Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ανακοίνωση της Πανεπιστημονικής για τη συνάντηση του Προεδρείου του Ο.Ε.Ε. με τον Υπουργό Ανάπτυξης

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο)
http://www.dpk-o.gr/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΕΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στις 12/3/2014 το προεδρείο του ΟΕΕ (ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ-ΠΟΦΕΕ-ΕΣΚΟ) συναντήθηκαν με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και τον Υφυπουργός. Μεταξύ άλλων δήλωσαν την πρόθεσή τους να «είναι αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση στην ηγεσία του Υπουργείου για την κατάρτιση ανέργων οικονομολόγων, νέων έως 35 ετών, σε ετήσια προγράμματα που θα περιλαμβάνουν 2 μήνες εκπαίδευση και 10 μήνες απασχόληση».

Η πλειοψηφία στην Κ.Δ., ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ-ΠΟΦΕΕ-ΕΣΚΟ αποτελούν τους μηχανοδηγούς της πορείας του Ο.Ε.Ε. Νομιμοποιούν και υλοποιούν την εκάστοτε αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι το ΟΕΕ έχει ισχυρή «φωνή» και ενεργό ρόλο στο πλευρό των μονοπωλιακών ομίλων, ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Στην ίδια κατεύθυνση υλοποιούνται ήδη μια σειρά προγράμματα από την κυβέρνηση, ενώ αντίστοιχες προτάσεις κατέθεσαν ΓΣΕΕ και «Ινστιτούτο Levy», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στενές σχέσεις.

Η εμπειρία από την εφαρμογή τέτοιων και άλλων προγραμμάτων τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που πήραν μέρος επέστρεψαν στην ανεργία μετά από την ολοκλήρωση τους, περιμένοντας το επόμενο πρόγραμμα.

Υπάρχει άλλωστε πείρα από την αξιοποίηση τέτοιων προγραμμάτων σε όλη την Ε.Ε. Η εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε κατηγορία υπηρεσιών του κράτους που αφορούν εργατικές-λαϊκές ανάγκες και στελεχώνονται με εργαζομένους με τέτοιες σχέσεις.

Πρόκειται δηλαδή για προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων δημιουργώντας μια ατελείωτη στρατιά από μισοάνεργους όχι μόνο για την κρίση, αλλά και για τη φάση της ανάκαμψης στην οποία προβλέπουν διατήρηση μεγάλου ποσοστού ανεργίας.

Τέτοια προγράμματα χρησιμοποιούνται, επίσης, για να συμπιεστούν συνολικά οι μισθοί στο Δημόσιο, να ισοπεδωθούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και το κράτος να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα για άμεσες και έμμεσες παροχές στο κεφάλαιο. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι σε θέσεις δημόσιων υπαλλήλων, που μπήκαν σε διαθεσιμότητα, το κράτος προσέλαβε ανέργους με τα πεντάμηνα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας».

Το καπιταλιστικό κράτος διαμορφώνει προϋποθέσεις για τη «διαχείριση» και όχι αντιμετώπιση της ανεργίας, αξιοποιώντας, ταυτόχρονα, μια μεγάλη δεξαμενή με πάμφθηνη εργατική δύναμη για να πιέσει μεροκάματα και εργατικά δικαιώματα. Όλο αυτό το παρουσιάζει ως διέξοδο στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που ψάχνουν για ένα μεροκάματο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί επίσημα υπέρ αυτών των προγραμμάτων, ως «συμπληρωματικών» στην ανάσχεση της ανεργίας, ενώ δηλώνει υπέρμαχος και του «κοινωνικού τομέα» της οικονομίας, όπου στοχεύουν τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα, με ευρωπαϊκό μάλιστα χρήμα.

Για την ιστορία, τέτοιες προτάσεις δεν είναι τίποτα καινούργιο. Προγράμματα όπως αυτά έχουν εφαρμοστεί ενδεικτικά στις παρακάτω χώρες: Στη Χιλή του Πινοσέτ (απορροφούσαν το 13% του εργατικού δυναμικού), στις ΗΠΑ την περίοδο του «New Deal», στη Σουηδία από το 1938 μέχρι το 1970, στη Γαλλία του Σιράκ από το 2005 και πάει λέγοντας... Πρόκειται, δηλαδή, για προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας σε φάση ανάπτυξης και κρίσης της καπιταλιστικής οικονομίας, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης.

Οι εργατοϋπάλληλοι, οι άνεργοι και οι νέοι οικονομολόγοι μα μην παρασυρθούν από τα μεγάλα λόγια! Ο δρόμος που προβάλλουν σαν διέξοδο είναι αυτός που έχουμε χιλιοπερπατήσει. Μια ζωή θυσίες για την καπιταλιστική ανάπτυξη που δήθεν θα φέρει τις «καλύτερες μέρες». Τα ίδια έλεγαν και πριν. Και πράγματι η καπιταλιστική ανάπτυξη κάλπαζε με κρατική στήριξη…καταλήγοντας στην σημερινή κρίση.

Μας λένε ότι χρειάζεται «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου»! Καμιά από αυτές τις δυνάμεις δεν θέτει ζήτημα για να έχουν όλοι μόνιμη-σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτές οι δυνάμεις εναποθέτουν τέτοια δικαιώματα στον καπιταλισμό για τη «Δευτέρα Παρουσία»!!!

Οι άνεργοι και οι νέοι οικονομολόγοι να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τα εργατικά σωματεία, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), τις Επιτροπές αγώνα του ΠΑΜΕ παλεύοντας κόντρα στα μονοπώλια και στην Ε.Ε. Να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, Σ.Σ.Ε. στον κλάδο, αξιοπρεπείς μισθούς. Οι νέοι που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα να συσπειρωθούν στα σωματεία της ΠΟΛ. Να απομονώσουν τις δυνάμεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ.


Ετικέτες για αναζήτηση ανεργία ΓΣΕΕ απασχόληση ΟΕΕ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο