Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συμμετοχή ανωτέρων δικαστικών στις επιτροπές επίλυσης φορολογικών διαφορών

Με δικαστές υπεράνω υποψίας απαντά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη διαφθορά που λιμνάζει στις επιτροπές επίλυσης διαφορών μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικών αρχών. Πρόθεση του υφυπουργού Οικονομικών Αν. Μπέζα είναι ...

Με δικαστές υπεράνω υποψίας απαντά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη διαφθορά που λιμνάζει στις επιτροπές επίλυσης διαφορών μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικών αρχών. Πρόθεση του υφυπουργού Οικονομικών Αν. Μπέζα είναι σταματήσουν σε συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» από επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να φθάσουν οι «γκρίζες» υποθέσεις στα δικαστήρια, αλλά ωστόσο δεν παραδέχονται τα ευρήματα του ελέγχου.
 
Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, που δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπεται ότι στην επιτροπή επίλυσης διαφορών θα προεδρεύει πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αντί εφοριακού υπαλλήλου. Και αυτό προκειμένου να διασφαλισθούν τόσο τα συμφέροντα του Δημοσίου όσο και των ελεγχομένων από αυθαιρεσίες και εκβιασμούς των φοροελεγκτικών μηχανισμών, για να κλείσουν θετικά την υπόθεση. Μέχρι σήμερα στις επιτροπές αυτές προΐσταντο εφοριακοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με τη διάταξη «εξαιρετικά στις περιπτώσεις που η διοικητική επίλυση της διαφοράς διενεργείται από τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα ή τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, στην επιτροπή συμμετέχει αντί των προϊσταμένων αυτών, ένας πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως πρόεδρος αυτής».
 
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το 72% των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 9.000.000 ευρώ, δηλαδή εκείνες οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην ευθύνη των επιτροπών που αναφέρονται ανωτέρω, οι οποίες έχουν ελεγχθεί και έχουν διαπιστωθεί σημαντικές παραβάσεις, συμβιβάζονται με το ελληνικό Δημόσιο και μόλις το 28% προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Αν και το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί τον συμβιβασμό με τις επιχειρήσεις, ωστόσο, με τις προωθούμενες αλλαγές επιχειρεί να βάλει τέλος στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικών αρχών, τοποθετώντας στις επιτροπές δικαστικούς λειτουργούς. Στις επιτροπές επίλυσης διοικητικών διαφορών προσφεύγουν επιχειρήσεις σε βάρος των οποίων εκδόθηκε φύλλο ελέγχου και αμφισβητείται η προσδιορισθείσα από τον έλεγχο διαφορά φορολογητέας ύλης, επικαλούμενες αριθμητικά ή λογιστικά λάθη.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο