Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς

Πτυχιούχος Οικ. Παν/μίου Πειραιά

Λογιστής - φοροτεχνικός


Ι. Πρόλογος

Αν και διανύουμε ήδη την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε στο φορολογικό χάρτη της χώρας -μετά την καθιέρωση των νέων φορολογικών νόμων- δεν κατακάθισε ακόμη, με αποτέλεσμα να επικρατεί τεράστια σύγχυση και ανασφάλεια σε όσους ασχολούνται με την εφαρμογή των νέων διατάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι λογιστές-φοροτεχνικοί που έχουν επωμιστεί με το μεγαλύτερο βάρος της αποκωδικοποίησης των νέων νομοθετημάτων, ακροβατούν καθημερινώς σε τεντωμένο σχοινί προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα σε τρέχουσες υποχρεώσεις, καταληκτικές ημερομηνίες, κακογραμμένες έννοιες, νομοθετικές αστοχίες, αλλά και ανεδαφικές ερμηνείες που δίνονται από επίσημα χείλη. Η σύγχυση πλέον είναι εμφανής και στην «αντίπερα όχθη» -αναφέρομαι στο υπ. Οικ.-, αφού γινόμαστε μάρτυρες των αποφάσεων που χρήζουν διευκρινίσεων αμέσως μετά την κοινοποίησή τους.

Φυσικό επακόλουθο όλης αυτής της σύγχυσης ήταν να οδηγηθούμε σε ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο «σκούπα», το οποίο θα λειτουργήσει ως «επίχρισμα», που θα καλύψει τις τρύπες των νομοθετικών κενών ή αστοχιών των πρόσφατων νόμων. Μέσα από το νομοσχέδιο αυτό, το υπ. Οικ. προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και να καταλαγιάσει το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί από τις ασαφείς και ανεφάρμοστες διατάξεις των νόμων υπ΄αριθμ. 4172/2013 και 4174/2013, που έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία αλλά και στην ομαλή διεκπεραίωση της εργασίας μιας σειράς επαγγελματιών.

Παρόλο που το δικαϊκό μας σύστημα διαθέτει εδώ και καιρό ειδικό νόμο για την καλή νομοθέτηση, αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν μπορούν τελικά να αποχωριστούν τον μανδύα της προχειρότητας και της επιδερμικής αντιμετώπισης σοβαρότατων θεμάτων -που τους χαρακτηρίζει από συστάσεως του νέου ελληνικού κράτους-, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε συνεχώς σε μια ατέρμονη διαδικασία ψήφισης νέων νόμων που τροποποιούν ήδη υφιστάμενους πριν καν οι τελευταίοι προλάβουν να εφαρμοστούν.

Μέσα στην αχλύ του φορολογικού τοπίου, αντιμέτωπος με την λαίλαπα των φόρων και των προστίμων, επιφορτισμένος με πλήθος νέων υποχρεώσεων, χειμαζόμενος από την οικονομική κρίση -όπως και η πλειονότητα των πολιτών-, ο συνειδητοποιημένος λογιστής-φοροτεχνικός, επαγγελματίας ή μισθωτός, προσπαθεί να ορθοποδήσει και να ασκήσει με συνέπεια το επάγγελμά του.

Σκιαγραφώντας τις υφιστάμενες συνθήκες εργασίας του σύγχρονου λογιστή δεν μεμψιμοιρώ, αλλά μέσω της ρεαλιστικής αποτύπωσης της περιρρέουσας κατάστασης προσπαθώ να καταδείξω την πολυπλοκότητα του επαγγέλματός μας που την αναδεικνύει -εκτός των άλλων- το μονίμως εύπλαστο φορολογικό καθεστώς, σε συνδυασμό με το ευμετάβλητο εργατικό-ασφαλιστικό δίκαιο. Αν μέσα σε όλα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι έχουμε μεταβεί σε ένα στάδιο ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται ο κάθε παρατηρητής ότι, για να αλλάξει κάτι σε όλη αυτή την κατάσταση απαιτείται να εγκύψουν στα προβλήματα αυτά όλοι οι αρμόδιοι φορείς και φυσικά τα αντίστοιχα υπουργεία. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους είναι ότι, οι λογιστές-φοροτεχνικοί δεν αποτελούν τη λυδία λίθο πάνω στην οποία θα δοκιμάζονται όλες οι πρόχειρες και αδόκιμες προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ή τις εισφοροδιαφυγής.

Όλα τα ανωτέρω δεν καταγράφονται -εκ μέρους μου- μέσα από την ματιά μιας συντεχνιακής αντίληψης που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για ίδιον όφελος την καινοφανή κατάσταση που βιώνουμε, ούτε τα γραφόμενά μου περιβάλλονται με τον χιτώνα του πεσιμισμού, αλλά διατυπώνονται με περισσή δόση ρεαλισμού και προβληματισμού.

Ο καθένας από μας ψάχνει, πασχίζει για την ακρίβεια να βρει την αλήθεια. Ο καθένας από μας, αφού κοπιάσει πιστεύει πως βρήκε την αλήθεια που έψαχνε. Ο καθένας από μας έχει τον δικό του τρόπο αναζήτησης. Μπορεί να διαφωνούμε μεταξύ μας για τις λύσεις. Όμως, στο πρόβλημα τις περισσότερες φορές συμφωνούμε. Και είναι πιο σπουδαίο να συμφωνείς στο πρόβλημα παρά στη λύση. Τούτο φανερώνει τη συμφωνία σε μια απώτατη κοινή αφετηρία, μια κοινή πηγή πνευματικής αγωνίας. Αυτό νομίζω είναι η ουσία κι αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει. Να συμφωνούμε με τους ανθρώπους γύρω μας αναφορικά με το πρόβλημα. Οι λύσεις στη συνέχεια αργά ή γρήγορα θα βρεθούν.

Αλλάζοντας λίγο ύφος και προς επίρρωσιν όλων των ανωτέρω, θα παραθέσω δυο αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε ο φακός του «σχολίου της Δευτέρας», μέσα από τις οποίες αποτυπώνονται αφενός μεν, το «ασφαλές» περιβάλλον εργασίας των λογιστών-φοροτεχνικών, αφετέρου δε, η ισορροπία πάνω στη λεπτή δοκό με φόντο το χάος...

 

 

Ας αλλάξουμε τώρα τόνο κι ας έλθουμε στα καθ' ημάς.Η περασμένη εβδομάδα αν και πέρασε πιο γρήγορα λόγω της καθαράς Δευτέρας, εντούτοις δεν ήταν φτωχή από πλευράς φορολογικής και ασφαλιστικής«ύλης». Άραγε θα υπάρξει κάποια εβδομάδα που ως σχολιαστής των εξελίξεων θα ψάχνω να βρω κάτι για σχολιάσω; Το ερώτημα όπως καταλαβαίνετε είναι ρητορικό... Ο Ξενοφώντας στα απομνημονεύματά του έγραφε «ὥσπερ λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως μὲν ἐρριμμένα οὐδὲν χρήσιμα ἐστιν». Αν ζούσε σήμερα και ήθελε να περιγράψει την κατάσταση που βιώνουμε δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη φράση.

Αν ανάμεσα στην παράθεση φορολογικών δείτε και κάποια θέματα που είναι εκτός πεδίου γνωστικού αντικειμένου, μην με μαλώσετε. Απλώς είμαι αθεράπευτα ρομαντικός και πιστεύω ότι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πάνω απ΄ όλα είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές! Μέσα στην ανθρώπινη φύση μας υπάρχει και το χιούμορ, το γέλιο, ο προβληματισμός, το όνειρο. Σας θυμίζω ότι το αλάτι και το πιπέρι της ζωής δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνο η ενασχόλησή μας με όσα άπτονται της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.

Με την ακατάσχετη φλυαρία μου έτσι όπως πάω δεν πρόκειται να ξεκινήσω το σχολιασμό μου για την εβδομάδα που πέρασε, γι΄ αυτό ξεκινώ πάραυτα!


ΙΙ. Κατασχέσεις σε όσους χρωστούν και σε ταμεία

Παρόλο που η οικονομία μας βρίσκεται σε περιδίνηση, παρόλο που η ύφεση δεν πρόκειται να μας αφήσει σύντομα, η τρομοκρατία των πολιτών συνεχίζεται. Θα κατάσχονται λέει οι καταθέσεις των πολιτών και για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία! Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι, όμως τελικά αποδεικνύεται ότι οι νομοί εξαντλούν την αυστηρότητά τους μόνο όταν αυτοί που παραβαίνουν τις διατάξεις τους είναι απλοί πολίτες και όχι κάποιοι μεγαλοσχήμονες! Από την εφαρμογή του μέτρου ήδη κατασχέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά που μπήκαν άμεσα στα ταμεία του κράτους.

Εξασφαλίσαμε αποκλειστική φωτογραφία με τα χρήματα των πρώτων κατασχέσεων.

 

Διαβάστε σχετικά

Ενδεικτικό πάντως είναι το γεγονός ότι από τους οφειλέτες του Ι.Κ.Α. μόνο το 2% εξ αυτών προσήλθαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Σε απλά ελληνικά ισχύει αυτό που απάντησε ο Μένιππος στον Χάροντα «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» (βλ. Λουκιανού, Νεκρικοί διάλογοι).

Δείτε σχετικά


ΙΙΙ. Με συμπληρωματική Α.Π.Δ. οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των ταμείων Τ.ΑΠ.Ι.Τ. και Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.

Η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. δίνοντας για μια ακόμη φορά ρεσιτάλ αναξιοπιστίας, κοινοποίησε το έγγραφο υπ΄αριθμ. πρωτ.: Ε40/144/4.3.2014, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού της την διευκόλυνση των εργοδοτών! Πραγματικά, οι άνθρωποι της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. νυχθημερόν εργάζονται με μοναδικό σκοπό τη διευκόλυνση των εργοδοτών. Κύριο μέλημά τους είναι πως θα βοηθήσουν τους εργοδότες. Δεν πιστεύω να βρεθεί κάποιος κακεντρεχής που θα εκφράσει διαφορετική άποψη από τη δική μου γιατί θα γίνουμε από δυο χωριά χωριάτες!

Με το έγγραφο αυτό ουσιαστικά το σεβαστό μας Ίδρυμα δηλώνει απερίφραστα την αδυναμία του να διαχειριστεί τις Α.Π.Δ. που εμπεριέχουν και ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των ταμείων αυτών, κάτι όμως που έπρεπε να κάνει εξ αρχής αφού δεν ήταν έτοιμο το μηχανογραφικό του σύστημα. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ταλαιπωρία όσων ήθελαν να στείλουν Α.Π.Δ. αυτό το διάστημα.

Πληροφορίες λένε ότι το Ι.Κ.Α. ετοιμάζει να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα νέο είδος whiskey το οποίο θα δίνεται σε συσκευασία δώρου των δώδεκα φιαλών στους εργοδότες, προκειμένου να πνίγουν τον πόνο τους στο ποτό όταν οι αποφάσεις που εκδίδονται κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες, η αναστάτωση που προκλήθηκε μετά τις τελευταίες αποφάσεις που κοινοποιήθηκαν από το Ίδρυμα, οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι -όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση γνωστού bourbon-, παίζουν ακόμη με τις τάπες των βαρελιών μέχρι το νέο ποτό να ωριμάσει, οπότε έχουν αφήσει σε δεύτερη μοίρα τις εγκυκλίους!

Αν νομίζετε ότι αυτό που γράφω είναι αποκύημα της φαντασίας μου, τότε δεν έχετε παρά να το διαπιστώσετε μόνοι σας κοιτάζοντας την παρακάτω φωτογραφία:

 

Διαβάστε σχετικά
 

ΙV. Ενδικοφανής προσφυγή

Είναι γεγονός ότι η έννοια της ενδικοφανούς προσφυγής σε πολλούς από μας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Όμως πρέπει να αρχίσουμε να σιγά σιγά να εξοικειωνόμαστε μ΄αυτή γιατί θα μας απασχολεί γενικότερα. Τι είναι η ενδικοφανής προσφυγή;

Η ενδικοφανής προσφυγή είναι διοικητική προσφυγή η οποία, αν και προσομοιάζει με ένδικο μέσο, διαφέρει από αυτό γιατί ασκείται ενώπιον των Διοικητικών Αρχών και όχι ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων.
O φορολογούμενος μέχρι την ισχύ των Ν.4152/2013 και Ν.4174/2013 δεν είχε τη δυνατότητα να ζητήσει την ακύρωση ή τη τροποποίηση μιας πράξης που εκδόθηκε σε βάρος του από τη Φορολογική Αρχή, αφού η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής προϋπέθετε, ειδική διάταξη νόμου που να θεσπίζεται σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (άρθρο 25 ν. 2690/1999).
Ο φορολογούμενος κατά των πράξεων που εκδίδονταν σε βάρος του κατέφευγε στα ένδικα βοηθήματα (αγωγές, προσφυγές), των οποίων η εκδίκαση από τα Διοικητικά Δικαστήρια μπορούσε να υπερβεί ακόμα και τα δέκα χρόνια.
Με τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 70Β' του ΚΦΕ Ν.2238/1994 (προστέθηκε με τον Ν. 4152/2013 περ. 1 της υποπερ. Α5 της παραγρ. Α΄ του άρθρου 1 και του άρθρου 63 του Ν. 4174/2013) θεσπίστηκε η διαδικασία της ενδικοφανούς προσφυγής.

Η διάταξη του άρθρου 70Β΄ ισχύει μόνο για πράξεις των φορολογικών αρχών που εκδόθηκαν από 1.8 13 έως 31.12.13, καθώς πλέον για πράξεις που εκδίδονται από 1.1.14 ισχύει η διάταξη του άρθρου 63 του Ν. 4174/2013. Με την ΠΟΛ.1002/2.1.2014 ορίστηκε η εφαρμογή των διατάξεων του προαναφερόμενου άρθρου.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το άρθρο της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven με τίτλο «Διαδικασία ενδικοφανούς προσφυγής»

Επίσης, μπορείτε να μελετήσετε την απόφαση ΠΟΛ. 1069/4.3.2014 με θέμα «Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α' 170/26.07.2013) «Ειδική Διοικητική Διαδικασία - Ενδικοφανής προσφυγή», όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 49 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α' 287/31.12.2013) για την διαδικασία υποβολής και εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών».


V. Αν έχετε πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο ξεκινήστε άμεσα τις διαδικασίες...

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο την περίοδο 2006-2009 και τώρα βρίσκονται όμηροι της ανάλγητης και κερδοσκοπικής συμπεριφοράς των τραπεζών που απομυζούν τους δανειολήπτες. Μου ήρθε στο μυαλό μια φράση από το πεζό «Κάθαρσις» του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη «[...] Ἐκεί η λῃστεία γινόταν υπό λαμπρούς, διεθνείς οιωνούς, μέσα σε πολυτελή γραφεία [...]».

Ο έγκριτος συνάδελφος Γ. Δαλιάνης ασχολήθηκε με το θέμα αυτό μέσα από ένα άρθρο του που πρέπει οπωσδήποτε να μελετήσουν όλοι και ειδικά όσοι έχουν βρεθεί στα «δίκτυα» των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Διαβάστε σχετικά

VΙ. Πανελλαδική συγκέντρωση λογιστών στο Σύνταγμα στις 7.3.2014

Μεγάλη ήταν η πανελλαδική συγκέντρωση λογιστών που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος στις 7 Μαρτίου 2014. Στο κάλεσμα της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών ανταποκρίθηκαν δεκάδες σύλλογοι λογιστών απ΄όλη την Ελλάδα που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κινητοποίησης ήταν η αθρόα προσέλευση των συναδέλφων στο χώρο της συγκέντρωσης. Ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που οι λογιστές συσπειρώνονται σε τέτοιο βαθμό και χαίρομαι που έλαχε σε μένα ο σχολιασμός αυτού του γεγονότος.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια αφενός μεν, σε όσους προσπαθούν εδώ και καιρό και μάχονται για την ενότητα του ομολογουμένως κατακερματισμένου και ταλαιπωρημένου κλάδου μας, αφετέρου δε, σε όσους αυθόρμητα προσήλθαν στον τόπο της συγκέντρωσης από πολλές γωνιές της Ελλάδος. Ιδιαιτέρως όμως αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συνάδελφους ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια!

Τα «πάρθια βέλη» στον συνδικαλιστικό μας χώρο σιγά σιγά λιγοστεύουν και αυτό είναι θετικό. Μόνο μέσα από την ενότητα και την σύμπνοια των απόψεών μας θα επιτευχθεί η σωστή διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου μας. Αναφορικά με την ανθρώπινη και την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια δεν πρέπει να δεχόμαστε κανένα συμβιβασμό.

Είμαι σίγουρος ότι όσο περνάει ο καιρός θα δυναμώνει η πνοή στα στήθη όλων των ταλαιπωρημένων συναδέλφων (επαγγελματιών και μισθωτών), που τελικά θα σαρώσει όλο αυτό το σαθρό οικοδόμημα στο οποίο δραστηριοποιούμαστε. Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και σταθερό πλαίσιο ώστε να μην ακροβατούμε πάνω σε ασαφείς διατάξεις και αβέβαιες καταστάσεις καταρρακώνοντας έτσι την ανθρώπινη και επαγγελματική αξιοπρέπειά μας. Αισθάνομαι ότι ο χώρος μας μοιάζει σαν μια μεγάλη πυριτιδαποθήκη που αρκεί μια σπίθα για να την ανατινάξει. Αυτό που λείπει είναι ο μπροστάρης που θα βάλει φωτιά στο φιτίλι και θα αποτελέσει την αιτία να εκραγεί.
Από τη δική μας πλευρά -ως κόμβος TaxHeaven- θα συνεχίσουμε σε κάθε ευκαιρία να αναδεικνύουμε τα προβλήματα των συναδέλφων και μέσω της ηλεκτρονικής μας γραφίδας θα εξακολουθούμε να στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα.   

Διαβάστε σχετικά


VΙI. Διοικητικές λύσεις και αποφάσεις που αφορούν στο Φ.Π.Α.

Την περασμένη εβδομάδα κοινοποιήθηκαν από το αρμόδιο τμήμα του Φ.Π.Α. οι ακόλουθες διοικητικές λύσεις:

i. Καταβολή αμοιβή σε νυν συνταξιούχο δικηγόρο από υπηρεσίες που παρείχε σε Δήμο όταν ήταν ελ. επαγγελματίας

Στην περίπτωση που η καταβολή της αμοιβής πραγματοποιείται με έκδοση απόδειξης δαπάνης, η καταβολή του συμπεριλαμβανόμενου στην αμοιβή και οφειλόμενου στο δημόσιο Φ.Π.Α. πραγματοποιείται με υποβολή έκτακτης δήλωσης ΦΠΑ από τον δικαιούχο.
Για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, ο δημόσιος φορέας θα πρέπει να εξοφλήσει τον εν λόγω επιτηδευματία, μετά τη προσκόμιση αντιγράφου της έκτακτης δήλωσης από το οποίο θα προκύπτει η καταβολή του αναλογούντος ΦΠΑ στο Δημόσιο.

Διαβάστε σχετικά

ii. Δικαίωμα έκπτωσης Φ.Π.Α. δαπανών φιλοξενίας και ψυχαγωγίας για τη διοργάνωση συνεδρίου
Με τη διοικητική αυτή λύση, το υπ. Οικ. έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Φ.Π.Α.

Διαβάστε σχετικά

iii. Τύπος οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού

Μέσω της απόφασης αυτής κοινοποιήθηκε τύπος της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού Φ.Π.Α.

Διαβάστε σχετικά

iv.Εφαρμοστέος συντελεστής Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες που παρέχονται από ηλεκτρολόγο μηχανικό εγκατεστημένο στη Ρόδο
Μέσα από αυτή τη διοικητική λύση γίνεται δεκτό ότι:

Οι υπηρεσίες έρευνας και η συγγραφή άρθρων σε περιοδικά από εγκατεστημένο στη Ρόδο ερευνητή, εφόσον εκτελούνται ολοκληρωτικά εντός της Ρόδου υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 16%.

Διαβάστε σχετικά

v. Εξαγωγή αγαθών προς ιδιώτες κατοίκους τρίτων χωρών

Σύμφωνα με την διοικητική λύση έγινε δεκτό ότι:

«[...] Στις περιπτώσεις εξαγωγής αγαθών από εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας, υποκείμενο στο ΦΠΑ πρόσωπο, προς ιδιώτες πελάτες κατοίκους Τρίτων Χωρών, το φορολογικό στοιχείο που καλύπτει την εξαγωγή, είναι η Απόδειξη Λιανικών Συναλλαγών που εκδίδεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ.
Από το φορολογικό αυτό στοιχείο ή από το προβλεπόμενο από τον ισχύοντα Κ.Φ.Α.Σ. συνοδευτικό στοιχείο ή έγγραφο διακίνησης στις περιπτώσεις που προβλέπεται η έκδοση τέτοιου συνοδευτικού στοιχείου, πρέπει να προκύπτουν τα απαραίτητα για την εξαγωγή στοιχεία του πελάτη όπως ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση κλπ.
Για την ηλεκτρονική υποβολή της διασάφησης εξαγωγής συμπληρώνεται στη θέση 44 - 1 ο κωδικός 1731 «Απόδειξη Λιανικών Συναλλαγών» [...]».

Διαβάστε σχετικά


VIII. Καθορίστηκαν οι δαπάνες για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων

Είδομεν το φώς το αληθινόν! Μετά τα πολλαπλά σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, φτάσαμε αρχές Μαρτίου για να αποφανθούν οι άνθρωποι του υπ. Οικ. τι θα γίνει με τις αποδείξεις. Με δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το μεσημέρι, καθορίστηκαν οι δαπάνες για τις οποίες οι φορολογούμενοι πολίτες θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις για το φορολογικό έτος 2014, δηλαδή για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν του χρόνου.

Θα συλλέγουμε λοιπόν αποδείξεις για τα κάτωθι:

· Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
· Αλκοολούχα ποτά και καπνός
· Ένδυση και υπόδηση
· Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)
· Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
· Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί)
· Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια
· Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)
· Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
· Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).

Οι αποδείξεις που απαιτείται να προσκομίσει ο φορολογούμενος από αγορές ειδών διατροφής και καυσίμων θα υπολογίζονται στο σύνολό τους. Μου άρεσε η ιδιαίτερη αναφορά στο αντιψυκτικό....

Προκειμένου το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων να διατηρηθεί ακέραιο, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.
Διαβάστε σχετικά

Επίσης, δείτε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του ε.τ. Γενικού Διευθυντή κ. Διονυσίου Κουνάδη με θέμα  «Καθορισμός δαπανών για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων για το φορολογικό έτος 2014»

Προσοχή: Για τις δηλώσεις του οικ. έτους 2014 (χρήση 2013) που θα υποβληθούν φέτος, ισχύουν τα ακόλουθα: Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του δηλούμενου και φορολογούμενου με την κλίμακα της παραγράφου αυτής ατομικού εισοδήματος. Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζεται δεν απαιτείται να υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες πεντακόσια (10.500) ευρώ.  Δείτε αναλυτικά την παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994.

IΧ. Ρύθμιση οφειλών  Ο.Α.Ε.Ε.

Επειδή η πλειονότητα των ασφαλισμένων στον Ο.Α.Ε.Ε. έχει οφειλές στο ταμείο αυτό, υπενθυμίζουμε σε όλους ότι μέχρι τέλη Μαρτίου 2014 μπορούν να ρυθμίσουν σε 39 δόσεις τις οφειλές έως 31.12.2012. Το εύλογο ερώτημα βέβαια όλων είναι που θα βρουν τα χρήματα για να προβούν σε ρύθμιση, όμως για τους ιθύνοντες αυτά είναι λεπτομέρειες...

Διαβάστε σχετικά

Επίσης, να μελετήσετε και την τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη για όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε.

Διαβάστε σχετικά


Χ. Ραγδαία αύξηση των προσλήψεων...

Με μια επικοινωνιακή πομφόλυγα το υπ. Εργασίας προσπαθεί να μας πείσει ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά στον εργασιακό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, τον μήνα Φεβρουάριο 2014 οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις κατά 19.912 θέσεις μισθωτής εργασίας. Παράλληλα, το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων είναι επίσης θετικό κατά 26.309 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν χαθεί 17.788 θέσεις μισθωτής εργασίας. Στην Ελλάδα όπως είναι γνωστό τα νούμερα ευημερούν αλλά ο κόσμος πεινάει...

Με μια γρήγορη ματιά βλέπω ότι από 91.433 προσλήψεις του μηνός Φεβρουαρίου 2014, οι 43.613 αφορούσαν σε πλήρη απασχόληση και οι 47.820 σε μερική ή εκ περιτροπής.

Μνημειώδης ήταν η κατακλείδα του δελτίου τύπου γι΄αυτό και την παραθέτω αυτούσια, ώστε διαβάζοντάς την να νιώσετε κι εσείς όπως άλλοι πολίτες που ζουν σε ευνομούμενες χώρες:

«Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας για την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη της απασχόλησης, συνεχίζονται οι οργανωμένες παρεμβάσεις, με την υλοποίηση ολοκληρωμένων ενεργητικών προγραμμάτων επανένταξης των ανέργων, καθώς και το συνεπή και αυστηρό έλεγχο της νομιμότητας στην αγορά εργασίας».

Διαβάστε σχετικά

Επίσης, δείτε τα στοιχεία της ανεργίας για τον μήνα Δεκέμβριο 2013, όπως καταγράφηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Διαβάστε σχετικά


ΧΙ. Στη λίστα του forbes με του πλουσιότερους ανθρώπους δυο μέλη του TaxHeaven

Την περασμένη εβδομάδα το περιοδικό forbes ανακοίνωσε τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Μέσα στη λίστα φιγουράριζε και το όνομά μου στη 2η θέση αλλά και του έτερου Κωνσταντίνου (Κουλογιάννη) στην 3η θέση, με ετήσιες απολαβές που ξεπερνούσαν τα 70 δις δολάρια. Τα κέρδη από τη συμμετοχή μας στην εταιρεία TaxHeaven εκτοξεύτηκαν την περσινή χρονιά. Μάλιστα, η εταιρεία TaxHeaven βρέθηκε στην πρώτη θέση των πιο γρήγορα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων παγκοσμίως αλλά και σε επίπεδο γαλαξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ταχύτητα ανάπτυξης της επιχείρησης ήταν τόσο μεγάλη που για να την καταγράψουν οι άνθρωποι του περιοδικού forbes χρειάστηκαν ειδική ψηφιακή κάμερα για λήψεις υψηλών ταχυτήτων που κινούνταν πολύ γρήγορα πάνω σε ρομποτικό βραχίονα.

Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων μας στο ανωτέρω περιοδικό, επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που κυκλοφορούσαν και μιλούσαν για μια ζωή μέσα στη χλιδή! Οπότε, με τον τρόπο αυτό διαλύονται οι αμφιβολίες που είχαν αρκετοί για το πόσα χρήματα αποκομίζουμε από τον κόμβο. Το χρήμα ρέει άφθονο και πλέον όλοι έχετε τις απτές αποδείξεις στα χέρια σας!

Δείτε σε αποκλειστικότητα τα εξώφυλλα δυο τευχών του περιοδικού στα οποία υπήρχε η φωτογραφία μας.

 


Διαβάστε σχετικά


ΧΙΙ. Εργόσημο στους εργαζόμενους σε αθλητικούς αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων

Με την απόφαση υπ΄ αριθ. πρωτ.: Φ.80000/οικ.5062/354/6.3.2014, κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις με τις οποίες διευρύνθηκε ο κύκλος των προσώπων που αμείβονται με εργόσημο. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, εντάσσεται στην εφαρμογή του εργοσήμου, ως τρόπο καταβολής της αμοιβής και ασφάλισης, και το απασχολούμενο προσωπικό από Π.Α.Ε. Κ.Α.Ε. και λοιπά νομικά πρόσωπα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, κερδοσκοπικά ή μη, αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων στα γήπεδα παντός είδους αθλητικών αγώνων, αμειβόμενο με την ώρα, την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα.

Ειδικότερα εμπίπτουν στις διατάξεις περί εργοσήμου οι ακόλουθοι εργαζόμενοι:

1. Το προσωπικό ασφάλειας και περιφρούρησης των αθλητικών αγώνων.
2. Το προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως φροντίδα/πότισμα χλοοτάπητα, συντήρηση γραμμών αγωνιστικού χώρου, λειτουργία φωτεινών πινάκων βαθμολογίας, κ.λπ..
3. Το προσωπικό διοικητικής και λειτουργικής υποστήριξης αθλητικών αγώνων, όπως: ταμίες εκδοτηρίων εισιτηρίων, προσωπικό υποδοχής και φιλοξενίας θεατών, ελεγκτές εισιτηρίων, θυρωροί, κ.λπ..
4. Το προσωπικό εξυπηρέτησης φιλάθλων, όπως ταξιθέτες, κ.λπ..
5. Το προσωπικό υποστήριξης της Γραμματείας Αγώνων (αφορά τους αθλητικούς αγώνες στους οποίους προβλέπεται Γραμματεία Αγώνων, π.χ. αγώνες καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, κ.λπ.).
6. Οι παρατηρητές Αγώνων.
7. Οι κριτές Αγώνων (αφορά τους αθλητικούς αγώνες στους οποίους προβλέπονται Κριτές Αγώνων, π.χ. αγώνες στίβου).
8. Οι μεταφραστές αλλοδαπών αθλητών και τεχνικού επιτελείου (προπονητές, γυμναστές, κ.λπ.).
9. Το προσωπικό που απασχολείται στην εκφώνηση και τη μουσική επιμέλεια των αθλητικών διοργανώσεων.
10. Οι τραυματιοφορείς.
11. Το προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες στάθμευσης αυτοκινήτων: αφορά τα γήπεδα/στάδια που διαθέτουν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, η εκμετάλλευση του οποίου δεν έχει εκχωρηθεί/μισθωθεί σε άλλους φορείς ή ιδιώτες.

Διαβάστε σχετικά


ΧΙΙ. Όταν το κράτος αυθαιρετεί

Αν ξεκινούσα να καταγράψω τις περιπτώσεις κρατικής αυθαιρεσίας και αναξιοπιστίας απέναντι σε επιχειρηματίες αλλά και σε απλούς φορολογούμενους πολίτες, τότε είμαι σίγουρος ότι το υλικό θα ξεπερνούσε τους δεκαπέντε τόμους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα εγκυκλοπαίδεια με αναφορές στην απαράδεκτη στάση του ελληνικού κράτους που μονίμως αυθαιρετεί!

Πολλοί επιχειρηματίες αποφάσισαν στο παρελθόν να επενδύσουν στον τομέα των φ/β και μαζί μ΄ αυτούς και πάρα πολλοί ιδιώτες που εγκατέστησαν φ/β στις στέγες των σπιτιών τους. Οι αποφάσεις όλων στηρίχθηκαν στο νομικό καθεστώς που ίσχυε και βάσει αυτού έκαναν τις σχετικές κινήσεις τους, τις οικονομοτεχνικές μελέτες τους κ.λπ. Στην πορεία των χρόνων είχαν επισημανθεί από διάφορους φορείς κάποια προβλήματα που δημιουργούσαν στρεβλώσεις στο χώρο των φ/β, όμως οι κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα με αποτέλεσμα σήμερα οι πληρωμές των παραγωγών να έχουν μείνει μέχρι και έξι μήνες πίσω! Αναλογιστείτε τις συνέπειες που έχει αυτό για έναν επιχειρηματία ο οποίος πληρώνει δάνεια, φ.π.α και φόρο για τιμολόγια που δεν έχει εισπράξει και συν τοις άλλοις έχει υποστεί το "κούρεμα" της έκτακτης εισφοράς του ν. 4093/2012.

Στο σημείο αυτό δείτε τις προτάσεις που είχε υποβάλει ο  Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), τον Αύγουστο του 2013.

Προτάσεις ΣΠΕΦ

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να φτάσουμε στο περίφημο  «new deal»  για τις τιμές των φωτοβολταϊκών και των άλλων ΑΠΕ, το οποίο αναρτήθηκε για διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Από το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης θα σταθώ σε δυο σημεία:

[...] Μέσα σε διάστημα 2 μηνών θα πρέπει να εκδοθεί από τους παραγωγούς εκπτωτικό πιστωτικό παρασταστικό που θα παρέχουν έκπτωση 35% οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και σε ποσοστό 10% οι άλλοι παραγωγοί από λοιπές ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για όλη την ενέργεια που πουλήθηκε το 2013. Με το πιστωτικό αυτό που αφορά τιμολογημένες ποσότητες, στην ουσία μειώνεται το υφιστάμενο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.
Εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία και δεν κοπεί το εκπτωτικό πιστωτικό τότε αναστέλλεται η υποχρέωση του ΛΑΓΗΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα και του ΔΕΔΔΗΕ για το μη διασυνδεδεμένο για την καταβολή τιμήματος για την ποσότητα ενέργειας που παραδίδεται από το μήνα έναρξης της ρύθμισης [...].

Η παραπάνω διατύπωση δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από αντίστοιχες διατυπώσεις υποχρεωτικών νόμων κατά την επταετία της χούντας των συνταγματαρχών. Το μόνο που μένει είναι στην επικεφαλίδα του νόμου που θα ψηφιστεί να προστεθεί η φράση «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Αν και δεν είμαι καθ ύλην αρμόδιος για να μιλήσω για το θέμα -αφού δεν γνωρίζω επακριβώς τεχνικές λεπτομέρειες κ.λπ. που αφορούν στο θέμα των φ/β γενικότερα-, θέλω να σταθώ στο γεγονός ότι κάποιοι ευθύνονται για όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο αυτό.

Κατά την περίοδο που ξεκίνησε όλη αυτή η στροφή επενδυτών αλλά και ιδιωτών προς την αγορά των φ/β πάρκων κ.λπ., κάποιοι κέρδισαν πολλά και κάποιοι έχουν ήδη χάσει πολλά. Όλο αυτό το διάστημα οι τράπεζες κέρδισαν -με την ανοχή του κράτους- από την προώθηση ειδικών τραπεζικών προϊόντων για ιδιώτες και επιχειρηματίες που τόλμησαν να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό, πιστεύοντας ότι ζουν σε ένα κράτος δικαίου. Άλλες εταιρείες κέρδισαν από την πώληση όλου του απαιτούμενου εξοπλισμού ή την παροχή σχετικών υπηρεσιών. Το κράτος έμεινε αμέτοχο σε όλο αυτό και κώφευε διαρκώς στις φωνές που επισήμαιναν από καιρό τα προβλήματα που είχαν ανακύψει.

Οι μόνοι χαμένοι σε όλη αυτή την υπόθεση είναι όλοι αυτοί που επένδυσαν ή δανείστηκαν γα να επενδύσουν μέσα σε ένα κράτος που δεν είναι σε θέση τελικά να βοηθήσει την ανάπτυξη. Γιατί βασικό στοιχείο για να υπάρχει ανάπτυξη είναι η φερεγγυότητα του κράτους που δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει αφού μονίμως μεταβάλλεται το τοπίο πάνω στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί ο κάθε επιχειρηματίας. Η μόνη άμυνα των επιχειρηματιών ή των ιδιωτών είναι να στραφούν κατά των εμπλεκόμενων φορέων μέσω της δικαστικής οδού, χωρίς φυσικά σίγουρα αποτελέσματα.   

Σχετικά με την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν καθαρά στις δικές μας επαγγελματικές υποχρεώσεις, ήδη έχουν εκφραστεί οι πρώτοι προβληματισμοί σχετικά με το υπόψη νομοσχέδιο. Ευελπιστούμε να μην βρεθούμε πάλι προ εκπλήξεων και τρέχουμε ασθμαίνοντες να προλάβουμε τις εξελίξεις.

Διαβάστε σχετικά


XΙΙΙ. Σχετικά με την επιστροφή Φ.Π.Α. των αγροτών

Με την απόφαση ΠΟΛ. 1071/7.3.2014, δόθηκαν οδηγίες για την ολοκλήρωση της καταχώρησης αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, που υποβλήθηκαν το 2013 και τις τεχνικές προδιαγραφές ηλεκτρονικού αρχείου που θα υποβάλλεται από τις συνεταιριστικές οργανώσεις με τις αιτήσεις που θα υποβληθούν κατά το τρέχον έτος 2014.

Σταχυολογώντας την απόφαση αυτή βλέπουμε τα ακόλουθα:

1. Η ολοκλήρωση της καταχώρησης στο σύστημα TAXIS των αιτήσεων επιστροφής που έχουν υποβληθεί κατά το έτος 2013 (πωλήσεις 2012) πρέπει να γίνει άμεσα και όχι αργότερα από τις 17.3.2014.
2. Με την ενημέρωση των σχετικών εφαρμογών με τα νέα δεδομένα για το έτος 2013 δεν θα είναι πλέον δυνατή η καταχώρηση των αιτήσεων του προηγούμενου έτους, στην περίπτωση που αυτές έχουν υποβληθεί μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων. Εφόσον έχει γίνει η αρχική καταχώρηση μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, δεν υπάρχει πρόβλημα με την εν συνεχεία εκκαθάριση των αιτήσεων, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων ακόμη και αν η εκκαθάριση αυτή και η επιστροφή πραγματοποιηθούν μετά την ανωτέρω ημερομηνία
3. Εντός των επομένων ημερών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών νέο έντυπο της αίτησης επιστροφής, στο οποίο θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός IBAN του δικαιούχου αγρότη. Ειδικά για αιτήσεις που έχουν ήδη συμπληρωθεί, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρωθούν εκ νέου οι εν λόγω αιτήσεις και οι μεν μεμονωμένοι αγρότες μπορούν να συμπληρώνουν επί του εντύπου της αίτησης τον αριθμό αυτό, ενώ για τους συνεταιρισμούς αρκεί η αναφορά του αριθμού αυτού στο ηλεκτρονικό αρχείο που προσκομίζουν.
4. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις θα προσκομίζουν ειδικό αρχείο στις Δ.Ο.Υ. Οι τεχνικές προδιαγραφές περιγράφονται στην ανωτέρω απόφαση.
5. Με την προσκόμιση του ανωτέρω αρχείο δεν απαιτείται η προσκόμιση του «βιβλίου μεταγραφής αιτήσεων και αναλυτικών καταστάσεων δικαιολογητικών για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος».

XΙV. Κατάργηση βιβλίου μεταβολών και κυριότητας για τα φορτηγά κάτω των 4.000 χιλιογράμμων

Με την απόφαση με αρ. πρωτ.: ΔΕΦΚ Δ 5005671 ΕΞ 4.3.2014, κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 128 του νόμου 4199/2013, σύμφωνα με τις οποίες από 11.10.2013, ημερομηνία έναρξης ισχύος των ως άνω διατάξεων, καταργείται η υποχρέωση τήρησής του, κατά τα προβλεπόμενα στο ν.δ.1146/1972 (ΦΕΚ 64/Α΄), βιβλιαρίου μεταβολών και κυριότητας για τα φορτηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης μικτού βάρους κάτω των 4.000 χιλιογράμμων.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση, αυτή θα διενεργείται με σχετική πράξη επί του τίτλου κυριότητας, που σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις θεωρείται, για τα άνευ αριθμού κυκλοφορίας οχήματα, κατά περίπτωση, το πιστοποιητικό ταξινόμησης οχημάτων ή το πιστοποιητικό μεταβιβαστικό κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος που εκδίδεται από τις Υπηρεσίες Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού, ενώ για τα έχοντα αριθμό κυκλοφορίας, η άδεια κυκλοφορίας αυτών.


XV. Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για οφειλέτες του Κ.Ε.Α.Ο., πλην Ι.Κ.Α. - Ε.ΤΑ.Μ.

Όπως ίσως θυμόσαστε πριν αρκετό καιρό είχε τεθεί σε εφαρμογή μια ηλεκτρονική υπηρεσία στον δικτυακό τόπο του Ι.Κ.Α., μέσω της οποίας οι εργοδότες μπορούσαν να βλέπουν τις οφειλές τους. Σε συνέχεια αυτής, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η εφαρμογή «Πιστοποίηση Οφειλετών Κ.Ε.Α.Ο. (πλην Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.)», μέσω της οποίας δύνανται οι οφειλέτες των άλλων φορέων, των οποίων οι οφειλές μεταφέρθηκαν στο Κ.Ε.Α.Ο., να πιστοποιηθούν ως χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Η υπηρεσία, σε πρώτη φάση, αφορά στους οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.). Στο άμεσο μέλλον, θα υποστηρίξει και οφειλέτες άλλων φορέων (Ο.Γ.Α., Ε.Τ.Α.Α.) αλλά και παλαιούς οφειλέτες – εργοδότες του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. που δεν έχουν αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης.
Για τον τρόπο εγγραφής και τις λεπτομέρειες που αφορούν στην νέα αυτή υπηρεσία, διαβάστε αναλυτικά την απόφαση Ι.Κ.Α. αρ. πρωτ.: Γ36/02/1/5.3.2014


XVΙ. Βοηθητικό αρχείο για τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις

Αναρτήθηκε στην σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων βοηθητικό πρόγραμμα Excel για την δημιουργία αρχείου xml, που αφορά στις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις.
Το βοηθητικό πρόγραμμα χρησιμοποιεί μακροεντολές τις οποίες πρέπει να ενεργοποιήσετε προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.

Διαβάστε σχετικά

Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, οι άνθρωποι του υπ. Οικ. αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των λογιστών - φοροτεχνικών αλλά και τις ανησυχίες τους σχετικά με την ορθή εφαρμογή του νέου μέτρου των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων, προχώρησε σε μια κίνηση που θα αφήσει εποχή στο χώρο μας. Ειδικότερα, ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης από την κεντρική υπηρεσία του υπ. Οικ. επί της οδού Καραγιώργη Σερβίας 10 των σκευασμάτων που θα χρειαστούν φέτος όσο περισσότερο οι συνάδελφοι για να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. Θα δίνεται σε συσκευασία των 365 δισκίων προκειμένου να παραμένουμε νηφάλιοι καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Δείτε σε αποκλειστικότητα το προϊόν που θα χορηγεί το υπ. Οικ. 


XVΙΙ. Ποιητική ανάσα....

Η μουσική και η ποίηση δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από τη ζωή μας γιατί κανείς δεν μένει ασυγκίνητος ακούγοντας ένα τραγούδι ή διαβάζοντας ένα ποίημα. Ένα τραγούδι, μια μελωδία ή ένα ποίημα είναι ικανά να σε χαλαρώσουν, να σε ταξιδέψουν, να σε μαγέψουν, να σε προβληματίσουν, να σε εμψυχώσουν, να σε κάνουν να δακρύσεις και γενικότερα να σε εξιτάρουν.

Για το λόγο αυτό θέλησα να υπάρχει πάντα στο σχόλιό μου κάτι ποιητικό ή μουσικό που θα σπάει τη μονοτονία της καθημερινότητάς μας και θα μας βοηθά να ξεφύγουμε λιγάκι από όλα αυτά που τριβελίζουν το μυαλό μας. 

Ίσως σε κάποιους συνάδελφους να φαίνεται παράξενο που θέλω να βάζω στο σχόλιό μου ποιήματα ή μουσικά κομμάτια. Ίσως σε κάποιους άλλους να είναι αδιάφορο το γεγονός αυτό. Άλλοι μπορεί να με χαρακτηρίσουν υπερβολικό και άλλοι να πούνε -ίσως και δικαιολογημένα- ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα θέματα αυτά. Εμείς οι Ηπειρώτες φημιζόμαστε για την επιμονή μας και για το γεγονός ότι είμαστε αγύριστα κεφάλαια και παρόλο που δεν αρέσει σε όλους, εγώ θα βάζω στο σχόλιό μου πάντα και κάτι που θα αναδεικνύει και την ανθρώπινη πλευρά μας, μιας που κάποιοι αμετροεπείς θέλουν να μας κάνουν να τη ξεχάσουμε.

Επέλεξα για σήμερα ένα ποίημα του ποιητή, πεζογράφου, δοκιμιογράφου και δημοσιογράφου Κώστα Ουράνη με τίτλο «Λυτρωμός».

Μέσ’ την ψυχή μου κάποτε σαλεύουνε φτερά
κ’ ένας μεγάλος κι άξαφνος πόθος με συνταράζει,
να λυτρωθώ απ’ τα γύρω μου κι από τον ίδιο εμέ
κι από της καθημερινής μου ζωής το μαράζι.

Να φύγω! Να μη βλέπω πια τα πρόσωπα τα ίδια,
που από μια παρεξήγηση μπήκανε στη ζωή μου,
που στο πλευρό τους με κρατάει μονάχα μια συνήθεια
και που μου ισκιάζουνε το φώς που λαχταρά η ψυχή μου.

Να μην έχω «καθήκοντα» - για τη ζωή αλυσίδες –,
οι μέρες μου να πάψουνε ανούσιες να περνάνε,
μηχανικά κι ανόρεγα το κάθε να μην κάνω
και να μην ξέρω από τα χτές τ’ αύριο τι θέ να ΄ναι.

Να φύγω αυτή την άνοστη και βαρετή γαλήνη,
που απ’ την ψυχή μου στράγγισε κάθε χυμό και κάνει
να μοιάζω μ’ ένα γέρικο κι άχρηστο καράβι,
όπου αραγμένο σήπεται σ’ ένα βουβό λιμάνι.

Αυτή την «ευτυχία» μου, που άλλοι τη μακαρίζουν,
θα ΄θελα, σαν το Βασιλιά της Θούλης, να πετάξω
μεσ’ στης ζωής μου τα νερά τ’ ακύμαντα, μονάχα
για να σαλέψουν μια φορά – και για ν’ αναστενάξω!

Να φύγω! Πού ; Αδιάφορο το πού. Μόνο να φύγω!
Να πλανηθώ σε μακρυνούς που δεν τους ξέρω τόπους,
το κάθε τι στα μάτια μου πάντα καινούργιο να ναι,
να κυλιστώ μεσ’ στη ζωή και μέσα στους ανθρώπους.

Να μαι ο αλήτης που περνά στις σκονισμένες στράτες,
ο ταξιδιώτης που έρχεται και φεύγει από μια χώρα,
να χύνουμαι μεσ’ τη ζωή σαν το τυφλό ποτάμι,
πού απ’ τα βουνά μιαν άξαφνη το κατεβάζει μπόρα.

Σταθμοί, λιμάνια να περνάν σαν όνειρο απ΄τα μάτια,
ποτές μου να μη νοσταλγώ κι όλο να λαχταράω,
ο,τι ποθώ από τη ζωή να μην το ζητιανεύω,
μεσ’ στην πόλη, ιδρώνοντας, να της το καταχτάω!

Κι όσο είμαι νέος και μέσα μου σαλεύουνε φτερά,
να πλανηθώ, ν’ αγωνιστώ, να κλάψω, ν’ αγαπήσω,
χαρές και πόνο ως το βυθό το κύπελλο να πιώ,
πρίν πέσει από τα χέρια μου και σπάσει, ωϊμέ! Να ζήσω!

Μα τόσο, ωϊμένα, τη σκλαβιά την έχω συνηθίσει
και τόσο πιά λησμόνησα, φτερά μου, να πετάω,
που, ώς το πουλί μεσ’ το κλουβί, σαν τύχει και του ανοίξουν
την πόρτα, πάλι μοναχός μες’ το κλουβί γυρνάω!

Κι έτσι, σ’ αυτή τη φυλακή που μόνος μου έχω υψώσει,
σκλάβος εγώ και φύλακας του ίδιου του εαυτού μου,
πότε σκυφτός στη μοίρα μου και πότε επαναστάτης,
μια τραγωδία να παίζεται κοιτάω μεσ’ στο νού μου!


XVΙIΙ. Όταν κοιτάς από ψηλά...

Δεν θα αναφερθώ στο γνωστό τραγούδι που ερμήνευσε ανεπανάληπτα ο μεγάλος τραγουδιστής Κώστας Χατζής, αλλά στο σύστημα Skybox Imaging που βασίζεται στη συνεργασία-επικοινωνία με τον μικρο-δορυφόρο SkySat-1. Πλέον μπορούμε να "χαθούμε" στην παρατήρηση της γης από ψηλά με τα μάτια ενός δορυφόρου και μάλιστα, με εικόνα υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Δείτε τον κόσμο από ψηλά, σε υψηλή ευκρίνεια!


Επίλογος
Μέσα από την αρθρογραφία του κόμβου αλλά και μέσω του σκωπτικού σχολίου της Δευτέρας παραθέτω τις προσωπικές μου απόψεις και τους προβληματισμούς, έτσι ακριβώς όπως αποκρυσταλλώνονται στο μυαλό μου ως αποτέλεσμα της διύλισης που πραγματοποιείται μέσα μου.

Είναι ευνόητο -και θεμιτό συνάμα- ότι δεν θα συμφωνούν όλοι με τις δικές μου απόψεις ή τοποθετήσεις. Αλλοίμονο αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Γι΄ αυτό και δέχομαι στωικά την κριτική που ασκούν όσοι διαβάζουν υπομονετικά τις σκέψεις μου. Όμως, δεν πρέπει να αγνοεί κανείς το γεγονός ότι η αν κριτική ασκείται με λάθος τρόπο ή βασίζεται σε λανθασμένους συνειρμούς και δεν στηρίζεται σε επιχειρήματα, τότε πολλές φορές κινδυνεύει να χαρακτηριστεί κάπως αλλιώς και εν πάση περιπτώσει δεν οδηγεί στη βελτίωση του ανθρώπου που βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής αυτής. Προς Θεού, δεν κάνω υποδείξεις, απλώς διατυπώνω την άποψή μου.

Σε προσωπικό επίπεδο, προσπαθώ να αποφύγω κάτι που φέρεται να είπε ο Βούδας «Αυτός που δεν ξέρει για ποια πράγματα να νοιάζεται και σε ποια να μη δίνει σημασία, νοιάζεται για το ασήμαντο και παραβλέπει το ουσιώδες», γιατί όντως πιστεύω ότι αυτό που μετρά είναι η ουσία των απόψεων που εκφράζονται.

Στην κατακλείδα μου θέλω να τονίσω ότι πρέπει να συνεχίζουμε να πιστεύουμε στα όνειρά μας -όσο τρελά κι αν φαντάζουν σε άλλους- και να παλεύουμε για την υλοποίησή τους. Να κυνηγάμε το όνειρό μας γιατί, σε πείσμα των καιρών, θα δείτε ότι μέσω αυτού του κυνηγιού θα βγούμε κερδισμένοι. Δεν πρέπει να μας πτοεί τίποτε. Η ζωή μας ανήκει και είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την ροή των γεγονότων, αρκεί να το πιστέψουμε πρώτα εμείς!

Στο σημείο αυτό θέλω να ενημερώσω όλους εσάς που διαβάσατε υπομονετικά το σχολιασμό των γεγονότων της περασμένης εβδομάδος, ότι «το σχόλιο της Δευτέρας» έφτασε για μία ακόμη φορά στο τέλος του. Ευελπιστώ η γραφή μου να σας έκανε να  χαμογελάσετε και να ξεκίνησε ευχάριστα η εβδομάδα σας. Στην περίπτωση αυτή θα δεχθώ ευχαρίστως τα θετικά σχόλιά σας τα οποία θα με χαροποιήσουν ιδιαιτέρως. Αν όμως θεωρείτε ότι ο σχολιασμός μου εμπίπτει στην κατηγορία των φληναφημάτων, τότε μην νομίζετε ότι μέσω της αρνητικής κριτικής θα απαλλαγείτε έτσι εύκολα από μένα. Η κριτική θα μου δώσει δύναμη και την επόμενη φορά να είναι ακόμη καλύτερος ο σχολιασμός μου. 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.


 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο