Ειδήσεις Τεχνολογία

Όταν νοσοκόμες και λογιστές αντικατασταθούν από ρομπότ

Τεκτονικές αλλαγές έρχονται στην αγορά εργασίας μέσα στην επόμενη 20ετία, και οι κυβερνήσεις δεν είναι καθόλου προετοιμασμένες για να τις αποδεχτούν. Αυτή είναι μία από τις τοποθετήσεις του Μπιλ Γκέιτς, ενός από τους πιο καθοριστικούς παίκτες στην εξέλιξη της τεχνολογίας, στο πλαίσιο πρόσφατης ομιλίας του στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας.

«Προγράμματα λογισμικού που θα αντικαταστήσουν εργαζομένους όπως οδηγούς, σερβιτόρους ή νοσοκόμες, παρουσιάζουν αλματώδη πρόοδο. Η τεχνολογία με την πάροδο του χρόνου θα περιορίσει τη ζήτηση για θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα εκείνες που δεν απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες ή εξειδίκευση», δήλωσε ο κ. Γκέιτς.

Και δεν είναι ο μόνος που έχει προειδοποιήσει τους ιθύνοντες για ριζικές αλλαγές στην απασχόληση, αλλαγές που προμηνύουν και μεγάλες κοινωνικές ανατροπές. Προ δύο μηνών, η βρετανική έκδοση Economist δημοσίευσε έρευνα, όπου απαριθμούνται πάνω από δέκα επαγγέλματα που θα εκτελούνται από ρομπότ μέσα στην επόμενη 20ετία σε τομείς όπως οι πωλήσεις τηλεμάρκετινγκ, η λογιστική και το λιανικό εμπόριο. Παραδόξως, ο κ. Γκέιτς, ένας άνθρωπος που προσωποποιεί τις εξελίξεις στην τεχνολογία, οι οποίες άλλαξαν τη καθημερινότητα των εργαζομένων, συστήνει τρόπους για να αναχαιτιστεί η αντικατάσταση θέσεων εργασίας με λογισμικά προγράμματα. Πρότεινε την αλλαγή του φορολογικού κώδικα ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για την πρόσληψη υπαλλήλων.

Παράλληλα, πρότεινε την κατάργηση, για παράδειγμα, των εργοδοτικών εισφορών ή της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Συν τοις άλλοις, ο κ. Γκέιτς τηρεί επιφυλακτική στάση ως προς τα σχέδια του Λευκού Οίκου για την αύξηση του βασικού μισθού. Ετσι θα αποθαρρύνονται οι εργοδότες να προσλάβουν εργαζομένους για την εκτέλεση καθηκόντων που θα μπορούν να γίνουν αυτοματοποιημένα. Οπως τονίζουν οικονομικοί παρατηρητές, οι προβλέψεις του κ. Γκέιτς καλύπτουν αρκετά επαγγέλματα στον κλάδο υπηρεσιών και συναφών επαγγελμάτων.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο