Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

«Πάνε» προς συμφωνία για νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η διαπραγμάτευση διεξήχθη σε καλό κλίμα, ενώ ομόθυμα οι κοινωνικοί εταίροι εξέφρασαν τη θέλησή τους να καταλήξουν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας σύμβασης.

Οι δύο πλευρές να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στους κατώτατους μισθούς και ότι δεν πρέπει να καταργηθούν οι παγωμένες τριετίες.

Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που πρέπει να ρυθμίζουν τα εργασιακά θέματα και εξέφρασαν την αντίρρησή τους με την έκτη πράξη υπουργικού συμβουλίου που κατήργησε τη διαπραγμάτευση των οικονομικών όρων της σύμβασης και με τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις ημέρες για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και των ωριμάνσεων χωρίς τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των Κοινωνικών Εταίρων στα Γραφεία της ΓΣΕΕ, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Κάναμε μία ανταλλαγή απόψεων με καλή πίστη και συνείδηση της οικονομικής πραγματικότητας και του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που είναι περιοριστικό. Βάλαμε τις βάσεις ώστε να καταλήξουμε σύντομα σε μία συμφωνία που θα κρατάει ζωντανό τον θεσμό των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων".

Εξάλλου σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις νέες απαιτήσεις που φέρεται να έχει η τρόικα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε: "Αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητούνται μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων και να συμφωνούνται με την Κυβέρνηση. Δεν είναι δουλειά της τρόικας να μας τα υποδεικνύει και να τα επιβάλλει".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημείωσε πως η συνάντηση έγινε σε πάρα πολύ βαρύ κλίμα, γιατί "κάποιοι σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς", ωστόσο "οι εργοδότες αναγνώρισαν την ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ".

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε: "Ακόμη κι αν οι εργοδότες συνομολογούσαν ένα ευρώ αύξηση αυτό δεν έχει καμία αξία. Έχει την αξία του χαρτιού που θα είναι γραμμένη αυτή η συνομολόγηση, αυτή η συνυπογραφή. Γιατί το απαγορεύει ο νόμος και λέει ότι ο νόμιμος μισθός καθορίζεται δια της νομοθετικής οδού. Κι’ αυτό μάλιστα μετά το 2016, γιατί μέχρι το 2016 ο κατώτερος μισθός με την 6η πράξη υπουργικού συμβουλίου έχει παγώσει οριστικά".

Εξέφρασε ακόμα την απορία του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση συζητά με τους δανειστές για θέματα όπως αυτό των ομαδικών απολύσεων, για τα οποία έχουν υπάρξει συμφωνίες σε ανώτατο επίπεδο, ενώ για τις τριετίες επεσήμανε πως υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει παγώσει μέχρι το 2016 και είναι αδιανόητο να συζητείται το θέμα αυτό, όταν ούτε εργοδότες ούτε εργαζόμενοι έχουν θέσει το ζήτημα.Πηγή: news.gr


Ετικέτες για αναζήτηση ΓΣΕΕ ΣΕΒ ΕΓΣΣΕ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο