Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά

Υπογραφή συμφωνίας συνεισφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου

ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότη Μηταράκη στην Υπογραφή Συμφωνίας Συνεισφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου.

«Κύριε Υπουργέ Μακεδονίας και Θράκης,

Κύριε Πρόεδρε της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου,

Κύριοι Εκπρόσωποι των προξενικών αρχών των Κρατών – Μετόχων της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Να ξεκινήσω ευχαριστώντας το συνάδελφο Υπουργό, τον κ. Θεόδωρο Καράογλου για την ευγενική του φιλοξενία, καθώς και για την οργάνωση της σημερινής τελετής.

Είναι για εμένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή που έχω σήμερα την ευκαιρία να υπογράψω εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας τη Συμφωνία Συνεισφοράς μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, με στόχο την απόκτηση από την Τράπεζα μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων στην Πόλη της Θεσσαλονίκης.

Και χαίρομαι διπλά γιατί η σημερινή υπογραφή γίνεται σε μία χρονιά που συμπληρώνονται 15 χρόνια λειτουργίας της Τράπεζας.

Δεκαπέντε χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη και συνεισφοράς της στην ανάδειξη της πόλης σε οικονομικό και εμπορικό σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο. Με την Τράπεζα, ως φορέα που συνενώνει ιστορικούς λαούς, να δίνει λάμψη στην πόλη. Αλλά και να παίρνει λάμψη από τη μακραίωνη διαδρομή της πόλης στο ιστορικό διάβα των αιώνων. Και αυτή τη συνέργια θελήσαμε να τονίσουμε και να ενισχύσουμε. Να κάνουμε το κτίριο, που θα αποκτηθεί, σταθερό σύνδεσμο της Θεσσαλονίκης με την Τράπεζα και της Τράπεζας με τη Θεσσαλονίκη.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας η Τράπεζα θα αποκτήσει ένα περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας. Και ταυτόχρονα θα ελαττώσει τα ετήσια λειτουργικά της έξοδα κατά €700.000, εξοικονομώντας τα αντίστοιχα ενοίκια. Ή για να το πω και με τραπεζικούς όρους πρόκειται για μία ενέργεια με θετικό αντίκτυπο και στο ενεργητικό, αλλά και στα αποτελέσματα χρήσης της Τράπεζας

Και εδώ να θυμίσω ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της και βεβαίως η χώρα που τη φιλοξενεί. Και η υποστήριξή μας στην Τράπεζα υπήρξε αδιάλειπτη από την αρχή της λειτουργίας της, τον Ιούνιο του 1999.

Οι μέχρι τώρα συνεισφορές της Ελλάδας στο Μετοχικό Κεφάλαιο της Τράπεζας ξεπερνούν τα €90εκ και μέχρι το 2018 θα έχουν αυξηθεί κατά επιπλέον €24εκ φτάνοντας συνολικά τα €114εκ. Και την αναλογία της στο προς καταβολή κεφάλαιο να φτάνει τα €263εκ.

Επιπλέον, έχουμε υποστηρίξει την Τράπεζα καταβάλλοντας €4,8εκ για τα ενοίκια των γραφείων της στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της λειτουργίας της. Και επίσης, συνεισφέροντας €1,3εκ για τη δημιουργία Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε πρότζεκτ που υλοποιούνται στα Κράτη Μέλη της Τράπεζας.

Και αυτή την υποστήριξη θα τη συνεχίσουμε. Διότι διαπιστώνουμε με ικανοποίηση τη συνεχή πρόοδο της Τράπεζας. Μία πρόοδο η οποία άλλωστε αντανακλάται και από το γεγονός ότι σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον θα έχουμε εφέτος την 9η συνεχόμενη χρονιά κερδοφορίας για την τράπεζα. Και να επισημάνω και την αξιολόγηση της Moody`s τον προηγούμενο μήνα, η οποία αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας στο μεν μακροχρόνιο επίπεδο σε A2 από A3 και στο δε βραχυχρόνιο σε Prime-1 από Prime-2., με σταθερές προοπτικές και στις δύο περιπτώσεις.

Ιδρύματα όπως η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου τα έχει ανάγκη η περιοχή μας. Μία περιοχή που αντιμετωπίζει σειρά από δυσκολίες και προκλήσεις. Καθώς, στο οικονομικό επίπεδο θα θέλαμε μια πιο ζωηρή ανάπτυξη και περισσότερες διαθέσιμες πιστώσεις. Αλλά και στο πολιτικό επίπεδο θα θέλαμε να προωθηθεί ακόμη περισσότερο η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των λαών μας.

Και είμαι βέβαιος ότι η Τράπεζα και ως Ηγεσία και ως Στελεχιακό Δυναμικό θα ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις που υπάρχουν και στα δύο αυτά επίπεδα.

Εμείς, ως Ελληνική Δημοκρατία, ως ένα εκ των ιδρυτικών μετόχων, αλλά και ως ένας εκ των μεγαλύτερων μετόχων, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τράπεζα. Και θεσμικά και οικονομικά, για να μπορέσει να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Από την άλλη πλευρά θα ήταν παράλειψη να κρύψω ότι έχουμε και εμείς προσδοκίες από την Τράπεζα, ιδίως στον τομέα της ενίσχυσης της χρηματοδότησής της και προς την Ελλάδα γενικότερα αλλά και ειδικότερα προς της περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, στην οποία άλλωστε και η ίδια η τράπεζα βρίσκεται.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις ομάδες εργασίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Τράπεζας που εργάστηκαν εντατικά προκειμένου να μετατρέψουν την δική μας πολιτική βούληση σε νομικό κείμενο.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Από το Γραφείο Τύπου


Ετικέτες για αναζήτηση Μηταράκης Τράπεζα Ευξείνου Πόντου


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο