Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διευκρινίσεις για το θέμα της παραγραφής φόρων έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας .

Διευκρινίσεις για το θέμα της παραγραφής φόρων έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας με αφορμή σχετική διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο, που επεξεργάζεται η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.....

Διευκρινίσεις για το θέμα της παραγραφής φόρων έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας με αφορμή σχετική διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο, που επεξεργάζεται η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η πρόβλεψη για παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου να επιβάλει φόρους «παραμένει στην πενταετία» τόνισε ο κ. Μπέζας απαντώντας στη βουλευτή Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, που μίλησε για παράταση της παραγραφής στη δεκαετία.


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το δικαίωμα του Δημοσίου παραγράφεται μετά την πάροδο δεκαετίας εφόσον έχουν εκδοθεί μέσα στο διάστημα της πενταετίας και κοινοποιηθεί αρχικά φύλλα ελέγχου, είπε ο κ. Μπέζας: Εκείνο που κάνουμε είναι ότι «συμπληρώνουμε αυτή τη διάταξη και λέμε ότι ακόμα και εάν δεν έχουν κοινοποιηθεί, κι αν δεν έχουν εκδοθεί φύλλα ελέγχου, θα μπορεί το Δημόσιο, εάν έχουν προκύψει στοιχεία απόκρυψης εισοδήματος, να έρθει και να ελέγξει τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Παράταση της παραγραφής από πενταετία σε δεκαετία δεν υπάρχει».


Όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, «αυξάνεται από πέντε σε δέκα έτη, το δικαίωμα του Δημοσίου να κοινοποιήσει φύλλα ελέγχου που αφορούν δηλώσεις για τις οποίες για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί αρχικό φύλλο ελέγχου και οι οποίες από συμπληρωματικά στοιχεία ή από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αποδεικνύονται ανακριβείς».


Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μπέζας υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο «Μεταβολές στη Φορολογία Εισοδήματος, απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση υλοποιεί την κεντρική δέσμευσή της για μείωση της φορολογίας εισοδήματος και για δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Εξάλλου, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για τη «μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος που έγινε με το σκάνδαλο του ΧΑΑ». Αναφερόμενος στη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών είπε ότι το 1993 τα φορολογικά έσοδα το 2000 ήταν στο 26,5% του ΑΕΠ και ότι το 2006 έπεσαν στο 23%.


Ο κ. Μπέζας υπογράμμισε ακόμα ότι με την πολιτική της ΝΔ, 3,3 εκατ. Έλληνες δεν θα πληρώνουν φόρους, και ότι 2,5 εκατομμύρια μικρά και μεσαία εισοδήματα θα πληρώνουν λιγότερους φόρους το 2007.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ασκήθηκε κριτική από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την επείγουσα κατάθεση και συζήτηση του νομοσχεδίου. Είναι απαράδεκτο να κατατίθεται το νομοσχέδιο την Παρασκευή και να τίθεται για επεξεργασία την Τρίτη είπε η κ. Παπανδρέου, ενώ ο βουλευτής Α’ Αθηνών Γ. Αρσένης σημείωσε ότι με τέτοιες διαδικασίες υποβαθμίζεται το κοινοβούλιο.
Θέμα για τη διαφήμιση των προβλέψεων του νομοσχεδίου σε κυριακάτικες εφημερίδες, προτού αυτό συζητηθεί στο κοινοβούλιο, έθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Βρεττός και Α. Μακρυπίδης.
Οφείλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για την φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, απάντησε ο κ. Μπέζας και πρόσθεσε: Θέλαμε να μάθουν οι πολίτες ότι, όλοι θα πληρώνουν λιγότερους φόρους.
Δεν εμπιστευόμαστε μια κυβέρνηση που έφερε 12 νομοσχέδια και 30 φορολογικές ρυθμίσεις από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, είπε ο κ. Μακρυπίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι με την πολιτική της κυβέρνησης, αυξήθηκαν οι φόροι στα φυσικά πρόσωπα κατά 740 εκ. ευρώ ενώ στα νομικά πρόσωπα μειώθηκαν κατά 342 εκ. ευρώ.


Η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη είπε ότι η επίσπευση εισαγωγής του νομοσχεδίου δεν βοηθά στη διεξαγωγή μιας βαθιάς συζήτησης. Αναφερόμενη στη δήλωση της κυβέρνησης ότι 3,3 εκ. Έλληνες δεν θα πληρώνουν πλέον φόρους, είπε ότι αυτό δείχνει ότι 3,3 εκ Έλληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Δραγασάκης σημείωσε ότι οι φοροελαφρύνσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο ισούνται με 370 εκατ. ευρώ το χρόνο, ωστόσο, μόνο από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, το Δημόσιο θα εισπράττει 500 εκ. ευρώ ετησίως.


 Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο