Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δ. Τσαμόπουλος: Ξέχασαν να στηρίξουν τους νομοταγείς

Πως επιχειρήσεις γλίτωσαν φόρους και τώρα επιβραβεύονται εις βάρος αυτών που υπάκουσαν στο νόμο

Αποφάσεις που δημιουργούν προβλήματα ανταγωνιστικότητας ενώ παράλληλα προάγουν τους παρανόμους και φοροφυγάδες εις βάρος των νομοταγών λογιστών και επιχειρήσεων δημιουργούν πολιτικές αποφάσεις για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, όπως αποκαλύπτει στο sknews.gr ο πρόεδρος της ΕΦΕΕΑ, Δημήτρης Τσαμόπουλος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του νόμου 3842/2010 ο οποίος στα πλαίσια της πάταξης της φοροδιαφυγής καθιστούσε κατ ουσίαν άκυρες τις συναλλαγές με μη συνεργάσιμες χώρες του ΟΟΣΑ και με χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Όπερ σημαίνει ότι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν προς χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία και τα Σκόπια δεν αναγνωρίζονταν με αποτέλεσμα οι εταιρίες που υπάκουσαν στο νόμο να αναγκαστούν να αυξήσουν τα κέρδη τους, πληρώνοντας υψηλότερο φόρο. Το 2011 με νέο νόμο τον 3943/2011 το Δημόσιο έρχεται να διορθώσει τη λάθος αντίληψη του προηγούμενου επιτρέποντας την αναγνώριση δαπανών προς αυτά τα κράτη αρκεί ο φορολογούμενος να αποδείξει ότι πρόκειται για πραγματικές και επαναλαμβανόμενες συναλλαγές.

Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τσαμόπουλος στο sknews.gr ο νόμος αυτός δεν είχε αναδρομική ισχύ, με αποτέλεσμα για το 2010 και το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι συναλλαγές να μην αναγνωρίζονται. Παρ όλα αυτά υπήρξαν  περιπτώσεις λογιστών που επέλεξαν να πάρουν το ρίσκο, παρανομώντας, να μην εξαιρέσουν τις δαπάνες προς αυτές τις χώρες για τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο.

Με νεότερο νόμο οι λογιστές και οι επιχειρήσεις που «παρανόμησαν» συγχωρούνται και εξισώνονται με τις επιχειρήσεις που πλήρωσαν εν τέλει αυξημένο φόρο κερδών και επιβαρύνθηκαν, ενώ θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι νομίμως προέβησαν σε συναλλαγές.

Το υπουργείο Οικονομικών αγνοώντας και παραγνωρίζοντας τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που δημιουργήθηκαν και προσπαθώντας να μην επηρεάσει τα έσοδα, προτίμησε να δώσει συγχωροχάρτι στους «παράνομους» αλλά δεν δίνει τη δυνατότητα αναθεωρητικών δηλώσεων σε όσους υπάκουσαν αλλά είχαν νόμιμες συναλλαγές, ώστε να αποκατασταθεί και η φορολογική αλήθεια και ο υγιής ανταγωνισμός και να επιβεβαιωθεί και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο επιμένει στη δημιουργία στρεβλώσεων και προάγει την κουλτούρα της φοροδιαφυγής αναιρώντας κατ ουσίαν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και τις θυσίες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνει χαρακτηριστικά στο sknews.gr ο πρόεδρος της ΕΦΕΕΑ.

Της Ευδοκίας Μύτιλη
SKnews
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο