Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φόρος υπεραξίας ακινήτων - Σε τρεις αλλαγές έχει καταλήξει το Υπ. Οικονομικών

Tην οριστική λύση του προβλήματος εφαρμογής του φόρου υπεραξίας προχωρεί εντός της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών καταθέτοντας το σχετικό νομοσχέδιο αδιαφορώντας για τις ενστάσεις της τρόικας, καθώς θέλει να δώσει λύση στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της κτηματαγοράς και στα έσοδα του κράτους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στις εξής αλλαγές και πρόκειται να τις συμπεριλάβει σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Πρώτον, δεν θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν πριν από το 1994. Δεύτερον, εισάγονται συντελεστές αποπληθωρισμού (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) που αντικαθιστούν τους συντελεστές απομείωσης.

Τρίτον, θα υπολογίζεται πλασματικά η άγνωστη τιμή κτήσης με μαθηματικό τύπο που θα βασίζεται σιον πληθωρισμό.

Η τρόικα όμως διαφωνεί με τις περισσότερες αλλαγές καθώς δεν θέλει να υπάρχει καμία εξαίρεση στον φόρο υπεραξίας αλλά να επιβαρύνονται με τον συγκεκριμένο φόρο όλα τα ακίνητα ανεξαρτήτως του πότε αποκτήθηκαν.

Το όλο σχέδιο με τις βελτιώσεις στον φόρο υπεραξίας έχουν αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών κ. I. Στουρνάρας και ο υφυπουργός
Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης.

Ειδικότερα οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τον φόρο υπεραξίας είναι οι εξής:

- Όσοι έχουν αποκτήσει την κυριότητα του ακινήτου πριν από το 1994 (στο τραπέζι των συζητήσεων είχε πέσει η πρόταση η χρονολογία να πάει ακόμη πιο πίσω, π.χ. το 1990) δεν θα επιβαρύνονται με φόρο υπεραξίας.

- Για τον υπολογισμό της υπεραξίας καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι συντελεστές αποπληθωρισμού - Δείκτες Τιμών Καταναλωτή
(ΔΚΤ) - που πρόκειται να ισχύσουν με τον νέο νόμο και να καταργηθούν ταυτοχρόνως οι συντελεστές απομείωσης όπως αυτοί έχουν θεσπιστεί. Με τον τρόπο αυτόν είναι δικαιότερη η επιβολή του φόρου καθώς φορολογούνται τα πραγματικά κέρδη αποπληθωρισμένα και όχι οι ονομαστικές αξίες.

Βεβαίως παραμένει το αγκάθι να θεωρείται ότι ο πωλητής έχει εισπράξει τουλάχιστον την αντικειμενική αξία του ακινήτου, πράγμα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύει. Για παράδειγμα, ακίνητο στον Αγιο Νικόλαο στην Αθήνα εμβαδού 46 τ.μ„ με αντικειμενική αξία 38.000 ευρώ, πουλήθηκε προς 17.000 ευρώ.

Άρα σε κάθε περίπτωση, ακόμη και με την εφαρμογή των συντελεστών  αποπληθωρισμού, η αδικία της πρόσθετης φορολογίας παραμένει αφού ο πωλητής φορολογείται επί ανύπαρκτων Κερδών.

Πηγή Το Βήμα της Κυριακής
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο