσης επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου αυτού η επέκταση υφισταμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων εφόσον αποδεδειγμένα βρίσκονται σε λειτουργία η οποία βεβαιώνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας».



6. α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 16 της Υπουργικής Απόφασης Τ6525/421/2000 καταργείται.
β. Η παράγραφος 4 του άρθρου 14 της Υπουργικής Απόφασης Τ6525/421/2000 αντικαθίσταται ως εξής:
«.4- Όταν δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί το ύψος της εγγύησης κατά τη στιγμή έκδοσης της άδειας λειτουργίας της αποθήκης προσωρινής εναπόθεσης με βάση τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστό ούτε το είδος ούτε η ποσότητα των εμπορευμάτων που θα εναποτεθούν στην υπό έγκριση αποθήκη προσωρινής εναπόθεσης, το ύψος της εγγύησης καθορίζεται από την Τελωνειακή Περιφέρεια, λαμβανομένων υπόψη ως παραμέτρων εκτίμησης του ύψους αυτής.
α) το ύψος των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων των εισερχομένων εμπορευμάτων μέσω του αρμόδιου Τελωνείου του προηγούμενου έτους.
β) το ποσοστό των εισερχόμενων εμπορευμάτων που κατά την εκτίμηση του διαχειριστή θα εναποτεθούν στην υπό έγκριση αποθήκη.
Μετά την πάροδο του τριμήνου από τον καθορισμό της κατά τα ανωτέρω εγγύησης, η Τελωνειακή Περιφέρεια αναπροσαρμόζει το ποσό της εγγύησης με βάση τα στοιχεία των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν σε εμπορεύματα που έχουν εισέλθει στις αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης κατά τη διάρκεια αυτού.
Για την εφαρμογή του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 3, θα πρέπει ο διαχειριστής να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα από αρμόδια Τελωνειακή Αρχή για την προηγούμενη ικανή εμπειρία και αξιόπιστη συνεργασία σε άλλα Τελωνειακά ή φορολογικά καθεστώτα.»


ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Ε.2: ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

1. Επιτρέπεται η ταυτόχρονη μεταφορά ευπαθών και μη ευπαθών προϊόντων και με Φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητα, τα οποία έχουν τεθεί σε κυκλοφορία σύμφωνα με τον Ν.1959/1991 (Α΄ 123) για την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών των επιχειρήσεων, εφόσον τα οχήματα φέρουν ένα ή περισσότερα ειδικά χωρίσματα για τη στεγανοποίηση του ενός διαμερίσματος από το άλλο. Τα μεταφερόμενα εμπορεύματα καθώς και η ύπαρξη των χωρισμάτων αναγράφονται στη στήλη των παρατηρήσεων της άδειας κυκλοφορίας.

2. α. Μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του νόμου 3887/2010 (Α΄ 174) προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
«3. Εάν η  εταιρεία διαθέτει επαρκείς και κατάλληλους χώρους στάθμευσης των οχημάτων και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για τη φύλαξη και συντήρησή τους, μπορεί στις εγκαταστάσεις αυτές να διατηρεί δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων αποκλειστικά για τον εφοδιασμό των ιδιόκτητων ή μισθωμένων φορτηγών αυτοκινήτων. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, εκτός από την υποβολή Πιστοποιητικού Πυρασφάλειας, το οποίο  χορηγείται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία».
β. Η περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 4 και η περίπτωση γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν. 3887/2010 καταργούνται.
γ. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου Ε’ της εγκυκλίου Β1/8535/980/2012 καταργείται.


3. α. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν.δ. 49/1968 (Α΄ 294), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν. 1959/1991 (Α΄ 123) και την παρ. 17 του άρθρου 13 του Ν. 2328/1995 (Α΄ 159), καταργείται.
β. Η παράγραφος 7 του Κεφαλαίου Γ της Υπουργικής Απόφασης Α2/29542/5347/1991 καταργείται.