Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ε.Κ.: Ενισχυμένοι κανόνες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Μητρώα για την αποκάλυψη όσων βρίσκονται πίσω από μια εταιρεία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ ) εξέδωσε νέους κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος . Ο κύριος σκοπός της νέας  οδηγίας για το ξέπλυμα, είναι να διαφυλάξουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος έναντι του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας . Παρέχει αρχές με νέα εργαλεία για να εμποδίσουν τους εγκληματίες από τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων .

Το ΕΚ εισήγαγε αρκετές αλλαγές στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , που αποτελεί βασική αλλαγή είναι η καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού μητρώου της κυριότητας μίας εταιρίας . Το μητρώο θα καταστήσει δυνατό για την αστυνομία και τις φορολογικές αρχές να αποκαλύψει ποιος είναι στην πραγματικότητα ο πραγματικός δικαιούχος οποιασδήποτε νομικής οντότητας της ΕΕ , κάνοντας τη ζωή πολύ πιο δύσκολη για τους εγκληματίες .

"
Για χρόνια, οι εγκληματίες στην Ευρώπη έχουν χρησιμοποιήσει την ανωνυμία των υπεράκτιων εταιρειών και των λογαριασμών για να κρύψουν τις οικονομικές συναλλαγές τους . Η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μητρώου πραγματικής κυριότητας θα βοηθήσει να άρει το πέπλο της μυστικότητας των υπεράκτιων λογαριασμών και σε μεγάλο βαθμό θα ενισχύσει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής " , τόνισε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό Krišjānis Kariņš ευρωβουλευτής .

Το παράνομο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος αντιπροσωπεύει όσο το 5 % του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η 4η οδηγία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στοχεύει στον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής της εγκληματικής και τρομοκρατικής δραστηριότητας στην Ευρώπη . Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι λογαριασμοί για το ξέπλυμα χρήματος  έφτασαν τα 1.600 δισεκατομμύρια δολαρίων για το  2009.

Το νομοσχέδιο καλύπτει και τα καζίνο. Τον αποκλεισμό ή την κάλυψη από την οδηγία άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με τυχερά παιχνίδια θα αποφασίζουν ανά περίπτωση τα κράτη μέλη.

«Τα νέα είναι καλά για τους νομοταγείς πολίτες, αλλά κακά για τους εγκληματίες», πρόσθεσε ο εισηγητής εκ μέρους της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Επιτροπής Krišjānis Kariņš (ΕΛΚ, Λετονία).
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο