Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Οι επισημάνσεις του ΣτΠ για το συνολικό ζήτημα της φορολόγησης με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για το ΕΕΤΗΔΕ

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2014

Οι επισημάνσεις του Συνηγόρου για το συνολικό ζήτημα της φορολόγησης με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για το ΕΕΤΗΔΕ

Με την 293/2014 απόφασή του, το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου, έκρινε ότι το ΕΕΤΗΔΕ αντίκειται στο Σύνταγμα και στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, διότι, μεταξύ άλλων, δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η φοροδοτική ικανότητα των προσώπων που βαρύνονται με τον επίμαχο φόρο, ενόψει και της ιδιαιτέρως δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο προσδιορισμός των προσώπων που βαρύνονται με τον επίμαχο φόρο είναι αυθαίρετος και εισάγει διαφορετική μεταχείριση των πολιτών.

Η εν λόγω απόφαση επαναφέρει στην επικαιρότητα σειρά ζητημάτων που έχει αναδείξει με παρεμβάσεις του ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με τη φορολόγηση των εισοδημάτων και της περιουσίας των πολιτών.

Συγκεκριμένα, η Αρχή έχει διαπιστώσει ότι, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το στενά ταμειακό/εισπρακτικό συμφέρον του Δημοσίου απέκτησε σαφές προβάδισμα έναντι κάθε άλλου δημοσίου συμφέροντος ή ατομικού δικαιώματος.

Επιπλέον, έχει επισημάνει, αφ΄ ενός ότι από τη διαδοχική (άμεση και έμμεση) φορολογική επιβάρυνση, πλήττονται ουσιαστικά τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και αφ΄ ετέρου ότι η κατοχή ακίνητης περιουσίας από μόνη της δεν αποτελεί δείκτη φοροδοτικής ικανότητας.

Ειδικώς όσον αφορά το ΕΕΤΗΔΕ, η Αρχή έχει τονίσει ότι:

Αφ΄ ενός, από τις σχετικές διατάξεις επιβαρύνονται ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, οι οποίες δεν εντάσσονται στις τυπικές ομάδες που εκ του νόμου απαλλάσσονται από το Τέλος (όπως πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι κ.λπ.), αδυνατούν όμως να το καταβάλουν λόγω πραγματικής απουσίας εισοδήματος.

Αφ΄ ετέρου, ο υπολογισμός του ΕΕΤΗΔΕ βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων υπολογισμού του ΤΑΠ, χωρίς να λαμβάνονται υπ΄ όψιν άλλα κριτήρια προσδιοριστικά της αξίας των ακινήτων, έρχεται σε αντίθεση με την συνταγματική αρχή της ίσης φορολόγησης.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: Τμήμα Επικοινωνίας
Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 2131306610 κιν. 6979448887
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΕΤΗΔΕ ΣτΠ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο