«Κλείδωσε» και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Οι τελικές ρυθμίσεις

Οικονομικές Ειδήσεις

24 Μάρτιος 2014
Taxheaven.gr

Την επόμενη εβδομάδα, όπως όλα δείχνουν, θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα συμφωνηθέντα με την τρόικα αλλά και οι διατάξεις που οι πιστωτές της χώρας διαφωνούν. Γι’ αυτές η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει μονομερώς, όπως είχε κάνει και με την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Το αγκάθι που μέχρι και την Παρασκευή δεν είχε επιλυθεί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αφορά τον φόρο υπεραξίας.

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, στον τομέα της φορολογίας, θα περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων, όπως τη μείωση των προστίμων, τον συμψηφισμό χρεών με το Δημόσιο, την αύξηση του ακατάσχετου για μισθούς και συντάξεις, καθώς και διορθώσεις που προβλέπουν την κατάργηση της παρακράτησης 20% στα royalties αλλά και αλλαγές στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα οι έλεγχοι των εμβασμάτων.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

1. Φόρος Υπεραξίας

Με βάση τις πραγματικές τιμές πώλησης που αναγράφονται στα συμβόλαια και όχι με βάση τις εικονικές αντικειμενικές τιμές, θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας, ενώ από αυτόν απαλλάσσονται τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1994.

Για τα ακίνητα που υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15%, το νέο σύστημα προβλέπει ότι η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται με βάση την πορεία του πληθωρισμού από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε μέχρι το έτος στο οποίο πωλείται. Για παράδειγμα αν ένα ακίνητο το οποίο πωλείται το 2014 αγοράστηκε το 2000 30.000 ευρώ, και ο πληθωρισμός από το 2000 έως το 2014 αυξήθηκε σωρευτικά κατά 50%, τότε ως τιμή κτήσης για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 30.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 50%, δηλαδή κατά το συνολικό ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού την περίοδο 2000-2014. Ουσιαστικά δηλαδή ως τιμή κτήσης στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 45.000 ευρώ.

2. Πρόστιμα

• Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας).

• Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

3. Αύξηση ακατάσχετου

Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ καταργούνται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 500
ευρώ.

4. Συμψηφισμοί

Τη δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των πολιτών από όλο τον δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς όλο τον δημόσιο τομέα θα προβλέπει επίσης το πολυνομοσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι θα συμψηφίζονται πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δήμους με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

5. Αυτοκίνητα - τέλη κυκλοφορίας

Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την καταβολή τελών κυκλοφορίας για όσους ιδιοκτήτες ή εμπόρους αυτοκινήτων πωλούν τα οχήματά τους στο εξωτερικό και έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας. Με το ισχύον καθεστώς η εφορία τους ζητεί να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την οριστική διαγραφή λόγω εξαγωγής. Επίσης δεν θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας όσοι προχωρούν στην απόσυρση του οχήματος με στόχο την απόκτηση κάποιου καινούργιου.

6. Αποθεματικά επιχειρήσεων

Εξετάζεται η κατάργηση της διάταξης που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και λουκέτα τις ανώνυμες εταιρείες, δεδομένου ότι η υφιστάμενη νομοθεσία τις αναγκάζει σε υποχρεωτική διανομή ή κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών τους και κατ’ επέκταση φορολόγησή τους.

7. Ελεγχοι

Αλλαγές στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Με αυτές οι ελεγκτές προσδιορίζουν τον φόρο λαμβάνοντας υπόψη και περιουσιακά στοιχεία που είχαν αποκρυβεί. Με τις αλλαγές που θα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορέσει να ολοκληρώσει ταχύτερα τους ελέγχους όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.

Στη δήλωση οι τόκοι άνω των 250 ευρώ


Καταργείται η παρακράτηση στα royalties: Ο φορολογικός νόμος προέβλεπε από 1-1-2014 την παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% για τα μισθώματα που καταβάλλονται για την ενοικίαση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού και να αντιμετωπίζονται σαν δικαιώματα (royalties). Η διάταξη αυτή καταργείται, ωστόσο, ο φόρος σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να καταβληθεί μέχρι 31 Μαρτίου. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην καταβληθεί ο σχετικός φόρος.

Τόκοι:
Με διάταξη που θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου θα ορίζεται ότι θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση τόκοι άνω των 250 ευρώ και όχι από το πρώτο ευρώ.

Δήλωση ΦΠΑ:
Το υπουργείο έχει αποφασίσει την αποσύνδεση υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου
Επίδομα επικινδυνότητας: Αλλάζει ο νόμος για το επίδομα επικινδυνότητας προκειμένου να χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους.

πηγή Καθημερινή