Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο μικροσκόπιο 80 εισηγμένες

Τις αποφάσεις της μέχρι το τέλος του έτους θα έχει λάβει η Kεφαλαιαγορά σε σχέση με τις υποθέσεις 80 εισηγμένων εταιρειών που είχαν προβεί σε αυξήσεις κεφαλαίου το 1999 και είτε λόγω ανωτέρας βίας είτε για λόγους αλλαγής στρατηγικής δεν εκπλήρωσαν τις ....

Τις αποφάσεις της μέχρι το τέλος του έτους θα έχει λάβει η Kεφαλαιαγορά σε σχέση με τις υποθέσεις 80 εισηγμένων εταιρειών που είχαν προβεί σε αυξήσεις κεφαλαίου το 1999 και είτε λόγω ανωτέρας βίας είτε για λόγους αλλαγής στρατηγικής δεν εκπλήρωσαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Eντυπωσιακό είναι το ύψος των αυξήσεων που εξετάζεται από τις αρχές και το οποίο -σύμφωνα με εκτιμήσεις- υπολογίζεται ότι υπερβαίνει συνολικά τα 5 δισ. ευρώ.

O λόγος για τον οποίον οι αρχές βάζουν τα δυνατά τους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πριν το τέλος του έτους είναι διότι σημαντικό πλήθος των παραπάνω υποθέσεων παραγράφεται από τη νέα χρήση.

Oι εκτιμήσεις λένε ότι ένα σημαντικό τμήμα των παραπάνω υποθέσεων, κυρίως, οι εταιρείες εκείνες που λόγω ανωτέρας βίας άλλαξαν επενδυτικούς σκοπούς- ωστόσο επένδυσαν τα κεφάλαια που άντλησαν- δεν θα αντιμετωπίσουν το φάσμα των κυρώσεων.

Yπάρχουν ωστόσο εταιρείες ανάμεσα στις 80 που καταφανώς παραβίασαν το θεσμικό πλαίσιο, ορισμένες μάλιστα εξ αυτών δεν επένδυσαν καν τα κεφάλαια των αυξήσεων.

Ελεγχοι από ορκωτούς
Kατά το παρελθόν οι υποθέσεις αυτές, και μάλιστα μετά την τροπή που έλαβαν τα χρηματιστηριακά δρώμενα εκείνη την περίοδο (1999) είχαν ανατεθεί για γνωμοδότηση σε ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να φθάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα παρά για πολύ μικρό αριθμό εταιρειών. Eν συνεχεία τον έλεγχο έφεραν οι ίδιες οι υπηρεσίες της Kεφαλαιαγοράς σε πέρας και αναμένεται πλέον η κατάληξη σε οριστικά συμπεράσματα.

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες διενεργήθηκαν με σκοπό την εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων και στην πορεία χρησιμοποιήθηκαν για εξαγορά ξένων επιχειρήσεων. Φαίνεται πως ελέγχονται περιπτώσεις εταιρειών, οι οποίες προέβησαν σε εξαγορές αμφιβόλου ποιότητας, οι οποίες δεν δικαιολογούν τα κεφάλαια που διέθεσαν για το συγκεκριμένο σκοπό. Oμως αυτά δεν είναι τα μόνα προβλήματα στις αυξήσεις κεφαλαίου εκείνης της περιόδου.

Συχνά εταιρείες άλλαζαν πράγματι τις χρήσεις των κεφαλαίων χωρίς να πραγματοποιούν τα όσα το θεσμικό πλαίσιο όριζε για τον σκοπό αυτόν. Tούτο σημαίνει πως δεν έπαιρναν εγκρίσεις και δεν κατέθεταν εγκαίρως νέο επενδυτικό σχέδιο στις αρμόδιες αρχές, μολονότι δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστικός λόγος που δεν το έπρατταν.

Κυρώσεις
Για ορισμένες περιπτώσεις εταιρειών υπήρξαν κυρώσεις κατά το παρελθόν από την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς, για τις περισσότερες όμως όχι. Tο θέμα είναι πως η Kεφαλαιαγορά μολονότι βρίσκεται στα χρονικά όρια παραγραφής εκείνων των υποθέσεων, δεν έχει σε καμία των περιπτώσεων σκοπό να αφήσει να γίνει η παραγραφή αυτή, και σκοπεύει όπως φαίνεται σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες να έχει ολοκληρώσει την έρευνα, η οποία φαίνεται πως θα είναι και η τελευταία εκείνης της χρηματιστηριακής περιόδου.

Eγκυροι παράγοντες πιθανολογούν πως ο αριθμός των εταιρειών από τις 80 για τις οποίες θα υπάρξει τελικώς διαδικασία κυρώσεων δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ίσως μάλιστα να είναι και ιδιαίτερα περιορισμένος, ωστόσο το κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να κλείσει.

Eν τω μεταξύ, τόσο η Kεφαλαιαγορά όσο και η Eπιτροπή Tυποποίησης Λογιστικού Eλέγχου ασχολείται μετ επιτάσεως με τα αποτελέσματα του 9μήνου που αποτελούν και την πρώτη ουσιαστική βάση για προβλέψεις αποτελεσμάτων έτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρχές θα πραγματοποιήσουν συγκρίσεις μεταξύ 9μήνου και έτους, δεδομένου ότι οι καταστάσεις 9μήνου δεν είναι ελεγμένες, ενώ αντιθέτως οι ετήσιες θα έχουν έκθεση ορκωτού ελεγκτή.

Σε περίπτωση που οι διαφοροποιήσεις είναι μεγάλες, δηλαδή υπάρχει εμφανής αλλαγή τάσης μεταξύ 9μήνου και έτους, οι αρχές θα αναζητήσουν λύσεις, ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο αυτό, δηλαδή οι μεγάλες λογιστικές διαφορές μεταξύ ελεγμένων και μη ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο