Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΔΠΚ-Ο: «Οι τσαρλατανισμοί της ΣΥΝΑΡΟ δεν μπορούν να κρύψουν την ταύτιση με τις θέσεις των βιομηχάνων και την προσήλωσή τους στο αντιλαϊκό πλαίσιο της Ε.Ε.»

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο)
http://www.dpk-o.gr/

ΟΙ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΡΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Η ΣΥΝΑΡΟ σε πρόσφατη ανακοίνωση-κάλεσμα για την κινητοποίηση των λογιστών-φοροτεχνικών στις 7/3, έκανε κωλοτούμπα διαφοροποιώντας την τοποθέτηση της σε σχέση με τους φορολογικούς νόμους. Ενώ μέχρι πρόσφατα περιόριζε τις τοποθετήσεις της για τον Ν. 4174/2013, στην ανάγκη τροποποίησης ή κατάργησης κάποιων άρθρων του, στην διεκδίκηση αναλογικότητας στα πρόστιμα, ξαφνικά πρόβαλε το «αίτημα να καταργηθούν οι εφαρμοστικοί του Μνημονίου νόμοι (ν.3919/2011,ν.4172/2013,ν.4174/2013,ν.4223/2013)…όσες διατάξεις διέλυσαν το επάγγελμα του Λογιστή–Φοροτεχνικού και έχουν αποδιοργανώσει πλήρως το φορολογικό πλαίσιο που λειτουργούμε…Μόνο με ενότητα στον αγώνα και κοινή δράση θα μπορέσουμε να αντισταθούμε και ανατρέψουμε την πολιτική της Συγκυβέρνησης του Μνημονίου που καταδικάζει τον κλάδο των Λογιστών-Φοροτεχνικών, την Μικρομεσαία Επιχείρηση, την ελληνική κοινωνία και οικονομία σε μαρασμό και εξόντωση.».

Τις ίδιες μέρες που η ΣΥΝΑΡΟ διαφοροποίησε την τοποθέτηση της, η «ακομμάτιστη» «Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών» διαφοροποίησε και αυτή τα αιτήματα της, αναπαράγοντας θέσεις σχεδόν ταυτόσημες με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΣΥΝΑΡΟ. Για δες κάτι συμπτώσεις… Τυχαίο; Μάλλον όχι, αφού μέσα στη «Διαδυκτυακή» ομάδα δραστηριοποιούνται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες οπορτουνιστικές δυνάμεις.

Γιατί άλλαξαν τακτική; Στην πραγματικότητα η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΟΕΕ, χωρίς να αλλάζει την ουσία των θέσεων της, προσπαθεί να θολώσει τα νερά αφού είναι εξόφθαλμη η ταύτιση των θέσεων της με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της συμβιβασμένης διοίκησης της ΠΟΦΕΕ. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα φέρει νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που χωρίς να αλλάζει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του φορολογικού πλαισίου, θα τροποποιήσει προς το «αναλογικότερο» τα πρόστιμα. Επιπλέον η ανάπτυξη έντονων αντιδράσεων για τους αντιλαϊκούς νόμους, ανάγκασε και τη ΣΥΝΑΡΟ να αναπροσαρμόσει τα πλαίσια της για να μπορεί να καναλιζάρει αποτελεσματικότερα ένα κόσμο στις κινητοποιήσεις.

Όσοι καταγγέλλουν τους νόμους αλλά δε λένε λέξη για τη στρατηγική της απελευθέρωσης των αγορών και των επαγγελμάτων με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, υποκρίνονται. Αυτό που δηλώνουν είναι ότι αν γίνουν κυβέρνηση δε θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα. Θα ήταν απλά ένας αστείος ισχυρισμός, έστω ψηφοθηρικός, αν δεν καλλιεργούσε επικίνδυνη επανάπαυση, αν δεν έβγαζε από το κάδρο τον αντίπαλο στον οποίο πρέπει να στοχεύουν τα βέλη του λαϊκού κινήματος, δηλαδή την Ε.Ε. και τα μονοπώλια.

Η ΣΥΝΑΡΟ τοποθετείται με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τμημάτων του κεφαλαίου αφήνοντας στο απυρόβλητο την Ε.Ε. Και μόνο η προσήλωσή τους στην Ε.Ε., φανερώνει ότι κινούνται στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο με την συγκυβέρνηση. Αναπαράγοντας τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν ότι πρέπει να καταργηθούν μια σειρά νόμοι και διατάξεις που ψηφίστηκαν…από το 2011 και μετά.

Όμως αντιλαϊκοί και βαθιά ταξικοί ήταν και οι νόμοι πριν το Μνημόνιο. Όλοι αυτοί οι νόμοι κινούνται στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της Ε.Ε. για τη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης, που ενισχύουν τα κέρδη των  μονοπωλιακών ομίλων, και ευνοούν την καπιταλιστική ανάκαμψη, τις επενδύσεις με τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης συνδέονται με το στόχο της κυβέρνησης για «Πρωτογενές Πλεόνασμα» προκείμενου να εξασφαλιστεί ζεστό κρατικό χρήμα για ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων πατώντας στη χρεοκοπία του λαού.

Οι νόμοι αυτοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής, πρίν και μετά την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Είναι ενταγμένοι και υπηρετούν το σύνολο των αναδιαρθρώσεων που απαιτούν τα μονοπώλια και η αστική τάξη στη χώρα μας.

Ευνοούν την αντικειμενική διαδικασία της συγκέντρωσης της αγοράς, της παραγωγής, των υπηρεσιών και της γής στους μονοπωλιακούς ομίλους και στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Τα μνημόνια υλοποιούν με ταχύτερους ρυθμούς αυτή τη στρατηγική του κεφαλαίου αφού συμπεριλαμβάνουν όλους τους σχεδιασμούς και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., που είχαν αποφασισθεί ήδη από τη δεκαετία του 1990.

Οι νόμοι αυτοί επιβάλουν σκληρή φορολογική αφαίμαξη του λαού, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν στο σύνολο τους ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο.

Από το 1997 έχουν υπογραφτεί μια σειρά Π.Δ. και έχουν ψηφιστεί μια σειρά νόμοι που ενσωματώνουν οδηγίες της Ε.Ε.(το ευρωενωσιακό δίκαιο που τόσο πολύ κόπτονται για την εφαρμογή του και έχουν πρότυπό τους), που μεταξύ άλλων προώθησαν την απελευθέρωση του επαγγέλματος και ενίσχυσαν τη διαδικασία συγκέντρωσης των λογιστικών-ελεγκτικών μηχανισμών σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Όλα αυτά πέρασαν με την στήριξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στο ΟΕΕ και γενικότερα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Θυμίζουμε κάποια που η ΣΥΝΑΡΟ φροντίζει να «ξεχνά»:

-Οι οδηγίες (Μπολκενστάιν) 89/48 και 36/2005 για την «απελευθέρωση» της αγοράς υπηρεσιών που εξισώνουν επαγγελματικά τα πτυχία των πανεπιστημίων με τα κολλέγια (αυτά για τα οποία πρωταγωνίστησε ο ΣΥΝ να εφαρμοστούν).

-Το Π.Δ. 38/2010, αφορά την «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων».

Σύμφωνα με αυτό αναγνωρίστηκε η επαγγελματική ισοτιμία των διπλωματούχων κολλεγίων του εξωτερικού με διετή λογιστική προϋπηρεσία στην ΕΕ, με αυτήν των πανεπιστημίων, στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων στην παιδεία, την υποβάθμιση των πτυχίων και την αποσύνδεσή τους από τα επαγγελματικά δικαιώματα.

-Ο νόμος 3842/2010, που εκτός των άλλων, προανήγγειλε την  καθιέρωση της «Πιστοποίησης» των Φοροτεχνών-Λογιστών. Μια ακόμη διαδικασία, σε συνέχεια εκείνης των αδειών που καθιέρωσε ο νόμος 2515/97 και το ΠΔ 340/98. Ένα ακόμη μέτρο που «χτύπησε» αποφασιστικά τη σύνδεση του ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών με τα όποια επαγγελματικά δικαιώματα είχαν απομείνει και απορρέανε από αυτό, στην κατεύθυνση των οδηγιών της Μπολόνιας και της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Η ΣΥΝΑΡΟ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν όρκους πίστης στην Ε.Ε. Καλλιεργεί αυταπάτες ότι δήθεν μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε., της ελευθερίας της αγοράς και της κυριαρχίας των μονοπωλίων μπορούν να προστατευτούν τα εργατικά-επαγγελματικά δικαιώματα.

Προσπαθούν να πείσουν ότι υπάρχει και «καλή» πιστοποίηση, ενώ το μόνο που κατοχυρώνει είναι τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και των μεγάλων λογιστικών εταιριών, πηγαίνοντας χέρι-χέρι με την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Μήπως το αίτημα για κατάργηση των συγκεκριμένων νόμων υποδηλώνει κάποια διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα, τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους λογιστές-φοροτέχνες; Τουναντίον, η ΣΥΝΑΡΟ μιλά τώρα για κατάργηση των συγκεκριμένων φορολογικών νόμων γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ένα πιο «απλό» φορολογικό πλαίσιο, κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι καθαρός όταν μιλά για τις επιχειρήσεις: «Ζητήματα….Φορολογικής δικαιοσύνης και μείωσης της παραοικονομίας, με κατεύθυνση την προσπάθεια για σχετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, που σταδιακά θα καταλήξουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο… σταδιακή μείωση με στόχο την κατάργηση της προκαταβολής φόρους των επιχειρήσεων-κατάργηση φόρου επιτηδεύματος, μελέτη για κλίμακες ΦΠΑ 5%, 9%, 19% ειδικά σε είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. διατροφή, εστίαση, πολιστισμός, ενέργεια)…Επιπλέον περιλαμβάνονται η μείωση του ενεργειακού κόστους…μελέτη απαλλαγής από τον ΦΠΑ επιχειρήσεων με χαμηλούς τζίρους, αφορολόγητο όριο ίσο για όλους τους πολίτες και εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού δικαίου…».

Επίσης ο Γ. Σταθάκης έσπευσε να δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αλλάξει τους φορολογικούς συντελεστές. Ο ίδιος επίσης δήλωσε πρόσφατα: «Είναι απόλυτα σαφές, δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε το μνημόνιο, θα επαναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση. Τους όρους δηλαδή και τις διαδικασίες αποπληρωμής του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα…».

Στην ουσία τάζουν διατήρηση των ήδη μειωμένων και χαμηλών φορολογικών συντελεστών στα κέρδη του κεφαλαίου ή ακόμα και επιπλέον μείωση τους στο μέλλον, ενίσχυση επιχειρήσεων με κρατική στήριξη μέσω κεφαλαιοποίησης οφειλών, μείωση στο ΦΠΑ σε τομείς που απαιτεί το κεφαλαίο, όπως στον τουρισμό, διευκολύνσεις για τους καπιταλιστές με χρέη και φυσικά μέτρα για τη μείωση του κόστους, όπως άλλωστε απαιτούν οι βιομήχανοι. Το ότι έχουν σημείο αναφοράς το ευρωπαϊκό μέσο όρο πρέπει να πονηρέψει κάθε ανυποψίαστο εργαζόμενο και αυτοαπασχολούμενο, αφού σε όλη την Ε.Ε. υπάρχουν τεράστιες φοροαπαλλαγές για τα κέρδη του κεφαλαίου, μέχρι και φορολογικοί παράδεισοι  off shore. Η φορομπηξία και το χαράτσωμα των λαών είναι στην ημερήσια διάταξη.

Τις ίδιες απαιτήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΣΥΝΑΡΟ διεκδικούν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος σημείωνε: «Σωρεία διατάξεων από τον Ν. 2238/1994, τον Ν. 2523/1997, τον Ν.4172/2013 και Ν. 4174/2013 βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση …Τέλος, θα πρέπει να γίνουν ριζικές τροποποιήσεις στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που αναφέρονται στα πρόστιμα, στον έλεγχο και γενικότερα στη φορολογική διαδικασία.…Είναι φανερό ότι είμαστε και θα είμαστε πάντα αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για ένα φορολογικό σύστημα απλό, δίκαιο, σταθερό, αποτελεσματικό και με αναπτυξιακή κατεύθυνση…Προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές, ως επιτακτική ανάγκη λειτουργίας του Κράτους.

Αυτό όμως που είναι επιτακτική ανάγκη και που όλοι μπορούν να δουν, εκτός από το Υπουργείο των Οικονομικών, είναι η ΑΜΕΣΗ δημιουργία ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ειδικών και τεχνοκρατών, για την σύνταξη ενός ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ από Έλληνες για τους Έλληνες. Και αυτό πρέπει να γίνει ‘’τώρα’’. Οι υπάρχοντες δύο πρόσφατοι Νόμοι 4172/2013 και 4174/2013 με όσες ερμηνευτικές και εάν υπάρξουν, ένα είναι σίγουρο: Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστούν και να αποδώσουν».

Οι λογιστές-φοροτέχνες έχουν πείρα για το σημαίνει «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» και μπορούν να θυμηθούν:
-πως στοχοποίησαν μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους ως τους μεγάλους οφειλέτες του δημοσίου που δήθεν έριξαν έξω το κράτος.
-ότι η φοροδιαφυγή είναι "διαρθρωτικό πρόβλημα" πρώτα και κύρια για τους υπηρέτες της Ε.Ε. και το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ αυξάνονται οι φοροαπαλλαγές και οι ενισχύσεις για το κεφάλαιο.

Όταν μιλάνε για φορολογική υστέρηση, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας δείχνουν πάλι εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Ακόμα και αν περιορίσουν τη φοροδιαφυγή, που τη δημιουργεί και αναπαράγει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και ο ανταγωνισμός, τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο