Ειδήσεις Απόψεις

Κυνηγώντας τις προθεσμίες...

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός

Στο παιχνίδι της ξεχασμένης «προθεσμίας» έχουν επιδοθεί εδώ και καιρό όλοι οι συνάδελφοι λογιστές-φοροτεχνικοί. Εμπνευστές του πρωτοποριακού αυτού παιχνιδιού είναι οι ιθύνοντες του υπ. Οικ., συνεπικουρούμενοι από τους ανθρώπους της Γ.Γ.Π.Σ. και της Γ.Γ.Δ.Ε.

Το παιχνίδι αυτό κάνει θραύση στην Ελλάδα αφού είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει τις σχετικές υποδομές και τη νοοτροπία ώστε να μπορέσει να ξετυλιχτεί η πλοκή του σε όλο της το μεγαλείο.

Πρωταγωνιστές του παιχνιδιού αυτού είναι οι λογιστές που έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου να ακολουθούν τους φρενήρεις ρυθμούς του παιχνιδιού.

Στο σημείο αυτό ας πούμε δυο λόγια για το παιχνίδι. Σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, η ηγεσία του υπ. Οικ. έχει ορίσει μια πλειάδα υποχρεώσεων που έχουν ως καταληκτικές ημερομηνίες διεκπεραίωσής τους διάφορες ημέρες του τρέχοντος μηνός, καθώς και των επόμενων μηνών. Οι παίκτες –δηλαδή οι λογιστές– αρχικά, αφού ξετρυπώσουν όλες τις προθεσμίες πρέπει να προβούν στη συνέχεια στη συμπλήρωση και στην υποβολή όλων των σχετικών δηλώσεων. Νικητής ανακηρύσσεται ο λογιστής που θα καταφέρει όχι απλώς να ανακαλύψει όλες τις προθεσμίες αλλά και να υποβάλει τις δηλώσεις που προβλέπονται πριν εκπνεύσουν οι νόμιμες προθεσμίες.

Οι χαμένοι του παιχνιδιού - δηλαδή οι λογιστές που δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους-, μετά την ολοκλήρωσή του θα υποστούν μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις που επιγραμματικά είναι οι ακόλουθες:

- Πληρωμή προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής

- Επίσκεψη σε ψυχιατρική κλινική για δέκα συνεχόμενες ημέρες προκειμένου να ξεπεράσουν το σοκ
- Θα υποβάλουν εκ νέου όλες τις δηλώσεις από την αρχή του έτους
- Θα υποχρεωθούν σε καταβολή ειδικού τέλους παιχνιδιού το οποίο ισούται με την τιμή του χρυσού κατά την ημερομηνία περατώσεως του παιχνιδιού, προσαυξημένη με τον δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου μηνός.   


Ο κερδισμένος, το υπ. Οικ., μέσω αυτού του παιχνιδιού έχει πετύχει το στόχο του δηλαδή να κάνει τη δουλειά του χωρίς κόπο και κόστος εκμεταλλευόμενο τους άμισθους υπαλλήλους του, ήτοι τους λογιστές-φοροτεχνικούς.

Στην γλώσσα των υπολογιστών, όταν κάτι δεν πάει καλά κάνοντας ένα «
restart» τα προβλήματα τις περισσότερες φορές διορθώνονται. Στην περίπτωση του ελληνικού κράτους δεν αρκεί το «restart», αφού η μόνο λύση είναι να το βγάλουμε απ' την πρίζα και να κάνουμε μια νέα αρχή. Αλλιώς δεν πρόκειται να δούμε φως στην άκρη του τούνελ.

Αλλάζοντας λίγο τόνο και μιλώντας σοβαρά, πρέπει να τονίσω ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από το υπ. Οικ. γιατί υπό αυτές τις συνθήκες ένας ολόκληρος κλάδος θα βρεθεί σύντομα στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Οι άνθρωποι του υπ. Οικ. πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι, πίσω από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές -ένθεν κακείθεν- βρίσκονται άνθρωποι και όχι μηχανές.

Κι επειδή κάποιοι συνάδελφοι ίσως βιαστούν και αναφερθούν στη γνωστή
«καραμέλα» ότι κάποιοι έχουν πολλές δουλειές -ενώ κάποιοι όχι- και δεν προλαβαίνουν εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, να σημειώσω ότι και με λίγους πελάτες οι υποχρεώσεις παραμένουν αναλογικά υπερβολικές. Ακόμη, να σημειώσω ότι οι αυξημένες υποχρεώσεις δεν αφορούν μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και στους μισθωτούς λογιστές. 

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μεταφέρουμε την επίρριψη ευθυνών σε μας τους ίδιους αλλά πρέπει οι ευθύνες να αποδοθούν στα αρμόδια όργανα που ευθύνονται γι΄αυτή την τραγελαφική κατάσταση. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι δηλαδή. Αυτοκριτική μπορούμε να κάνουμε, αυτό είναι αναγκαίο. Όμως,
από πότε η αυτοκριτική είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση; Για την αστάθεια του φορολογικό τοπίου, την ασάφεια των διατάξεων, τις ανεδαφικές ερμηνείες και τα απάνθρωπα ωράρια εργασίας, ευθύνες έχουν όσοι κάθισαν ή κάθονται ακόμη στα βουλευτικά έδρανα.   

Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες επιθυμούν διακαώς να δημιουργούν έριδες ανάμεσα στις διάφορες επαγγελματικές ομάδες ή στους πολίτες γενικότερα, σπέρνοντας ζιζάνια διχόνοιας που ευνοούν την καθεστηκυία τάξη. Γι΄αυτό προέχει η ενότητα του χώρου μας και όχι ο κακακερματισμός της. 

Τονίζω ότι δεν είμαι αντίθετος με τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του υπ. Οικ, ούτε ασπάζομαι θεωρίες που μηδενίζουν τα πάντα. Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι σε όλες τις αλλαγές πρέπει -κατά το κοινώς λεγόμενο- να βάλουμε πλάτη όλοι. Όμως, δεν είμαι διατεθειμένος να αναλάβω προσωπικά, άνευ αμοιβής και κυρίως τσαλακώνοντας την ανθρώπινη και την επαγγελματική αξιοπρέπειά μου, όλο το βάρος της μεταρρύθμισης του αρμοδίου υπουργείου. Το φιλότιμο και η υπομονή έχουν και τα όριά τους. Ο κλάδος μας έχει προσφέρει πάρα πολλά έως τώρα και θα 'πρεπε, αν μη τι άλλο, να έχει την δέουσα αντιμετώπιση από τους αρμοδίους φορείς. Αν θέλουν οι υπεύθυνοι του υπ. Οικ. να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με μας τους λογιστές, τότε πρέπει άμεσα να εγκύψουν στα προβλήματά μας. 

Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτός κατακλυσμός προθεσμιών και υποχρεώσεων, πιστεύω ακράδαντα ότι σύντομα στην Καραγιώργη Σερβίας θα νιώσουν και πάλι, από πολύ κοντά, τις ανάσες των λογιστών και την κοινή φωνή τους. 


Υ.Γ. «
Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος
», όπως θα λεγε και ο εθνικός μας ποιητής...


Ετικέτες για αναζήτηση δηλώσεις Γ.Γ.Δ.Ε. λογιστές προθεσμίες


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο