Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Βρούτσης- τρόικα: Συνάντηση χωρίς συμφωνία αλλά με σύγκλιση απόψεων

Χωρίς συμφωνία, αλλά με σύγκλιση απόψεων ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας εξερχόμενο της συνάντησης σημείωσε τα εξής:

«Εγινε ουσιαστική συζήτηση για τα δύο καυτά θέματα: Τις ομαδικές απολύσεις και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

- Για την μείωση των εισφορών εμείς εμμένουμε στην μείωση κατά 2,9% από τον εργοδότη και το 1% από τον εργαζόμενο και να γίνει εφάπαξ από τον Ιούλιο. Η τρόικα εμμένει το 3,9% να είναι εργοδοτικό

- Για τις ομαδικές απολύσεις αποτελεί στοιχείο ωριμότητας η συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων για την δημιουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και εμείς συνεισφέραμε με την μεταβίβαση της υπογραφής στο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας. Για εμάς αυτό είναι επαρκές. Η τρόικα εμμένει στην κατάργηση του υπουργικού βέτο. »

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι «οι απόψεις μας θα ακουστούν. Εκτιμώ ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά και στα δύο».

Στις 9μ.μ. της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με την τρόικα.

«Δεν θα κλείσουμε έως τη Δευτέρα»

 «Δεν θα κλείσουμε έως τη Δευτέρα» τόνισε μετά τον μαραθώνιο των συναντήσεων κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει η τρόικα μετά το Eurogroup της Δευτέρας στην Αθήνα

 Το ίδιο στέλεχος επίσης ανέφερε:

- η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων όπως απαιτεί η τρόικα

- οι απολύσεις στο δημόσιο του 2015 αποτελούν κόκκινη γραμμή

- εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός για τα φορολογικά δηλαδή στο νομοσχέδιο για τις διορθώσεις - ελαφρύνσεις σε πρόστιμα και άλλα θέματα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει «αναγκαστικά» μονομερώς.

  - η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2014 παρά τις πληροφορίες που λένε ότι το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει το έδαφος για αυτή τη κίνηση

 Νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση με την τρόικα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή το μεσημέρι με στόχο να κλείσουν όλα τα θέματα στο πεδίο των εργασιακών. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 6 μ.μ.

Την Πέμπτη τελικά ο κ. Γ. Βρούτσης συνεργάστηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα αλλά δεν συναντήθηκε με την τρόικα παρότι βρέθηκε στον ίδιο όροφο επί δύο ώρες.

Σε αυτή την συνεργασία εξετάσθηκαν με λεπτομέρειες όλα τα επιχειρήματα και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τις ομαδικές απολύσεις και τη διαδικασία εφαρμογής της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9%, αρχής γενομένης από το προσεχές καλοκαίρι.

H μείωση των εισφορών θα αφαιρέσει ετησίως από τον ΟΑΕΔ πόρους 350 εκατ. ευρώ. Η καθαρή δε απώλεια για το υπόλοιπο του 2014 υπολογίζεται στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα απολεσθέντα ποσά θα καλυφθούν εν μέρει από τη δυναμική που θα προκαλέσει το μέτρο, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το επόμενο 48ωρο ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διαρκείς συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το προσεχές Eurogroup δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και ότι η ελληνική πλευρά αναμένει «κατ' ελάχιστον» μια δήλωση της τρόικας περί επαρκούς προόδου των διαπραγματεύσεων.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο