Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και χρόνια πολλά

25η Μαρτίου αύριο και όπως είναι φυσιολογικό οι περισσότεροι μπορεί ήδη να έχετε εκμεταλλευτεί την αυριανή αργία για να κάνετε ένα τετραήμερο διάλειμμα από την καθημερινότητα.  Αν και εμείς οι λογιστές αυτή την περίοδο δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή, αφού οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και οι υποχρεώσεις αρκετές.

Η 25η Μαρτίου είναι ως γνωστόν διπλή εορτή. Την ημέρα αυτή ως Χριστιανοί γιορτάζουμε την αναγγελία της ενανθρώπισης του θεού (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου), ενώ ως  Έλληνες γιορτάζουμε την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821 κατά των Τούρκων.

Πώς καθιερώθηκε η 25η Μαρτίου ως η επίσημη ημέρα εορτής της Ελληνικής επανάστασης;

Πρώτος ο Παναγιώτης Σούτσος πρότεινε το 1834 την καθιέρωση εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου, αναφέροντας ότι ήταν η μέρα γενίκευσης της επανάστασης στην Πελοπόννησο και αναγέννησης της Ελλάδας, σε υπόμνημα το οποίο ο Ιωάννης Κωλέττης υπέβαλε στον Όθωνα ως πρόταση σχεδίου νόμου.Το έγγραφο του Κωλέττη, τότε Υπ. Εσωτερικών, έχει ημερομηνία 22 Ιαν./2 Φεβρ. 1835 και προτείνει στον Βασιλέα τη θέσπιση εορτασμών με πανελλήνιους αγώνες παρόμοιους με αυτούς της αρχαίας Ελλάδας.

Τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι φυσικά γνωστά σε όλους μας.. η μήπως δεν είναι ...

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσίευσε το http://theblob.gr αναφέρει σχετικά:

Το συντριπτικό 5% των μαθητών γνωρίζει τι γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το μέτωπο της νεολαίας, καθώς σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά, διαπιστώθηκε με έκπληξη ότι το 5% των μαθητών γνωρίζει ότι η 25η Μαρτίου είναι η επέτειος της έναρξης της ελληνικής επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό.

Ανάμεσα σε αυτούς τους πέντε, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, συναντάμε έναν απόγονο του Κολοκοτρώνη, δύο νερντ, έναν που το γκούγκλαρε επιτόπου και έναν που έπαιξε κορώνα γράμματα μεταξύ του «1821» και του «1940» και στάθηκε τυχερός.

Ο υπουργός Παιδείας, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δηλώνει την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της έρευνας αν και δεν έκρυψε πως πραγματικός στόχος του υπουργείου είναι να φτάσει κάποτε τα ποσοστά του 9% με 10%, για τα οποίο άλλωστε εργάζεται σκληρά ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ανάμεσα στις λανθασμένες απαντήσεις των μαθητών στην ερώτηση «Τί γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;», η έρευνα αναφέρει: «Την Καθαρά Δευτέρα», «Το Πολυτεχνείο», «Την Πρωταπριλιά», «Τη μέρα της γυναίκας», «Το Χάνουκα» ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που απάντησαν «ΣΥΡΙΖΑ».


Διαχρονικά βέβαια έχουν γραφτεί πολλά για τις απίθανες απαντήσεις που δίνουν τα αγγελούδια μας όταν καλούνται να μιλήσουν ή να γράψουν σχετικά με την 25η Μαρτίου.

Μερικές από τις καλλίτερες απαντήσεις που έχουν δοθεί είναι:

-Την 25η Μαρτίου ένας παλιός Γερμανός είπε στους Έλληνες να πολεμήσουν για να διώξουν τους Τούρκους που έμεναν μαζί. Οι Έλληνες είπαν ναι κι άρχισαν να πολεμάνε αλλά οι Τούρκοι δεν έφευγαν κι έμειναν μαζί μας.

-Η επανάσταση του ’21 έγινε πριν από 1821 χρόνια. Σήμερα γιορτάζουμε την τελική του πτώση” Από γραπτό μαθητή σε εξετάσεις για την Ιστορία – Γυμνάσιο Κορίνθου 1989

-Οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να αντέξουν τις διατομικές βόμβες των Αμερικάνων και αναγκάστηκαν αν απελευθερώσουν την Ελλάδα

-Οι πολιορκημένοι Έλληνες στο Μεσολόγγι δεν περνούσαν καλά, γιατί δεν είχαν νερό, φάρμακα, ρούχα, σαλάμι, ίντερνετ και τηλεόραση.

κλέφτες και αρματολοί (…αμαρτωλοί)
«Οι κλέφτες και οι αμαρτωλοί βοήθησαν πολύ στην απελευθέρωση της Ελλάδας».
«Κύριος αντίπαλος των Σουλιωτών ήταν ο Αλή Μπαμπά».
«Οι κλέφτες άλλαζαν κάθε μέρα λημέρι και καμιά φορά κοιμόνταν με το ένα μάτι ανοιχτό και αγκαλιά με τα όπλα τους.

Τούρκοι και Έλληνες
«Η οθωμανική αυτοκρατορία απλωνόταν σε τρεις ηπείρους: Ασία, Ευρώπη και Αμερική».

Οι Τούρκοι έψησαν τον Μέγα Διάκο σε σούβλα, αν και ήταν πολύ σκληροί και έτρωγαν το κρέας και ωμό (Ιστορία Γυμνάσιο Καλλιθέας, 2002)

Η επανάσταση του '21 έγινε πριν 1.821 χρόνια. Σήμερα γιορτάζουμε την τελική του πτώση (Ιστορία, Γυμνάσιο Κορίνθου 1989)


Συγχωρέστε με αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό και παραθέτω μερικά ακόμα μαργαριτάρια που δεν έχουν σχέση με την αυριανή εορτή, αλλά είναι εξίσου επιμορφωτικά:


Όταν ο Οδυσσέας γύρισε πίσω στην Ιθάκη, βρήκε τους είκοσι ανεμιστήρες και την Πηνελόπη να τους δουλεύει στο φούλ (Γυμνάσιο Θηβών)

"Η κυριότερη αιτία της εξάτμισης του νερού είναι η φωτιά κάτω από το κατσαρολάκι" (Φυσική, Γυμνάσιο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, 1983)

Οι βιταμίνες βρίσκονται ακριβώς ανάμεσα από τις αλφαμίνες και τις...γαμαμίνες. (Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης)

---


Φυσικά η 25η Μαρτίου είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα, και ως λογιστές θα πρέπει να γνωρίζετε τι ισχύει για όσους εργαστούν την ημέρα αυτή.[Η εορτή της 25ης Μαρτίου για το 2014]

---

Η ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε.


Αμοιβές Δ.Σ.

Σε προσωπική απάντηση που έδωσε το υπ. Oικ.με την [Δ12Α 1030493 ΕΞ 17.2.2014 Παρακράτηση φόρου από μισθούς μελών Δ.Σ. Ανώνυμης Εταιρείας] αναφέρεται ότι ο μισθός μέλους Δ Σ. θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν.4172/2013. Συνεπώς και η παρακράτηση θα γίνεται όπως γίνεται η παρακράτηση των εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες (μετά από προηγούμενη αναγωγή του σε ετήσιο και με έκπτωση 1,5%)

Ωστόσο το θέμα δεν "κλείνει" εδώ αφού υπάρχουν αμοιβές Δ.Σ.(πχ. έξοδα παραστάσεως) για τις οποίες το Υπ.Οικ. θα πρέπει να δώσει επιπλέον κατευθύνσεις καθώς δεν είναι εύκολα διακριτή η περιοδικότητα των αμοιβών αυτών, και κατά συνέπεια ούτε η αναγωγή τους σε ετήσια εισόδημα.
Υπενθυμίζουμε ότι αμοιβές Δ.Σ. δίνονται με βάση τα άρθρα 24 και 23α του Ν.2190/1920 και ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες:

α) Αμοιβές καταβαλλόμενες στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 24 του κωδ. N. 2190/1920.
­ Διανεμόμενα κέρδη στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
­ Καταβαλλόμενα έξοδα παραστάσεως στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
­ Οι αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου.
­ Οι εκτός μισθού αμοιβές που καταβάλλονται στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
­ Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

β) Αμοιβές καταβαλλόμενες στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 23α του κωδ. N. 2190/1920.
­ Μισθοί μελών διοικητικού συμβουλίου λόγω σύμβασης εξαρτημένης εργασίας.
­ Αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου λόγω σύμβασης ανεξαρτήτων υπηρεσιών (παροχή νομικών ή οικονομικών κ.λπ. υπηρεσιών).
­ Μισθοί και αμοιβές διευθυντών που τελούν υπό την έγκριση της γενικής συνέλευσης.


 ---


Συγκεντρωτικές καταστάσεις

Εβδομάδα χωρίς αναφορά για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις δεν γίνεται. Αυτή την φορά η νέα εγκύκλιος ΠΟΛ.1078/17.3.2014 Οδηγίες για την υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών, από 1.1.2014  ξεκαθαρίζει αρκετά θέματα σχετικά με την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων, θα έπρεπε όμως να είχε εκδοθεί νωρίτερα.

Σημειώνουμε ότι για το 2014 οι καταστάσεις των πελατών θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο :

1ο τρίμηνο 2014 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος) : μέχρι την 02.06.2014*
2ο τρίμηνο 2014 (Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος) : μέχρι την 31.07.2014
3ο τρίμηνο 2014 (Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος) : μέχρι την 31.10.2014
4ο τρίμηνο 2014 (Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος) : μέχρι την 02.02.2015*

Ενώ των προμηθευτών ανά τρίμηνο επίσης εκτός των καταστάσεων που υποβάλλονται από τους αγρότες, τους μη υπόχρεους σε ΦΠΑ και το δημόσιο που θα υποβάλλουν μία αφορά στο τέλος Ιανουαρίου για το 2014

 

---

 

Δηλώσεις

Την εβδομάδα που μας πέρασε άνοιξε και η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων. Ο Γενικός Γραμματέας κήρυξε την έναρξη με την εξής ανάρτηση στο twitter «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Ευχόμαστε μια καλή υποβολή. Κάθε χρόνο θα προσπαθούμε να την κάνουμε ευκολότερη.»
'Όσοι από εσάς επισκεφθήκατε  ήδη την εφαρμογή θα διαπιστώσατε την ύπαρξη των προσυμπληρωμένων κωδικών και ίσως διαπιστώσατε και αρκετά λάθη για τα οποία ο Γ.Γ.Δ.Ε. διαβεβαιώνει ότι θα διορθωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σχετική αναφορά του κου Θεοχάρη αναφέρει ότι τα λάθη δεν ξεπερνούν το 1% των προσυμπληρωμένων κωδικών.

Τα λάθη προέρχονται είτε από το πρόγραμμα της ΓΓΠΣ είτε από τους υπόχρεους αποστολής των βεβαιώσεων (Λογιστές, Ασφ.ταμεία, επιχειρήσεις) που μέχρι σήμερα είχαν και έχουν ελάχιστες οδηγίες για την συμπλήρωση και αποστολή των βεβαιώσεων.

Μετά το άνοιγμα της εφαρμογής ακολούθησε μία ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η ΓΓΔE συνιστά προς τους φορολογούμενους να αποφεύγουν να αλλάζουν τα ποσά που εμφανίζονται στους προσυμπληρωμένους κωδικούς. (όχι άμεσα βέβαια αφού αυτό δεν είναι εφικτό, αλλά συμπληρώνοντας άλλους κωδικούς με το ποσό της διαφοράς).

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Συνιστάμε την αποφυγή της χρήσης της δυνατότητας αλλαγής των ποσών που δηλώνονται αν πχ ο εργοδότης δεν έχει ακόμη δηλώσει τα στοιχεία εισοδημάτων. Η διαδικασία αυτή, εκτρέπει την δήλωση προς έλεγχο, ενώ αν περιμένει ο φορολογούμενος την δήλωση του εργοδότη, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς θα υπάρχει συμφωνία των ποσών

Η διαδικασία αλλαγών των στοιχείων θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αδυναμίας συνεννόησης (πχ εργοδότης σε πτώχευση ή εκκαθάριση που δεν ανταποκρίνεται)

Όλοι οι εμπρόθεσμοι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως της ημερομηνίας δήλωσης, μπορούν να πληρώσουν σε 3 διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη τον Ιούλιο και την τελευταία τον Νοέμβριο. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος αναβολής της εκπλήρωσης της υποχρέωσης δήλωσης
»

Τέλος γίνεται σαφές με την ίδια ανακοίνωση, ότι φέτος (κάτι που γίνεται για πρώτη φορά) δεν θα ταχυδρομηθούν τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων αλλά οι φορολογούμενοι (οι λογιστές τους δηλαδή) θα πρέπει να εκτυπώσουν την πράξη προσδιορισμού του φόρου από το taxis μετά την υποβολή της δήλωσης.

Για να επιβεβαιώσετε τους προσυμπληρωμένους κωδικούς θα πρέπει βέβαια να έχετε και σε φυσική μορφή τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων κλπ.  Το ΟΓΑ δίνει ήδη από την Ιστοσελίδα του [Δείτε σχετικά:Διαθέσιμες από τον Ο.Γ.Α. οι υπηρεσίες εκτύπωσης βεβαιώσεων συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων]

Βοήθεια για την συμπλήρωση επίσης αποτελούν και οι Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε1, Ε2 και Ε3.

Ταυτόχρονα με την έναρξη των δηλώσεων ξεκίνησε και η διαδικασία υποβολής του εντύπου Α21 [Δείτε εδώ σχετικά]

 

---


Εκχώρηση ενοικίων.

Με την απόφαση Αριθ. πρωτ.: Δ12Α 1049261 ΕΞ 18.3.2014 [Κατάργηση των υποχρεώσεων της παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994] το Υπ.Οικ αναφέρει ότι η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων και τόκων δανείων που ορίζονται στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του ν.2238/1994, έπαψαν να ισχύουν από 1.1.2014.

Κατά την άποψή μου το Υπ.Οικ. πρέπει να προβεί σε διόρθωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου ή να βρει κάποια άλλη λύση καθότι ο νόμος 2238/1994 (παλαιός ΚΦΕ) ισχύει για τις δηλώσεις της χρήσης 2013 και συνεπώς για την περίοδο αυτή πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση της διάταξης της παραγράφου 7 του άρθρου 4 και να μπορούν να εκχωρήσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο δημόσιο, τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Σχετικές με το θέμα είναι και οι αποφάσεις : ΠΟΛ.1096/6.4.2001 - 1040211/743/Α0012/24.4.2007


---

 

Ενυπόθηκα δάνεια

Η Τράπεζα Ελλάδος έδωσε στην δημοσιότητα τον Κώδικα δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ο οποίος παραπέμπει στις έννοιες του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης».

Ανατρέχοντας κανείς στο μακροσκελές κείμενο αλλά και στα Παραρτήματα που το συνοδεύουν, αντιλαμβάνεται ότι οι διαδικασίες συνεννόησης με τους δανειολήπτες θα ξεκινάνε ακόμα και με την... υποψία της καθυστέρησης, ενώ οι λύσεις που θα προτείνονται κατά περίπτωση θα φτάνουν έως και την εθελοντική παράδοση του ενυπόθηκου ακινήτου.

Το «κλειδί» της νέας διαδικασίας, που σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστεί από τη 1η Ιανουαρίου του 2015, είναι η έννοια του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη- όπως αυτή περιγράφεται στον κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ- αλλά και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», για τις οποίες ο δανειολήπτης υποχρεώνεται στη συμπλήρωση ενός εξαντλητικού καταλόγου εσόδων πάσης φύσης αλλά και δαπανών ακόμα και ανελαστικών, όπως η διατροφή των μελών ενός νοικοκυριού.
[
Δείτε τον κώδικα δεοντολογίας αλλά και το συνολικό σχέδιο για την ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων εδώ]


---


Αγρότες

Μία παράταση και μία  εγκύκλιο  είχαμε για το θέμα των αγροτών την εβδομάδα που μας πέρασε.

Με ανακοίνωση του Υπ.Οικ. [Δείτε εδώ σχετικά] δόθηκε παράταση στην υποβολή δήλωσης έναρξης ή μεταβολής στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ μέχρι την 15η Απριλίου, αλλά και στην υποβολή της δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι την 30η Μαΐου 2014.

Η ΠΟΦΕΕ με ανακοίνωσή της ενημέρωσε σχετικά με τους Αγρότες ειδικού Καθεστώτος:
Όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση για επιστροφή ΦΠΑ και οι νέοι αγρότες του 2013, αυτοί θα πρέπει να κάνουν αίτηση Μ0 χωρίς πρόστιμο έως την ημέρα υποβολής αιτήματος για επιστροφή ΦΠΑ.

Ενώ στην συνέχεια με δεύτερη ανακοίνωση αναφέρει:

Μετά από σημερινή επίσκεψη του Προεδρείου της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. με το τμήμα ΦΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών , η απάντηση που πήραμε για το ποιο τμήμα της Δ.Ο.Υ. θα θεωρεί τις καταστάσεις απογραφής των αγροτών είναι η εξής:
Αρμόδιος για τον τρόπο θεώρησης και για το τμήμα θεώρησης (Κ.Φ.Α.Σ.-ΦΠΑ), είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ.

Ομολογώ ότι δεν την κατάλαβα την ανακοίνωση αυτή.

Οι αγρότες δεν πρέπει να είναι παραπονεμένοι γιατί εκτός από τα παραπάνω είχαν και νέες διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρέωση τήρηση των βιβλίων και έκδοσης στοιχείων. [Δείτε σχετικά Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων επί των διατάξεων της απόφασης ΠΟΛ. 1055/17.2.2014 (ΦΕΚ 438 Β/24.02.2014) «Συμπλήρωση - Τροποποίηση των διατάξεων της απόφασης ΠΟΛ. 1281/2013 (ΦΕΚ 3367 Β΄/ 31.12.2013) «Απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών του ειδικού καθεστώτος ]

Με την απόφαση αυτή παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες που εντάσσονται σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων (εσόδων - εξόδων) να μην τηρήσουν τα βιβλία αυτά. Ναι σωστά διαβάσατε. 

Μάλιστα οι αγρότες αυτοί θα δηλώσουν την ένταξή τους αυτή στην Δ.Ο.Υ., αλλά θα έχουν την δυνατότητα να μην τηρήσουν τα βιβλία αυτά. (εφόσον δεν έχουν και άλλη παράλληλη δραστηριότητα).

Εκτός λοιπόν από τις γνωστές κατηγορίες βιβλίων (απλογραφικά - διπλογραφικά - μη υπόχρεους) έχουμε και μία νέα κατηγορία βιβλίων : Απλογραφικά με δυνατότητα μη τήρησης.  Φαντάζομαι ότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά


---

 

Πρατήρια

Σημαντικό είναι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΓΓΠΣ που δόθηκε στην δημοσιότητα την εβδομάδα που μας πέρασε σχετικά με την διασύνδεση των συστημάτων εισροών εκροών στα πρατήρια με την ΓΓΠΣ. [Δείτε την σχετική ανακοίνωση]


---

 

Κοινωνικό μέρισμα

Αρκετά γράφτηκαν την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το που και πως θα διανεμηθεί ένα μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα ονομαζόμενο και ως κοινωνικό μέρισμα. Στις 18.3.2014 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:
- μείωση των ασφαλιστικών εισφορών απ΄τον Ιούλιο κατά 3,9%
-αποπληρωμή 1.δισ ληξιπρόθεσμων οφειλών
-500 εκκ. υπέρ των φτωχών (κοινωνικό μέρισμα)
-20. εκ υπέρ των αστέγων
Η ΓΣΕΕ πρότεινε να διατεθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας , μετά από την εξαγγελία του πρωθυπουργού, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο κάποιες αποφάσεις έγιναν ήδη γνωστές [Δείτε εδώ σχετικά]


---


ΦΠΑ

Νέα απόφαση για τον χρόνο υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ από το 2013 και εφεξής, δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. [ΠΟΛ.1074/14.3.2014 Τροποποίηση του χρόνου υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. έτους 2013 και εφεξής]

Οι νέες προθεσμίες είναι : 30 Απριλίου για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 30 Μαΐου για όσους τηρούν Διπλογραφικά.

Διευκρινίσεις δόθηκαν επίσης για την αντιμετώπιση δαπανών επισκευής στα πλαίσια εγγύησης με την απόφαση Αρ. πρωτ.: Δ14Α 1002076 ΕΞ 8.1.2014, ενώ με την απόφαση Δ14Α 1002664 ΕΞ 8.1.2014 το Υπ.Οικ. απαντά σε προσωπικό ερώτημα ότι η απόκτηση των χιλιοστών του εργολαβικού ανταλλάγματος από τον κατασκευαστή, δεν αποτελεί φορολογητέα για τον ΦΠΑ πράξη, δεν προκύπτει δηλαδή υποχρέωση αυτοπαράδοσης με την απόκτηση και μόνο της κυριότητας των χιλιοστών από τον κατασκευαστή, εφόσον το διαμέρισμα δεν χρησιμοποιήθηκε.


---

 

Υπεραξία μεταβίβασης μετοχών - μεριδίων (συγνώμη τίτλων).

Με την Δ12A 1049253 ΕΞ 17.3.2014 απόφαση του το Υπ.Οικ. διευκρινίζει ότι για την υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση των τίτλων που ορίζονται στο άρθρο 42 του ν.4172/2013 δεν απαιτείται η υποβολή δήλωσης φόρου υπεραξίας και η καταβολή του φόρου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Για όσες δηλώσεις φόρου υπεραξίας έχουν ήδη υποβληθεί και αφορούν μεταβιβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2014 και έπειτα και έχει καταβληθεί ο σχετικός φόρος, αυτός θα συμπεριληφθεί στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2015 προκειμένου να ληφθεί υπόψη κατά την εκκαθάριση τους. Με την ίδια απόφαση όμως έγινε γνωστό ότι ετοιμάζεται ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα δηλώνονται διάφορα πληροφοριακά στοιχεία της μεταβίβασης τίτλων. Συνεπώς ναι μεν καταργήθηκε η υποβολή της δήλωσης υπεραξίας αλλά κάποια γραφειοκρατικά διαδικασία θα ακολουθήσει...

Ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα παρουσιάζει και η αναφορά της ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ [Δείτε εδώ σχετικά «Δεν εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι ο φόρος υπεραξίας θα επιβαρυνθεί με το 1%-4% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης»]

 

 

Μεγάλα λόγια


Σάλλας:

Είπε: Η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να παράγει – να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις
Δεν είπε : Δεν βλέπετε παράδειγμα τις τράπεζες. Παράγουν δάνεια - χρέη και ενίοτε και ανέργους

Σαμαράς:
Είπε : Είχαμε υποσχεθεί να αποτρέψουμε την έξοδο της Χώρας από το ευρώ. Και το πετύχαμε. [Εδώ]
Δεν είπε : Είχαμε υποσχεθεί ότι θα χάναμε και την εθνική μας κυριαρχία Και το πετύχαμε.

Είπε : Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη Χώρα από την ύφεση. Το πετυχαίνουμε τώρα. [Εδώ]
Δεν είπε : Όταν λέω τώρα εννοώ του χρόνου.

Είπε : Αγωνιζόμασταν να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα πιο νωρίς απ’ ό,τι προέβλεπε το Πρόγραμμα, για να μην εξαρτάται συνεχώς η Χώρα μας από καινούργια δάνεια. Και το καταφέραμε.
Δεν είπε : Δεν ήταν και τόσο δύσκολο βέβαια με τους φόρους και τα χαράτσια που βάλαμε

Στουρνάρας :
Είπε :Τελειώσαμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Το απόγευμα θα υπάρξει staff level agreement από τους εταίρους. [εδώ]
Δεν είπε : Your face sounds familiar, so you think you can dance.

Είπε : Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους στενούς μου συναδέλφους, συνεργάτες στο Υπουργείο αυτό, τους Υπουργούς, τον κ. Σταϊκούρα, τον κ. Μαυραγάνη, τους Γενικούς Γραμματείς, την κυρία Παπακωνσταντίνου, τον κ. Θεοχάρη, το Πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Τσακλόγλου, και όλους τους συμβούλους που δούλεψαν μέρα νύχτα για να μπορέσουμε να έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα αυτό.
Δεν είπε : Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΣΚΑΙ το star τον Antenna το Mega το Contra

Θοεχάρης :

Είπε: Στο μέλλον θα λαμβάνεται υπόψη το προφίλ του φορολογούμενου ανεξαρτήτως του ύψους της συναλλαγής με τις εφορίες, για να κρίνεται βάσει και αυτού του κριτηρίου, πως θα συμπεριφέρονται κατά περίπτωση οι εφορίες. Δηλαδή, για παράδειγμα, να μπορεί να επιστρέφεται, χωρίς έλεγχο, ο ΦΠΑ σε επιχειρήσεις στις οποίες "όλα είναι εντάξει". [εδώ]

Δεν είπε: Αφού βέβαια συμψηφίσουμε όλους του φόρους (ακόμα και τους μη ληξιπρόθεσμους)

 

---


Success story (χωρίς σχόλια)

ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμέτωπη με το λουκέτο
ΟΟΣΑ: Ένας στους πέντε Έλληνες δεν έχουν να φάνε


---

 

Όταν η δικαιοσύνη βλέπει καλλίτερα.

ΣτΕ: Νόμιμο το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. 'Όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις, η περιουσιακή απώλεια των ομολογιούχων ήταν «ιδιαιτέρως σοβαρή» αλλά «δεν προκύπτει ότι ήταν απρόσφορη ή μη αναγκαία ή υπέρμετρη» έτσι ώστε «να κριθεί απαγορευμένη» από τα άρθρα 17 και 25 του Συντάγματος και την ΕΣΔΑ.


---

 

ΕΤΕΑ - OAEE - IKA

Τα σχόλια κάτω από την είδηση για το μπλοκάρισμα της ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΕΤΕΑ είναι αρκετά . Εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο [Δείτε σχετικά Νέος εκβιασμός από το Ε.Τ.Ε.Α. για την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας]

Το ΕΤΕΑ φυσικά, θέλει με τις πλάτες των λογιστών να κάνει ότι έκανε ο Ο.Α.Ε.Ε. Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε.

Ενώ το ΙΚΑ παλεύει με τα δικά του προβλήματα [Απλήρωτες εισφορές 7,5 δις ευρώ από 81.958 οφειλέτες], μαθαίνουμε ότι είμαστε μια βαθιά θρησκευόμενη χώρα [Tο Δημόσιο συνταξιοδοτεί 5.453 ιερείς - Χωρίς σύνταξη 893 συνταξιούχοι λόγω μη προσκόμισης Α.Μ.Κ.Α.]

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες καθυστερούμενες εισφορές το ΙΚΑ δίνει νέες διευκρινίσεις [ Δείτε σχετικά Ι.Κ.Α. αρ. 27/20.3.2014 Συμπληρωματικές οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων ρύθμισης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.]

 

---


Σημαντικά Βιβλία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα

 

Αρθρογραφία που πρέπει να δείτε.

 

 

To video της εβδομάδας. 

Το ότι δεν συμβαίνει εδώ, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει....

 


Χρόνια πολλά σε όλους.

 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο