Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κουτρουμάνης: Μείωση των συντάξεων θα επιφέρει η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων

«Συρρίκνωση του συνολικού ποσού της σύνταξης θα επέλθει με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, τα οποία πρέπει να έχουν αυτοτέλεια» δήλωσε ο Γιώργος Κουτρουμάνης, πρώην υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο πρώην υπουργός αναφερόταν στο θέμα των δομικών μεταβολών που θα επέλθουν στο ασφαλιστικό σύστημα με τη δημιουργία τριών υπερ-ταμείων, τα οποία θα έχουν την ευθύνη χορήγησης της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και του εφάπαξ.

Όσον αφορά τα επικουρικά ταμεία, προσθέτει, «πολλά μεγάλα ταμεία και κλάδοι (πέντε ταμεία και περίπου 32 κλάδοι) ενοποιήθηκαν το 2012 σε ένα, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των μισθωτών». Εκτιμά, βέβαια, ότι εκεί πρέπει να βασιστούν τα επόμενα βήματα για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, με έμφαση στη συνείσπραξη των εισφορών ώστε να εξασφαλιστούν οι θεσμοθετημένοι πόροι.

Οπωσδήποτε, τονίζει, τα επικουρικά ταμεία πρέπει να λειτουργούν με αυτοτέλεια και να καταστεί σαφές ότι άλλο είναι η κύρια σύνταξη και άλλο η επικουρική.

Ειδικότερα, για την ενοποίηση των ταμείων -για την οποία δημοσιεύματα αναφέρουν την ένταξη 60 φορέων κύριας και επικουρικής σύνταξης- ο κ. Κουτρουμάνης ενημερώνει ότι πρόκειται για «πολύ λιγότερα, γιατί τα τελευταία χρόνια προχώρησαν οι ενοποιήσεις, κυρίως το 2012, όταν έγινε και η μεγάλη ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και των κλάδων υγείας στον ΕΟΠΠΥ. Αυτήν τη στιγμή, τα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι ουσιαστικά πέντε και το Δημόσιο».

Η ενοποίηση των ταμείων σε τρία είναι ένας στόχος, υπογραμμίζει. «Ξεκινήσαμε από τα 30 ταμεία και φτάσαμε στα έξι. Η συνέχεια πρέπει να γίνει μέσα από συζήτηση- διαβούλευση με τους φορείς ώστε να παρουσιαστεί ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για να είναι αποτελεσματική η ενοποίηση. Βεβαίως, πρέπει να προηγηθούν άλλες παρεμβάσεις, ώστε να οδηγήσουν τα ταμεία σε σύμπραξη. Για παράδειγμα, το θέμα της συνείσπραξης των εισφορών μέσω του ενιαίου μηχανισμού ελέγχου είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο και έχει προχωρήσει ήδη. Πριν από λίγους μήνες, ξεκίνησε το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) το οποίο εποπτεύεται από το ΙΚΑ, ισχύει για όλα τα ταμεία και αφορά τις οφειλές σε αυτά. Η σύμπραξη είναι αναγκαία και στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών. Τα ΚΕΠ θα μπορούσαν να αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος αυτής της λειτουργίας, ειδικά για τους πολίτες στην περιφέρεια. Οπωσδήποτε πρέπει να γίνει και η οργανωτική ενοποίηση γιατί η ασφαλιστική έχει επιτευχθεί».

Σήμερα, επισημαίνει ο κ. Κουτρουμάνης, «ουσιαστικά έχουμε τρεις μορφές ασφάλισης στην Ελλάδα, με προϋποθέσεις που είναι κοινές για όλους. Είτε είσαι στο ταμείο των δημοσιογράφων είτε στο Δημόσιο ή στο ΙΚΑ, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης πλέον έχουν ενοποιηθεί με μια μορφή ασφάλισης για τους μισθωτούς, μια δεύτερη για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μια τρίτη για τους αγρότες. Βεβαίως», συμπληρώνει, «και το ΝΑΤ είναι ένας ξεχωριστός κλάδος μέσα στο ΙΚΑ, ωστόσο ιδιαιτερότητες υπάρχουν και πρέπει να διατηρηθούν».

«Η μεταρρύθμιση αυτή στο σύνολό της βοηθά στην ύπαρξη του Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων. Είχαμε μιλήσει για τον Ενιαίο Αριθμό, το γνωστό ΑΜΚΑ, στον οποίο έπρεπε να έχουν πρόσβαση όλα τα ταμεία. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, όχι όσον ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, αλλά για τους ασφαλισμένους απαιτείται ακόμη κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να ενοποιηθούν τα μητρώα όλων των ταμείων και να έχουν μεταξύ τους επικοινωνία. Αυτό είναι ένα σημαντικό έργο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί» τόνισε ο πρώην υπουργός και διευκρίνισε:

«Βεβαίως η δημιουργία του Ψηφιακού Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης θα διευκολύνει σε απόλυτο βαθμό την πρόσβαση του ταμείου αλλά και του ασφαλισμένου στον ατομικό λογαριασμό, στο ασφαλιστικό ιστορικό του, στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Υπάρχουν ήδη φορείς σε ευρωπαϊκές χώρες όπου σε λίγα λεπτά μπορεί ο ασφαλισμένος να γνωρίζει τα πάντα σε ό,τι τον αφορά -εδώ απλώς έχουμε καθυστερήσει αρκετά».

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο