Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κάρτα προαγοράς Φ.Π.Α. κατά της φοροκλοπής προτείνει ο ΣΕΛΠΕ

Κάρτα προαγοράς ΦΠΑ (πιστωτική, debit ή τραπεζική κάρτα προπληρωμής ή ακόμη και με τη δυνατότητα μετατροπής της υπάρχουσας κάρτας όπου καταγράφονται τα ΔΛΠ κατά την αγορά) προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) για να βρεθεί διέξοδο στη σημερινή κατάσταση του φορολογικού εισφοροδοτικού μηχανισμού.

Σε σημερινή, απογευματινή εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντ. Μακρής ανέφερε ότι αν διορθωθούν η μη απόδοση του ΦΠΑ και η μη δυνατότητα ελέγχου των επιχειρήσεων και των ιδιωτών όσον αφορά την φοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή, τότε μπορούν να ανασχεδιαστούν οι εν γένει φορολογικοί συντελεστές.

Το σχέδιο που προτείνει ο ΣΕΛΠΕ, όπως είπε ο κ. Μακρής καλύπτει και τις δύο ανάγκες και όπως το παρουσίασε είναι το εξής:

- Ύπαρξη κάρτας προαγοράς ΦΠΑ (πιστωτική, debit ή τραπεζική κάρτα προπληρωμής) (δυνατότητα μετατροπής της υπάρχουσας κάρτας όπου καταγράφονται τα ΔΛΠ κατά την αγορά) Ο καταναλωτής θα προαγοράζει τον ΦΠΑ από τα ΑΤΜ των τραπεζών ο οποίος θα του κοστίζει 19% αντί 23%. Κατά την αγορά του αγαθού θα πληρώνει με οποιοδήποτε τρόπο την καθαρή αξία του προϊόντος και τον ΦΠΑ από την αντίστοιχη κάρτα προαγοράς ΦΠΑ.
Με αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής θα συμμετέχει εθελοντικά (διότι αγοράζει με μικρότερο ΦΠΑ) και το ελληνικό δημόσιο θα προεισπράττει τον ΦΠΑ ακόμα και από μελλοντικές πωλήσεις και έτσι θα έχει τη δυνατότητα (αναγκαία ρευστότητα) να επιστρέφει όπου χρειάζεται τον υπό συμψηφισμό ΦΠΑ.

- Μικρή φορολογία επί των αγορών εκκαθαριζόμενη κάθε τέλος του μήνα. Η φορολογία επί των αγορών θα δημιουργεί υποχρέωση στην επιχείρηση - επιχειρηματία να αποδίδει κάθε τέλος του μήνα τις αντίστοιχες φορολογικές υποχρεώσεις του (οι οποίες θα είναι εκ των προτέρων γνωστές και διασταυρωμένες λόγω της on line παρακολούθησης των τιμολογίων και των ΔΛΠ από την ΓΓΠΣ ) και αφού τις έχει συμψηφίσει πρώτα με τον υπό εκκαθάριση ΦΠΑ των ΔΛΠ που θα έχει εκδώσει κατά τη διάρκεια του εν λόγω μήνα. Η απαίτηση της επιχείρησης- επιχειρηματία από την ανωτέρω διαφορά θα ικανοποιείται αυτόματα από την κρατική φορολογική μηχανή χωρίς να χρειάζεται διαμεσολάβηση ανθρώπινης παρουσίας με αυτόματη κατάθεση στον επιχειρηματικό λογαριασμό.
Σημειώνεται ότι αυτή η διαδικασία υποχρεώνει τον επιχειρηματία να εκδίδει παραστατικά πώλησης για να έχει το δικαίωμα της επιστροφής ως ανωτέρω.

- Δυνατότητα ενός μόνον επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού σε κάθε επαγγελματία ή επιχείρηση με επιταγές πράσινες φωσφοριζέ και χωρίς δικαίωμα οπισθογράφησης και μεταχρονολόγησης, γεγονός που θα κάνει διακριτές αυτές τις επιταγές και θα εξαλείψει τη φούσκα των μεταχρονολογημένων επιταγών

- Ανταλλαγή μόνο ηλεκτρονικών τιμολόγιων μεταξύ των επιχειρήσεων επιχειρηματιών και σε άμεση σύνδεση με ΓΓΠΣ

- Ονομαστικές αποδείξεις με ΑΦΜ ή ταυτότητα από όλους προς όλους

- Έλεγχος του ΣΔΟΕ επί όλων των διακινήσεων των φορτηγών και ΙΧ στο δρόμο

- Δημιουργία σώματος ελεγκτών της αγοράς σε πρώτο επίπεδο από τους δημόσιους υπαλλήλους που θα εισέρχονται στην εφεδρεία. Η εκπαίδευση θα αφορά τον έλεγχο έκδοσης παραστατικών για την οποιαδήποτε διακίνηση προϊόντων καθώς και για την απόδειξη ένταξης όλων των εργαζομένων σε ασφαλιστικά ταμεία καθώς και την ορθή απόδοση των εργοδοτικών εισφορών. Θα εφοδιάζονται με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά και θα στέλνονται ως σύννεφο στις τοπικές αγορές με μόνη υποχρέωση έναν έλεγχο μόνο ανά μήνα σε κάθε σημείο στόχο.

Η ενδεχόμενη παράβαση θα αποστέλλεται με sms στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία θα αναλαμβάνει και την διακρίβωση της παράβασης. Μετά τη διαπίστωση της ορθότητας της καταγγελίας ο υπάλληλος που την απεκάλυψε θα λαμβάνει έναν μικρό bonus καθώς και μια βαθμολογία στον πίνακα της επαναπρόσληψης για το δημόσιο τομέα.

Απαραίτητα συμπληρωματικά στοιχειά σε αυτό το μέτρο είναι: Η ύπαρξη ηλεκτρονικού περιουσιολογίου καθώς και η φορολόγησης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Η οποιαδήποτε παράβαση φορολογική να επιφέρει κλείσιμο της επιχείρησης για ένα αντίστοιχο διάστημα χωρίς να απαλλάσσει τους εμπλεκομένους από τις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία και τους συνεργάτες τους. Όλες οι οικονομικές διαχειρίσεις όσον αφορά τη σχέση του πολίτη και των επιχειρήσεων με το κράτος να μεταφερθούν στις τράπεζες. Όλα τα ΚΕΠ να μετατραπούν και σε φορολογικές θυρίδες για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο ΣΕΛΠΕ υποστηρίζει ότι με αυτή τη διαχείριση, οι επιχειρήσεις -επιχειρηματίες θα υποχρεώνονται να κόβουν παραστατικά, το ελληνικό δημόσιο θα έχει προεισπράξει τον ΦΠΑ χωρίς να χρησιμοποιεί ενδιάμεσους και θα έχει προεισπράξει τους φόρους χωρίς να χρειάζεται να ελέγχει τις επιχειρήσεις ενώ οι επιχειρήσεις θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το φορολογικό τους κόστος και την διαδικασία διεκπεραίωσης των φορολογικών υποχρεώσεών τους.

Κατά των νομοθετικών παρεμβάσεων που επιφέρουν αναστάτωση στην αγορά, όπως η «απενεργοποίηση» των ασφαλών κανόνων συναλλαγών που οδηγεί στην ενίσχυση της φοροδιαφυγής και δίνει «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» στους φοροφυγάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση του κράτους, τάχθηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦΜ) Γ. Κορομηλάς.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Ετικέτες για αναζήτηση ΦΠΑ ΓΓΠΣ ΣΕΛΠΕ κάρτα προαγοράς


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο