Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τι συμφωνήθηκε για τη «λίστα» του ΟΟΣΑ μεταξύ τρόικας-κυβέρνησης - Την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο

Την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ              
 
 Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, βάση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στα επίμαχα θέματα η συμφωνία έχει ως εξής :

Στα επίμαχα θέματα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές:


Γάλα

Η πενθήμερη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος καταργείται. Το γάλα θα κυκλοφορεί με βάση τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει κάθε βιομηχανία είτε είναι δύο, είτε πέντε, είτε θεωρητικά ακόμη και 11 ημέρες όπως είναι σήμερα οι μέγιστες δυνατότητες διάρκειας ζωής. Θα υπάρξει ειδική κατηγορία ως "γάλα ημέρας" η οποία θα θεσμοθετηθεί με διάρκεια δύο ημερών. Θα προβλέπεται ένα 24ωρο από το άρμεγμα μέχρι την παστερίωση και δύο 24ωρα μέχρι την κατανάλωση. θα έχει σήμανση ως "γάλα ημέρας". Στις συσκευασίες παστεριωμένου γάλακτος θα μπορεί να αναγράφεται στις συσκευασίες του παστεριωμένου γάλακτος ο όρος "φρέσκο" κλπ, στο πλαίσιο του marketing. Σε όλες τις περιπτώσεις θα αναφέρεται ημερομηνία κατανάλωσης "από …έως…".

Φάρμακα

Και στην περίπτωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων "πέρασαν" οι αρχικές θέσεις της κυβέρνησης. Τα ΜΗΣΥΦΑ θα πωλούνται μόνο εντός των φαρμακείων, αλλά το κεντρικά καθοριζόμενο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών (33%) καταργείται. Θα προβλέπεται ανώτατη τιμή πώλησης που θα είναι η σημερινή ισχύουσα τιμή με βάση το δελτίο τιμών, η οποία θα ισχύει μέχρι το 2016. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει δοκιμαστικά για τρεις μήνες με στόχο να μειωθούν οι τιμές και θα παρακολουθείται από το υπουργείο Υγείας.

Σε ότι αφορά στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, εκεί η εικόνα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, αν και δεν φαίνεται να επέρχονται ουσιώδεις αλλαγές παρά σε ελάχιστα από τα 28 σημεία παρέμβασης που πρότεινε η έκθεση του ΟΟΣΑ. Η ρύθμιση που δεν επιτρέπει σε μη φαρμακοποιούς (λ.χ εταιρείες) να είναι ιδιοκτήτες, δεν αλλάζει. Αλλάζουν όμως τα ποσοστά ιδιοκτησίας ενός φαρμακείου που σήμερα ορίζεται ότι είναι υποχρεωτικά 50%-50%.

Βιβλία

Στα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των λογοτεχνικών και των λοιπών εκδόσεων. Με βάση τη νέα ρύθμιση καταργείται η ενιαία τιμή και απελευθερώνεται το ποσοστό των εκπτώσεων για όλα τα μη λογοτεχνικά βιβλία, ενώ παραμένει αποκλειστικά για τα λογοτεχνικά η υποχρέωση που προβλέπει μέγιστη έκπτωση 10%, μόνο όμως για την πρώτη έκδοση αντί δύο χρόνων που είναι σήμερα.

Λοιπά

Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.

Για το λάδι και για το γιαούρτι δεν υπήρξε θέμα από τον ΟΟΣΑ .

Τέλος, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην οικονομία φέτος είναι 3 δισ. ευρώ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο