Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι ενστάσεις της τρόικας για το φόρο υπεραξίας

Την απώλεια σημαντικών εσόδων βλέπει η τρόικα στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για την τροποποίηση του φόρου υπεραξίας. Στο μεταξύ το μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων παραμένει για τρίτο μήνα καθώς η αδυναμία υπολογισμού και εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από φορολογούμενους, εφοριακούς και συμβολαιογράφους έχει οδηγήσει σε βαθιά κατάψυξη την κτηματαγορά.

Η βασική διαφωνία των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας που διαπραγματεύονται με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στο φόρο υπεραξίας που στοχεύουν στο να κάνουν το φόρο εφαρμόσιμο και λειτουργικό, έχει να κάνει με την τιμαριθμοποίηση της τιμής κτήσης.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς την τρόικα είναι η τιμή κτήσης να «διορθώνεται» με τον υπολογισμό του πληθωρισμού από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε έως και το έτος πώλησης. Πρακτικά, η τιμή κτήσης ουσιαστικά αυξάνεται με βάση τον πληθωρισμό των ετών που διακρατήθηκε. Για παράδειγμα, αν ένα ακίνητο αποκτήθηκε έναντι ενός εκατομμυρίου δραχμών (περίπου 3.000 ευρώ) το 1990 και από τότε έως και το 2014 που πωλείται ο συνολικός πληθωρισμός ήταν 150% η τιμή κτήσης με σημερινές αξίες είναι 7.500 ευρώ. Αν το ακίνητο πωλείται σήμερα 50.000 ευρώ τότε η υπεραξία διαμορφώνεται στα 42.500 ευρώ. Αν δεν είναι πληθωριστεί η τιμή κτήσης τότε η υπεραξία θα ήταν 47.000 ευρώ.

Η ένσταση της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτός ο πληθωρισμός της τιμής. Οι τροϊκανοί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η υπεραξία και κατά συνέπεια θα μειωθούν και τα φορολογικά έσοδα. Ενστάσεις υπάρχουν από την τρόικα και για την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών να απαλλαγούν πλήρως από το φόρο υπεραξίας τα ακίνητα που έχουν διακρατηθεί για περισσότερα από 25 χρόνια. Και αυτή η ρύθμιση οδηγεί σε απώλειας εσόδων.

Στα θέματα των φορολογικών προστίμων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ τρόικας και υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: www.capital.gr


Ετικέτες για αναζήτηση τρόικα φόρος υπεραξίας κτηματαγορά


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο