Nέα Διεύθυνση «Αδιάφθορων Ελεγκτών» στα τελωνεία

Οικονομικές Ειδήσεις

1 Δεκέμβριος 2006
Tην ίδρυση νέας Διεύθυνσης «Αδιάφθορων Ελεγκτών» στα τελωνεία, εξήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Ο κ. Μπέζας πρόσθεσε ... Taxheaven.gr

Tην ίδρυση νέας Διεύθυνσης «Αδιάφθορων Ελεγκτών» στα τελωνεία, εξήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Ο κ. Μπέζας πρόσθεσε ότι η διασφάλιση των δημοσίων εσόδων αποτελεί βασικό στόχο του υπουργείου και ότι στο πλαίσιο αυτό για πρώτη φορά τέθηκαν στόχοι για τα 50 μεγαλύτερα «τελωνεία της χώρας».
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση των κεντρικών και αποκεντρωμένων τελωνειακών υπηρεσιών, είπε ότι εξετάζονται όλα τα δεδομένα μεταξύ των οποίων και η σύσταση ειδικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων που θα συλλέγει, θα αξιολογεί και θα αξιοποιεί πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με το ενδεχόμενο διαφθοράς υπαλλήλων.

Aναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του υπουργείου είπε ότι αυτή στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:


Πρώτος είναι η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.

Δεύτερος άξονας είναι η οργανωτική και υλικοτεχνική αναβάθμιση των τελωνείων. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται ο νέος περιφερειακός οργανισμός τελωνείων.

Τρίτος άξονας είναι οι παρεμβάσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπόριου και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Θα αποκτηθούν δυο αντιλαθρεμπορικά σκάφη, προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί σημαντικά ο εντοπισμός της παράνομης θαλάσσιας διακίνησης καυσίμων και τσιγάρων.

Τέταρτος άξονας είναι η αναμόρφωση του τελωνειακού κώδικα ο οποίος πρόκειται να θεσμοθετηθεί τους επόμενους μήνες. Ο νέος κώδικας θα ενσωματώνει την ομολογία των δικαστηρίων για τελωνειακά θέματα και θα προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία στους κοινοτικούς κανονισμούς και τις διεθνείς συμβάσεις.
Πηγή express